Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

kwiecień 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
866 odpowiedzi w tym temacie

#421 pol

pol

Napisano 16 kwietnia 2011 - 20:06

Dla mnie z błotniakami to był dziś pierwszy dzień :mrgreen: więc trudno mówić o doświadczeniu. Cztery tygodnie temu szukałem nowych terenów licząc na bieliki i pływadełko i tak trafiłem na błotniaki. Budowa pływadełka zajęła mi dwa dni i w tym czasie obserwowałem jak patrolują okolicę. W brico trafił mi się namiot za 30zł i pomyślałem spróbuję. Tydzień temu postawiłem namiot, trochę zamaskowałem i pojechałem do domu. Dziś postanowiłem spróbować, niestety szło kiepsko - najpierw zaspałem (na miejscu byłem 6:30), potem okazało się, że zapomniałem statywu i musiałem coś sklecić z gałęzi :oops:. Żuciłem kilka porcji i do namiotu. Jak już zapakowałem się do namiotu to okazało się, że się nie mieszczę, muszę mieć mocno podkurczone nogi, stwierdziłem jednak, że długo tak nie wytrzymam i postanowiłem wyjść. Nazbierałem trochę trawy, ległem w namiocie zostawiając otwarty dolny zamek, wystawiłem nogi i przykryłem trawą :mrgreen: . Mam ostatnio mało czasu na focenie więc postanowiłem zaryzykować. po ok godzinie przyleciał pierwszy (niestety nie wiem czy on czy ona) posilał się dobrą godzinę, umył dziób i siedział na trawie nic nie robiąc koleją. Kolejnym gościem był drugi błotniak, na początku został przegoniony przez tego pierwszego, jednak po ok piętnastu minutach ten pierwszy odleciał i ten drugi mógł spokojnie się posilać, trwało to ok godz., po czym umył dzioba i odleciał. Wrócił po ok godzinie niestety został przegoniony przez bieliki i tak się zakończyła moja dzisiejsza przygoda z błotniakami. Jutro ponowię próbę, a w tygodniu może uda się postawić jakąś budę bo czekam też na pozwolenie na wjazd. Mam nadzieję, że da się to przeczytać i coś Wam pomoże.

#422 August

August

Napisano 16 kwietnia 2011 - 21:19

pol, błotniaki śliczne, a że na pewno postarasz się o lepsze to... już się cieszę.
Logiełka lablądki fajne, ja dziś dostałem wychodne przed sprzątaniem, a że nie wyszło mi to co zaplanowałem, to pojechałem sprawdzić inne miejsce. Niestety - rzekotek nie było, ale trochę innych gości:
371. we mgle
Dołączona grafika

372.
Dołączona grafika

373.
Dołączona grafika

374.
Dołączona grafika

375.
Dołączona grafika

376.
Dołączona grafika

377.
Dołączona grafika

378.
Dołączona grafika

379.
Dołączona grafika

380. i na koniec przydomowy szpaczek
Dołączona grafika
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#423 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 17 kwietnia 2011 - 04:57

August widać, że ciekawie dzień ci minął ;-)

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#424 Gucio_55 (Grzegorz Gust)

Gucio_55

Napisano 17 kwietnia 2011 - 05:02

Logiełka - Dzięki ;)
Aparat Nikon D90 +105Nikkor, +70-300Tamron.
Moje nieudolne próby:
http://www.panoramio.com/user/4720981

#425 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 17 kwietnia 2011 - 07:20

To i ja podziękuję Logiełce ;)
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#426 patryk pstryk22

patryk pstryk22
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 09:31

Pare fotek ze wczoraj
wycinek pełny kadr niestety krzaczory była też loszka z pasiakami ale jak chciałem się cofnąć zebym mógł ustawić ostroś samyangiem( minimalna odległość ostrzenia 10m)to stanołem na gałązke pasiaki zwiały locha odskoczyła i z za krzaków fuczała.
381
Dołączona grafika
niespodziewany gość i znów krzaki
382
Dołączona grafika
383
Dołączona grafika
i koziołek na koniec
384
Dołączona grafika

#427 skylux

skylux
  • Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 09:42

Taki gość usiadł mi dzisiaj za oknem
385.
Dołączona grafika
"W tak pięknych okolicznościach przyrody... i tego... i niepowtarzalnej... "

#428 bsm

bsm
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 11:28

386
Dołączona grafika

387
Dołączona grafika

388
Dołączona grafika

#429 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:00

Pogoda dopisuje to i kadrami sypnęliście, wszystkim gratuluje spędzonego czasu nad wodą, w lesie, parku czy gdzie tam byliście ;-)

kalinek123, podoba mi się utrwalona przez Ciebie tarcza wschodzącego słońce we mgle. Gratuluję także szaraczków. Jakoś nie mam farta do zajęcy, rzadko je widuję, ostatnio jeden biegł w moją stronę, zatrzymał się i stanął na tylnych łapach...obracałem statyw i stuknąłem jedną nogą o lornetkę ;-)

Qelka, pol, brawa za błotniaka.

pawelllQwE, 516 - podoba mi się kolor zieleni w tle. Chyba czas spróbować macro. Mam jakiegoś starego MIR'a 37mm f/2.8 i pierścień odwrotnego mocowania...może coś z tego wyjdzie ;-)

1507, 360, 361 - bardzo klimatyczne fotki, lubię takie klimaty.

Logiełka, 367, 368 - bardzo ładne kolory...delikatne, pastelowe.

Wrzucę także coś od siebie, tym razem bez ptaszków i futrzaków ;-)

389.
Dołączona grafika

390.
Dołączona grafika

391.
Dołączona grafika

392.
Dołączona grafika

393.
Dołączona grafika

Pozdrawiam :)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#430 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:01

Alez kadrow. Ja niestety cierpie straszliwie na brak czasu na foty. Wstawiam kilka ustrzelonych wczoraj podczas spacerku z dzieckiem w Lazienkach:

389.
Dołączona grafika

390.
Dołączona grafika

391.
Dołączona grafika

392.
Dołączona grafika
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#431 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:26

maciejowy, Ark - :bow: :bow: :bow:

#432 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:32

maciejowy, świetna ta seria z kaczuchami, drugi i trzecie śmiało w tematyczne. Szczególnie podoba mi się 391 taki sielski obrazek.

pol, no to jesteśmy na tym samym etapie :-) u mnie wygląda to bardzo podobnie z tym, że ja swoje błotniaki obserwowałam już w tamtym roku. Mają gniazdo na niewielkim oczku na gruntach ornych. Jest tylko ta jedna para więc rewelacji nie ma. Sposób focenia mam dokładnie ten sam co Ty , z tym, że ja na namiocie mam siatkę i na nogi zostawiony długi ogon, nie wiem jak można focić z takiego gówna 120x120 i być całym skulonym w środku. Moje łokcie już ledwo wytrzymują a co dopiero jeszcze podkurcz nóg :-) Nie mogę odszukać dokładnych informacji, nie wiem czy samica już nie siedzi na jajach, bo praktycznie nie wylatuje z trzcin. Mogę ją zlokalizować tylko po głosie, jest dokładnie w tym samym miejscu, gdzie w roku ubiegłym. Samiec ciężko pracuje od rana do wieczora :-) wylatuje koło godziny 6, dziś pojawił się trochę póżniej ale pogoda była rano parszywa. I generalnie dziś mnie olał. Naloty robił , widziałam go kilkakrotnie ale nie wylądował. Kursuje nontoper między łąkami a samicą. Co jakiś czas słychać jak oboje piszczą to znak , że przyniósł jej coś do jedzenia.

Ciekawa jestem czy nie lepiej poświęcić im czas kiedy już w gnieżdzie będą młode i oba dorosłe ptaki będą kursowały, a potem kiedy młode zaczną latać. Miałam mieć wolne jeszcze dwa tygodnie niestety muszę wracać do pracy, więc do tematu się nie mam jak przyłożyć, zostają weekendy a to tylko dwa dni i człowiek bije się z myślami czy wchodzić do wody czy leżeć w namiocie.

Całą zimę czekałam na te czarne gady i po co kiedy wiosną rozkładasz namiot i fotografujesz do woli :-P Dzień w dzień przylatuje tu banda kruków i robi pogrom wśród czajek. Dziś obserwowałam zajadłą walkę trzech kruków i chyba z 10 czajek. Coś mi się wydaje, że niewiele tu będzie w tym roku młodych.

393.
Dołączona grafika

394.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#433 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:50

NiceDmg, dzięki.

maciejowy, rewelacyjne barwy, brawo!

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#434 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 17 kwietnia 2011 - 13:10

Ark 393. bardzo ładne, takie delikatne

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#435 Arthus

Arthus

Napisano 17 kwietnia 2011 - 13:52

A ja wczoraj zasadzałem się na dziki - na razie efekty mojego podchodzenia i czołgania się są mierne. Aczkolwiek jest adrenalina kiedy człowiek ma okazję zobaczyć stadko dzików z bliska w naturze ;-)

Wschód nad Narwią:

395.

Dołączona grafika

396.

Dołączona grafika

i nad Bugiem:

Dołączona grafika

Zapraszam na stronę: http://www.arturglogowski.com.pl/

#436 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 17 kwietnia 2011 - 15:31

Ark, próbuj, próbuj bo to świetny temat ;)
Arthus, świetne zdjęcia.

Dziś też troszkę pospacerowałem.

Strumyczek. Ciekawa sprawa bo kiedy tak mocno padało w tamtym roku to woda miała ponad 2 metry co widać po brzegu w tle.

398
Dołączona grafika

No i krótka sesja z trzmielem. Jak myślicie, nadał by się do tematu?

399
Dołączona grafika

400
Dołączona grafika

401
Dołączona grafika

Canon SX10 + Raynox DCR-250

#437 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 17 kwietnia 2011 - 16:00

pawelllQwE, strumyk to chyba hdr próbowałeś? Trochę za sztucznie wg mnie wyszło. A trzmiel myślę, że do tematu jak najbardziej szczególnie pierwsze :)

Pozdrawiam

#438 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 17 kwietnia 2011 - 17:24

Artur, wschodzik - poezja.

Logiełka, łabędzie przepiekne.
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#439 pol

pol

Napisano 17 kwietnia 2011 - 17:49

czy da się coś powiedzieć o wieku i płci tych modeli? I mam pytanie do znawców, był jeszcze jeden, siedział na drzewie przed budą cztery godziny by potem odlecieć, jak się okazało gdy wychodziłem z namiotu godzinę później siedział z tyłu i go spłoszyłem. Czy takie zachowanie to norma?

402
Dołączona grafika

403
Dołączona grafika

#440 Marek1364

Marek1364
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 17 kwietnia 2011 - 17:54

Witam wszystkich.
Gratulacje dla wszystkich udanych zdjęc i wypadu w plenerek.

Mój dzisiejszy wypad. Pobudka 4.00, szybkie coś na ząb. Sprzęt na plecy i do samochodu..
30 min jazdy samochodem do wioski i tam zostawiam samochód i dalej pieszo.
Psy ujadają , nocną ciszę zakłócają. A ja brnę po ciemku na rozlewiska, aby zrobic jakieś zdjęcie. Na rozlewisku cisza, myślę sobie chyba niema żadnych ptaszków. Ale to nic rozwieszam siatkę na tyczkach, ustawiam sprzęt i czekam.
Zaczynają odzywc się pierwsze głosy kaczek, są blisko to dobrze.
Na niebie się rozjaśnia i odzywają się żurawie, są nie odleciały.

Godzina 5.30 ISO 1600 czas 1/8 sek
404.Dołączona grafika
Zrobiłem jedno zdjęcie, pomyślałem że poczekam aż się na dobre rozjaśni, a one po dosłownie 10 minutach, sobie odleciały i mnie tam samego zostawiły.
Gdy już na dobre się rozwidniło pokazał mi się taki widok.

Pusto dosłownie pusto żadnego ptaszka
405.Dołączona grafika
Po godzinie przyleciały łabędzie.
406.Dołączona grafika
407.Dołączona grafika

Siedziałem tam do 12.00. Zwinąłem majdan i kierowałem się po tych rozlewiskach do wioski.
Kiedy zbliżałem się do niegłębokiego rowu, który musiałem przejśc.
Ukazał mi się na chwilkę taki gośc, był zaskoczony a ja tym bardziej.
408.Dołączona grafika

409.Dołączona grafika

500.Dołączona grafika
Takim podarunkiem natura mnie obdarowała za stracony czas na rozlewiskach.

Pozdrawiam wszystkich.
Mój Album MIX...
http://picasaweb.google.pl/marek1364
SONY A200 + 18-55/3,5-5,6 MFA 70 - 210 F 3,5-4,5...