Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Lipiec 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
780 odpowiedzi w tym temacie

#361 sky100

sky100
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 20:28

WildRoses, no masz ci los, "mamuśka" racje miała...a ta gadzina tak "żmijowato" wygląda...:D
kocham roślinki :)

#362 Max13

Max13

Napisano 14 lipca 2011 - 20:32

Na początku lata ptaszyna nie była tak liczna jak zapewne jest na wiosnę i jesienią w czasie przelotów.

Tam jest najwiekszy rezerwat gesi gegawy w Europie! - klucze jesienia sa niesamowite!

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#363 Andrzej_B (Andrzej Bulandra)

Andrzej_B

Napisano 14 lipca 2011 - 20:53

Tam jest najwiekszy rezerwat gesi gegawy w Europie! - klucze jesienia sa niesamowite!

Chciałbym tam pojechać jesienią, a jeszcze lepiej wiosną, ale praca i 500 km mogą być przeszkodą.

Na dobranoc jeszcze widoczek z przeglądem gatunkowym ptactwa:

523.
http://files.me.com/ambulandra/aok2rn

Canon 7DII + 100/2.8L + 100-400L II

ambulandra.fotoprzyroda.pl

#364 mmlolek

mmlolek

Napisano 14 lipca 2011 - 20:58

Witam.
Gratuluje udanych kadrów.Jak nie upał to burza.W końcu przełamałem się dzisiaj i poszedłem odwiedzić sarniuki.W krzaczyskach do pasa ciężko coś wypatrzeć.Na szczęście jedna wystawiła na chwilę głowę i mogłem zacząć podchód.Wiatr sprzyjał,w dodatku gdzieś w oddali przechodziła burza i grzmoty trochę zagłuszały moje kroki.Stojąc w życie do pasa udało mi się podejść na ok 12-14 metrów,jednak wysokie zarośla nie pozwalały wykonać czystych kadrów.Stałem tam ok 30 minut aż nie straciłem jej z oczu,kiedy próbowałem ją wypatrzyć ponownie,niestety ona spostrzegła mnie pierwsza.W tym momencie wyleciał jeden młody,po kilku minutach spotkałem drugiego.Mam nadzieje że się poznajdują.
Wszystkie zdjęcia 100% kadru.
524
Dołączona grafika
Sarna by mmlolek, on Flickr
525
Dołączona grafika
Sarna by mmlolek, on Flickr

A ten delikwent z wczorajszego spaceru.
526
Dołączona grafika
Zając by mmlolek, on Flickr

Pozdrawiam.

#365 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 14 lipca 2011 - 21:40

Ale masa pięknych zdjęć się pojawiła, jaka szkoda że na neta muszę schodzić do holu :(

527. Muszę kupić jakiś dobry szary filtr bo mój zaczerwienia okropnie więc muszę przerabiać na bezbarwne :(
Dołączona grafika

#366 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 14 lipca 2011 - 21:47

kurdeniewiemco, dupa tam, zadzwoń na Żytnią, może wystarczy zrobić upgrade softu szkła i po zawodach.
Przecież Two obiektyw nadal jest produkowany, więc nowy soft do aparatów cyfrowych powinien już mieć.
Z nowymi L-kami też bywają problemy, ostatnio w sklepie FotoMaster zapiąłem na próbę do swojego body EF 100mm f/2.8 USM L IS macro,
cyknąłem parę testowych fotek zbliżeniowych, żeby w domu obejrzeć efekty, a tu nawet gorzej, bo inf. nt. odległości od obiektu nie ma,
co ciekawsze, obiektyw nie rozpoznany jako EF 100mm f/2.8 USM L IS macro, tylko Canon EF 100mm i tyle.
Zadzwoniłem do sklepu jeszcze tego samego dnia i facet w sklepie powiedział mi, że jest coś takiego jak upgrade softu w obiektywie, przed
zakupem mogą coś takiego zrobić, wysyłając obiektyw do Canon-a.

#367 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 14 lipca 2011 - 23:09

WildRoses, powtórzę się jeszcze raz - chciałbym, aby moje sóweczki przy pierwszym spotkaniu chociaż w połowie tak dobrze wyszły jak Twoja . Ech jak zazdroszczę ;-)
damian2000 ja dzisiaj z dużo większej odległości obserwowałem przez chwilę jak młode są karmione przez rodziców. Nawet się zastanawiałem czy nie podejść bliżej aby zrobić jakieś fotki, jednak im odpuściłem bo priorytetem dzisiaj były jelenie. W każdym razie gratuluję baaaardzo udanych kadrów. :clap: :clap: :clap:
Andrzej_B, na 523 to Ty chyba byłeś w ptasim raju :)
Logiełka, ta wersja też mi się podoba :)

Ja dzisiaj około 17-tej byłem na miejscu. Na początku 2 godzinki nudy, ale ciśnienie i tak zostało mi podniesione do granic wytrzymałości przez dwóch oszołomów na motorach, którzy około 20 metrów ode mnie sobie enduro urządzili :evil:. Gdy się zmyli to się nawet zastanawiałem czy się nie zwijać do domu. Zostałem jednak i po 15 minutach pokazały się trzy tryki. Niestety w wysokiej trawie tak więc nic konkretnego z tego spotkania nie mam, po za jednym ujęciem takim trochę od zadka :mrgreen: ale przez to nietypowym.
528.
Dołączona grafika

529. Następnie około godz. 20 pokazała się w oddali łania w towarzystwie chmary ale much czy komarów niestety
Dołączona grafika

Po kwadransie pomyślałem aby zmierzać ku samochodowi i po drodze zatrzymać się jeszcze w jednym miejscu gdzie parokrotnie wracając natrafiałem też na jelenie. Pościągałem siatkę z okienek ambony, statyw złożyłem, plecak na plecy i wychodzę przez wąskie drzwiczki na platformę z drabiną i tu nagle niespodzianka :shock: chmara chyba z 6-7 łani + 2 młode cielaczki (chyba tegoroczne - piszę, że chyba bo znawcą w tym temacie jeszcze nie jestem :oops:) . Statyw złożony jeszcze jest w ambonie, ale nie ma sensu sięgać teraz po niego i próbować go rozstawiać bo na 100% przepłoszę towarzystwo. Godzina 20:20 nastawiam ISO 1250 i robię nieśmiało kilka dokumentów z ręki (czasy 1/20 lub 1/30 s). Ku mojemu zdziwieniu nie ma negatywnej reakcji ze strony pasącej się chmary. Podnoszę ISO do 2000 a zaraz potem do 2500 aby otrzymać czasy 1/50. I tak zupełnie nie spodziewając się miałem sesyjkę bez ukrycia z takiego bliska jak nigdy :)

Kilka dokumentów z dzisiaj :) Wszystkie praktycznie pełne klatki. Szkoda trochę przepałów na niebie ale sama przygoda rehabilituje wszelkie niedoskonałości tych ujęć...
To był dobry dzień :-D
530.
Dołączona grafika
531.
Dołączona grafika
532.
Dołączona grafika
533.
Dołączona grafika
534.
Dołączona grafika
535.
Dołączona grafika
536.
Dołączona grafika

Gdy wracałem zboczem w dół (oczywiście przeglądając na wyświetlaczu co tam upolowałem) o mało nie rozdeptałem kolejne dwa tryki :mrgreen:
Była już 20:41 ISO już na 3200 i czasy 1/60 ogniskowa 285 mm :)
537.
Dołączona grafika

Przepraszam za ilość zdjęć, ale tak jest teraz relacja pełna.

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#368 Max13

Max13

Napisano 14 lipca 2011 - 23:23

MUSTANG_71 - wg mnie - piekna sesja! I jakosc zdjec naprawde dobra. Fajnie, ze mogles byc tak blisko.....

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#369 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 15 lipca 2011 - 01:20

MUSTANG_71, widzę, że rozpracowujesz temat na całego. wyobrażam sobie emocje jaki towarzyszą przy takim bliskim obcowaniu z tak zacnym gatunkiem. a ten muflon świetnie dopełnia całość, piękny zwierzak i w dobrym miejscu pozował. gratuluję i zazdroszczę jak cho...a :-D .

#370 carrie (Karolina)

carrie

Napisano 15 lipca 2011 - 05:31

Logiełka 527 mnie się bardzo podoba.

Pentax K200D, Kit 18-55mm + manualna szklarnia

#371 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 06:16

Logiełka, 527 - bardzo ciekawie wyszło.
MUSTANG_71, gratuluję bliskiego spotkania :-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#372 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 15 lipca 2011 - 06:18

Logiełka, fajnie przy tych długich czasach ci to wychodzi ;-)
MUSTANG_71, fajne spotkania miałeś,ale łania na 533 koniecznie do WT :-)
U mnie biednie,jeleni nie ma,muflonów nie ma no to pozostaje mi tylko sarnioki focić :lol:
538.
Dołączona grafika

539
Dołączona grafika

540.
Dołączona grafika

541.
Dołączona grafika

542.I taki mały bonus-kląskawka...a i stwierdziłem występowanie przepiórek na moich terenach :-D

Dołączona grafika

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#373 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 15 lipca 2011 - 06:59

Max13, Dratwa, Ark, ciechus, dziękuję :)
Na WT wciąż jednak poczekam - tam po fotach sebaoka, paździocha czy też anathemy strach wstawiać cokolwiek bo poprzeczka zawieszona wysoko :) oj wysoko.

ciechus, z Twojej serii drugie najlepsze. Fajne światełko miałeś - a ona w takim sprężystym kłusie . :clap:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#374 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 07:08

543.
Dołączona grafika

#375 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 07:10

MUSTANG_71, do tematu 533 spokojnie możesz dać , taki leśny kadr :mrgreen: .

#376 emwi

emwi

Napisano 15 lipca 2011 - 07:14

ciechus, sarniokowa seria dla mnie do pozazdroszczenia
MUSTANG_71 jak na takie warunki ekspozycji niezłe fotki w ostatniej serii, wrażeń zazdroszczę
mmlolek ładnie wypatrzone
Andrzej_B zarówno łabędziowa seria jak i te wielogatunkowe sceny fajowe

a Logiełka ... dobre foto, szanowny Kolego, choć ...

Logiełka rankami nad morzem szaleje,
dywany wodne przed nami rozwija,
a szary filterek (ma drań charakterek)
i w sepii nawet czerwienią przebija

:-)

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#377 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 15 lipca 2011 - 08:09

Mustang - zamienię widoczki nad morzem na jednego muflona - super seria :)
Ciechus - jak wyżej świetna seryjka
mmlotek, Andrzej_B - fane kadry

emwi, SUPER !!!

Emwi ,krótko powiem tak
Od dziś czerwony to mój znak! :)

544.Dzisiejszy wschodzik
Dołączona grafika

#378 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 08:13

Logiełka, ale piękne kadry pokazujesz. Dlaczego nie w WT ?

545.[img][img]http://img546.imageshack.us/img546/218/1222112.jpg[/img] Uploaded with ImageShack.us[/img]

#379 emwi

emwi

Napisano 15 lipca 2011 - 08:28

Logiełka, takie czerwienie LUBIĘ :-) świetne warunki, pięknie wykorzystane w kadrze
enkoder, kawał owada :-)

X-T3, X-T20, X-M1, K-5 IIS, S5 PRO i pleśniaków garść, szklarni nie ogarniam

#380 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 08:33

Logiełka, kolejne doskonałe zdjęcia, bardzo mi się podoba, pozdrawiam :-D
MUSTANG_71, ależ zwierza i to coraz bliżej, ekstra, gratuluję :-D