Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Lipiec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
780 odpowiedzi w tym temacie

#221 Max13

Max13

Napisano 10 lipca 2011 - 21:37

kasprzyk - po prostu bardzo ladnie, pastelowo, delikatnie - podnosi za bardzo poziom BL.... ;-)

Logielka - fajne zdjecia, dobrze naswietlone, widze ze bez zadnych szarych filtrow...

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#222 pol

pol

Napisano 10 lipca 2011 - 21:39

372
Dołączona grafika

#223 budzikolos

budzikolos
  • Małomówny
  • 6 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 21:53

Witam Wszystkich i poniżej zamieszczam moją pierwszą opowieść na tym forum. Mam nadzieję, że nie przesadziłem z długością:)
Więcej o wyprawach na moim blogu: http://budzikolos.blogspot.com/

"Wyprawa rozpoczęła się dzień wcześniej ponieważ od ostatniego czasu minęło sporo czasu i nie wiedziałem w jakim stanie jest moja buda jak i jaki jest poziom wody. Na miejscu spotykam Mariusza i Mateusza którzy również chcą wybrać się na jutrzejsze foto-łowy.

371
Dołączona grafika
Zabieram się za szukanie mojej "łodzi" i ucieszony znajduję ją przy samym brzegu od którego rozpocząłem poszukiwania. Niestety moja radość szybko przemienia się w złość i frustrację :( Ktoś zabrał siatkę maskującą z mojej czatowni pozostawiając samą konstrukcję z brezentową plandeką w kolorze khaki. Do tego jeszcze konstrukcja jest połamana lub jej brakuje :(

Koledzy wybierają się na poszukiwanie dogodnych miejsc do fotografowania a ja rozpoczynam rekonstrukcję i montuje wzmocnienia w mojej tratwie.
Po godzinie szkielet naprawiony więc zostaje tylko nałożyć plandekę...i tu kolejna tragedia, nie wziąłem odpowiedniego narzędzia (druta). Wykonuje prowizorkę za pomocą taśmy montażowej i modle się o brak wiatru jutrzejszego dnia.

Rano a w zasadzie w nocy 3:30 zabieram Mariusza i udajemy się na miejsce zasiadki. Po tak długiej przerwie w mojej pływającej czatowni nieswojo się w niej czuje. Mało miejsca, niewygodna pozycja, bez siatki maskującej...może za dużo narzekam ale czuje się w niej okropnie. i Do tego jeszcze co chwile dostaje podmuchami wiatru które powodują, że brezentowa plandeka szeleści :(

Pierwsze co udaje mi się zobaczyć w ciemnościach to ptak którego do tej pory nie mogę zidentyfikować. Próbuje do niego podpłynąć lecz bez sukcesu. Prawdopodobnie odstrasza go moja czatowania...choć inne ptaki pozostają.
372
Dołączona grafika

Ptaki powoli się zlatują, pojawił się Samotnik, Krwawodziób i para Płaskonosów są też Cyraneczki (takie małe kaczki) lecz wszystko daleko...
Nagle przede mną ląduje kilka Mew (Mewa śmieszka) i to nim poświęcam kilka zdjęć w promieniach wschodzącego słońca.
373
Dołączona grafika

Zaledwie zrobiłem kilka zdjęć Mewą gdy przesuwając aparat w prawo nagle kadr przesłania mi coś kolorowego...to Ohar, kaczka sporych rozmiarów którą widziałem tu rok temu. Okazuje się, że jest ich 3 i nic sobie nie robiąc z mojej czatowni przechodzą przednią w zupełnym spokoju. Kręcą się przede mną, czyszczą, żerują itp. Przepływająca obok Cyraneczka wygląda jak liliput przy Oharze:)
374
Dołączona grafika
Niestety zbyt słabe światło a co za tym idzie wysokie ISO nie pozwala na wykonanie zadowalającego zdjęcia.
Ohary w końcu gdzieś znikają zostawiając mnie z Czajkami które tak jak pogoda nie mają zamiaru współpracować i w trakcie mojego zbliżania się do nich odlatują.

Pozostaje przez chwilę sam, zastanawiam się co dzieje się u Mariusza, czy też mu ptaki dopisują? Przy okazji uświadamiam sobie, że telefon zostawiłem w aucie i nie mam z nim kontaktu. Często informujemy się sms-em gdzie są ptaki lub w którą stronę się przemieszczają.
Czekając tak przed wysepką zauważam wystające oko z żółtą obwódką - to sieweczka rzeczna której nigdy jeszcze nie fotografowałem więc zabieram się do dzieła. Sieweczki okazują się bardzo szybkie i zwinne jak na ptaki które mają ok 15cm (dla przykładu szpak ma 23cm)długości stąd aby wykonać w miarę przyzwoite zdjęcie trzeba podpłynąć naprawdę blisko. Dodatkowo Sieweczki mają dość odległy dystans ucieczki w porównaniu z innymi ptakami o podobnych wielkościach.
375
Dołączona grafika
376
Dołączona grafika
377
Dołączona grafika
378
Dołączona grafika
379
Dołączona grafika

Spędzam chyba z godzinę robiąc im zdjęcia gdy przede mną ląduje Łęczak, rozgląda się i oczywiście drepta w przeciwnym kierunku niż moja czatownia.
380
Dołączona grafika

Znowu zabieram się za sieweczki gdy nagle Łęczak zawraca i idzie w moim kierunku. Jest już naprawdę blisko tak, że nie mieści mi się w moim kadrze lecz nie robię zdjęć aby go nie niepokoić. Znowu zawraca i zatrzymuje się przede mną i zaczyna poranną toaletę - myje się pod pachami:) Później zaczyna żerować i mam wtedy sporo czasu na wykonanie kilku udanych ujęć.

381
Dołączona grafika
382
Dołączona grafika
383
Dołączona grafika
384
Dołączona grafika
385
Dołączona grafika

Na koniec spotykam ropuchę zieloną na której przez całą wyprawę leżał Mariusz :)
386
Dołączona grafika

#224 peteref

peteref
  • Użytkownik
  • 185 postów

Napisano 10 lipca 2011 - 22:14

Judyta, na 327 chyba grubodzioby, ale niech się wypowie fachowiec.
Pzdr :-D
Staram się...

#225 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 11 lipca 2011 - 07:47

Logiełka, ładny zachodzik.
budzikolos, fajny zestaw gatunkowy.

#226 pawelllQwE

pawelllQwE

Napisano 11 lipca 2011 - 08:06

Dlaczego muszę grzebać po BŁ aby znaleźć takie zdjęcie jak 311? TO powinno od razu wylądować w temacie - Max bardzo dobrze skomentował to zdjęcie ;)
Canon SX10 + Raynox DCR-250

#227 niemek

niemek

Napisano 11 lipca 2011 - 08:32

Dlaczego muszę grzebać po BŁ aby znaleźć takie zdjęcie jak 311? TO powinno od razu wylądować w temacie - Max bardzo dobrze skomentował to zdjęcie ;)

Taka moda ostatnio tu nastała, że wszystko wszyscy walą do BŁ, potem takie perełki giną w tych czeluściach ( dobre zdjęcia powinniście ładować do tematów, potem je łatwo znaleźć).
I nie tłumaczyć się, że nie wiedzieliście czy zdjęcia się tam nadają ( przecież na tyle chyba wszyscy umiemy ocenić zdjęcie żeby wiedzieć czy jest dobre czy "porażka" - a najwyżej zostanie krytycznie ocenione; czegoś się nauczymy).

Krzysztof Niemczewski C7D, C 100-300 4.5-5.6 USM, C 400 5.6L,

#228 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 08:44

Przed burzą...

387.
Dołączona grafika
*aby powiększyć proszę kliknąć na zdjęcie

...i po burzy

388.
Dołączona grafika

389.
Dołączona grafika

390.
Dołączona grafika

391.
Dołączona grafika

392.
Dołączona grafika

393.
Dołączona grafika

394.
Dołączona grafika

395.
Dołączona grafika

Pozdrawiam,
Arek

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#229 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 09:20

Ark, fajny chmurowy secik :-D

#230 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 11 lipca 2011 - 10:35

budzikolos, piękny zestaw - niektóre ze zdjęć, spokojnie mogłoby wylądować w wątku tematycznym. Zajrzałem też na Twój blog - świetnie okraszasz swoje zdjęcia "słowem", nie zapominaj o nas tu na FP - nie każdy trafi od razu na Twoją stronę a jest tu wiele osób, które lubią poczytać ciekawe relacje z wypadów ;-)

311 to zdjęcie konkursowe, nietuzinkowe i godne wyróżnienia w miejscu, gdzie będzie można podziwiać je bez przekopywania się przez dziesiątki stron. Oczywiście nie jestem za przymusem przerzucania ciekawszych zdjęć z BŁ do wątków tematycznych ale są perełki, na których przeniesienie trzeba nalegać do skutku :->

Ark, seria z chmurami piękna. Brakuje tylko jednej rzeczy - odpowiednio refleksyjnej oprawy dźwiękowej by móc chociaż w myślach poszybować w miejsca, które pokazałeś na zdjęciach.
:clap:

Od siebie dorzucę też secik kadrów z ostatnich kilkunastu dni. Okres wakacyjny bywał zwykle bardzo monotonny zdjęciowo, w tym roku nie jest może aż tak strasznie ale gatunkowo całkiem odmiennie, niż w ubiegłych latach. Na nudę nie narzekam, od czasu do czasu coś ciekawego się wydarzy a wczoraj nawet, spełniło się jedno z moich marzeń fotograficznych (Ci, którzy zaglądali w WT wiedzą o czym piszę). Ale po kolei:

396
Dołączona grafika

Ostatni z łozówkowych kadrów. Odwiedzam je wprawdzie każdego dnia przy zbieraniu malin, bo tam mają swój rewir, ale fotograficznie dałem już im spokój. Rok temu rządziły tam gajówki, w tym roku dla odmiany one.

397
Dołączona grafika

dość szczęśliwie uniknął kół mojego roweru, więc postanowiłem pomóc mu przejść drogę żeby ktoś inny na niego nie najechał. ale jak już zszedłem na ziemię to uwieczniłem spotkanie takim kadrem

398
Dołączona grafika

kozioł a'la byk ;-) świetne miejsce w lesie na futrzaste modele ale prawie nigdy nie jest mi po drodze.

399
Dołączona grafika

ostatni kadr ze spotkania z młodzieżą uszatą. kilka dni później rozleciały się po okolicy

400
Dołączona grafika

drugie w tym roku podejście do żurawiowego tematu, ale zapału starczyło na jedno wyjście. pozować zaczęły dopiero jak słońce stawało się nie do zniesienia ale mimo wszystko warto było. do tego kolejny raz kopulowały mi przed obiektywem - czy to normalne o tej porze roku ?

401
Dołączona grafika

jeden z derkaczy z komarowskich łąk, miejsca gdzie zagęszczenie i liczebność tego ptaka są jedne z największych u nas w kraju a może i największe. niestety w planach jest budowa fermy wiatrowej na tym terenie, do czego mam nadzieję nie dojdzie. wszystko jednak zależy od tego, czy kolejny raz "pieniądz" nie zadecyduje o zniszczeniu tak pięknego miejsca.

402
Dołączona grafika

wspomniany przeze mnie w wątku tematycznym, jarmarczny derkaczowy kadr. miejscami było jeszcze bardziej kolorowo ;-)

403
Dołączona grafika

przypadkowe spotkanie na polnej drodze. mimo wszystko, ptak zdziwiony był bardziej niż ja :->

404
Dołączona grafika

kolejne familijno-wodnikowe spotkanie w tym roku, w całkiem innym miejscu ale jak się okaże później, równie ciekawym

405
Dołączona grafika

spoglądał z zaciekawieniem w górę na ważkę, która akurat zawisła w powietrzu. kilka minut wcześniej jedną, siedzącą na trzcinie, dopadł i poćwiartował karmiąc nią młode

406
Dołączona grafika

tu chyba zaswędziało go udko :mrgreen:

407
Dołączona grafika

potrzos z wodnikowego miejsca, takie przyłowy trafiają się od czasu do czasu urozmaicając oczekiwanie na proszonych gości

408
Dołączona grafika

409
Dołączona grafika

i na koniec ta, którą sobie wymarzyłem jeszcze w ubiegłym roku i wczoraj marzenie to spełniło się. bardzo przypadkowo zresztą

#231 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 10:38

Drojac, rewelacja, przegląd gatunków fajny ;-) Pozdrawiam
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#232 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 11 lipca 2011 - 10:43

Drojac, na te fotografie ( bo to coś więcej niż zdjęcia ) można patrzeć i patrzeć...
Prezentujesz kadry sto razy lepsze niż te, jakie widzimy w National Geographic, szacun!!! :thumbsup:

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#233 Max13

Max13

Napisano 11 lipca 2011 - 10:57

Drojac - a sio z tymi zdjeciami z BL do tematycznych - nie mozna tak zawyzac poziomu BL, to dziala depresyjnie na pozostalych forumowiczow..... ;-)

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#234 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 11:39

NiceDmg, Drojac, dzięki.

Zastanawiałem się kiedy Drojac podzieli się swoimi kadrami na forum (na stronie www ukazują się w miarę regularnie) i proszę, wreszcie są ;-) Gratulacje, za piękne kadry!

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#235 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 13:15

Drojac, Co te zdjęcia tutaj robią?
Wszystkie powinny znaleźć się w WT!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#236 widz

widz

Napisano 11 lipca 2011 - 14:55

Drojac, jesteś moim Idolem.To co pokazujesz od pewnego czasu,dłuższego czasu,to delicje dla oczu.Znakomite wyczucie sytuacyjne,przepiękna kolorystyka,wręcz malarski przekaz obrazu.Pomimo kilkunastu ujęć jednego gatunku nie ma mowy o jakiejkolwiek nudzie co więcej chce się oglądać kolejne.Moje serdecznie gratulacje i podziękowania za tą ucztę dla,jeśli żołądek łączy się z sercem to oczy z duszą, oczu... ;-).

#237 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 11 lipca 2011 - 15:00

Drojac, jesteś moim Idolem

Moim też :bow:

#238 rafiboj

rafiboj

Napisano 11 lipca 2011 - 15:34

Drojac, jesteś moim Idolem.To co pokazujesz od pewnego czasu,dłuższego czasu,to delicje dla oczu.Znakomite wyczucie sytuacyjne,przepiękna kolorystyka,wręcz malarski przekaz obrazu.Pomimo kilkunastu ujęć jednego gatunku nie ma mowy o jakiejkolwiek nudzie co więcej chce się oglądać kolejne.Moje serdecznie gratulacje i podziękowania za tą ucztę dla,jeśli żołądek łączy się z sercem to oczy z duszą, oczu... ;-) .

rzadko tu goszczę, ale musiałem się zalogować aby podłączyć się do słów Wiesława :-> Pozdrawiam

#239 pol

pol

Napisano 11 lipca 2011 - 15:38

i jak tu teraz coś dodać

410
Dołączona grafika

411
Dołączona grafika

412
Dołączona grafika

#240 buteo

buteo