Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Maj 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
920 odpowiedzi w tym temacie

#181 Heg

Heg
  • Małomówny
  • 25 postów

Napisano 06 maja 2011 - 13:14

Ataman, rewelacja.

Ja dużo skromniej:

246.
Dołączona grafika

247.
Dołączona grafika

248.
Dołączona grafika

249.
Dołączona grafika

250.
Dołączona grafika
C 7D; T 28-75/2.8; C 400/5.6

#182 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 06 maja 2011 - 13:23

Heg, 246 bardzo fajne

#183 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 06 maja 2011 - 15:43

Panie i Panowie, bardzo ładnie zaczęliście maj...jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku :-). Gratuluję!

Dzisiaj, wracając z porannego spaceru spotkałem takiego oto "szczurka". Lisek wyglądał na zabiedzonego. Nie wiem, może jest chory, a może po prostu polować mu sie nie chce (może to liszka i jest karmiąca). Słońce świeciło już całkiem mocno tak więc kadry czysto środowiskowe...jak większość u mnie ;-)

251.
Dołączona grafika

252.
Dołączona grafika

253.
Dołączona grafika

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#184 zdybi

zdybi
  • Użytkownik
  • 138 postów

Napisano 06 maja 2011 - 16:27

(może to liszka i jest karmiąca)

Na to wygląda. Sierść widać w dobrym stanie (zmiana sukni).
Gratuluję spotkania.

#185 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 06 maja 2011 - 16:54

Ark, przygodę miałeś przednią :) 2 i 3 super :)

#186 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 06 maja 2011 - 17:05

Moja dzisiejsza Pleszka :-D
254
Dołączona grafika

255
Dołączona grafika

256
Dołączona grafika

257
Dołączona grafika
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#187 ostapowicz (Wojtek)

ostapowicz

Napisano 06 maja 2011 - 18:12

strazak23, 254 - za ciężkie.
Wojtek

#188 kucik (Michał)

kucik

Napisano 06 maja 2011 - 18:13

Co zawitam na forum, to coraz ciekawsze gatunki sie pojawiaja. Nic, tylko pogratulowac. Sam mialem zabierac sie za zimorodka, ale pare dni temu zauwazylem ze niedaleko mam 2 pary perkozow. Zimki odlozylem na pozniej i zaczela sie "akcja perkoz"

Dzis planowalem byc przed switem, ale oczywiscie zabojcza drzemka w telefonie zadzialala wyjatkowo skutecznie - efekt: wstalem o 5.50, zamiast o 4.40 :/ Dojezdzajac na miejsce juz w lusterku zaczelo pojawiac sie slonce i bylem prawie przygotowany na porazke, choc metrowa warstwa mgly na powierchni wody dawala jakas nadzieje. Szybki montaz glowicy i aparatu, wodowanie plywadelka i do dziela. Z calej obsady stawu tylko mewy jak na rozkaz wystarowaly, przy tym podrywajac dwie z kilkunastu zerujacych na drugim brzegu czapli siwych, a biale nawet nie bardzo zwrocily uwage na intruza. Po 30min z prawej nagle podplywa na 3-4m kurka wodna, ale moje zaskoczenie w mgnieniu oka przechodzi na nia i odlatuje z krzykiem i chlupotem wody. Nie minelo 10min, a po lewej na kamieniach dosiada sie do mnie brodziec piskliwy by po paru sekundach odleciec z glosnym piskiem, a nad glowa co pare minut przelatuje tokujaca czajka. W tym samym czasie z mgly, mniej wiecej na srodku stawu, wynurza sie dwie glowy perkozow. Zdziwiony i zdezorientowany zamieszaniem, nie zawuazam ze wzdluz trzcin z lewej, ok 20m ode mnie pojawia sie druga para perkozow. Plywadelko ustawione dokladnie 90st do celu i dylemat - co zrobic zeby nie wyploszyc ich.. Lekko nadsuwam tylek w lewo i zaczynam manewry moim okretem. W myslach hamuje zapedy do gwaltownych ruchow - mysle "tylko bez pospiechu Michal, tylko bez pospiechu...". W koncu mam - widze w obiektywie perkoza, z paroma trzcinami i ladnie podswietlona mgla. "Piekne bedzie ujecie" przebiega przez mysl. Zbyt piekne marzenia pryskaja jak banka mydlana - za wysoko celuje punkt AF i nie trafiam w perkoza, tylko w zamglone tlo co przyprawia AF o uczucie zagubienia i nieobecnosci. A perkoz? Jak to perkoz nurkuje, najpierw jeden, po tem drugi, by wynurzyc sie juz znacznie dalej:

258
Dołączona grafika

259
Dołączona grafika

Pstrykam serie, po czym modele ponownie nurkuja za wyzerka. Jak sie okazuje pozniej te moje najlepsze jak dotychczas zdjecia perkoza i tak zawalam bo zapomnialem zmienic z 800 na 200. Na pocieszenie przeplywa bokiem 2 samce krzyzowki, a moje perkozy odplywaja w kierunku srodka stawu. Na chwile robi sie cicho wokol plywadelka, dopoty dopoki nie wpada z hukiem piskliwiec. Laduje ledwo 2 metry od plywadelka i spokojnie zaczyna sniadanie w cieniu brzegu stawu:

260
Dołączona grafika

Lata tak pare minut w ta i spowrotem, w ogole nie zainteresowany odglosem migawki i blaskiem szkla. Pozniej oddala sie na jakies 4m, przystaje na kamieniu i odrabia poranna toalete.

261
Dołączona grafika

A ja zaferowany fotografowaniem zbyt pochylam sie do aparatu i lape ladnych pare litrow wody do woderow. Powoli czuje jak zimny strumien przesiaka kurtke by zakonczyc swoja droge tam gdzie czlowiek wode oddaje naturze... Komfort jakby sie obnizyl, ale wytrzymam.... Tymczasem brodziec pare razy rozglada sie dookola, sprawdza plywajace trzciny...

262
Dołączona grafika

W oddali perkozy coraz smielej prezentuja swoje wdzieki. Obracam wiec plywadelko w strone srodka stawu i ciesze oko pieknym tokowiskiem obydwu par pekozow. Te sa raz bilzej, raz dalej, ale ciagle poza sensownym zasiegiem szkla. Zerkam przez siatke w bok i ku mojemu zdziwieniu piskliwiec wygodnie usadawia sie na wspomnianych polamanych trzcinach, by za pare minut zasnac na prawie 1,5h, zaledwie 4m ode mnie.

263
Dołączona grafika

Po 8 slonce zaczyna ostro grzac, znika mgla i falujace powietrze nie pozwala nawet na dalekie ujecia perkozich zalotow. Na prozno czekam jeszcze godzine na ich podplyniecie, brodziec odlatuje, a na wodzie niezmiennie mewy i krzyzowki. Gdy moje mokre gacie zaczynaja dawac sie we znaki koncze zmagania.

Jutro powtorka z rozrywki, ale tym razem nie dam sie drzemce...

#189 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 06 maja 2011 - 18:22

kucik, spotkanie i seria z piskliwcem rewelacyjna. Ostatnie zdjęcie jest czadowe :clap:
Powodzenia jutro. Mogę zadzwonić do ciebie rano i wyciągnąć cie z wyra ;-)

#190 michalwolowik

michalwolowik
  • Użytkownik
  • 266 postów

Napisano 06 maja 2011 - 18:24

Korzystając z dnia wolnego i obiecującego porannego Słonka wybrałem się na zdjęcia, skoro świt. O 3:45 leżałem już pod siatką, przed moją ulubioną kałużą.
W planach było powalczenie z łęczakiem i samotnikiem, które podobnie jak ja wielbią tą kałużę. Niestety wyszło jak wyszło, i w momencie gdy zbierałem się do spotkania z Logiełka, akurat przyleciały i się wypłoszyły... Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, jak to mówią. Nowa znajomość, pal licho ptaszki, jeszcze tu wrócą ;-) Ważne, że Piotr zadowolony ze spotkania z rzekotką.
Wyczekiwanie umilała obserwacja pisklaków czajki która bacznie się im przyglądała, i ogrzewała pod skrzydłami w ten dość mroźny poranek.
Tematem przewodnim była pliszka żółta:
264.
[imghttp]

265.
Dołączona grafika

266.
Dołączona grafika

No i podkicał mi też taki młodzian ;-)
267.
[imghttp]

Kolejny punkt wyprawy to spotkanie z Piotrem, oprowadzenie po terenie i polowanie na rzekotkę ;-)
Piotr zdjęć zrobił MASĘ, natomiast ja jedno tylko, o. Robione starą dobrą Sigmą 70-300 makro.
268.
Dołączona grafika

Obeszliśmy jeden ze stawów groblą po drugiej stronie, i trafiliśmy na BARDZO miłą niespodziankę. 4 kobuzy polujące na ważki! 4 sztuki w tym samym momencie, coś takiego tutaj jeszcze nie miało miejsca.
269.
Dołączona grafika

270.
Dołączona grafika

Natomiast w czasie liczeń na stawach rybnych w Jaktorowie trafiła się nie lada gratka w postaci młodego bielika. Niby nic nadzwyczajnego, ale 90% szans że to on zabił czaplę siwą, którą znalazłem w rowie (brak rany postrzałowej, a podleciał na 10m kiedy nad nią stałem...)
Pamiątkowe zdjęcie.
271.
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/69/haliaetus.jpg/][im]http://img69.imageshack.us/img69/3221/haliaetus.jpg[/img][/URL

W czasie tej kontroli, niestety bez zdjęć wartych pokazania były jeszcze: 5 łęczaków, piskliwiec, samotnik, 2 dorosłe bieliki, kobuz i 11 gęgaw, i 6 par perkoza rdzawoszyjego.

Pozdrawiam serdecznie, i życzę jak najwięcej czasu i dobrego światła do zdjęć ;-)
EOS 350D Sigma 70-300 Makro, Canon 400mm f/5.6L

Taka galeria http://picasaweb.goo.../michalwolowik/

#191 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 06 maja 2011 - 18:30

michalwolowik, fajne foty poczyniłeś, zajączek super.
Za rzekotki i miły spacer jeszcze raz bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam

Piotr

#192 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 06 maja 2011 - 18:50

No to dalej będę Was zanudzał moimi odbiciami:

272.
Dołączona grafika

273.
Dołączona grafika

274.
Dołączona grafika

275.
Dołączona grafika

276.
Dołączona grafika

#193 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 06 maja 2011 - 18:56

kucik, Ataman, świetne macie miejscówki i piękne fotki.

strazak23, szkoda, że tak mocno przejarałeś pleszkę.

zdybi, Logiełka, dziękuję.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#194 ryba

ryba

Napisano 06 maja 2011 - 18:56

261 jest takie jakieś fajne w odbiorze.

Dzisiaj na remiza polowałem. Siadał sobie gdzie chciał, cóż trzeba liczyć na szczęście i może kiedyś usiądzie tam gdzie ja będę chciał.
277
Dołączona grafika
no i bociek się pokazał przy drodze, zdjęcie z samochodu
278
Dołączona grafika

#195 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 06 maja 2011 - 19:10

Witam
Ataman - świetne serie pokazałeś. Mam takie wrażenie jakby większość fot była delikatnie zjedzona przez kompresję, albo nie ta ostrość ..? jakie to części kadrów ?
ryba - ładny remiz i bociek
kucik - wiele zapału - pozazdrościć, efekty bardzo dobre!
pzdr
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#196 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 06 maja 2011 - 19:18

kasprzyk kadrowanie różne, ale nie za mocne. Przede wszystkim problem był ze światłem - zdjęcia robione przed wschodem i ciut po wschodzie słońca. Większość zdjęć na 800 ISO i dłuugich czasach - nie mam super jasnego szkła (a ptaszki bardzo ruchliwe, no i przy wysokim ISO ziarno wychodzi.. i trza mocniej odszumić, a to ma wpływ na jakość)

#197 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 06 maja 2011 - 19:31

kasprzyk kadrowanie różne, ale nie za mocne. Przede wszystkim problem był ze światłem - zdjęcia robione przed wschodem i ciut po wschodzie słońca. Większość zdjęć na 800 ISO i dłuugich czasach - nie mam super jasnego szkła (a ptaszki bardzo ruchliwe, no i przy wysokim ISO ziarno wychodzi.. i trza mocniej odszumić, a to ma wpływ na jakość)

No to jak na takie warunki, to szacunek. Kilka zdjęć jest prawie idealnych, kilka innych, - to co pisałem wyżej - mimo wszystko dobre foty.
Pozdrawiam
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#198 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 06 maja 2011 - 19:39

279. [img][img]http://img849.imageshack.us/img849/2681/111hl.jpg[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]

280.[img][img]http://img52.imageshack.us/img52/696/333ob.jpg[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Zdjęcia bardziej dokumentacyjne.

Pierwszy raz w życiu widze jelenie u siebie :blink:

#199 August

August

Napisano 06 maja 2011 - 19:39

Ataman, fantastyczna seria, dla mnie wszystkie piękne. :clap: :clap2: :clap:
Piterku a obiecana rzekotka gdzie?
Ja bardzo proszę o dokładne rozrysowanie na mapce gdzieście tą małą złapali, 2 razy już w Rozłogach byłem i jej nie znalazłem....
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#200 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 06 maja 2011 - 19:42

NiceDmg, jednak masz jelenie, gratuluje :)
Ataman, nikogo nie zanudzasz, wrzucaj jeśli masz coś jeszcze :-)

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/