Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Marzec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#661 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 26 marca 2011 - 19:06

Kalinek123, szczygły fajnie złapane! Ja nie miałem okazji jeszcze focić tego gatunku.

Pozdrawiam!

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#662 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 26 marca 2011 - 19:16

Arthus fajny ten rezerwat :)
Monia77 - ładny strzał choć ostrość uciekła ale refleks jest :)
Szczygiełki bardzo się podobają :)

920. Marszowy gołąbek
Dołączona grafika

921. Tu jestem, tu jestem
Dołączona grafika

922. Sfoć mnie, sfoć mnie :)
Dołączona grafika

#663 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 26 marca 2011 - 19:29

niewiarygodne, że gdzieniegdzie jeszcze śnieży. Oglądając dziś Małysza miałam uczucie jakbym oglądała relację z innej planety. Na wybrzeżu wiosna na całego. Gęsi zdecydowanie mniej na przelotach. Leżałam od 5 przy kałuży ale nic się nie pojawiło co nie znaczy, że nic się nie działo. 50 metrów dalej na rozlewisku gwar taki, że uszy pękają. Od 5.30 nalot mew a między mewami trzepot gęsi i łabędzi. O 9 nie wytrzymałam tego, że ja tu sama a one tam razem :-D Bagno jest ogromne a na nim cała masa wysepek, ah mieć na którejś z nich budę. Ptaków od groma , gatunki zacne ale ja nie po tej stronie wody co trzeba. Siadłam na piętnaście minut na brzegu bez jakiegokolwiek maskowania.

923. na bagnie od świtu rządzą niepodzielnie mewy, do czasu aż pierwsze traktory ruszą w pola. Wtedy na szczęście cała ta horda łotrów leci na wykopki.

Dołączona grafika

924. sporo świstunów i cyraneczek do tego cała masa krzyżówek i bliżej mi nieokreślonych kaczek

Dołączona grafika

925. po dziesięciu minutach przypłynęły gęsi , które w tym miejscu mają swoją ścieżkę i wychodzą tędy na pola
Dołączona grafika

926. są ciekawskie ale nie ryzykują, obejrzały mnie i popłynęły dalej
Dołączona grafika

927. przepychanki, kłótnie , starty i lądowania wszystko to w jednym miejscu. Cały gwar dobiega gdzieś , że środka bagna, między wysepkami lądują i startują co chwila ptaki.
Dołączona grafika

Przenieść się niepostrzeżenie na jedną z takich wysp i oglądać to wspaniale wiosenne widowisko. Ehh ..

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#664 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 26 marca 2011 - 19:33

Rano oczywiście słońca brak, pogoda keipska, ale ide do lasu. Przeszedłem do leśnego stawu. Zwykle da sie tam zobaczyć tylko krzyżówki i łabedzie nieme. Spłoszyło sie kilka kaczek tylko jedna została, dziwna jakaś taka. Zbliżam sobie obiektywem i to nie kaczka! To chyba perkoz rdzawoszyi!! Ale u mnie, tu przecierz nawet dwuczubych nigdy nie widziałem. Poleżałem troche na brzgu i go pofociłem go. Niestety dość daleko się trzymał. Myślicie, że był tylko w przelocie czy może u mnie gniazduje? Nigdy wcześneij go tu nie widziałem (wogóle wcześniej rdzawoszyiego nie widziałem :-P ). Jutro z rana znów go odwiedze jęśli będzie (oby!!!).
Potężne cropy.
928.
Dołączona grafika
929.
Dołączona grafika
930.
Dołączona grafika

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#665 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 26 marca 2011 - 19:44

Harvester widzę, że jesteś ze śląska. Gdzie chodzisz na łowy dokładniej? Ja jestem z Rybnika.[/b]

#666 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 26 marca 2011 - 19:56

BialyRybnik, Chodze głównie w okolicach Połomii, Brynka i Jasiony - Gmina Tworóg - Powiat Tarnogórski. Perkoz sfotografowany był na Stawie Henryk w Połomii. Czasem też wybieram sie na Żabie Doły do Bytomia. Do Rybnika mam jakieś 45km ;-)

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#667 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 26 marca 2011 - 20:10

Aha, ja myślałem, że mieszkasz koło rybnika bo tam też jest Połomia taka wieś bardziej ;)

#668 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 26 marca 2011 - 20:18

kalinek1213 fajnie złapaneLogiełka, środkowe najfajniejsze Podwyszyński pogody dobrej nie miałeś ale spotkanie przednie.

niewiarygodne, że gdzieniegdzie jeszcze śnieży

we wszystkich Twoich kadrach widać wiosnę. u mnie dziś lało od rana jak z cebra a wieczorem deszcz przeszedł w śnieżycę niesamowitą.

a to była moja pierwsza od prawie miesiąca wolna sobota :-/ ale mimo deszczu połaziłem sobie chociaż po terenie, aby po długiej nieobecności zobaczyć gdzie i co piszczy w trawie. kilka kiepskich dokumentów jedynie. najbardziej mnie zaskoczył fakt, że jeden z moich sarniuków już się pozbył scypułu. może za tydzień będzie lepiej.

#669 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 26 marca 2011 - 20:25

Gratuluję Wszystkim zdjęć. :-D
Wybrałam się dziś tak na szybkiego na zachodzik słońca - patrzę chmurki są to i zachód może być ciekawy- rano wschód słońca był przecudny, chmury ułożyły się jakby były promieniami słońca, piękny widok.
Zaczynam, początkowo było tak:
931.
Dołączona grafika
932.
Dołączona grafika
Na szczęście nie na głowę :mrgreen:
933.
Dołączona grafika
W drodze do żurawi
934.
Dołączona grafika
Żurawie nie były same
935.
Dołączona grafika
936.
Dołączona grafika
937.
Dołączona grafika
A to spotkałam w drodze powrotnej do domu, niestety ale już była ciemnica i nic nie wyszło.
938.
Dołączona grafika

I to wszystko 20 km. od domu :-D

#670 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 26 marca 2011 - 20:37

...
I to wszystko 20 km. od domu :-D

Tylko pogratulować i pozazdrościć miejscówki oraz gatunków.

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#671 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 26 marca 2011 - 20:39

Judyta, pogoda Ci dopisała :shock: zazdroszczę jak cho...a. 934 podoba mi się najbardziej. fajne kolory. ja bym dał mniej dołu więcej góry, ale ja się nie znam ;-)

#672 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 26 marca 2011 - 20:44

ja bym dał mniej dołu więcej góry,

Podzielam Twoje zdanie :-)
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#673 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 26 marca 2011 - 20:56

Jarus, kalinek123, Dratwa, wielkie dzięki za komentarze.
Dratwa, chcesz to masz :mrgreen:
939.
Dołączona grafika
A tak było przy zachodzącym słońcu.
940.
Dołączona grafika
941.
Dołączona grafika

#674 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 26 marca 2011 - 21:02

Judyta, i od razu lepiej ale na tym wcześniejszym modelki ostrzejsze :-D ;-) piękny zachód...piękny...

#675 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 26 marca 2011 - 21:22

Gratuluję wszystkim kadrów. ;-)

U mnie dzisiaj kompletnie pochmurny dzień, zero słońca, zimno, wietrznie no i w dodatku padał śnieg :-/ A więc normalnie to się z domu nie warto ruszać, no ale z powodu braku wolnego czasu w inne dni ja jednak postanowiłam się wybrać na mały spacer. ;-) Pierwsza w lesie przywitała mnie jemiołuszka, sprawiała wrażenie jakby mnie wcale nie dostrzegała, pozwoliła się zbliżyć na jakieś 4m, ale niestety nie była zbyt cierpliwa i pozowała tylko przez chwilkę.

942.
Dołączona grafika

943.
Dołączona grafika

Potem udałam się na miejsce gdzie zawsze spotykam dzięcioła. Bardzo mały las, ale za to dużo starych spróchniałych drzew, jednym słowem raj dla tego osobnika. Dzisiaj także uraczył mnie swoją obecnością i nawet nie był tak bardzo płochliwy jak ostatnio.

944.
Dołączona grafika

945.
Dołączona grafika

Ku mojemu zaskoczeniu w tym miejscu pokazały się jeszcze raniuszki i pelzacze ok. 4 sztuk, nigdy dotąd ich tam nie widywałam, no ale one są jeszcze trochę za szybkie dla mnie jak na manualne ostrzenie :mrgreen: a więc zero szans na jakiekolwiek ostre zdjęcie :-P Ale popatrzeć zawsze miło.
W oddali w tym samym czasie jakieś wielkie poruszenie.

946.
Dołączona grafika

Po godzinie mojego wędrowania zachmurzyło się już na dobre, a mi przyszło wracać do domu

947.
Dołączona grafika

Mimo to że fotki tylko dokumentacyjne to i tak dzień zaliczam do udanych :-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#676 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 26 marca 2011 - 21:29

carrie, 942-ładne ujęcie,aczkolwiek trochę za ciemne.

948
Dołączona grafika
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#677 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 27 marca 2011 - 06:47

kalinek123 dzięki serdeczne za komentarz, hmm...jak piszesz, że ciemno to chyba muszę mieć źle skalibrowany monitor, bo u mnie nie jest ciemno.
Ależ fajnie uchwyciłeś te sarenki ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#678 RobsonIreland

RobsonIreland
  • Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 27 marca 2011 - 08:57

carrie, Fajne masz te jemiołuszki carrie, myślę że monitor masz dobrze skalibrowany.
kalinek123, Ja z kolei widzę że twoje zdjęcie 948 u mnie jest blade jak ściana czyli z carrie, mamy tak samo skalibrowane monitory ;)
Canon 50D, ,Canon EF-S 18-55mm IS,grip Travor ;),nogi Benro, głowica Benro gh-2 Sigma 150-500

#679 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 27 marca 2011 - 09:15

Dorzucę coś jeszcze z wczorajszego wypadu.
949.
Dołączona grafika
950.
Dołączona grafika
951.
Dołączona grafika
952.
Dołączona grafika
953.
Dołączona grafika
954.
Dołączona grafika

#680 Szczepan

Szczepan

Napisano 27 marca 2011 - 09:18

Judyta, widze że wypad udany. Sporo tam zwierza miałaś, no i ten zachodzik.

Dodam kilka od siebie z wczoraj

955.
Dołączona grafika

956.
Dołączona grafika

957.
Dołączona grafika

958.
Dołączona grafika

959.
Dołączona grafika

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3