Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Marzec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#201 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 08 marca 2011 - 08:03

Dziękuję wszystkim. Tyle opinii i odpowiedzi, naprawdę za wszystkie dziękuję. Ta zasiadka wiele pytań we mnie zasadziła. Wiele technicznych spraw wyszło na jaw i nie chodzi tu o to, w co sikacie? Za daleko wyłożyłem ptaki i niestety odległość spowodowała, że zdjęcia na pełnej klatce nie wyglądałyby tak jakbym chciał, przełączyłem zatem na format DX, bo uznałem, że lepiej tak niż później cropować pełną klatkę (oczywiście jeżeli będzie taka konieczność). Wiele rzeczy mi już Drojac podpowiedział, ale powiedzcie mi proszę, lepiej walnąć Cropa, czy zminiejszyć z pełnej klatki na 26x15 mm? Czy nie ma różnicy? Jak działa aparat robiąc zdjęcia na formacie DX? Jak program, który cropuje? Druga sprawa, która mnie nurtuje, to poprawne wprowadzenie parametrów mojego szkła do puszki. Mój obiektyw nie ma procesora i nie do końca wiem jakie parametry mu wprowadzić, po zmutowaniu go telekonwerterem? Wprowadzanie danych według instrukcji D700, ma pozowlić na fotografowanie z matrycowym pomiarem światła, na szkłach manualnych. O ile podpięty nieuzbrojony nikkor 300 f/2.8 nie stanowi dla mnie zagadki, to w momencie opatrzenia go nikkorowskim tcx1,4 mam wątpliwości. Razem w połączeniu na pełnej klatce, daje mi on 420 mm f/4, bo zabiera jedną działkę. Obiektyw całkowicie manualny, bo o taki tu chodzi. Czy ktoś używa podobnych z puszkami nikona? Czy w ogóle ktoś fotografuje ptaki manualami, czy porwałem się z dzidą na niemców? Jeżeli chodzi o ISO, to d700 wymiata, mam go dopiero 2 miesiące, ale przy ISO 800 ziarna nie ma, praca na wysokich szumach to jest jego bardzo mocna strona. Perspektywa na pewno za wysoka i to musimy z Przemkiem poprawić. Pozostaje jeszcze kwestia słońca, wiem że powinno być za plecami, ale przez 8 h nie może być ciągle za plecami, bo jak wiemy idzie kołem po niebie. Bieliki i kruki, to nie są poranne ptaszki, przyszły dość późno, zatem dostosować budę, tak aby o ich godzinie żeru, słońce było za plecami? Czy to przez cropy, piksele się rozjeżdżają na konturach? Ostatnia już rzecz, jak poznaliście, że to młody bielik?

W planie:
poprawić perspektywę, zmniejszyć odległość, żebym mógł robić na pełnej klatce, pomyśleć nad maskowaniem żarła, wziąć więcej bo szybko zjadły, pomyśleć nad pojemnikiem na siusiu, poprawić kierunek strzelania względem słońca, fotografowanie na pełnej dziurze, tym samym zmniejszę iso do 200.

#202 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 08 marca 2011 - 09:16

obywatelu, przede wszystkim podziwiam Twój talent pisarski. Nie wszystkim chce się stukać tak długo w klawiaturę ;-) Piękna, pełna emocji relacja! Widać, że jest w Tobie duch fotoprzyrodnika.
Natomiast jeśli chodzi o to czy wykorzystywać cropa czy pełną klatkę, to odpowiedź jest jedna - pełną klatkę i zmniejszyć dystans/zastosować TCx1,4.
Nie ważny AF lecz jakość optyki. Jak czas pozwala to ostrząc manualnie możesz wiele zdziałać. Szkło masz świetne, więc możesz z niego w połączeniu z D700 bardzo dużo wyciągnąć.
Jeśli nastawiasz się przede wszystkim na bieliki i wiesz kiedy będą przylatywać, to staraj się wabić je żarłem w miejsce, gdzie będzie na nie padało światło słoneczne od Twojej strony, o tej właśnie porze i po sprawie. :-)
Ja drapoli nie fotografuję wprawdzie, więc mogę nie mieć do końca racji w tym co piszę. Poczekaj więc na innych, którzy zęby zjedli na fotografowaniu ptaków drapieżnych. :-)
Pozdrawiam
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#203 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 08 marca 2011 - 13:48

zyga, Bardzo dobre ujęcie czeczotek :thumbsup:
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#204 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 08 marca 2011 - 16:55

Wiosna!

247.
Dołączona grafika

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#205 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 08 marca 2011 - 16:57

carrie, bardzo ładny prosty kadr ;-)

#206 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 marca 2011 - 17:49

zyga, - rozjaśnić i będzie bardzo fajne :)

Wiosna!

247.

zima!
248.
Dołączona grafika
Po nocce nie jechałem do domu, a właściwie jechałem, na bagno zobaczyć czy namiot stoi na żurawie.
Na szczęście jest, i żadnych obcych tropów w pobliżu :)
Za to bagno ani myśli by odmarznąć....ale wsumie dobrze, i tak nie mam szkła przecież:P

Światła rewelacyjnego mieć nie będę, może o zachodzie jakieś foty pod słońce, ale z rana to jedynie w pochmurną pogodę pofocę. No trudno, lepszej miejscówki nie ma.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#207 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 08 marca 2011 - 18:04

kurdeniewiemco co u ciebie tyle śniegu :-P

#208 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 08 marca 2011 - 18:06

kurdeniewiemco co u ciebie tyle śniegu :-P

U mnie tez pełno! U was tylko wiosna....

#209 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 08 marca 2011 - 18:12

U mnie też jeszcze zimowo: samochodami po jeziorach jeżdżą, sarny po lodzie biegają, a dziś przyleciały pierwsze żurawie:)

249
Dołączona grafika

250
Dołączona grafika

#210 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 marca 2011 - 18:20

samochodami po jeziorach jeżdżą

ostro :mrgreen:

#211 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 08 marca 2011 - 18:43

kurdeniewiemco ta kupa galazek wygladajaca jak przygotowane do rozpalenia ognisko , to jest Twoj namiot ?

A gdzie zmiesci sie Twoj przyjaciel kuna ?

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#212 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 marca 2011 - 18:47

Iroslav, - ta kupa gałązek to zostawione przezemnie jakięś drzewko. Czyściłem scenę od uschniętych traw, ale drzewko oczywiście zostawiłem.

czatownia stoi za moimi plecami, to jest widok na stronę którą będę focił. Jak widać na poranne swiatło nie mogę tam liczyć, za plecami mam świerki.

Kuna to właściwie nie wiadomo jakiej płci, okaże się jak bedzie miot :)

#213 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 08 marca 2011 - 18:48

Oki , mam nadzieje , ze sie nie gniewasz :beer:

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#214 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 marca 2011 - 18:51

Iroslav, - nawet nie widzę powodu z jakiego miałbym to robić;>
mam b.grubą skórę 8-)

:beer:

#215 Arthus

Arthus

Napisano 08 marca 2011 - 19:01

Jak tak dalej będzie to wyspecjalizuję się w bobrach :-)

Dzisiaj znów nie dane mi było fotografować tego co sobie założyłem. Jak tylko wdrapałem się na wał usłyszałem rozbawioną:

251.

Dołączona grafika

252.

Dołączona grafika

253.

Dołączona grafika

A kawałek dalej tego osobnika:

254.

Dołączona grafika

Był w drodze do swojej przerębli w której potem się posilał:

255.

Dołączona grafika

A potem postanowił jeszcze trochę pozować - jakieś 40 minut:

256.

Dołączona grafika

257.

Dołączona grafika

258.

Dołączona grafika

Zapraszam na stronę: http://www.arturglogowski.com.pl/

#216 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 08 marca 2011 - 21:18

Arthus, Fajne spotkania miałeś:boberek i wydra-gratuluję!
Pozdrawiam!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#217 karp1225 (Robert Babisz)

karp1225

Napisano 08 marca 2011 - 22:39

z dzisiejszego podchodu
259
Dołączona grafika
260
Dołączona grafika

Nikon D 300 - 600/4 VR - Nikkor 80-400/4,5-5,6 VR II - 150/2,8 - 10-20/4-5,6 - Manfrotto 055XPROB+501 HDV

http://robert-babisz.manifo.com/

#218 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 09 marca 2011 - 00:08

karp1225, ładne efekty podchodu. No i jako jeden z niewielu mieszkasz w Polsce, w której nie ma już śniegu, zresztą podobnie jak ja :mrgreen:
Arthus, kładź się na lodzie żeby poprawić perspektywę i jednocześnie spowodować rozmycie tła a będzie to na pewno spory krok w wyspecjalizowaniu się w bobrach. Poza tym świetna sprawa, że tak Ci pozują. Do pozazdroszczenia.

U mnie wczoraj dowalił nocą taki mróz, że żurawie odpuściły sobie poranne żerowanie. Wysiedziałem 3 godziny w szałasie przy 12 stopniowym mrozie i dałem sobie na luz. Słyszałem tylko ich wzajemne nawoływanie i po wyjściu moim oczom ukazał się taki widok :)

261
Dołączona grafika

Klucze były dwa, w sumie 16 ptaków. Poleciały sobie gdzieś i na łąkach zobaczyłem je dopiero ok 14.

Taki też był efekt ostatniego, mam nadzieję, oddechu baby zimy

262
Dołączona grafika

czyżom średnio to przeszkadzało, żerowały sobie w najlepsze, nie pozwalając niestety na zbyt bliskie podchody.

263
Dołączona grafika

A to już z dzisiejszej zasiadki. Z krzaczorów wybiegły 3 byki, jeden już łysy. Nie dojrzałbym ich gdybym wcześniej nie usłyszał jak pękał pod nimi lód w rowie, przez który przebiegały :)

264
Dołączona grafika

I trzy kadry żurawiowe. Co dziwne (a może normalne ?), zjawiły się podobnie jak dwa dni wcześniej, dwukrotnie. I to jak z zegarkiem w ręku, uwzględniając przesunięcie czasu wschodu słońca o kilka minut. I dokładnie ten sam scenariusz. Po 6 rano wpadły na kilka minut, pokrzyczały i odleciały. Potem zjawiły się ok 7.30 i żerowały przez ok godzinę, potem nawet jeden z nich usiadł sobie wygodnie w suchej trawie, drugi stał obok na straży na jednej nodze. Niestety najpiękniejsze światło jest mniej więcej w godzinach 6.45-7.15 a wtedy akurat ich nie ma :-/

265
Dołączona grafika

266
Dołączona grafika

267
Dołączona grafika

#219 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 09 marca 2011 - 06:40

karp1225 ciekawe światełko miałeś.
Drojac ciekawe kadry, szczególnie te z żurawiami.

#220 mmlolek

mmlolek

Napisano 09 marca 2011 - 07:21

Drojac, Piękne te twoje żurawie.
Pozdrawiam.