Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Lipiec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
780 odpowiedzi w tym temacie

#281 Max13

Max13

Napisano 12 lipca 2011 - 20:05

Ciesze sie, ze dzwonce sa OK

Walter - tak, to 3 rozne egzemplarze w tym jeden mlody- 2 rodziny mam w obserwacji ok.10 sztuk (niestety uszczuplone o 1 sztuke wczoraj, ktora pozarl krogulec :-( - (zdjecia w Drapieznych "Co to za ptak")

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#282 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 20:18

465.Dołączona grafika
466.Dołączona grafika
467.Dołączona grafika
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#283 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 12 lipca 2011 - 21:07

Max13, bardzo ładna seria
W moim przypadku to jest tak o 22.30 powrót z roboty i ok.3.00 pobudka i lecim w teren,chyba że leń złapie to wtedy jestem uziemiony :-P

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#284 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 12 lipca 2011 - 21:08

emwi, Logiełka, zamieniacie się rolami? :lol:
Tylko patrzeć jak emwi zacznie pisać rymowanki :lol:

KRISTOVAL, czekam, aż kupisz jakiś porządny obiektyw tele. Wypracowujesz świetne sytuacje zdjęciowe. Aż szkoda, że brakuje Ci dobrego sprzętu (tak przynajmniej mi się wydaje).

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#285 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 21:19

KRISTOVAL, czekam, aż kupisz jakiś porządny obiektyw tele. Wypracowujesz świetne sytuacje zdjęciowe. Aż szkoda, że brakuje Ci dobrego sprzętu (tak przynajmniej mi się wydaje).

---tak masz racje zbieram na obiektyw ale tyle innych wydatkow-ale na następny rok musze dozbierać :)
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#286 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 lipca 2011 - 22:15

michalv, - a może by tak administrator zwrócił uwagę na wielkość plików? forum mi się rozjeżdża ;>
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#287 emwi

emwi

Napisano 12 lipca 2011 - 22:33

emwi, wiem i to mnie smuci :(

przecież to drobiazgi tylko :-)

emwi, Logiełka, zamieniacie się rolami? :lol:
Tylko patrzeć jak emwi zacznie pisać rymowanki :lol:

oj, nawet nie wiesz jak niewiele mijasz się z rzeczywistością ... Logiełka wie ... ;-)

Max13 dzwońcowa miniseria bomba
Judyta sypnęłaś tymi motylkami, się podoba

ja mam tylko takiego ...

467
Dołączona grafika

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#288 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 12 lipca 2011 - 22:56

Max13 ładnie nam tu "zadzwoniłeś" :) - a krogulcem się nie przejmuj - to kolejny model do fotografowania. Mi tylko raz zapozował - mam nadzieję że jeszcze będzie szansa na powtórkę :)

KRISTOVAL modele masz zacne, pewnie nie jeden zazdrości.
Popracuj jednak nad perspektywą no i zbieraj na lepsze szkło :)

Ja dzisiaj wybrałem się na parę godzin w teren :-D. W planach były jelenie, ale jak to zwykle bywa z planami nie spełniły się one do końca.
W każdym razie aż tak źle nie było ;)
468.
Dołączona grafika
469.
Dołączona grafika
470.
Dołączona grafika
471. po zachodzie jeszcze łysy na matrycę i do domciu :)
Dołączona grafika
472. łysy 2
Dołączona grafika
473. widziałem orła cień - upsss - miało być łani cień :mrgreen: no dobra przyznam się to karton ;-)
Dołączona grafika

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#289 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 lipca 2011 - 23:00

MUSTANG_71, - fajny ten stary tryk.
księżyc w tym miejscu co zimą?

z tą łanią to się nie popisałeś, u mnie chociaż zarys oka było widać :P

#290 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 12 lipca 2011 - 23:24

u mnie chociaż zarys oka było widać

no ba :) Ma się szkło 2,8 to można i nawet w nocy zarys oka zrobić :-P

księżyc w tym miejscu co zimą?

rejon ten sam (okolice Kalenicy) ale miejsce już inne. Ech tak czternastaczek na takiej tarczy - marzenie :-/

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#291 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 12 lipca 2011 - 23:30

Ech tak czternastaczek na takiej tarczy - marzenie :-/

hehe
albo jakiś puchacz chociaż :P

Są łanie to i będą byki za chwilę :)

#292 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 13 lipca 2011 - 01:25

Witam Wszystkich! po dłuższej nieobecności zaskoczyła mnie ilość świetnych kadrów w BŁ. Cieszę się, że w chwili obecnej tj. całkowitej niemożności wyjścia w pole mogę dzięki Wam podziwiać piękno letnich pól, łąk i lasów. Wszystkim dzięki! najdłużej mój wzrok trzymały kadry, które wstawili: Logiełka widoki i nietoperek, kurdeniewiemco kozioł, ciechus dzikus, oczywiście do tego należy dodać wiele pięknych ptasich kadrów i macro. i fotoopowieści miło przeczytać i pomarudzić w duszy, jak to niektórzy mają dobrze ;-)

W każdym razie aż tak źle nie było

ja gdybym spotkał takiego trykusa to bym z radości szalał... wręcz szalał ;-)

#293 pol

pol

Napisano 13 lipca 2011 - 05:09

MUSTANG_71, :thumbsup:

#294 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 13 lipca 2011 - 06:29

MUSTANG_71, fajne zwierzaki masz tam u siebie też bym takie chciał,kadry naprawdę świetne :rolleyes:
Dzisiejsza sarenka:
474.Z tą sarenką była jeszcze młoda,niestety rośliny skutecznie ją schowały
Dołączona grafika
475.I takie jeszcze jajo znalazłem koło drogi na polu,było trochę mniejsze od kurzego,hmm...czyje to może być?...może krokodyla :lol:
Dołączona grafika

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#295 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 13 lipca 2011 - 07:36

emwi, gdyby jeszcze motylek był w całości byłoby super, fajnie wyszło na tym kwiatku.
MUSTANG_71, muflonów zazdroszczę :-D
ciechus, fajniutki sarniak

Wczorajszy napotkany padalec, dobrze ze choć kolega patrzy pod nogi, już drugi raz przeszłabym obok :mrgreen:
476.
Dołączona grafika

#296 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 13 lipca 2011 - 07:49

michalv napisał/a:
emwi, Logiełka, zamieniacie się rolami?
Tylko patrzeć jak emwi zacznie pisać rymowanki
oj, nawet nie wiesz jak niewiele mijasz się z rzeczywistością ... Logiełka wie ...

Emwi poetą jest doskonałym
Co rusz mnie fraszką raczy wesołą :)
A kiedy zdjęcia moje ogląda
To mnie nazywa zwykle pierdołą :(

#297 WildRoses

WildRoses

Napisano 13 lipca 2011 - 09:16

Nie było mnie przez tydzień, a Wy zarzuciliście forum taaaaaaką ilością zdjęć :-)
Logiełka, brakowało mi Twoich ryowanek ;-)

MUSTANG_71 - mam wiadomość - sóweczki w Twoich okolicach są, co prawda spotkałam je po czeskiej stronie, ale sądzę, że w Polsce też.
Ale po kolei.
Jak co roku wybraliśmy się z paczką znajomych na łażenie po wszelakich bunkrach i umocnieniach. Tym razem padło na czeską "linię Maginota". Analiza map i decydujemy się zainstalować w Teplicach nad Metują - idealny punkt wypadowy dla miłośników fortyfikacji a przy okazji można połazić po skalnych miastach.
Na miejsce docieramy wieczorem, więc już za późno na zwiedzanie okolicy, ale rano po śniadaniu idziemy między skałki zobaczyć jak wygląda okolica. Szlak pnie się w górę, a u mnie ewidentnie wyłazi brak kondycji. Przysiadam sobie na kamlotach. Mimo, że to już prawie południe ludzi jak na lekarstwo, wokół słychać tylko ptaki. Całkiem blisko odzywa się zięba, więc kieruję w jej stronę obiektyw, ale bez specjalnego entuzjamu. W wizjerze na tle pnia sosny mignęło coś szarego. Pierwsza myśl - sóweczka. Ale nie, to niemożliwe, to by było zbyt piekne żeby mogło być prawdziwe. Jeszcze raz podnoszę aparat do oka, milimetr po milimetrze przeczesuję cały pień. I nagle - jest !!! Siedzi schowana za pniem jakieś 3 metry nad ziemią. Serce zaczyna przyspieszać - takie spotkanie nawet mi się nie śniło, a tu obiekt moich marzeń niemal na wyciągnięcie ręki.
W głowie galopuje tysiąc myśli - co teraz. Prawie południe, paskudne ostre światło, do tego gałęzie które nie pozwolą na czysty kadr. No nic, najważniejsze że ptaszysko nadal siedzi na miejscu. Powoli, centymetr po centymetrze posuwam się w stronę skąd mogę liczyć na ciut lepszy widok. Sóweczka zdaje się mnie nie zauważać. Delikatnie naciskam spust - jedno zdjęcie, drugie, rzut oka na histogram - paskudne przepalenia, kontrasty. Eeee, nieważne, liczy się to, że stoję tu w oko w oko z ptakiem, który śnił mi się po nocach. Sóweczka przeciąga się, czyści pióra, kręci głową, w końcu odlatuje w głąb lasu, a ja macham jej na pożegnanie. Zerkam na zegarek - wydawało się, że trwało to zaledwie kilka minut a minęła godzina.
Czuję się jakbym wygrała w totka. Zdjęcia bez rewelacji, ale dla takiego spotkania warto było jechać przez całą Polskę. Teraz mam w nosie wszelkie skałki - po spotkaniu z sóweczką, Adrszpaskie skalne miasto nie robi już takiego wrażenia ;-)

477.
Dołączona grafika

478.
Dołączona grafika
Nikon i klamoty

#298 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 13 lipca 2011 - 09:25

WildRoses, - no i się doczekałem :P
Gratuluję, kiedy kolejny wyjazd? ;)

#299 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 13 lipca 2011 - 09:28

WildRoses, no to serdecznie gratuluję tak pięknego modela :)
Ja słyszałem o tym, że są w moim rejonie sóweczki, jednak pierwsze spotkanie z nimi wciąż jeszcze przede mną. Mam ogromną nadzieję, że moje pierwsze fotki z tym ptakiem będą choć w połowie tak udane jak Twoje :)

#300 rafiboj

rafiboj

Napisano 13 lipca 2011 - 10:18

MUSTANG_71, planuje z sóweczkę powalczyć w październiku, posiadam wykaz potencjalnych miejsc występowania sóweczki w Karkonoszach a zagęszczenie to około 1,3 pary na 10km2, może się przyłączysz?