Napisano 18 lipca 2011 - 21:48
O Canonie 400/5.6 słyszałem wiele dobrego, ale skoro masz już puchę N, to szkoda by było zmieniać cały zestaw. Ja osobiście od paru miesięcy używam 300/4, często podpinam do TC1,4, zamówiłem dzisiaj TC1,7, a pod koniec roku pewnie zamówić 2,0. Ze szkła jestem bardzo zadowolony, nie tylko pod względem szybkości z jaką działa AF (to jest coś pięknego, pod tym względem deklasuje wersje 300/2.8 AF i AF-I) Najlepsze w 300/4 jest to, że jest ostry jak brzytwa od pełnej dziury, nie zdarzyło mi się go jeszcze domykać. Ostrość naprawdę powala! Sigma pod tym względem wypada znacznie gorzej, testowałem ją i S300/2.8 niestety czasem wymaga przymknięcia do f/4. Zatem po cholerę dźwigać 2500g i wydawać 5k więcej? Nikkor jest małym, kompaktowym szkłem, spełniającym idealnie zadanie. Świetnie nadaje się do podejścia, na rower, spacer, ja swój nawet biorę jak pcham wózek z dzidziusiem. Jeśli miałbyś jakieś szczegółowe pytania, ewentualnie chciałbyś zobaczyć sample to służę pomocą. Najlepszym wyjściem oczywiście jest 300/2.8 AF-S, pytanie jednak czy jesteś gotów poświęcić takie pieniądze? Mam w planie odległym przejście na światło 2.8 ale tylko z SWM, bez tego napędu szkła nie kupię, nie do ptaków.