Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

kwiecień 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
866 odpowiedzi w tym temacie

#161 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 18:51

WildRoses 230 fajne jest, przydałoby się w jakąś ramkę wrzucić.
pzdr
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#162 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 06 kwietnia 2011 - 19:06

WildRoses, 230 ciekawie wyszło, a co ten łabądek robił :)

Wstawiam żabki które w delegacji do Olsztyna zrobiłem. Jednocześnie proszę o oznaczenie, bo nie wiem czy prawidłowo oznaczyłem (moje pierwsze płazy).

232. Żaba moczarowa (samiec)
Dołączona grafika

233. Żaba moczarowa (samica)
Dołączona grafika

234. Żaba trawna
Dołączona grafika

235. Ropucha (szara)
Dołączona grafika

Szkoda, że nie było ze mną koleżanki która nie boi się brać żabek do ręki :) można by je lepiej ustawić :)

#163 Iroslav

Iroslav
  • Użytkownik
  • 761 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 19:22

Logielka , to musisz miec pomocnika do obracania / ustawiania takich slicznotek :?: :-D

Czesc Irek

D5+ N500/4G VR

#164 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 19:25

Logiełka, 232 to na pewno samiec, taki kolor ma tylko przez tydzień, dwa. Nieźle trafiłeś.

#165 namsok

namsok

Napisano 06 kwietnia 2011 - 20:19

żabek pełno,dla odmiany ruda
236
Dołączona grafika
niestety ostrość nie tam gdzie być powinna

#166 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 06 kwietnia 2011 - 20:47

namsok, wydaje mi się czy z ostrością nie trafiłeś w oko tylko w łapki a szkoda piękne zdjęcie ;-)

#167 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 06 kwietnia 2011 - 20:48

namsok, ale się upyciała - świetna :)

237.
Dołączona grafika

238.
Dołączona grafika

239.
Dołączona grafika

#168 Harvester (Tomek J. Kierkowicz)

Harvester

Napisano 06 kwietnia 2011 - 20:52

Fotoamator,

niestety ostrość nie tam gdzie być powinna

Szkoda, bo kadr jest super.
Logiełka, Ostatnie mi się b. podoba. To z 100/2.8?

FB

tomaszkierkowicz.manifo.com

#169 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 06 kwietnia 2011 - 21:20

Harvester, dokładnie 100 2.8 IS - dzięki :)

#170 August

August

Napisano 06 kwietnia 2011 - 22:46

Logiełka, przylaszczki to swój wątek mają, a chyba tej wiosny jeszcze nikt tam nic nie wrzucił...
PS. Miałeś w planach wyprawę na rzekotki... może by do tematu wrócić?
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#171 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 07 kwietnia 2011 - 05:50

August, chętnie jestem 3xTAK

#172 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 06:14

August, Logiełka, jak byłem w niedzielę to jeszcze rzekotek nie widziałem.
Teraz będę ponownie w niedzielę dopiero. Dam znać ;-) Wydaje mi się że jest już na tyle ciepło, że już się obudziły. Moczarowe jak widać już skrzek składają, ropuchy szare i zielone kicają. Kumanie słychać także. No ale... Połowa kwietnia to już chyba jest termin kiedy i rzekotki i kumaki powinny ganiać.
Dam znać ;)
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#173 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 07 kwietnia 2011 - 06:26

Logiełka ostatnie piękne jak dla mnie

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#174 tomphoto

tomphoto
  • Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 06:32

Logiełka

Piotruś kładłeś się, ale ślicznie wyszło, ostatnie 5+

#175 bemol

bemol
  • Użytkownik
  • 446 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 07:41

Logiełka widzę, że ostro startujesz z makro. Na ile Cię znam to sądzę, że przez kilka miesięcy sporo fajnych "makrokadrów" będziemy mogli zobaczyć. Swoją drogą niezły z Ciebie logistyk - gdzie nie pojedziesz znajdziesz czas i miejsce na fajne fotki. Mnie brakuje tej umiejętności.
A może to kwestia chęci i motywacji :-/ ..nad tym też popracuję

#176 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 08:56

W ostatnią niedzielę wybrałem się w teren. W końcu! Długo wyczekiwany dzień, kiedy przetestuję jak się sprawdza maskowanie siatką na łące, i co z tego wyjdzie.

O godzinie 4:45 leżałem już na łące, przed kałużą (tą gorszą jak się okazało później...).

Korzystając z powoli podnoszącej się mgły, w których poranne promienie słońca dodawały magicznego klimatu wszystkim elementom scenerii, napaliłem się na czajkę we mgle.
Ale nie może być tak kolorowo. Obiektyw zaczął parować. Ciężko podjąć decyzję czy wyciągać rękę spod siatki i przecierać soczewkę, czy też nie... Czajka w końcu jest tylko kilka metrów ode mnie. Decyzja zapadła. Ręka hyc spod siatki, i wycieranie. Wystarczyło na jeden strzał...
240.
Dołączona grafika

Czajka odchodzi, inne podlatują ale za daleko. Skowronki latają to nade mną, to przede mną. Siadają, śpiewają, kwilą. Na ułamek sekundy podleciała dzierlatka, odpoczywająca w czasie przelotu... Niestety, AF zawiódł, ostre grudki gleby za ptaszkiem.

Po pewnym czasie, spod topoli będącej na granicy grobli łączącej dwa stawy z polem, wychodzą żurawie. Tutejsza lęgowa para. Zajęły już terytorium, i jasno dają o tym znać drąc się w niebogłosy. Z oddali widzę ich majestatyczny i cudny dla oka taniec godowy.
Nadal pozostaje jednak cicha nadzieja na ich przejście po całym polu, i zahaczeniu o tą kałużę, która jest tuż przede mną i wydaje się być ich ulubioną. Przynajmniej tak wyglądało z wszystkich innych wizyt które odbywałem tutaj...
Leżę dalej, mija już 2 lub 3 godzina. Tracę już poczucie czasu. Widzę i obserwuję czaple i czajki podlatujące do drugiej kałuży... Żurawie powoli przechodzą w moją stronę.
I jak na złość, 250 metrów ode mnie ponownie tańczą, ogłaszają że tu są, to ich teren i kopulują...
I nagle. Spełnienie marzeń, tych cichych i najgłębszych na ten dzień. Oba podchodzą, przeganiane przez czajki wykonują uniki, ale ostatecznie docierają do "mojej" kałuży. Takiej okazji nie można stracić.

241.
Dołączona grafika

242.
Dołączona grafika

Odchodzą. By po chwili ponownie zacząć się drzeć, ale już inaczej. Nawołują. Siada kolejne 13 żurawi... I zaskoczenie. Te lęgowe, nastroszyły pióra na ogonie, tworząc pięknie wyglądający element ciała. Czy jest to znak dla innych żurawi że są tutaj gospodarzami?

Dalsza część dnia zlatuje obserwując i fotografując takie małe sprytne ptaszki. Sieweczki rzeczne. Skubaniutkie, wyciągają wszystko :-)
243.
Dołączona grafika

Ostatecznie, po 6.5 godzinach leżenia na brzuchu, na trafie, pod siatką, w śpiworze mam dość. Plecy nie wytrzymują. Na kolejne wyjście trzeba będzie wziąć poduszkę...
Poświęcam 1.5 godziny na spacer po tymże polu, czajki i żurawie kompletnie nie robią sobie nic z mojego powstania spod siatki. Aż dziw!
No i obawy się potwierdziły. Przy tej drugiej kałuży siedziało 8 czapli siwych, brodziec piskliwy, i 7 kszyków... Nie wspominając o gęsiach i pliszkach.
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#177 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 09:07

michalwolowik, fajna relacja. 242 - to zdjęcie bardzo mi się podoba, głębia ostrości tworzy świetny klimat.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#178 kr00tki

kr00tki
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 10:43

Też dorzucę do kwietnia zdjęcia płazów. Udało mi się w niedzielę na parę godzin wyskoczyć nad okoliczne bajorka i stawy. Niesamowity tumult robią ropuchy, ze stawu wydobywały się dzwięki jakby woda się gotowała. Trzeba było stąpać ostrożnie aby żadnej nie zdeptać tyle ropuch nie widzałem jeszcze w życiu.

244. Ropucha
Dołączona grafika

245. Żaby moczarowe
Dołączona grafika

246. Wspinaczka ropuch obserwowałem je okolo godziny jak przedzierały się do stawu przez las :)

Dołączona grafika
pozdrawiam Krzysztof "kr00tki" Luboch Olympus E-520 luboch.com/blog

#179 Fotoamator

Fotoamator
  • Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 07 kwietnia 2011 - 11:57

Logiełka, ostatnie najładniejsze ;-)
michalwolowik, gratuluje zdjęć niesamowitych wrażeń i wytrwałości ja bym tyle nie wytrzymał ;-)
kr00tki,fajne pierwszy kadr najlepszy.

#180 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 07 kwietnia 2011 - 12:27

kr00tki, żaby rewelacyjne :) dorzucę moją i parę innych gniotów.
247
Dołączona grafika
248
Dołączona grafika
249
Dołączona grafika
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.