Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Luty 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1223 odpowiedzi w tym temacie

#1081 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 10:37

Andrzej_B - MZ mało kontrastu i kolorów, kadry takie sobie no i jedzonko w pierwszym planie.
ryba - sikorki dość mocno przeostrzone
Logiełka - Szczurek fajny :)

pzdro
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#1082 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:14

Niektórzy z Was pewnie wiedzą jak to, jest być tatą, mamą…niezapomniane chwile, ale to, zobowiązuje. W myśl tej zasady na fotografię zostaje mi mało czasu. Dzisiejsze dwie, wolne od obowiązków poranne godziny wykorzystałem na króciutki spacer. Po krótkiej chwili słońce zaczęło budzić się ze snu.

607.
Dołączona grafika

Idąc dalej spotkałęm parę żurawi, o której wspominałem Wam już wcześniej, a jakoś na początku miesiąca wkleiłem fotkę. Dokument poniżej. Niestety na coś bardziej konkretnego nie było szans. Mroźny poranek nie pozwala na podchód, a po co płoszyć te piękne ptaki?! Było mi dane nawet usłyszeć krzyk jednego z nich…ech, od razu poczułem się weselej, lepiej i jakby cieplej się zrobiło ;-)

608.
Dołączona grafika

Następnie udałem się w stronę ląk…podchodzę jak najciszej umiem na ich skraj i…i już jest pozamiatane. Sarny stoją na tyle blisko, że nie sposób aby mnie nie zauważyły. Popatrzyły na mnie, ja na nie, w tył zwrot i do domu. Miałem jeszcze troszkę czasu, ale nie miałem możliwości wyboru innej drogi więc, albo spłoszyć sarny, albo zawrócić…
Nie komentujcie proszę zdjęć, wiem, że to gnioty. Chciałem się z Wami podzielić tą krótką przygodą…a przy okazji, może ktoś tegorocznego żurawia jeszcze nie widział ;-)

Pozdrawiam,
Arek

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#1083 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 25 lutego 2011 - 17:23

Ark, - zazdroszczę żurawi, u mnie cisza...

a poniżej krótka opowieść napisana wczoraj, wrzucam dzisiaj bo wczoraj około północy już nie wyrabiałem:P

Uff... :)
Właśnie(23:00) wróciłem z dalekiej, ale jakże przyjemnej podróży :)
Koła mojej zdezelowanej "reni" zawiozły mnie 240km na zachód, gdzie poranek nie zaczyna się jak to
na typowej Polskiej wsi od piania koguta, lecz od "gluglania", "warczenia", i innych kilkunastu przedziwnych gardłowych
odgłosów wydawanych przez kilkadziesiąt głodnych kruków :P

Tak, tak, odwiedziłem miejsce bezkrwawych łowów naszego kolegi Drojac'a :)

Po sprawdzeniu na "zumi" optymalnej trasy dojazdu odpaliłem moją "renię" i heja! ku zachodzącemu słońcu :)
O dziwo "renia" rozwijała zawrotne prędkości(100km/h ;)), więc po drodze wypatrzyłem lisa z drogi i niewiele myśląc
zatrzymałem się i postanowiłem go podejść.
Oczywiście lis w pewnym momencie zapadł się pod ziemię i tyle było z mojego podchodu :P
Został tylko dokument:

609. lis
Dołączona grafika

Przy okazji przystanku wypiłem, zjadłem coś i pojechałem dalej.
Po dość wczesnym przyjeździe Drojac zabrał mnie by pokazać okolicę, widzieliśmy dziki, sarny, kruki, bielika, żurawie:)

Po zachodzie słońca wróciliśmy do domu, tam pogawędki, jakiś film(oczywiście przyrodniczy:P) i kima bo o 4:45 pobudka :P
W budzie byliśmy o 5:40.
Rozstawiliśmy sprzęty i czekaliśmy aż coś przyleci i się rozwidni.

Pierwsze swoją obecność zgłosiły kruki, najpierw pojedyncze sztuki zlatywały z pobliskiego lasu.
Było jeszcze ciemno więc narazie dostępne były tylko(?) akustyczne doznania :P
Gdy AF jeszcze nie działał pokazały się na polanie przed budą piersze kruki.Narazie gdzieś na uboczu czyściły sobie pióra i chyba czekały aż się rozwidni :P
Niedługo po nich zjawił się "on", najbardziej chyba oczekiwany gość(choć dla mnie nawet "akcje" sójek były mega ciekawe) - Orzeł przedni :)
AF w dalszym ciągu nie chciał działać, było zdecydowanie ciemniej niż na zdjęciu(iso 1600, 1/5sek...)
o ostrości można zapomnieć :P

610. przedniak iso 1600, czas 1/5 sek. :D
Dołączona grafika

Gość długo nie posiedział, po chwili odleciał a za nim kilka kruków.

Początek zapowiadał się bardzo dobrze, mnóstwo, ale to mnóstwo kruków oblegało scenę, było ich tyle, że wyłapanie jakiejś
"czystej" bijatyki było bardzo trudne.
611.
Dołączona grafika

612.
Dołączona grafika

613.
Dołączona grafika

Gwar jaki temu towarzyszył był nie do opisania, co chwilę gdzieś się biły, wyszarpywały i kradły mięso,lecz cały czas czujne i co chwilę obserwowały
teren czy nie grozi im jakieś niebezpieczeństwo.
Nagle z lewej strony pojawia się lis, kruki podrywają się ale lądują kilka metrów dalej, inne wcale się nie przejęły rudzielcem i robiły swoje.
Cwaniak wpada błyskawicznie na scenę, łapie kawał i ucieka.

614.
Dołączona grafika

615.
Dołączona grafika

Później pojawiają się myszołowy.
Jedne strachliwe i niezdecydowane, inne od razu idą do żarcia dzielnie walczą z mega natrętnymi krukami :D
Sroki skaczą dookoła tego całego burdelu i próbują ukraść coś dla siebie.
Czasem udaję się złapać w kadr jakieś lecące, ale z ostrością to już bywa różnie :P

616.
Dołączona grafika

617.
Dołączona grafika

618.
Dołączona grafika

619.
Dołączona grafika

620.
Dołączona grafika

621.
Dołączona grafika

622.
Dołączona grafika

623.
Dołączona grafika

624.
Dołączona grafika

625.
Dołączona grafika

626.
Dołączona grafika

627.
Dołączona grafika

Po 8miu godzinach na drzewie przed budą wylądował młody bielik
628.
Dołączona grafika

Siedział tam godzinę i obserwował kruki zanim zdecydował się wyladować.
Wpadł z wielkim impetem w zgromadzone kruki, te poderwały sie w górę a bielik za nimi, lecz nie gonił ich, wylądował.
Kruki próbowały skubać go za ogon i po chwili odleciał.
Lecz zaraz wrócił i siedział na polanie, nagle coś zauważył nad sobą, wydawało się po jego reakcji że zaraz spadnie na niego drugi bielik, lecz ten poderwał się w powietrze ze złapanym mięchem i odleciał, a za nim oczywiście krucza eskorta.

Kruki nieśmiało kończyły jeść, nie było ich już tyle co na początku(max. 15os.)
W pewnym momencie sroki za budą zaczęły alarmować o niebezpieczeństwie, Drojac od razu zapytał "gdzie idzie ten lis?" :P
jak to powiedział na scenę wyszła kolejna mykita :)

629.
Dołączona grafika

Po nim, już na sam koniec dnia przyleciał ten, który zjawił się z samego rana ;>, skubnął kurę, podlazły do niego kruki,
orzeł pozostawił mięso i poszedł kilkanaście/kilkadziesiąt metrów w krzaczory.
Kruki jeszcze trochę się pokręciły przy fajnym zachodzącym słoneczku i też poleciały na noclegowisko.

630.
Dołączona grafika

631.
Dołączona grafika

632.
Dołączona grafika

sorry za tyle fot, ale to i tak na maxiora streszczone, 12h w budzie, to się trochę działo:P
Podsumowując:
Drojac - super kolo :beer:
Rurzyca - dobra miejscówka ;)
Pozdro dla Tadeo.

Do zobaczenia w terenie.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#1084 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 25 lutego 2011 - 17:38

kurdeniewiemco, daliście czadu :-> To już z nowego szkła?
Zdjęcia lecącego myszaka są mega ;-)

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#1085 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 17:53

kurdeniewiemco, ciekawą miałeś wyprawę i w jakim doborowym towarzystwie. 618. - taniec kruczo-sroczy bardzo mi się podoba szkoda, że brakuje ostrości.
Zazdroszczę też lecących myszaków - na takie fotki nie mam szans, mój namiot stoi pod drzewami, na których ptaki lądują, a nadlatują od strony moich pleców/lasu.

Dzięki za relację, miło się czytało.

...spokój grabarza...

#1086 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 17:59

kurdeniewiemco, gratuluję , kilka jest naprawdę świetnych kadrów, pięknie :clap:

#1087 Szczepan

Szczepan

Napisano 25 lutego 2011 - 18:07

kurdeniewiemco, szacun a tak daleki wypad. Napewno sie opłacało wnioskując po tak micro relacji. Napewno nie zapomniane przeżycia tam miałeś, no i ten przedni. Ech tylko po za zdrościc . :mrgreen:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#1088 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 25 lutego 2011 - 18:26

kurdeniewiemco, - widac że się działo :-)
Moje foty zrobione były 200 metrów od mojego domu - z podchodu i niestety przez trzciny.
633
Dołączona grafika
634
Dołączona grafika
634
Dołączona grafika

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/

#1089 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 25 lutego 2011 - 18:29

kurdeniewiemco, brawo - za wyprawę i fotorelację z niej ;-)
Wrażania pewnie niezapomniane.

karp1225, piękne światło miałeś - rzeczywiście szkoda tych trzcin przed obiektywem, ale jak się ma taki potencjał 200 metrów od domu to jest szansa na poprawkę ;-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#1090 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 25 lutego 2011 - 18:30

karp1225, na 634. omawiają taktykę gry :-> piękne kolory.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#1091 kucik (Michał)

kucik

Napisano 25 lutego 2011 - 18:31

Pochwale sie - dzisiaj dotarlo do mnie nowe szklo - sigma 100-300/4+TC 1.4 Pora zaczac dzialac w swiecie FP z AF :)
Dzisiejsze zdjecia, jeszcze Leica wrzuce jutro.

#1092 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 25 lutego 2011 - 18:37

Ark, - u mnie Żurawie już są od początku lutego,jednak omijają mnie z daleka :-) - gratuluję spotkania.

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

#1093 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 25 lutego 2011 - 18:39

To już z nowego szkła?

nie, póki nie sprzedam 200/2.8 to raczej nie zmienie na inne.
200/2.8 dawało świetnie radę.

Ark - foty jak foty, właśnie o podzielenie się relacją mi chodziło ;)
z tym wyostrzaniem pierzastych to nie wiedziałem ile, i dawałem ostrożnie, masz tu mocniej wyostrzone to o którym mówisz i większe bo na tych malutkich to się słabo ogląda:
http://img16.imagesh...6/img4793ex.jpg

Judyta, - ;)

Szczepan - ciężko zapamiętać wszystko tyle się tam działo, więc zaraz po powrocie musiałem zapisać co i jak by się potem nie pogubić :mrgreen:

karp1225 - fajnie się przytulają, super scena :mrgreen:
co do żurawi to jeśli myslisz o podejściu to powodzenia, myślę że nawet 600mm nie wystarczy :D

kucik - będziesz potrafił używać AF :D?

#1094 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 18:43

karp1225, dzięki. Gdybym miał taki potencjał w sprzęcie jak Ty (600mm) mógłbym Was codziennie nowymi fotkami żurawi zasypywać ;-). Na szczęście u mnie od jutra odwilż, oczywiście w ciągu dnia (dzisiaj było 0). Będzie szansa na cichy podchód tak aby ich nie płoszyć, a tak w ogóle stawiam czatę.

karp1225 - fajnie się przytulają, super scena
co do żurawi to jeśli myslisz o podejściu to powodzenia, myślę że nawet 600mm nie wystarczy :D

kurdeniewiemco te, które codziennie widzę nie są na tyle płochliwe aby 600mm nie wystarczyło. Moja fotka to, ok.80% z 300mm.

...spokój grabarza...

#1095 peteref

peteref
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 18:54

kurdeniewiemco, kurde, jak nie wiem co! Zazdroszczę i cieszę się, że Ci się udało sfocić jednego dnia wszystko, czym Drojac raczy nas od dawna. :mrgreen:
Staram się...

#1096 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 25 lutego 2011 - 18:58

kurdeniewiemco, - nawet nie próbuję za nimi chodzic,to nie Sarny :-)
udało mi się ustrzelic coś takiego,zdjęcie z 12 lutego.
635
Dołączona grafika
oto przykład co mogą zrobic ruchy mas powietrza ze zdjęciem :-(

#1097 Set22 (Grzegorz Kopka)

Set22

Napisano 25 lutego 2011 - 19:06

kurdeniewiemco, gratuluje pobytu (choć krótkiego) w raju :)

Ja standardowo próbuje coś cyknąć robiąc spisy ptaków w mojej dzielnicy :)

636. wyłuskiwanie łuszczaka zza krzaka :D
Dołączona grafika

637.
Dołączona grafika

638.
Dołączona grafika

639.
Dołączona grafika

więcej zdjęć http://s1036.photobu...ms/a447/set22/#
K-30 + Pentax DA 300/4

#1098 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 25 lutego 2011 - 19:26

udało mi się ustrzelic coś takiego,zdjęcie z 12 lutego.

a wygląda jak z wiosny :D

na masy powietrza dobre jest 200mm :D. ale wtedy to same powietrze mógłbyś se sfocić :P

ja mam namiot przygotowany na żurawie, te bestie mają kapitalny wzrok...

peteref - te fotki to tak naprawdę zrobił Drojac, ja tylko przyjechałem i wciskałem w odpowiednim momencie guzik:P
to On zadbał przez tyle miesięcy by to wszystko się do niego tak chętnie zlatywało, a to największy wkład w foty - przygotowania. Potem to tylko wciskanie i wciskanie:P

Set22 - dobrze powiedziane :)
robisz spisy ptactwa? w jakim celu?

#1099 Tadeo

Tadeo

Napisano 25 lutego 2011 - 19:47

kurdeniewiemco, Fajnie że odwiedziłeś nasze tereny , relacja z miejscówki Jacka rewelacyjna mam nadzieje że jeszcze kiedyś zagościsz w naszej okolicy i jakieś :beer: się zrobi w plenerku :) dzięki za pozdrowienia :)

#1100 kucik (Michał)

kucik

Napisano 25 lutego 2011 - 20:19

kurdeniewiemco, nie wiem czy dam rade z AF :) Wczesniej skupialem sie zeby trafic z ostroscia a teraz trzeba technike zmienic :D