Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Marzec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#241 Bebo

Bebo
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:00

Kruki bardzo mi ostatnio pozowały

287.
Dołączona grafika

288.
Dołączona grafika

289.
Dołączona grafika

290.
Dołączona grafika

291.
Dołączona grafika
Pozdrawiam Bogdan

#242 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:01

RobsonIreland, ładny przegląd gatunkowy

#243 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:12

UDILEKPiękne światełko miałeś!
Bebo, Bardzo ładne kadry :thumbsup:
Dzisiaj wracając ze szkoły nad głowa przeleciała mi czajka,
a idąc do Kościoła spotkałem wypasające się na polu,stadko saren liczące 16 sztuk.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#244 Marcin D.

Marcin D.

Napisano 09 marca 2011 - 21:29

mmlolek, ryba, carrie, dzięki wielkie za opinie! :-)
http://onephoto.net/...ser=52696&gal=1 Kilka moich zdjęć;-) Zapraszam!
Marcin Dyduch

#245 namsok

namsok

Napisano 09 marca 2011 - 21:34

nigdy nie szukałem zrzutów,bo mi szkoda czasu,a tu wczoraj byk przyniósł mi prawie pod nogi
292
Dołączona grafika
pokręcił trochę głową
293
Dołączona grafika
i tutaj już bez
294
Dołączona grafika
295
Dołączona grafika

#246 Szczepan

Szczepan

Napisano 09 marca 2011 - 21:37

namsok, ale Ci prezent zrobił. Nie dość że dał sie po focić to jeszcze wynagrodził :mrgreen:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#247 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:43

Namsok, ale masz farta! :-D

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#248 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 09 marca 2011 - 21:58

namsok, tylko pozazdrościć

#249 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 09 marca 2011 - 23:08

dawno nic nie pisałam, co nie znaczy że nic nie pstrykam choć tych pstryków jest bardzo mało. Wrzucam skrót tego co dzieje się u mnie ostatnio. Śniegi odpuściły na wybrzeżu i od jakiegoś czasu bardziej pachnie już wiosną niż zimą. Dwumiesięczna przerwa spowodowała, że znów zatęskniłam za moim ulubionym teatrem.

Sroki nie odpuszczają na te małe przekory można zawsze liczyć. Czekam na nie z utęsknieniem, bo to one pierwsze pojawiają się pod budą i dzięki nim zlatują się padlinożercy z okolicy.

296.
Dołączona grafika

Za każdym razem to samo, są przewidywalne w przeciwieństwie do innych ptaków. Najpierw nieufnie kręcą się w okolicy budy. Potem lądują pojedynczo a następnie parami i kiedy jedna zaczyna obskubywać padło druga kica w stronę budy uważnie mi się przyglądając.
297.
Dołączona grafika

Odleciały już myszołowy, które zimowały a w ich miejsce pojawiły się następne. Podobnie jak w roku ubiegłym z końcem sezonu pokazały się bardzo jasne odmiany i to głównie one rozdają karty pod budą.

298.
Dołączona grafika

Wraz ze wzrostem temperatury wzrosła nieufność myszołowów do budy. Nie ląduja bezpośrednio pod buda jak miało to miejsce zimą lecz najpierw oblatują teren albo oglądają to co dzieje się pod budą z bezpiecznej odległości.

299.
Dołączona grafika

Kiedy już wylądują pod budą są niezwykle ostrożne. Długo przyglądają się otoczeniu. Mam przez to wrażenie, że one dobrze wiedzą że siedzę w środku i się na nie gapię,że walczą same ze sobą , żeby pokonać strach przede mną z łatwym i niewymagającym straty energii kąskiem. Całkiem inaczej wyglądają teraz w suchych trawach niż w śniegu, który tej zimy przez okropna pogodę miał kolor szaro-bury.

300.
Dołączona grafika

Są oczywiście i brązowe myszaki ale muszą walczyć o swoje, bo mimo, że osobnik pokazany powyżej jest sporo mniejszy od pozostałych to dzielnie broni tego co wcześniej znalazł.

301.
Dołączona grafika

Brązowiaki mogą się tylko przyglądać :-) i dzielnie czekać na swoją kolejkę. Sytuacja zmieniła się diametralnie, myszołowy najczęściej przylatują tylko na chwilę i kiedy nie mają miejsca do jedzenia odlatują.

302.
Dołączona grafika

Pojawił się bandyta z jasnymi oczyma. Ten drań jest dwa razy większy niż poprzedni jasny myszołów. Ustawia wszystkie inne ptaki a nawet zdarzyło mu się postawić bielikowi. Jest odważny i o mało nie przyprawił mnie o zawał serca kiedy wylądował na badylu, który postawiłam blisko budy dla srok.

303.
Dołączona grafika

Swoją obecnością uraczył mnie też wielkolud na którego tak bardzo czekałam zimową porą. Jego zachowanie warte jest odnotowania, ponieważ tak jak i myszołowy tak i on zmienił swoja strategię. Nie lądował daleko przyglądając się godzinami scenie. Nalatywał z powietrza wprost pod budę.

304.
Dołączona grafika

Lądował bardzo blisko padła i po kilku chwilach biegł jak myszołów do mięcha.

305.
Dołączona grafika

Nie porywał mięcha tylko pasł się pod budą jak myszak i podobnie się zachowywał. Biegał od kupki do kupki tu skubnąć tam skubnąć a nawet przegonić srokę, która starała się wyrwać choć kęs dla siebie.

:-D kiedy widzę takie sceny to zawsze myślę o Szycho, który kiedyś pisał że zawsze marzył o uchwyceniu takiego momentu. Sorry szycho ale zawsze jak to widzę to o Tobie myślę i sama śmieje mi się gęba. Na zdjęciu jest akurat już po, ale poza wskazuje co chwilę wcześniej robił :-P

306.
Dołączona grafika

Drugiego dnia przyleciał pod budę o 6.22, ciemno było jak cholera a ten smok pasł się pod budą przez 1,5 godziny. Odleciał po 8 , ale pojawił się znów w południe kiedy światło i falujące powietrze rozwaliły większość kadrów.

307.
Dołączona grafika

Najadłwszy się zabrał jeszcze coś na przekąskę :-) być może dla partnera

308.
Dołączona grafika

Zastanawiam się czy warto było marznąć całą zimę, skoro teraz tak chętnie korzysta z wykładanej padliny. Czy to taka nietypowa zima na wybrzeżu skłoniła go do tego by korzystać z mojej stołówki czy może jego obecność przez cały zimowy sezon i stałe miejsce dokarmiania przekonał się, że ze strony budy nic mu nie grozi. Wciąż zaskakują mnie ich zachowania i choć to mój drugi z nimi sezon zachowania są tak odmienne, że ciężko cokolwiek planować. Mam nadzieję, że kolejne lata spędzone na ich obserwacjach pozwolą mi na wypracowanie pewnych schematów o ile ich wypracowanie jest możliwe.

Wciąż jeszcze tylko brakuje mi obecności kruków. Przez cały sezon pojawiły się u mnie pod budą tylko dwie sztuki i to dosłownie na kilka chwil. Na weekend udam się prawdopodobnie na ostatnią zasiadkę, bo czas zająć się innymi tematami, choć kto wie, kto wie ...

309.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#250 ryba

ryba

Napisano 09 marca 2011 - 23:34

Zdjęcia klasa. Ciężko coś napisać sensownego bo Twoje zdjęcia zawsze są dobre i ciekawe. Może tylko wspomnę, że ten na 306 co to się nieobyczajnie zachowywał ma bardzo bardzo przyjemny kolorek, taki mięciutki.

#251 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 10 marca 2011 - 06:53

nie ma to jak kojarzyć kupę z szycho'em :mrgreen:
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#252 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 10 marca 2011 - 07:03

Qelka, 305. - mógłbym powiesić na ścianie w dużym formacie. Brawo za relację.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#253 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 10 marca 2011 - 07:11

nie ma to jak kojarzyć kupę z szycho'em :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Qelka, już uchwyciłem taki moment - czas na zmianę nastawienia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

#254 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 10 marca 2011 - 08:57

namsok no to fajny prezent ci zrobił.
Qelka bardzo fajnie się czytało i oglądało przy porannej kawie twoje opowieści ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#255 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 10 marca 2011 - 09:03

namsok - zapomniałem, wybacz.
Ty farciarzu! :-P

Bebo - do dziczka to się zlatują :D, takie padło to i dobrze na focie wygląda :)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#256 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 10 marca 2011 - 14:02

wszystkim szczere zazdroszczę możliwości wyjścia w teren. ja niestety nie mogę. dziś plucha to jakoś znośnie ale wczoraj była taka pogoda, że patrząc przez okno aż mnie skręcało. fajne fotki pokazujecie w BŁ. UDILEK fajne sarenki namsok, to się nazywa mieć farta, zazdroszczę jak cholera.Qelka, odkąd tu jestem Twoje opowieści przeplatane pięknymi fotkami czytam z lubością. Bebo, nic dziwnego, że się zlatują tłumnie ... jak ich dzikami karmisz :shock:

#257 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 10 marca 2011 - 15:09

Gratuluję wszystkim pięknych kadrów :-D
610.
Dołączona grafika
611.
Dołączona grafika
612.
Dołączona grafika
613.
Dołączona grafika
614.
Dołączona grafika
615.
Dołączona grafika

Jestem ciekawa waszej opinii na temat dwóch ostatnich fot, wiem ze nie są idealne ale jakoś mi się podobają.

#258 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 10 marca 2011 - 15:31

Judyta, Gil świetny!

#259 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 10 marca 2011 - 15:32

Judyta, ładny gil ;-)