D3000 + Tamron czy D90 + Sigma
Napisano 07 czerwca 2011 - 20:15
Po długim wertowaniu forum jak i innych portali o aparatach stoję oto przed takim wyborem.
Nikon D3000 + obiektyw Tamron 70-300MM VC USD do Nikona.
Lub
Nikon D90 + obiektyw Sigma 70-300 F4-5.6 DG MACRO (opcja droższa od poprzedniej o około 300 pln)
Prosty aparat z dobrym jak się zorientowałem obiektywem czy dobry aparat z obiektywem podstawowym. Reguła mówi jasno - słabsza puszka lepsze szkło. Czy w tym wypadku też?
Aparat ma mi posłużyć do fotografowania ptaków na ziemi i w locie , dzikich zwierząt na ziemi… ewentualnie biegnących lub kicających oraz samolotów na pokazach lotniczych. Generalnie interesują mnie dobre osiągi na dużych ogniskowych. Do innych zastosowań mam finepixa s6500 fd.
Czy Tamron będzie działał z D3000, zwłaszcza autofocucs i czy aparat nie zniweluje za bardzo jego osiągów?
Zestaw, który teraz kupię musi mi posłużyć przez dłuższy czas.
#2 (Jakub)
Napisano 07 czerwca 2011 - 20:32
D5000 to lekko podobna puszka co d90 + w d5000 masz ekran uchylany.
Napisano 08 czerwca 2011 - 16:34
Jeśli miałbym brać lepszy aparat to interesuje mnie tylko skok do czegoś klasy D90-tki. Niestety odbyłoby się to kosztem zakupu tańszego (gorszego?) obiektywu
Ideałem byłaby D90+Tami ale mój portfel i wyrozumiałość narzeczonej mogłyby tego nie wytrzymać
#4 (Arkadiusz)
Napisano 08 czerwca 2011 - 17:39
Jeśli miałbym brać lepszy aparat to interesuje mnie tylko skok do czegoś klasy D90-tki. Niestety odbyłoby się to kosztem zakupu tańszego (gorszego?) obiektywu
pioterski, w takim wypadku zdecydowanie opcja pierwsza czyli:
Nikon D3000 + obiektyw Tamron 70-300MM VC USD
No chyba, że chcesz wystawić na próbę swój związek i portfel to:
Ideałem byłaby D90+Tami ale mój portfel i wyrozumiałość narzeczonej mogłyby tego nie wytrzymać
Pozdrawiam
D5000 to lekko podobna puszka co d90 + w d5000 masz ekran uchylany.
NiceDmg, a niby w czym D5000 jest podobny do D90? Tu nie chodzi o matrycę, a ergonomię puszki...szybkością D90 także nie grzeszy
Napisano 08 czerwca 2011 - 17:54
jak szukałem puszki to na taką radę trafiłem
"To jest IMHO proste:
- jeśli masz żonę, którą chcesz zarazić a przynajmniej zainteresować fotografią - D7000,
- jeśli masz żonę, która w pełni toleruje Twoje hobby i nie ma zamiaru się nim interesować - D300s,
- jeśli nie masz żony - D700 "
Napisano 08 czerwca 2011 - 19:20
szybkością D90 także nie grzeszy
Ark miałeś tu na myśli szybkość wykonywania zdjęć?
Szybkość to jeden z powodów dla którego zdecydowałem się na zakup lustrzanki. Moim fuji zrobiłem sporo fajnych zdjęć samolotów (spróbuję wrzucić parę )ale wyglądało to jak strzelanie z wyrzutni stinger: złapać przelatujący samolot w krzyżyk autofocusa, poczekać aż złapie ostrość i wcisnąć spust do końca; wynik jedno zdjęcie nie zawsze udane. Liczę że tryb seryjny w lustrze znacznie tę procedurę ułatwi.
Nie oczekuję zabójczej prędkości ale sprawnego działania.
Drugim powodem są szumy: mała matrycka, przy ISO 400 co w połączeniu ze słabą ostrością na maksymalnej ogniskowej pozwala na najwyżej odbitkę 10x15 a i to bez rewelacj.
pol fajne motto
#7 (Arkadiusz)
Napisano 08 czerwca 2011 - 20:36
pioterski, miałem na myśli tryb seryjny. D90 rozpędza się do 4,5 kl/s...do momentu zapchania się buforaArk miałeś tu na myśli szybkość wykonywania zdjęć?
W Nikonie D90 mamy do dyspozycji dwa tryby zdjęć seryjnych: wolny (LOW) i szybki (HIGH). W ramach trybu wolnego użytkownik może wybrać sobie prędkość fotografowania (zakładka "Ustawienia własne" pozycja d6) w przedziale od 1 do 4 klatek na sekundę. Ci którzy spodziewają się po trybie szybkim znacznie więcej w porównaniu z trybem wolnym, niestety się zawiodą. Tryb szybki bowiem, pozwala na fotografowanie z maksymalną prędkością 4.5 kl/sek.
Niektóre lustrzanki z tzw. entry level oferują więcej
Napisano 09 czerwca 2011 - 18:37
Oczywiście poszła opcja pierwsza
#9 (Arkadiusz)
Napisano 09 czerwca 2011 - 18:58
No nic. Zamówienie poszło, zobaczymy co będzie dalej
pioterski, spokojnie Po przesiadce z aparatu kompaktowego na pewno będziesz zadowolony
Dobrze by było gdybyś opisał swoje wrażenia - może inni forumowicze, którzy naja podobny dylemat skorzystają z Twoich spostrzeżeń
Napisano 09 czerwca 2011 - 20:32
Tak w ogóle to wrzuciłem 3 zdjęcia w kategorii samoloty. Robione finepixem s6500 fd więc po kompresji do 800x800 jakość taka sobie.
Za dwa tygodnie kolejny piknik więc może jakieś lepsze foty nowym sprzętem zrobię
Pod warunkiem, że do tego czasu nauczę się go obsługiwać
#11 (Jakub)
Napisano 09 czerwca 2011 - 21:12
Napisano 10 czerwca 2011 - 12:23
Napisano 10 czerwca 2011 - 13:07
miszak, nie wyobrażam sobie kupna tak delikatnego i precyzyjnego sprzętu z drugiej ręki z niezaufanego źródła więc nie brałem tego w ogóle pod uwagę przy poszukiwaniach
Napisano 15 czerwca 2011 - 19:19
Nie miałem jeszcze czasu porobić nim zdjęć z prawdziwego zdarzenia, poza strzałami przez okno żeby sprawdzić jak i czy działa
Na razie napiszę tylko tyle że;
- obiektyw jest w pełni kompatybilny z aparatem, prawidłowa obsługa wszystkich funkcji
- autofocus naprawdę cichy i szybki chociaż nie mam porównania z inną lustrzanką
- stabilizacja bardzo skuteczna i...na mój gust trochę głośna
I jeszcze jedno.
W tej konfiguracji Nikon D3000 + obiektyw Tamron 70-300MM VC USD, to aparat jest przymocowany do obiektywu a nie obiektyw do aparatu
Nie polecam trzymać za samo body, lepiej za sam obiektyw a najlepiej oba
Do tamrona zdecydowanie trzeba wziąć większą puszkę
Jak dokładnie poznam mój nowy nabytek to na pewno napiszę coś więcej.
Serdecznie dziękuję osobom, które przyczyniły się do tego zakupu
Napisano 15 czerwca 2011 - 20:01
pioterski, ja trzymam body w jednym ręku a szkło w drugim nawet z 50/1.8 i D300s.Nie polecam trzymać za samo body, lepiej za sam obiektyw a najlepiej oba
Jakoś tak jak przez wizjer patrzę to wygodniej
Napisano 15 czerwca 2011 - 20:14
Chodziło mi o trzymanie aparatu poza "położeniem bojowym" oczywiście:-)
Wiesz jak go podnosisz ze stolika labo trzymasz w po prostu w opuszczonej ręce.
Na maksymalnej ogniskowej zestaw ma proporcje jak parowóz Ty-2 wiec wrażenie jest takie jakby miał się zaraz odłamać, mino że bagnet sztywno trzyma.
#17 (Jakub)
Napisano 16 czerwca 2011 - 13:18
Napisano 16 czerwca 2011 - 20:22
1. migawka 1/125, przysłona 4.5, ISO400, ogniskowa 120mm (dlaczego je nie przekręciłem tego pierścienia do końca )
http://imageshack.us...7/kozioek1.jpg/
2.j.w.
http://imageshack.us...9/kozioek2.jpg/
3. migawka 1/125, przysłona 4.5, ISO400, ogniskowa 300mm
http://imageshack.us...5/kozioek3.jpg/
To są naprawdę pierwsze zdjęcia, oprócz robionych kilka minut wcześniej próbnych dla wyczucia ekspozycji. Koziołek wyleciał niespodziewanie a mimo tego aparat szybko się zebrał.
Oczywiście kilka zdjęć z serii wyszło nieostrych ale tu drżenie moich rąk zrobiło swoje. Prędkość w serii była dosyć mała - ze względu na czasy i światło podejrzewam - ok 2 kl/s. No może 1,75kl/s
Jeżeli chodzi o ergonomię to jest ok. Jak się trzyma dwiema łapkami i to leży w dłoniach stabilnie i bez problemu da się nim operować.
#19 (Jakub)
Napisano 16 czerwca 2011 - 20:31
Za kilka miechów będziesz strzelał portrety.
Napisano 16 czerwca 2011 - 20:52
4. migawka 1/320, przysłona 5, ISO400, ogniskowa 170mm (znowu nie wykorzystałem całej ogniskowej
http://imageshack.us... ... ygrys.jpg/)
5. migawka 1/200, przysłona 5, ISO400, ogniskowa 170mm (tu zając biegnie)
http://imageshack.us...25/zajczek.jpg/
6.migawka 1/4000, przysłona 4.5, ISO200, ogniskowa 130mm
http://imageshack.us... ... socae.jpg/
Było naprawdę ładne niebo ale niestety nie maiłem już czasu i siły bawić się pejzażami i kolorami nieba