Krajeński Park Krajobrazowy
#1 (Paweł Wróblewski)
Napisano 15 lutego 2011 - 17:43
Cytat z wiki:
"Krajeński Park Krajobrazowy – park krajobrazowy położony w północno-zachodniej części województwa kujawsko-pomorskiego, w środkowej części Pojezierza Krajeńskiego."
Na początek mapka:
1. pod obrazkiem większa wersja.
http://img511.images...357/mapakpk.jpg
Ja poznałem to miejsce dzięki WildRoses - wielkie dzięki
To jedziemy z fotami:
Na śródleśnych polanach
2. Wschód
Pierwszy raz widziałem daniele, wyszła duża chmara, cicho popiskiwała, widok bezcenny
o dziwo symbolem KPK jest żuraw, aż dziwne że nie daniel, którego jest tam mnóstwo .
3.
4.
jest kilka osób na forum stamtąd, liczę że będą wrzucać i wątek będzie żył.
Napisano 15 lutego 2011 - 17:48
https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3
Napisano 15 lutego 2011 - 18:46
Szczepan, pewnie, że fajne tereny, co zresztą widać na zdjęciach.
I pomyśleć sobie, że mam to szczęście mieszkać sobie prawie w samym jego centrum
Napisano 15 lutego 2011 - 19:00
I pomyśleć sobie, że mam to szczęście mieszkać sobie prawie w samym jego centrum
Jakos nie widać po Twoich fotkach. Tylko sikorki, sikorki, sikorki
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3
#5 (Paweł Wróblewski)
Napisano 15 lutego 2011 - 19:10
pewnie tak, ja tylko liznąłem KPK, fakt że poznałem dobrze, ale bardzo niewielki obszar, być może gdzieś w głębi kryją się te przerażające bestiekurdeniewiemco, symbolem parku jest żuraw bo jest ich mimo wszystko jednak więcej niż danieli.
WildRoses napisał/a:
I pomyśleć sobie, że mam to szczęście mieszkać sobie prawie w samym jego centrumWildRoses napisał/a:
Jakos nie widać po Twoich fotkach. Tylko sikorki, sikorki, sikorki
Pewnie Kaśka - już ogarnia jakieś rawy i coś tutaj nam pokaże ;>
Napisano 15 lutego 2011 - 20:32
Nieee, no facet, rzucileś mi rękawicę Nie ma rady tylko trzeba przyjąć wyzwanie.Jakos nie widać
... tylko czas, czas, czas...Tylko sikorki, sikorki
W kwestii uzupelnienia informacji kurdeniewiemco na temat samego parku:
Utworzony w 1998 roku Krajeński Park Krajobrazowy powstał z inicjatywy lokalnej społeczności. Wbrew wczesniejszym obawom park nie przeszkadza mieszkańcom w gospodarowaniu, a wręcz przeciwnie. Dzięki niemu udało nam się np. zablokować pomysł utworzenia w regionie wielkiej (na kilkaset tys. sztuk) fermy świń.
Na terenie parku znajdziemy 80 zbiorników wodnych, bory sosnowe i lasy mieszane z domieszką grądów, bagna i torfowiska.
W lasach Krajny licznie występują jelenie, daniele, sarny, dziki, lisy, borsuki, jenoty, kuny, na polach zwierzyna drobna: zające, kuropatwy, bażanty oraz wiele gatunków ptaków wodnych na licznych akwenach wodnych i zaroślach śródpolnych.
Z gatunków chronionych do najciekawszych należą: bocian czary, żuraw, czaple, łabędzie, rybołowy, bieliki, puchacze, bąki, bardzo rzadkie cietrzewie, a ze ssaków: rzadko łosie, powszechnie wydry, bobry, które wyrządzają coraz więcej szkód w gospodarce rolnej i leśnej.
Spośród gadów i płazów występują: jaszczurki, zaskrońce, padalce, żmije.
#7 (Paweł Wróblewski)
Napisano 17 lutego 2011 - 17:39
no to jeszcze dłuuuugo eksplorować nam będzie ten nasz KPK
Napisano 19 lutego 2011 - 19:19
tak podają w źródłach. Co do łosi to ładnych kilka lat temu sama miałam okazję jednego widzieć - pewnej zimy przychodził na sąsiednie pola na kolację z liści buraczanych, ale ostatnio chyba nikt żadnego tu nie widział.łosie powiadasz? cietrzewie?
Dołożę coś odkopanego z dysku.
5. Jeziorko jakich tu wiele
6. Cały park to mozaika pół, śródpolnych zadrzewień i lasów. Podobno sarny i inne kopytne mają tu całkiem niezłe warunki do życia.
Napisano 19 lutego 2011 - 19:28
Szczepan napisał/a:
Jakos nie widać
Nieee, no facet, rzucileś mi rękawicę Nie ma rady tylko trzeba przyjąć wyzwanie.
Zaczynasz cos dzialac w tym kierunku widzę
Tylko szkoda że takie stare.
Koziolki zacne tam macie.
Napisano 19 lutego 2011 - 19:32
kurdeniewiemco, 2 i 3 tak samo bardzo ładne. Na 3 fajne kolorki wschodu no i coś na dole kadru innego niż drzewo
#11 (Paweł Wróblewski)
Napisano 19 lutego 2011 - 20:06
5. fajne światło jak pisze Roby.
ale i tak więcej razy patrzę na rudel:P, spore kozły.
7. tak dokumentacyjnie, ale lubię to zdjęcie
"Patrzcie dzieci, o to rezerwat przyrody", a ściślej Gaj Krajeński(o nim później)
8. śródleśne polany dają często super mgły i światło, tylko żebym to ja potrafił wykorzystać
Napisano 19 lutego 2011 - 21:23
7 może i dokumentacyjna ale idealnie oddaje przecież klimacik naszego parku Ten czarny rodzynek fajnie wygląda - chyba z 10 minut zastanawiałam się co to za zwierz
Szczepan, staram się Jak tylko pogoda i czas pozwoli spróbuję pokazać coś aktualnego.
Napisano 23 lutego 2011 - 09:16
Ja dodam tylko dla uzupełnienia ,że jest tu 59 jezior wchodzących w skład KPK..
9. śródleśne jezioro Smolanek
10.
Długie rynnowe Jezioro Sępoleńskie, 148 ha pow. Jak widać częściowo miasteczko nad nim leży, co i tak nie przeszkadza ptactwu zakładającemu gniazda w trzcinach porastających dość dzikie brzegi
11.
A żurawii wiele tu i część zimuje, lecz wiadomo, jak to żurawie, czujne łobuzy są...
12.Spotkane nad Jeziorem Sępoleńskim...
http://img502.images...imgp59801ap.jpg
Trzy zdjęcia w poście. R.
Napisano 26 lutego 2011 - 20:54
#15 (Paweł Wróblewski)
Napisano 26 lutego 2011 - 21:27
a żurawiami to mnie nie drażnij, śnieg leży, wiosny nie widać, żurawi nie słychać
a miejscówki czekają ;>
#16 (Paweł Wróblewski)
Napisano 06 marca 2011 - 16:35
wrzucę jeszcze jakieś "futro" w szerszym wydaniu.
jak tylko dorwę szkło to kolejne będzie coś z godłem związanego;>
póki co szuflada:
13. młode byki z Lasu lutowskiego zgryzające pędy. Początek rykowiska.
14. Gaj krajeński w tle. Dom danieli, saren, jeleni, dzików, dzięciołów, kruków, myszaków, i oczywiście kun
Napisano 06 marca 2011 - 17:15
Napisano 06 marca 2011 - 17:56
#20 (Paweł Wróblewski)
Napisano 06 marca 2011 - 21:05
WildRoses - gdzieś tam kiedyś były, ale wiele poznikało jak serwer padł, więc tu je wskrzeszę
WildRoses - mgły nad Krajną to też już wizytówka:P
a kto powiedział że żurawie nie będą podchodziły na 5m?;>, wtedy 50mm styknieW sumie teraz czekając na długie szkło możesz popracować nad kadrami do tego wątku.
narazie trzymam puls na wszystkich 300tkach na rynku, jak się uspokoi to powalczę z fotami, nie wykluczone że i szerszymi kadrami