Pełzacz leśny - Certhia familiaris
#121 (Tomasz Szyszko)
Napisano 15 marca 2010 - 14:10
Napisano 15 marca 2010 - 14:35
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
#123 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 15 marca 2010 - 14:59
Jak brew sięga od dzioba, to leśny, jak od końca oka, to ogrodowy.
Leśny w przeciwieństwie do ogrodowego ma cały biały spód ciała, za to ogrodowy ma na bokach rdzawy nalot.
Poza tym leśny ma większą odległość lotek 7-8 pierwszorzędowych.
plus oczywiście:
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
Napisano 15 marca 2010 - 19:40
http://img294.images...0/img824301.jpg
http://img202.images...6/img823901.jpg
http://img709.images...2/img819401.jpg
Tu inne zdjecia, dalem cale cropy nieobrabiane. Nie numeruje daje jako linki. Jak dla mnie to jednak jest LESNY, ale juz zglupialem i nie wiem :/
Canon 300D / 600D
Napisano 15 marca 2010 - 20:10
Saint, napisał:
...za to ogrodowy ma na bokach rdzawy nalot
no niekonicznie bo taki sam nalot może mieć i leśny podgatunku Certhia familiaris macrodactyla.
Najpewniejszą metoda jest klucz iż tylny pazur leśnego jest dłuższy a ogrodowego krótszy od dlugości wyliczonej z nastepującego wzoru :
dlugosc = 0,14 * dlugosc dzioba + 5,6
Jesli dlugosc ta jest rowna ptak nie jest obraczkowany.
Jak dla mnie laika rozróżnienie tych dwóch gatunków jest skomplikowane, no ale liczy się fotka i samo spotkanie.
Pozdrawiam
#126 (Jakub Szymkowiak)
Napisano 15 marca 2010 - 23:08
no niekonicznie bo taki sam nalot może mieć i leśny podgatunku Certhia familiaris macrodactyla
C. f. macrodactyla to wciąż podgatunek rzadko spotykany, powiedziałbym na wschodniej granicy swojego zasięgu w zachodniej Polsce.
Owszem, może tak być, że podgatunek leśnego ma taki sam nalot - ale już dziobem, pazurem, brwią, lotkami się różnią
jakubszymkowiak.wordpress.com
Nikon D200 + Nikon D7200 + Nikkor 18-105 mm + Tamron 24-70 mm + Tamron 150-600 mm
Napisano 16 marca 2010 - 08:31
Napisano 16 marca 2010 - 09:07
43. sądząc po pazurku - leśny
Napisano 16 marca 2010 - 09:29
Siudym, to może napisz wg jakich cech oznaczasz tego osobnika jako pełzacza leśnego? Byłoby łatwiej podyskutować. Na tych zdjęciach ma on bardzo wyraźne cechy pełazacza ogrodowego. Wystarczy porównać z fotkami poprzedników na tej samej stronie. Dziób oraz brew są zdecydowanie "ogrodowe".
Dziob jest krotszy, brew przeciez jest do dzioba wyrazna - widac na tych 3 duzych zdjeciach. W innym temacie mam zdjecia ogrodowego i na moje oko jest inny.
Chcialbym miec 100% pewnosci.
Jak brew sięga od dzioba, to leśny, jak od końca oka, to ogrodowy.
Canon 300D / 600D
Napisano 16 marca 2010 - 09:41
Sprawdzilem cala serie, byl to ten sam ptak caly czas, latal obok drugi, ale jak dobrze pamietam biegalem za jednym i nie mogly mi sie 'podmienic'.
Z tego wynika , ze 100% -wej pewnosci nie masz , bo obok latal drugi , a sam wiem , ze uplyw czasu zamazuje szczegoly . Dlatego ja zawsze zabieram ze soba lornetke i notes i na miejscu robie notatki i szkice . To jest naprawde pozniej przydatne do oznaczania ptakow . Ale zdjecie jest najczesciej najlepszym dowodem i przechodzac do meritum sprawy to na 41 i 42 jest na pewno pelzacz ogrodowy : patrz tylny pazur -jego dlugosc jest rowna dlugosci palca ( kciuka ) oraz pazur jest cienszy i delikatniejszy . Jesli sobie porownasz z zalaczonymi przez Ciebie linkami , to na nich jest zdecydowanie pelzacz lesny , 1-szy link jest najlepszym materialem porownawczym i na nim widac zdecydowanie cechy lesnego : dlugi ( okolo 1,5X dluzszy pazur w porownaniu do palca ) , gruby i masywny pazur , krotszy dziob , biala brew ciagnaca sie od nasady dzioba . Jest jeszcze kilka innych cech rozpoznawczych , ale nie podejme sie ich roztrzygania ( nie ma na razie takiej potrzeby ) ze wzgledu na dobitnosc cech pozwalajacych rozroznic te ptaki od siebie .Wedlug mnie , siudym , zdjecie 41 przemawia zdecydowanie i wskazuje na ogrodowego , natomiast zdjecie na pierwszym zalaczonym przez Ciebie linku jest zdecydowanie lesny . Czy w pewnym momencie pelzacze sie pomieszaly , to niestety sam musisz sobie odpowiedziec na to pytanie .
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
Napisano 16 marca 2010 - 12:05
Jesli 40 jest tylko lesnym, a 41-42 to ogrodowy niech mod zmieni post (nie moge edytowac), a ogorodowego wkleje do ogrodowego tematu
Wogole sprawa fajna, bo lataly obok siebie dwa pelzacze, kazdy inny gatunek.
Wydawalo mi sie, ze oba lesne, skoro bylo to w naprawde DUZYM lasie
Canon 300D / 600D
Napisano 16 marca 2010 - 13:42
Jesli 40 jest tylko lesnym, a 41-42 to ogrodowy
Wogole sprawa fajna, bo lataly obok siebie dwa pelzacze, kazdy inny gatunek.
Wydawalo mi sie, ze oba lesne, skoro bylo to w naprawde DUZYM lasie
Sprawa jest rzeczywiscie fajna i ciekawa , ale na 40 nie widac charakterystycznych cech aby 100 % oznaczyc - lesny czy ogrodowy , natomiast 41 -42 to 100 % ogrodowy , a na zalaczonych przez Ciebie linkach to 100 % lesny ( to jest moje skromne zdanie ) . Dlaczego jeszcze to jest fajna sprawa - bo obserwacja , oznaczanie i klasyfikowanie ptakow , jak rowniez fotografia ptakow jest czyms pieknym i niepowtarzalnym , inspirujac Nas do do brniecia dalej i dalej.............
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
Napisano 16 marca 2010 - 16:04
Proszę o poprawę numeracji wszystkich,którzy zamieścili zdjęcia po moim poście!!
Przepraszam za zamieszanie !
Pozdrawiam !!
Napisano 16 marca 2010 - 19:37
Peter1976, jak dla mnie to pierwsze - zdecydowanie.
Zmniejsz rozmiar zdjecia bo za duże ( pierwsze ) , no i zapomniałeś o numeracji.
Przepraszam za uwagi , ale ja też miałem podobne błędy za pierwszym razem.
Pozdrawiam
Edit : Przepraszam , rozmiar jest poprawny. Mój błąd.
Napisano 16 marca 2010 - 19:39
Na podstawie jakich cech doszedles do stwierdzenia , iz na Twoich zamieszczonych zdjeciach sa pelzacze lesne ?
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
#136 (Wojtek)
Napisano 16 marca 2010 - 19:47
Napisano 16 marca 2010 - 19:53
Iroslav, napisał
Na podstawie jakich cech doszedles do stwierdzenia , iz na Twoich zamieszczonych zdjeciach sa pelzacze lesne ?
IMHO postawił taką teze , może błędną może nie ale chyba chodzi o to
bo obserwacja , oznaczanie i klasyfikowanie ptakow , jak rowniez fotografia ptakow jest czyms pieknym i niepowtarzalnym , inspirujac Nas do do brniecia dalej i dalej
Bez urazy
Pozdrawiam
Napisano 16 marca 2010 - 21:26
Witam
Iroslav, napisałNa podstawie jakich cech doszedles do stwierdzenia , iz na Twoich zamieszczonych zdjeciach sa pelzacze lesne ?
IMHO postawił taką teze , może błędną może nie ale chyba chodzi o tobo obserwacja , oznaczanie i klasyfikowanie ptakow , jak rowniez fotografia ptakow jest czyms pieknym i niepowtarzalnym , inspirujac Nas do do brniecia dalej i dalej
Bez urazy
Pozdrawiam
Bez urazy Terek , ale nie za bardzo Cie rozumiem , co masz na mysli ? Czy uwazasz , ze dokladne oznaczanie i klasyfikacja ptakow to cos blednego ?
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR
Napisano 16 marca 2010 - 21:42
Iroslav,napsał :
Czy uwazasz , ze dokladne oznaczanie i klasyfikacja ptakow to cos blednego ?
Nie , ale niektórzy mogą mieć z tym problem i potrzebna jest wtedy pomoc/wskazówka
Pozdrawiam
Napisano 16 marca 2010 - 21:51
Czesc Irek
D5+ N500/4G VR