Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Czerwiec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
928 odpowiedzi w tym temacie

#441 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 18 czerwca 2011 - 09:42

Turbol - Andrzej 606 swietnie uchwycone - jaki wstydliwy :) Wszystkie foty błotniaków jak zwykle u Ciebie świetne :bow:

Wszystkim gratuluję fajnych fotek, aż miło w wolnej chwili popatrzeć jaka ta Polska jest piękna :bow:

Pozdrawiam

Logiełka

#442 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 18 czerwca 2011 - 09:52

aż miło w wolnej chwili popatrzeć jaka ta Polska jest piękna

a może by tak coś kolega skrobną na ten temat :poeta:
zacznij a ja dorzucę kolejne wersy... Może powstanie mini poemat jak ktoś jeszcze się dołączy ;-)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#443 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 18 czerwca 2011 - 10:40

a może by tak coś kolega skrobną na ten temat

Wieczór powoli zapada
Księżyc leniwie się budzi
Na ulicach już pusto
Nie słychać gwaru ludzi
Siadam wtedy przed kompem
Link ulubiony klikam :lamo:
I jestem wśród przyjaciól :mbounce:
Wiem że żyję - oddycham
Wciągam przez nozdrza zapachy
Lasów, pól, rzek i gór
Za sprawą Waszych zdjęć
Przekraczam bloku mur :wall:
Z Enkonderem w kwiatach :clover:
Wypatruję ślimaka
Z Turbolem się czaimy
Rankiem na błotniaka
Judyta foci Żubra,
Zyga wypatrzył liski
NiceDmg się pośliznął
Bo kamień był zbyt śliski
I przy poidełku z Mustangiem
Wypijam piwka łyk :beer:
Pora wracać do domu
Naciskam przycisk "pstryk"

Jak Wam podziękować
Naprawdę nie mam pojęcia
Powiem krótko - KOCHANI
Cieszą mnie Wasze zdjęcia :bow:

Pozdrawiam
Logiełka

Od poniedziałku tydzień nad morzem, może coś się sfoci wreszcie :)

#444 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 18 czerwca 2011 - 10:52

Wbrew temu, co niektórzy na forum uważają czasu mam ciągle mało, ale jak się jest chłopem z natury rzeczy widocznie ma się mniej obowiązków to i czasu więcej –mnie go ciągle brakuje, niestety. Przyszedł wielkimi krokami już sezon nad morze, ludzi coraz więcej to i więcej oczu do pomocy. Specyfika mojej pracy pozwala mi na spędzanie czasu w terenie i obcowania z gatunkami, z którymi normalnie pewnie nie przyszłoby mi obcować. Szkoda tylko, że najczęściej ów niewidzialne dla nas gatunki oglądam, jako martwe. Są i plusy tej pracy, bo dają mi większe możliwości, jako osobie publicznej niż osobie prywatnej. A więc do rzeczy …

Orłem w rozpoznawaniu mew nie jestem, te wszędobylskie i kojarzone z wybrzeżem ptaki to dla mnie czarna magia, choć tu wbrew pozorem nie ma ich tak dużo. Dokładnie miesiąc temu otrzymaliśmy zgłoszenie od wczasowicza o leżącej bezwładnie mewie. Zabraliśmy ptaka z plaży i czym prędzej odwieźliśmy go do najbliższego weterynarza. Ptak miał kiepskie notowania i właściwie przygotowani byliśmy na porażkę, ku naszemu zaskoczeniu z dnia na dzień ptak nabierał sił. Konserwy kocie wyraźnie mu smakowały a i po trzech tygodniach został szefem kociej bandy. Po miesiącu odebraliśmy mewę. Przewieźliśmy ją w miejsce ustronne, gdzie została zwrócona jej wolność. Była chyba bardziej oszołomiona niż my. Początkowo prężyła długą szyję i wyciągała głowę ku niebu, gdzie zjawiło się niesamowicie dużo mew pospolitych. Wbrew temu, co sądziliśmy nie odleciała od razu. Przez dobre 15 minut prostowała i wachlowała skrzydłami a potem brała piaskowe kąpiele. Chciałabym wiedzieć, co wtedy czuła. Zwracanie wolności to jedna z piękniejszych rzeczy w mojej pracy.

611.
Dołączona grafika

Czasami zdarzają się wydarzenia smutne i radosne zarazem. Ubiegły miesiąc w takie wydarzenia był szczególnie bogaty. W jeden z weekendów pojawiła się u nas wypoczywająca na plaży foka szara. Niestety kilka dni później zabezpieczyliśmy zwłoki innej foki.

Jednak najsmutniejsze bodaj wydarzenie w czasie mojej pracy na wybrzeżu miało miejsce 10 czerwca. Ze względu na rodzaj zdjęć zainteresowanych odsyłam pod tego linka : http://www.morswin.p... ... ews_ID=628

Te smutne wydarzenia rekompensują jednak i te miłe. Akcja pod szyldem WWF „Ratujmy ssaki bałtyskie”

612.
Dołączona grafika

613.
Dołączona grafika

614.
Dołączona grafika

615.
Dołączona grafika

616.
Dołączona grafika

Przestało padać, czas się zmywać.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#445 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 10:55

Logiełka, ehh te twoje poematy.

#446 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 18 czerwca 2011 - 11:11

Qelka, szkoda tych morświnów :( Gratulacje za uratowanie mewy i fajnie, że foki znów się pojawiają w naszych wodach. W poniedziałek jadę na tydzien nad morze, może je spotkam :)

Życzę Ci wytrwałości w pracy.

Piotr

NiceDmg, :)

#447 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 13:27

Logiełka, Zazdroszczę Ci tej weny twórczej, świetny poemat :-)

#448 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:05

Qelka, pracy to, Ci zazdroszczę. Nie chwil radosnych, nie chwil smutnych i nie TEJ konkretnie pracy, ale pracy w terenie. Mieć pracę, którą się lubi, która chociaż po części pokrywa się z zainteresowaniami to, spore osiągnięcie w życiu.

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#449 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:07

Dzisiejszy wypad i jego efekty :-D
617
Dołączona grafika

618
Dołączona grafika

619
Dołączona grafika

620
Dołączona grafika

621
Dołączona grafika

622
Dołączona grafika

623
Dołączona grafika

624
Dołączona grafika

625
Dołączona grafika

626
Dołączona grafika

627
Dołączona grafika

628
Dołączona grafika
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#450 Szczepan

Szczepan

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:10

strazak23, dwa pierwsze na moim LCD troche przyciemne.
Reszta ptaszków ekstra.
Zazdroszcze wyprawy.

Ja też tam chce :roll:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#451 ryba

ryba

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:32

strażak23 przegląd gatunków fajny a i zdjęcia godziwe.
Czy na 619 on pożera robaka, tzn podrzucasz im coś. Jak tak to napisz jak reagują ptaki, jakie efekt takiego wabienia. Kiedyś próbowałem tak dokarmiać jakieś drobne ale robaki się rozlazły i tyle.

Dzisiejsze, może i dużo, ale takie ładne te rycyki. Słońca nie było, ciemnica i później deszcz zaczął podać. Zdjęcia wyostrzane filtrowane odszumiane i co tylko się dało.
629
Dołączona grafika
630
Dołączona grafika
631
Dołączona grafika
632
Dołączona grafika
633
Dołączona grafika
634
Dołączona grafika
635
Dołączona grafika
636
Dołączona grafika
637
Dołączona grafika

#452 Szczepan

Szczepan

Napisano 18 czerwca 2011 - 14:54

ryba, świetny ten rycyk, szkoda tylko że pogoda nie dopisała.

EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#453 nemos_22

nemos_22

Napisano 18 czerwca 2011 - 17:31

ryba ,elegancki rycyk

638.

Dołączona grafika
Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4

#454 minek91

minek91

Napisano 18 czerwca 2011 - 17:41

Powiem tak nei dawajcie kobietom jezdzic samochodem po deszczu, dzis ledwo zesmy przezyli jadac autem - dachowanko, cale szczescie ze nei bylo drzew i niech nikt nei wjezdza w kaluze

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#455 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 18 czerwca 2011 - 17:53

ryba, rycyk super.
strażak23, ładniutka seria :thumbsup:
minek91, rozumiem, że nerwy po takim czymś, ale bez przesady z tymi pierwszymi słowami.

#456 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 18 czerwca 2011 - 19:18

minek91, a co znaczy "nei" czy po dachowanku wszystko Ci się poprzestawiało? I jak napisał PeterBed nie generalizuj z tymi kobietami. Osobiście mam koleżankę z naszego forum która jeździ szybciej i lepiej niż ja.

Ryba - świetne rycyki

Pozdrawiam

#457 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 18 czerwca 2011 - 19:36

Witam Wszystkich . wpadłem zobaczyć komu szczęście dopisało a komu mniej. dużo zdjęć, wszystkie obejrzałem. Wojtynia młody drapieżnik super. KRISTOWAL walcz z tematem bo warto Walter super sarniuk wiać wiekowy. Ark koza z 535 bardzo ok. Set22 545 po mojemu fantastyczny, ciut mniej podostrzenia i do tematycznego minek91 takiego chudzielca to jeszcze nie widziałem Tadeo sarniuk na drodze super, chyba najładniejszy środowiskowy kadr w czerwcu. ryba niezły secik. pozostałym również gratuluję bo też fajne.

ja mam do pokazania niezwykle dorodnego sarniuka ale na tym zalety się kończą. niefortunnie mi wyszedł strasznie, może jeszcze będzie okazja...
639.
Dołączona grafika

#458 Szczepan

Szczepan

Napisano 18 czerwca 2011 - 20:51

... Osobiście mam koleżankę z naszego forum która jeździ szybciej i lepiej niż ja.

Tylko czasami po takiej jeżdzie z nią mysle, ze te rylingi w kombi oby sie nie przydały, jako płozy w boksleju :mrgreen:
No i czy diesel kreci sie do 6000obr/min?? U niej chyba tak. :rofl:

Dratwa Kozioł poteżny.
Zazdroszcze

#459 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 21:07

Szczepan, haha, bardzo śmieszne, nie przesadzasz czasem :-P , za karę zobaczysz następnym razem.
Logiełka, z tym szybciej to jeszcze mogę podyskutować no ale lepiej? - bez przesady ;-)

ryba, świetne zdjęcia
Dratwa, piękne różki ma Twój koziołek

#460 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 18 czerwca 2011 - 21:09

Szczepan, haha, bardzo śmieszne, nie przesadzasz czasem :-P , za karę zobaczysz następnym razem.

W bagażniku :mrgreen: