Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1223 odpowiedzi w tym temacie

#961 Andrzej_B (Andrzej Bulandra)

Andrzej_B

Napisano 20 lutego 2011 - 21:44

UBI, barbados66, obywatel, dziękuję :-)
Gucio_55 - piękne mróweczki, bardzo ładnie operujesz światłem
obywatel - 478 - piękny nastrojowy kadr (BTW: akumulator po ogrzaniu w kieszeni powinien odżyć na jeszcze kilka zdjęć)
kurdeniewiemco - 481 - extra spotkanie, i bardzo fajna dynamicza fotka
Marek1364 - zazdroszczę czasu na 10-godzinny spacer, mnie rodzina puszcza na najwyżej 2-3 godziny, ciekawy masz teren i "zwierzyniec". Jesli chodzi o zdjęcia to spróbuj je lekko odszumić w warstwie Color pozostawiając Luminosity bez ingerencji - pozwoli to na zachowanie szczegółów a znikną kolorowe "placki".
mmlolek - piekne ptaszki prezentujesz

Canon 7DII + 100/2.8L + 100-400L II

ambulandra.fotoprzyroda.pl

#962 WildRoses

WildRoses

Napisano 20 lutego 2011 - 21:57

Pegaz, koledze pewnie chodziło że taki portrecik to by idealnie pasował do "maniaków" ;-) Co do podchodzenia saren - próbowałam dziś podłażenia pod wiatr, od strony lasu więc teoretycznie dość dobrze zamaskowana. Może są bardziej wyczulone przez ciągłe polowania?

Marek1364, z 487 byłby bardzo fajny zimowy kadr tylko pozbyć się tego nieostrego patola na pierwszym planie

mmlolek, ciekawych masz gości - do mnie jery zajrzały tylko raz, a dzwońców to już od jesieni nie widziałam :-/
Nikon i klamoty

#963 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:06

506
Dołączona grafika
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#964 Pegaz (Marcin Jędrzejczak)

Pegaz

Napisano 20 lutego 2011 - 22:07

Pegaz, koledze pewnie chodziło że taki portrecik to by idealnie pasował do "maniaków" Co do podchodzenia saren - próbowałam dziś podłażenia pod wiatr, od strony lasu więc teoretycznie dość dobrze zamaskowana. Może są bardziej wyczulone przez ciągłe polowania?

Rozumiem, mogę wrzucić do maniaków, nie ma sprawy,
co do tego podchodzenia, to może i polowania mają na to wpływ, ale raczej jest to "złośliwość natury martwej", znaczy im bardziej się chce tym........ ;-) wiesz jak jest, pewnie wiele przyczyn sie nakłada, czasem nam się zdaje że jesteśmy cicho i pod wiatr, ale zapominamy na przykład o czapce, która zasłania nam uszy bo zimno, ale przy okazji słabiej słyszymy i jesteśmy przez to mniej ostrożni :mrgreen: na przykład oczywiście, a sarenki chodzą z gołą głową a i słuch mają lepszy :lol: trochę ;-)

wow, kasprzyk, pojechałeś, świetny kadr, do tematycznych :lol:
A 550/SAL 70-400G/Benro A-258n6, HD-28/

#965 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:16

Miło się czyta Wasze "sprawozdania" i ogląda fotki z dzisiejszego dnia. Jak widzę pogoda zróżnicowana. U mnie rano prószył śnieg, ale popołudniu świeciło piękne słoneczko. Korzystając z wolnej chwili wybrałem się eksplorować nowe tereny. Przyznać muszę, że ów teren wygląda obiecująco, czego nie mogę jednak potwierdzić kadrami. Najpierw trafiłem na świeży trop lisa. Udając się za śladem dotarłem do zamarzniętego rowu, a trop prowadził wprost na lód. Rozglądam się i widzę liska. Problem w tym, że on także zauważył mnie ;-). Idę dalej nasłuchując dzięcioła, lokalizacja wśród gałęzi i mam pierwszy dokument ;-).

507.
Dołączona grafika

Następnie trafiam na sarny, jedna jest stosunkowo blisko, stoi jednak w gąszczu suchych badyli, mam więc następny dokument.

508.
Dołączona grafika

Cichutko robię zwrot i kieruję się w stronę rozległej polany, na której w sąsiedztwie dębu widzę kolejne sarny. I tym razem kończy się na dokumencie (obróbka w stylu „kanapka Ortona”).

509.
Dołączona grafika

Pogoda całkiem przyjemna, świeci słońce…są, jelenie. Idą w oddali, powoli. Wychodzą na leśny dukt, leżę już na ziemi i mam wielką nadzieję, że skierują się w moją stronę. Niestety wybrały przeciwną, a ja odprowadzam je wzrokiem. Trudno, może następnym razem. Idę dalej, na drzewie siedzi raniuszek, jest blisko mnie i nie ucieka, a ja zamiast zrobić zdjęcie podziwiam tą małą białą kuleczkę. Gdy w końcu mój mózg odbiera falę, która niesie wiadomość: a może zrobiłbyś tak fotkę?, ptaszek odlatuje ;-). Na koniec kolejny sarni dokument.

510.
Dołączona grafika

Wypad udany bo wracam wypoczęty, przez moment pozwoliłem sobie nawet na małe leżakowanie w suchych trawach ogrzewany promieniami słońca.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#966 Pegaz (Marcin Jędrzejczak)

Pegaz

Napisano 20 lutego 2011 - 22:22

Wypad udany bo wracam wypoczęty, przez moment pozwoliłem sobie nawet na małe leżakowanie w suchych trawach ogrzewany promieniami słońca.

A -9 st ( tak jak u mnie), chociaż u Ciebie cieplej chyba, Ci nie przeszkadzało w tym leżakowaniu ;-)
Najważniejsze że wróciłeś zrelaksowany, a i łowy niczego sobie :mrgreen:
A 550/SAL 70-400G/Benro A-258n6, HD-28/

#967 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:36

A -9 st ( tak jak u mnie), chociaż u Ciebie cieplej chyba, Ci nie przeszkadzało w tym leżakowaniu
Najważniejsze że wróciłeś zrelaksowany, a i łowy niczego

Pegaz, temperatura ok. -3 °C, nie ma tragedii. Leżąc na łące (miałem nadzieję, że jelenie się pokażą) zauważyłem nad ziemią opary ciepłego powietrza. W tej kąpieli słonecznej było naprawdę przyjemnie :-)

...spokój grabarza...

#968 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 lutego 2011 - 22:39

Ark, - hehehe , ja tak zasnąłem rok temu na bagnie, zasłonięty przez skarpę, słońce mi świeciło, czekałem na sarny, i też w lutym to było :D
Potwierdzam, przyjemne :D

fajny ten dąb z 509.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#969 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:44

Ark, - hehehe , ja tak zasnąłem rok temu na bagnie, zasłonięty przez skarpę, słońce mi świeciło, czekałem na sarny, i też w lutym to było :D
Potwierdzam, przyjemne :D

kurdeniewiemco, dobrze, że przynajmniej Ty mnie rozumiesz ;-). Ciągle wracam do Twojego dzika z 481., moment super, niewiele zabrakło do szczęścia ;-)

...spokój grabarza...

#970 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 lutego 2011 - 22:45

Ark, - daj spokój, rasowy gniot.

#971 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 20 lutego 2011 - 22:48

Witam,
trochę się postów nazbierało odkąd nie zaglądałem do BŁ z braku sieci - wszytkim gratuluje udanych wypadów w teren, tak trzymać. Ja siedzę w górach na nartach i jak na razie na focenie nie ma szans - ciemno, sino i pochmurno. Dziś połaziłem kościeliską i trzy fotki z zasnutej chmurami dolinki.

511. Bacówka w Kościeliskiej
Dołączona grafika

512. Może wreszcie wyjdzie słoneczko, oj nie wyszło :(
Dołączona grafika

513. Gdy strumyk płynie z wolna ...

Dołączona grafika

Dla wszystkich serdeczne pozdrowienia z Zakopanego :)

#972 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:49

kurdeniewiemco, skora tak mówisz to, wypada tylko potwierdzić :-P (ale moment złapania dzika w kadr :thumbsup: )

...spokój grabarza...

#973 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 20 lutego 2011 - 22:52

Ja siedzę w górach na nartach

na nartach się nie siedzi tylko zjeżdża z tego co mi wiadomo ;)

:beer:

#974 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 20 lutego 2011 - 23:15

Z grzeczności, nie wypada zaprzeczać ;-)

Ark, ciekawa obróbka na tym jednym zdjęciu :-) Mi sie podoba:)
Logiełka, fajnie masz :-)

Co do saren to mają juz od połowy stycznia spokój :-)

#975 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 06:57

Ark, Ale u Ciebie mało śniegu ;D
U mnie około 10cm leży.
Logiełka, Bardzo ładne kadry.U mnie dziś słonko,
więc może i do Ciebie w końcu zawita.
Pozdrawiam!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#976 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 21 lutego 2011 - 07:08

Logiełka bardzo fajne zimowe kadry. Szkoda tylko że słoneczka tak mało, ale i tak jest pięknie ;-)
Jeszcze jedno z wczorajszego spaceru.

514.
Dołączona grafika

i dzisiejszy mój widoczek z okna

515.
Dołączona grafika

Wszystkim miłego tygodnia!

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#977 mmlolek

mmlolek

Napisano 21 lutego 2011 - 07:13

kurdeniewiemco Andrzej_B dziękuje za komentarze,karmnik rozkwita ;-) .
Pegaz U mnie też koty się kręcą,a ostatnio kilka razy Krogulec na obiad zapolować przyleciał :-)
WildRoses U mnie Dzwońców całe chmary po 30 sztuk,Jer kilka razy się pokazał i jeszcze wczoraj Czyż na chwilę wpadł.Mam nadzieje że jeszcze mnie odwiedzi i siądzie na kołku do fotki.Mało Grubodziobów w tym roku,raz tylko były w listopadzie i potem nic.Mam nadzieje że się jeszcze pokażą.
kasprzyk świetny Kowalik,też poluje na ten okaz.
Ark wycieczka udana,ja chyba dzisiaj uderzę w nowy teren.
Logiełka tobie to dobrze,też bym na nartach pośmigał.Niestety w tym roku odpada :-( .
carrie ładny wschód.

Jeszcze papuga 8-)
516
Dołączona grafika
Jer by mmlolek, on Flickr

#978 Marek1364

Marek1364
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 08:37

Witam.
Dziękuje za podpowiedzi w sprawie zdjęc. Za bardzo nie umiem bawic się programami graficznymi. Zdjęcia obrabiam programem Picasa on odczytuje RAWy troche poprawie jakosciowo i to co wyjdzie to zmieniam rozmiar do 800 picseli i wklejam na forum.

endor - na zdjeciu z liskiem jest duży pień i tak dziwnie wyglada.

Pegaz - aparat nosze pod kurtką, tak że nie ma obawy zamokniecia.
puszka i obiektyw sigma smiało wchodzi pod kurtke.

pozdrawiam wszystkich
Mój Album MIX...
http://picasaweb.google.pl/marek1364
SONY A200 + 18-55/3,5-5,6 MFA 70 - 210 F 3,5-4,5...

#979 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 14:31

carrie, Listki fajne podświetlone,aczkolwiek poczekał bym na większa ilość światła wschodzącego słońca.
Wschód bardzo mi się podoba1
mmlolek,
Ładny jer.Też muszę na nie za czatować,ale niestety na razie brak czasu:(
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#980 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 21 lutego 2011 - 14:42

carrie, Listki fajne podświetlone,aczkolwiek poczekał bym na większa ilość światła wschodzącego słońca.

Nie było robione o wschodzie słońca, a w samo południe ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia