Kulon - Burhinus oedicnemus
#21 (Damian Bednarz)
Napisano 04 maja 2011 - 15:54
Moja strona www: Damian Bednarz - fotografia przyrodnicza
Napisano 04 maja 2011 - 16:01
#23 (Jarek)
Napisano 04 maja 2011 - 16:38
PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 MOJE VIDEO
Napisano 04 maja 2011 - 16:46
MAKROFOTOGRAFIA- fotografia przyrodnicza- Agnieszka Staniewska
SONY HX1
Napisano 04 maja 2011 - 18:12
Marcin Dyduch
Napisano 04 maja 2011 - 18:16
Ale tak czy siak - gratulacje dla Miszaka
#27 (Jarek)
Napisano 04 maja 2011 - 19:30
miszak, powiedz, że to zdjęcie zrobiłeś w Polsce!!!
Znając miszaka to potrzyma nas w niepewności do jutra.
PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 MOJE VIDEO
#28 (Karolina Myroniuk)
Napisano 05 maja 2011 - 06:36
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 05 maja 2011 - 06:57
W życiu tego ptaszka nie widziałem, nawet na zdjęciach.
Napisano 05 maja 2011 - 14:52
Napisano 05 maja 2011 - 15:30
Kulonów w Polsce (podobno) już nie ma.
miszak wielkie gratulacje!
Napisano 06 maja 2011 - 10:25
Z kulonem było tak. Ponieważ w ogóle siewek wokół mnie malutko. Nawet rycyków nad Narwią nie widzę. Zdecydowałem się na penetrację terenu, na którym praktycznie nic się ciekawego nie kręci poza przelotnymi kulonami i kobczykami. Fajnie to brzmi ale prawda jest taka, że kobczyki widziałem tam kilka lat temu a kulona to wydawało mi się, że widziałem chyba No to jadę zrezygnowany i rozglądam się dookoła. Tłumu kobczyków nie widać.
Nagle…… gdzieś z boku……. Czuję to bardzo mocno……. Ktoś się we mnie wpatruje….. jednak ja nic nie widzę
W ostatniej chwili pędząc 7,5 km/h spostrzegłem w zagłębieniu przy drodze coś dziwnego….. wielkie żółte oczyska na dwóch długich nogach…
smok przemknęła mi pierwsza myśl….
No nieeeee …… taki mały ????? Może jakiś bazyliszek……..
Jeśli nie smok i nie inny jaszczur to na pewno…….. kulon
Tylko jak to zrobić, żeby mieć jego zdjęcie.
Stał, czyli nie był mocno wystraszony. Zaniepokojony kulon siada w bardzo śmieszny sposób i udaje kamień.
Problem był jednak taki, że aby zawrócić musiałem kawałek podjechać – ukształtowanie terenu nie pozwalało na szybki manewr. Cofanie nie wchodziło w grę, bo miałbym drzwi po stronie ptaka. A może lepiej zrobić fotkę z auta oby tylko zrobić?
Pojechałem dalej i zawróciłem. Podjechałem na taką odległość, aby zza samochodu zrobić zdjęcie. Zawsze to nieco lepsza perspektywa niż zdjęcie z okna.
Niestety kulon kucnął, co nie wróżyło nic dobrego. Wyczołgałem się z auta i zaległem na drodze. Kulon niestety był w stosunku do mnie w dołku. Podniosłem się na łokciu no i zobaczyłem …… jego kuper. Wiatr przywiał kawałek foliowego worka po nawozach i akurat zasłaniał mi głowę ptaka. Kilka próbnych zdjęć. I tak wszystko na nic. Gorące powietrze tuż nad ziemia falowało jak oszalałe. Wszystko nieostre. Trzeba zmniejszyć dystans. Spokojnie zacząłem się zbliżać. Po prostu czułem, że nie mogę tego ……. Zepsuć. Już widziałem całą serię zdjęć. Kulon siedzi, biega, skacze, łapie konika polnego. Potem zza kępy trawy wychodzi drugi, tokują, zakładają gniazdo, wysiadują jaja, wylęgają się młode, dorastają i odlatują a ja to wszystko mam na karcie. Mówię Wam cudo fotki
Wracając na ziemię…. Jestem bliżej. Chyba dam radę. Ptak mnie nie widzi. Położyłem się i czekam. Nie będzie przecież siedział godzinami. Wyjdzie a ja wtedy go sfotografuję. Czekam, czekam, czas się niemiłosiernie dłuży, mijają wieki….. pewnie od wyjścia z auta minęło kilka, kilkanaście sekund.
Gdzieś z daleka słyszę skrzyp-wziuuut, skrzypppp-wziuuut…. o luuuuudzie. Chłop po krowy jedzie na rowerze. TĄ DROGĄ….. Kulon chyba też usłyszał. Wyciął jak strzała ale na szczęście po kilku kroczkach stanął na sekundę i udało mi się złapać ostrość. 3 w miarę ostre i praktycznie identyczne klatki. Odleciał tyłem do mnie.
Ale jedna fotka to zawsze lepiej niż brak fotek. Kulonik fajowy ale jakiś taki mały mi się wydawał.
#33 (Kamil B)
Napisano 06 maja 2011 - 15:08
Kto wie, może kulony jeszcze się gnieżdżą gdzieś nad Narwią Wszystko jest możliwe...
Napisano 07 maja 2011 - 18:08
Dla dobra ptaszka warto poczekać chociaż do czerwca z dalszymi sesjami foto. Ja kojarze z tych okolic osobnika z roku 1993 z czerwca ale wtedy raczej nie był lęgowy.Dzięki wszystkim za komentarze
Ale jedna fotka to zawsze lepiej niż brak fotek. Kulonik fajowy ale jakiś taki mały mi się wydawał.
#35 (Paweł Szydło)
Napisano 09 maja 2011 - 13:31
#36 (Piotr Kendzierski)
Napisano 09 maja 2011 - 19:29
Uśmiałem się nie powiem.Kulon siedzi, biega, skacze, łapie konika polnego. Potem zza kępy trawy wychodzi drugi, tokują, zakładają gniazdo, wysiadują jaja, wylęgają się młode, dorastają i odlatują a ja to wszystko mam na karcie. Mówię Wam cudo fotki
A kulona zazdroszczę, zawsze chciałem go zobaczyć! Wymiatasz z tymi gatunkami!
#37 (Tomasz Szyszko)
Napisano 10 maja 2011 - 11:41
#38 (Jacek)
Napisano 10 maja 2011 - 12:54
Napisano 24 września 2014 - 13:30
Niestety nie mam nowych zdjęć kulona ale dla oprócz opisu jak powstało zdjęcie tu prezentowane można poczytać o "backgroundzie" jego powstania http://bodak.manifo.com/ . Oczywiście czyta się w czytelni
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych