Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Marzec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#381 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 15 marca 2011 - 02:23

obiecałem sobie częściej zaglądać ale w cuglach przegrywam z czasem. wszystko oglądnąłem. wszystkich kadrów które zwróciły moją uwagę wymienić nie sposób ale... Macco38 muflony na 682 bardzo ciekawe Ataman super czarna seria namsok, ruda śliczniutka.
najbardziej zazdroszczę wszystkim, którzy mieli okazję do spotkania z żurawiami. do mnie niestety nie przylatują nigdy i to jest dlatego jedno z moich marzeń.

#382 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 15 marca 2011 - 07:49

namsok piękne te wiewióry. Pięknie słońce świeciło ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#383 emwi

emwi

Napisano 15 marca 2011 - 08:17

Technik, fajne te lodowe krajobrazy, popracuj ciut nad nimi i wrzuć do tematycznych :-)
namsok wiewióry pierwsza klasa
maciejowy i Twoja wiewióra bardzo fajna
KamilB, boberki miodne
Ataman, obie ostatnie serie świetne
marianzzz1, zazdroszczę spotkania, piękne żurawie fotki

ja tradycyjnie landszafciki podrzucę, z sobotniego miniplenerku na Wyspach Świderskich

747
Dołączona grafika
748
Dołączona grafika
749
Dołączona grafika
750
Dołączona grafika

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#384 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 15 marca 2011 - 09:04

namsok, maciejowy, ładne wiosenne kolorki
emwi, świetne te Twoje landszafty, jako fototapetę 749 widzę już u siebie na ścianie ;-)

#385 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 15 marca 2011 - 09:22

emwi, a ja mialem w niedziele na WŚ sie wybrac, ale ostatecznie odpuscilem sobie... coz za glupota z mojej strony :-/

piekne kadry. 749 The best !
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#386 emwi

emwi

Napisano 15 marca 2011 - 09:34

maciejowy, co się odwlecze ... ;-)

dzięki za słówko!

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#387 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 marca 2011 - 09:39

emwi - 747 i 749 swietne kadry.
Technik - 745 i 746 też bardzo fajne.

Harvester - są są, mnie codziennie budzą(o 11) za oknem :P

742. sikora cos tam spijala z drzewa...

nie leciała potem dziwnym lotem zygzakowym? :P
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#388 seja

seja
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 15 marca 2011 - 11:42

Nareszcie jakaś chwila odpoczynku od pracy więc natychmiast w teren no i oczywiście zaglądam na forum, a tu fotki "cud malyna". Ataman, te kruki to chyba przekupiłeś nie tylko tymi smakołykami, że tak pozowały do fotek. marianzzz1 żurawie w bardzo klimatycznie zwiastują wiosnę, a ta ruda od namsoka to wiosnę już całkowicie przyniosła.

Ja natomiast zrobiłem sobie mały plener po dwóch ciekawych miejscach. Z rana zacząłem od Zespołu Przyrodniczo-Krajobrazowego "Wielikąt". Kilka dużych stawów i kilka mniejszych. Łącznie 370 ha samej wody, a całość z otaczającymi łąkami 636 ha. Niektóre stawy były jeszcze zamarznięte (całe albo w części) ale wiele się na nich działo. Pogoda była rzekłbym "miodzio" więc i spacer był udany.
Na stawach "zabawiało" kilkaset gęgawych, które co jakiś czas płoszone przemieszczały się z jednego stawu na drugi.
751.
Dołączona grafika

Jednak na stawach najgłośniejsze były mewy. Te potrafiły zagłuszyć nawet gęsi, które do najcichszych nie należą.
752.
Dołączona grafika

To drzewo wypatrzyłem z jakichś 500 m (lornetka) ;-) , naliczyłem ich na drzewie 8 sztuk. Jak dotarłem na odległość "strzału" zostało już tylko 6. Ale i te ładnie się prezentowały.
753.
Dołączona grafika

Po wielikąckich stawach przemieściłem się na rez. "Łęższczok". Tu nadal dwa największe stawy bez wody i chyba dlatego trochę mało ptactwa, ale natura wynagrodziła mi to sarnimi ujęciami. Zastanawiam się czy nadają się do tematycznych.
754.
Dołączona grafika

755.
Dołączona grafika

756.
Dołączona grafika

Po sarnach na dnie stawu, trafiła się okazja podpatrzeć czajki. Te pięknie opalizujące w słońcu ptaki mają tak dynamiczny lot (loty godowe) iż nie sposób zrobić dobre zdjęcie tego ruchliwca w locie. Spędzone prawie dwie godziny z lornetką przy oczach na obserwacjach czajek dają wile wiedzy na temat tych pierzastych lotników.
757.
Dołączona grafika

#389 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 marca 2011 - 11:49

seja, - nie ma fot.

#390 seja

seja
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 15 marca 2011 - 11:52

No właśnie nie wiem co się dzieje, powtórzyłem jeszcze raz wstawianie linków z ImageShack'a i nie rozumiem całej sytuacji.

Hmm, trochę inaczej trzeba był pobrać link do obrazka niż zawsze to robiłem, ale już jest OK.

#391 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 marca 2011 - 12:14

Zastanawiam się czy nadają się do tematycznych.

nie ma co mieć parcia na WT.
Czasem fotka zrobi lepsze wrażenie w opowieści w BL niż w WT...

widać wiosna tuż tuż, mnogość i różnorodność gatunków.
Sarniuki cieszą się chyba najbardziej, dobrze że ta zima nie była zbyt sroga.
U siebie widzę ich dużo mniej niż rok temu, ale też zadnej martwej nie znalazłem(gdzie rok temu trochę ich było...)(nie licząc potrąceń na drogach).

#392 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 15 marca 2011 - 13:12

emwi świetne kadry, szczególnie 749.
seja fajne te z sarnami, ale chyba byłeś wyżej od nich, trochę perspektywę bym zaniżył... i chyba wolałbym poziomo w tym przypadku.

U siebie widzę ich dużo mniej niż rok temu,

ja też nie mogę namierzyć wielu zeszłorocznych kozłów. niby zima zima lekka była, ale może to inna przyczyna. co prawda od dwóch tygodni nie byłem w terenie i może coś się jeszcze pokazało; okazję do sprawdzenie będę miał dopiero w drugiej połowie następnego tygodnia :-/

#393 Szczepan

Szczepan

Napisano 15 marca 2011 - 14:03

Dziś troszke po eksperymentowałem z tłem, słabo to wyszło. Na dodatek ciemnica totalna i chyba zjadło mnie za wyskoie iso :cry:

758.
Dołączona grafika

759.
Dołączona grafika

760.
Dołączona grafika

761.
Dołączona grafika

762.
Dołączona grafika

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#394 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 marca 2011 - 14:12

Szczepan, - troszkę jasne to tło...o szumie już wspomniałeś:P
aż se zaraz zerknę w exifa ;>
EDIT:
zaszalałeś :D
na co Ci czas 1/1600? chciałeś połapać sikory w locie? :P

#395 Szczepan

Szczepan

Napisano 15 marca 2011 - 14:51

na co Ci czas 1/1600? chciałeś połapać sikory w locie? :P

taki plan też był, ale nie wypał

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#396 seja

seja
  • Użytkownik
  • 82 postów

Napisano 15 marca 2011 - 15:08

ale chyba byłeś wyżej od nich, trochę perspektywę bym zaniżył

stałem na grobli (1,3÷1,7 m powyżej) kiedy się pojawiły. Szły sobie spokojnie "brodząc do kostek" w mulistym dnie stawu, a nawet oznaczając swój teren :lol: . Niewiele się zastanawiałem i zaraz zatrzepotała migawka. Byłem zupełnie odkryty. Zeschłe trzciny nie dawały żadnej osłony, ale to że mnie nie widziały to zasługa ubioru, który trochę mnie zlewał z otoczeniem (las za plecami). Wtedy pomyślałem o tym samym co piszesz ale były trzciny - jeszcze nie potrafię bezszelestnie poruszać się w trzcinach - więc potem już tylko .... ;-)

i chyba wolałbym poziomo w tym przypadku

... pomyślę co da się z tym zrobić jak powrócę do domu.

Szczepan, ja jeszcze nigdy nie użyłem tej czułości. Boję się tych pikseli jak ognia. Ale patrząc na Twoją drobnicę spróbuję poeksperymentować.

#397 ryba

ryba

Napisano 15 marca 2011 - 16:17

Szczepan też kiedyś eksperymentowałem z tłem. Wszystkie żółte i w ogóle jasne wychodziły marnie. Najlepiej wyszło zielone z narzuconą siatką maskujące. takie zupełnie jednolite tło według mnie nie jest dobre jest to po prostu nudne. Ale może Ty zrobisz to inaczej i będzie ciekawie. Jak chcesz to Ci gdzieś wyślę swoje próby

#398 Monastor

Monastor

Napisano 15 marca 2011 - 16:28

Z 746 i 749 marsz do tematycznych!!!

#399 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 15 marca 2011 - 16:56

takie zupełnie jednolite tło według mnie nie jest dobre jest to po prostu nudne.

Szczepan, a widzisz, mówiłam że namaluję tęcze i by było ładne tło :mrgreen: , a serio- przegląd gatunkowy miałeś fajny, i ładnie wykombinowałeś z tym mchem. :-D

#400 nature_maniac

nature_maniac
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 15 marca 2011 - 17:03

Przyroda budzi się do życia, niestety kłusole też.
Znajomi się uganiali za tymi co kradną drzewo a ja miałem trochę czasu dla siebie, efekty poniżej.

763.
Dołączona grafika
Każdy kto ma aparat nagle jest fotograf ==mania wielkości trwa== ..a użytkowników aparatów przybywa.