Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Luty 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1223 odpowiedzi w tym temacie

#861 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 07:59

UBI, dajcie znać kiedy będziecie jechać na Całowanie ;-) Tylko tak ze 2-3 tygodnie wcześniej żebym dał radę w pracy sobie załatwić wolnego trochę.
PS.: Co w Oborach? Namierzyliście tego puszczyka?
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#862 Pegaz (Marcin Jędrzejczak)

Pegaz

Napisano 19 lutego 2011 - 08:15

Monastor, cycu55, - chyba się nie zrozumieliśmy :lol: , nie próbowałem przekonać że moja kopia zdjęcia jest super itp, a jedynie polecić oprogramowanie jedno z wielu dostępnych na rynku. Poleciłem akurat PS EL 8 z uwagi na niską cenę licencji a dość duże możliwości programu.
pozdrawiam

Dodam coś od siebie, tak sobie czytam i mi się nasunęło ;-)
Popieram pomysł z PS8 też go używałem do niedawna, w kolejnej odsłonie PSE 9 jest nawet na stałe wtyczka CameraRaw więc odpada kolejny element no i bardzo łatwo w pasku "zapisz dla internetu" zmniejszyć do rozmiarów forum 800x600 czy 900x730 jak ktoś woli i nawet ciężar do 200kb, :-)
Sorki że się wymądrzyłem i nic na poparcie mojej teorii nie wrzucam ale niestety siedzę w robocie też przy "laptoku" ;-) , a sprzęt to cieniutki i nawet PS na nim nie mam, jak ktoś chce looknąć to zapraszam wszystkie moje fotki tu na forum są w tym programie obrobione.
U mnie na monitorze laptopa też lepiej wygląda kopia UBI, ale pewnie na domowym będzie przerysowana ostro, myślę że kolega trochę przesadził (chyba celowo z kontrastem) ;-) , ale oczywiście mogę się rozmijać z rzeczywistością.
Pozdrawiam
Pegaz
A 550/SAL 70-400G/Benro A-258n6, HD-28/

#863 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 08:21

Popieram pomysł z PS8 też go używałem do niedawna, w kolejnej odsłonie PSE 9 jest nawet na stałe wtyczka CameraRaw...

Pegaz, chyba czegoś nie rozumiem ;-). Używam PSE od wersji 4 i CameraRaw jest w każdej wersji tego programu. Można ją aktualizować, ale tylko do pewnego momentu, potem zgodnie z polityka Adobe należy kupić nowszą wersję PSE/PS.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#864 UBI (Robert)

UBI

Napisano 19 lutego 2011 - 08:24

michalwolowik, puszczyka namierzyliśmy w dwóch miejscach, w jednym słyszeliśmy 2 samców i widzieliśmy 1 samicę , w drugim miejscu słyszeliśmy i widzieliśmym 2 razy pojedyńczego samca. namiary GPS moge podesłać jak byś chciał.
co do bagna całowanie to oczywiście damy znać ale to jeszcze troszkę poczekamy na jakieś widoczne oznaki wiosny :lol:
UWAGA TV
dla Tych co jeszcze nie wiedzą a mogą być zainteresowani podaję że dzisiaj o godz
16.15 w TVP 1 będzie pierwsza część filmu przyrodniczego "PUCHACZ. TAJEMNICZY ŁOWCA W MROKU"
pozdrawiam
CANON

#865 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 08:30

UBI, w ciągu dnia? Czy w nocy?
Ja do Obór się znów wybieram w połowie marca, to możemy się umówić.

Taki film w telewizji, a ja znów w pracy... :|
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#866 UBI (Robert)

UBI

Napisano 19 lutego 2011 - 08:42

michalwolowik, za każdym razem to był wieczór ale musze się zmobilizowac i wybrać się rano przed świtem. Na marginesie dodam że co najmniej 4 razy szukałem ich za dnia ale bez powodzenia :-( , myślę ze cierpliwość zostanie jednak wynagrodzona :lol: . Co do Twojego przyjazdu to chętnie się spotkam , daj tylko wcześniej znać kiedy to będzie bo pewnie będę musiał jechac na zebranie do Poznania w marcu ale nie znam daty .
CANON

#867 Pegaz (Marcin Jędrzejczak)

Pegaz

Napisano 19 lutego 2011 - 08:47

Popieram pomysł z PS8 też go używałem do niedawna, w kolejnej odsłonie PSE 9 jest nawet na stałe wtyczka CameraRaw...

Pegaz, chyba czegoś nie rozumiem ;-). Używam PSE od wersji 4 i CameraRaw jest w każdej wersji tego programu. Można ją aktualizować, ale tylko do pewnego momentu, potem zgodnie z polityka Adobe należy kupić nowszą wersję PSE/PS.

Może ja coś źle robiłem, domorosły ze mnie fachman od komputerów, ale do wszystkich poprzednich wersji trzeba było ściągać ze strony adobe plugina CameraRaw i instalować, a w wersji PSE 9 wszystko działa z automatu, znaczy klikając na surowego rawa prosto z aparatu otwiera się automatycznie w PSE9, w poprzednich wersjach trzeba było jak wcześniej pisałem ........ , i na dodatek coś tam kopiuj - wklej w jakieś foldery w MójKomputer/Dokumenty/Adobe/PS/Plugin/RAW/ coś tam, coś tam i dopiero po tych zabiegach można było Rawa otworzyć, przy okazji wiem od znajomych że w różnych systemach Windows różnie się to robiło i mieli z tą wtyczką problemy.
:-D

#868 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 19 lutego 2011 - 10:22

UBI, świetnie, że napisałeś o tym filmie ;)
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#869 Brudny_Hurry

Brudny_Hurry

Napisano 19 lutego 2011 - 14:13

Witam - wstawie tutaj, to zdjęcie chyba dałem dawno temu w temacie saren, ale od dzisiaj jeszcze raz do niego wróciłem, z LR3. Teraz jestem zdowolony. Jeżeli powinno znależć się w innym wątku, to przeniose. :) Pozdrawiam.

Jakby Ktoś krytycznie spojrzał to mile widziane, bo zastanawiam się nad kupnem LR3.

430. ( drugie życie fotografii )
Dołączona grafika

430.a Oryginał
Dołączona grafika

"Najbardziej na świecie oprócz przyrody kocham moją żonę KASIĘ, Ciućka i Lelka------ Oni też są przyrodą". ;)
www.rudarawka.blogspot.com

#870 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 19 lutego 2011 - 14:15

Brudny_Hurry, - fajne. To jak już dawałeś kiedyś to po co dajesz jeszcze raz?:P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#871 Brudny_Hurry

Brudny_Hurry

Napisano 19 lutego 2011 - 14:28

Dałem bo nie wiedziałem gdzie mam to poprawkę wstawić , a chciałem jakąś ocene tego nowego, ( co tam brakuje czy coś ).

"Najbardziej na świecie oprócz przyrody kocham moją żonę KASIĘ, Ciućka i Lelka------ Oni też są przyrodą". ;)
www.rudarawka.blogspot.com

#872 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 14:56

Może ja coś źle robiłem, domorosły ze mnie fachman od komputerów, ale do wszystkich poprzednich wersji trzeba było ściągać ze strony adobe plugina CameraRaw i instalować, a w wersji PSE 9 wszystko działa z automatu, znaczy klikając na surowego rawa prosto z aparatu otwiera się automatycznie w PSE9, w poprzednich wersjach trzeba było jak wcześniej pisałem ........ , i na dodatek coś tam kopiuj - wklej w jakieś foldery w MójKomputer/Dokumenty/Adobe/PS/Plugin/RAW/ coś tam, coś tam i dopiero po tych zabiegach można było Rawa otworzyć, przy okazji wiem od znajomych że w różnych systemach Windows różnie się to robiło i mieli z tą wtyczką problemy.
:-D

Pegaz, to dlatego, że model aparatu był młodszy od wtyczki. Używam PSE7, pliki z D90 otwieram bez problemów, ale tych z D7000 już nie otworzę, co gorsze nie mogę zaktualizować CameraRaw do nowszej wersji bo, nie jest kompatybilna z PSE7. Mimo, że w zupełności wystarcza mi PSE7 to, musze kupić nowszą wersję bo...bo taka jest polityka Adobe. Nadmienić należy także, że PSE dysponuje okrojoną wersją CameraRaw w porównaniu do PS.

Brudny_Hurry, wersja LR3 lepsza bez dwóch zdań. Ja też używam LR3, jeżeli jesteś studentem lub nauczycielem możesz kupić ten soft za ok. 350pln.
Marzy mi się taka scena jak na Twojej fotografii :-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#873 UBI (Robert)

UBI

Napisano 19 lutego 2011 - 15:13

Brudny_Hurry, za Ark, zdjęcie obrabiane w LR3 wygląda dużo lepiej , poprzednie było zbyt kontrastowe i jak dla mnie przekolorowane.
pozdrawiam
CANON

#874 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 19 lutego 2011 - 16:47

Brudny_Hurry, a ja jestem w szoku że tak można było wyciągnąć fotkę do takiej jakości. O niebo lepiej niż oryginał. Zaraz sobie wygoogluje co to jest LR3 co by nie zaśmiecać wątku.
Aha i tak samo jak Ark marzy mi się taka scena utrwalona na mojej matrycy ;-)
Edit
Już wiem :mrgreen: Adobe Photoshop Lightroom 3

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#875 Pegaz (Marcin Jędrzejczak)

Pegaz

Napisano 19 lutego 2011 - 17:34

Pegaz, to dlatego, że model aparatu był młodszy od wtyczki. Używam PSE7, pliki z D90 otwieram bez problemów, ale tych z D7000 już nie otworzę, co gorsze nie mogę zaktualizować CameraRaw do nowszej wersji bo, nie jest kompatybilna z PSE7. Mimo, że w zupełności wystarcza mi PSE7 to, musze kupić nowszą wersję bo...bo taka jest polityka Adobe. Nadmienić należy także, że PSE dysponuje okrojoną wersją CameraRaw w porównaniu do PS.

Może i jest tak jak mówisz :-D na całe szczęście mam już PSE9 i po kłopocie, niestety na PS mnie nie stać, albo raczej mi szkoda, lepiej wydać na coś innego.

Brudny Hurry wersja z LR3 o niebo lepsza od poprzedniej, ja bym tylko trochę wyostrzył nawet kosztem szumu bo pewnie z tego oryginału tak by wyszło, ale to tylko moje zdanie :-)

#876 kucik (Michał)

kucik

Napisano 19 lutego 2011 - 17:37

Adobe Lightroom 3 - tez uzywam - rewelacja ;)

#877 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 19 lutego 2011 - 18:02

Ja dzisiaj ze spaceru wróciłem zmęczony ale za to dotleniony :mrgreen:
Jeżeli zaś chodzi o zdobycze zdjęciowe to mam coś tam z podchodu (ciężko było ;-) )
431. - wrócę tu na wiosnę...
Dołączona grafika
432. w poziomie
Dołączona grafika
433.
Dołączona grafika
434. lodowa biżuteria
Dołączona grafika

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#878 Wojtynia (Wojtek Smagała)

Wojtynia

Napisano 19 lutego 2011 - 18:19

Dziś miałem takie o to spotkanie.
435.Dołączona grafika
436.Dołączona grafika
Będę wdzięczny za rady i krytykę.
PS. Wiem, że światła nie ma :P

#879 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 19 lutego 2011 - 18:21

Wojtynia, - nie ma fot.
MUSTANG_71, - sucho u Ciebie, ten wodospadzik wydaje się że ta woda już mu się kończy ;p
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#880 Wojtynia (Wojtek Smagała)

Wojtynia

Napisano 19 lutego 2011 - 18:24

kurdeniewiemco, już są, dzięki ;)
C50d + kit długi i krótki i t17-502.8 Wojtek Smagała