Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Żubr - Bison bonasus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2034 odpowiedzi w tym temacie

#441 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 26 stycznia 2010 - 08:16

Odnośnie kadru to dałbym mniej dołu a wiecej nieba i wyrzucił to co jest na ziemi nieostre.

też się tak zastanawiałem - to w zasadzie 100% kadru z minimalnym kadrowaniem - spróbuję jeszcze tak jak mówisz .
Dziękuję za miłe słowa .

mam jeszcze panoramę całego małego stada (złożona dzięki pomocy chemika)
116.
Dołączona grafika

większy format 1600px : http://yfrog.com/3dpanorama1600j

#442 Girdian

Girdian

Napisano 26 stycznia 2010 - 12:22

thebleeding, coś masz spaprane z WB bo wchodzi mocno w zieleń.

Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC, mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
D7100/D200+N300/4 AF+K1.4 DGX stoi to na Benro
http://www.tomaszwalkowiak.art.pl/

#443 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 26 stycznia 2010 - 15:38

thebleeding, coś masz spaprane z WB bo wchodzi mocno w zieleń.

niestety rozmowa ze mną o kolorach jest trudna - mam pewną wadę wzroku która ogranicza widzenie pewnych kolorów

Pomyślałem , że warto prócz zdjęć podzielić się też wrażeniami jakie towarzyszą ich powstaniu . O zdjęciach żubra marzyłem od dawna . Zaczynałem od zdobywania wiedzy na ich temat : zwyczajach , tropach , występowaniu itd. . Byłem pewny, że żubr żyje w puszczy zwłaszcza Białowieskiej , a okazało się że nie tylko . Duże stado około 70 szt (piszę około bo z roku na rok jest ich więcej) "mieszka" w Puszczy Knyszyńskiej . Żubr ten nie jest dokarmiany , ma znikomą styczność z człowiekiem . Różnią się więc jego zwyczaje - na zimę opuszcza las i szuka pożywienia na polach . Te spotkana przeze mnie stały na polu rzepaku . Wobec człowieka są nie ufne uciekają już przy odległości 300-400 metrów .
Moim pierwszym krok na drodze do spotkania żubra była "wycieczka" z Chemikiem w okolice Krynek . Znaleźliśmy tropy i zasięgnęliśmy języka . Teren jest to duże otwarte przestrzenie , lecz mocno pofalowane co mocno utrudnia namierzenie zwierzęcia . Pierwsze podejście skończyło się bez zdjęć , ale że jestem raczej uparty szukałem innych możliwości . Okazało się , że mam dojście do pasjonata - leśnika z nadleśnictwa Krynki : http://www.wspolczes... ... /503640656 . Zadzwoniłem i umówiłem się na niedzielę . Miał naprawdę chęć pochodzić ze mną - poszukać żubra . Zbliża się niedziela ja już przebieram nogami - a tu telefon . Dzwoni kolega z prośbą - w sobotę jest studniówka - będziesz robił zdjęcia . Zazgrzytałem zębami i się zgodziłem . Ze studniówki wróciłem o 2 - budzik zadzwonił o 6 a o 9 byłem na herbatce w leśniczówce - temperatura za oknem -33 . Za chwilę jedziemy szukać żubra . Śnieg wzdłuż drogi powyżej samochodu - nic nie widać co jest na polach . Zatrzymujemy się tam gdzie stały wczoraj - Piotr odwraca się i mówi - chyba Ciebie nie lubią - dziś ich nie ma . Po 20 minutach są - stoją w polu - stado 17 sztuk. Podchodzimy powoli - niestety stado jest bardzo płochliwe . Odpuszczamy - poszukamy drugiego większego. Kolejna godzina - jest cynk stoją pod granicą . Szybki telefon do straży granicznej - bo trzeba poinformować że będziemy się kręcić pod granicą . Kolejne pół godziny w śniegu po kolana i są - stoją skąpane w słońcu .
aby nie było ot

117 .
Dołączona grafika

#444 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 16:43

thebleeding, 117 Naprawdę świetne ujęcie. Kadr bardzo mi się podoba - dopracowany do perfekcji. Fajnie zarysowana linia tej górki. Światło piękne. Niesamowite spotkanie :)

#445 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 26 stycznia 2010 - 16:58

dokladnie, 117 jest idealne!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#446 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 26 stycznia 2010 - 17:01

Świetny kadr. Trochę mi nawet przypominają bizony na peri :-P A co do 116. - wydaje mi się, że dałeś "autopoziomy" :?:
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#447 pol

pol

Napisano 26 stycznia 2010 - 17:38

Świetny kadr. Trochę mi nawet przypominają bizony na peri

dokładnie tak, thebleeding, gratulacje

#448 Gutek

Gutek

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:02

thebleeding, Jest super. Bura dla Ciebie i chemika, się należy ze tyle czasu było trzeba czekać, ja bym spędzał na tych polach każdy wolny dzień. Świetne tereny.

#449 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 26 stycznia 2010 - 20:36

Jest super. Bura dla Ciebie i chemika, się należy ze tyle czasu było trzeba czekać, ja bym spędzał na tych polach każdy wolny dzień. Świetne tereny.

ja też bym chętnie częściej tam bywał - ale koszt dojechania w obie strony to mój tygodniowy limit na dojazdy do pracy - coś za coś .

Dziękuję wszystkim za pochlebne opinie - może jak się uwinę z obróbką to jeszcze coś pokażę

#450 Roby

Roby

Napisano 26 stycznia 2010 - 21:00

thebleeding, 117 o to chodzi :clap:

#451 krzych

krzych

Napisano 26 stycznia 2010 - 21:06

I ja przyklasnę na 117 :clap: thebleeding, bardzo dobre zdjęcie!

#452 Apacz

Apacz
  • Użytkownik
  • 105 postów

Napisano 26 stycznia 2010 - 21:38

Oby oklaskom nie było końca. 117 majstersztyk. Piękne stworzenia no i światło było z Tobą.
Canon 400D + szkiełka

#453 widz

widz

Napisano 26 stycznia 2010 - 21:56

świetnie zdjęcie z historią.podwójne brawa.

#454 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 26 stycznia 2010 - 23:24

117 świetny kadr i okrasa do niego. Gratuluję !

#455 McMorris (Michał)

McMorris

Napisano 26 stycznia 2010 - 23:43

Oby oklaskom nie było końca. 117 majstersztyk.

100% poparcia :clap:
thebleeding, coś pięknego :thumbsup:

#456 thebleeding (Maciej Safaryn)

thebleeding

Napisano 27 stycznia 2010 - 10:27

dziękuje wszystkim za pochlebne opinie - lecz wiem że jest jeszcze co poprawiać . Marzą mi się zdjęcia jak Krzycha 100 - pędzące żubry

sam mam tylko z odwróconymi tyłkami :-|

118.
Dołączona grafika[/URL]

#457 Apacz

Apacz
  • Użytkownik
  • 105 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 10:40

thebleeding, Przy takim pędzącym stadzie to może i lepiej oglądać tyłki niż być z przodu :mrgreen: W przeciwnym razie mogłoby przybyć strawy dla myszaków :-D
Canon 400D + szkiełka

#458 widz

widz

Napisano 27 stycznia 2010 - 10:55

thebleeding, mi się to zdjęcie podoba.część śniegu nieruszona a reszta stratowana kopytami no i to światło ;-)

#459 Magnum43

Magnum43

Napisano 27 stycznia 2010 - 12:44

sam mam tylko z odwróconymi tyłkami

pedzące na Ciebie stado ....mógłby to byc kadr Twojego zycia
...tyle tylko ze ostatni :mrgreen:
żuberków Gratuluje .

#460 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 27 stycznia 2010 - 14:57

thebleeding, ahhh jak ci zazdroszczę spotkania i udanych kadrów ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych