Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

sierpień 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
651 odpowiedzi w tym temacie

#361 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 19 sierpnia 2011 - 19:38

nemos_22, wiem, wiem, w Irenie byłem w czerwcu przez tydzień więc znam te tereny ;-) Do Sandomierza tak tylko na gofra się wybrałem :-P

#362 ptaszak

ptaszak
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 19 sierpnia 2011 - 20:46

Nasza sierpnowa wyprawa:

618.
Dołączona grafika

619.
Dołączona grafika

620.
Dołączona grafika

621.
Dołączona grafika

622.
Dołączona grafika

623.
Dołączona grafika

624.
Dołączona grafika

625.
Dołączona grafika

626.
Dołączona grafika

627.
Dołączona grafika

628.
Dołączona grafika

#363 kecaj2

kecaj2
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 19 sierpnia 2011 - 21:01

Znowu je odwiedziłem ale tym razem spotkałem jednego
629
Dołączona grafika
630
Dołączona grafika
Awas bez maskowania,siadłem na krzesełku i około godziny 19.00 zjawił się pierwszy bóbr.

#364 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 19 sierpnia 2011 - 21:36

kecaj2, skoro je tam widujesz, może warto wziąć się za ten temat bo jest warto :-> Gratuluję.

631.
Dołączona grafika

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#365 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 19 sierpnia 2011 - 21:48

Podwyszyński, fajny waran :-P

#366 PatrykGala

PatrykGala

Napisano 20 sierpnia 2011 - 09:03

Podwyszyński, fajny jaszczur.
ptaszak, co to za teren? Stawiam dwa miejsca. Możesz zdradzić dokąd ta wyprawa? ;-)
kecaj2, fajny boberek, pracuj nad tematem.

Pierwsza zasiadka w nowym miejscu. ;-) Okropnie mi się wstawać nie chciało ale jakoś się udało, dojechałem na miejsce rowerem, położyłem się w prowizorycznej czatowni i do 7:30 spałem :-D Budzę się bo komar mnie zaatakował (rano ich nie było bo był mocny wiatr) walczę z komarem patrzę a tu czapla stoi, no to cykam niestety stała w złym miejscu ale pierwsze przymiarki do tematu są. Niestety walka z komarem tak mnie pochłonęła że że nie zauważyłem kiedy poleciała :lol: pewnie za mocno się rzucałem, tocząc walki z krwiopijcą.
Dwa dokumenciki ze spotkania ;-)
632
Dołączona grafika
633
Dołączona grafika
Patryk, Pozdrawiam

#367 Szczepan

Szczepan

Napisano 20 sierpnia 2011 - 09:08

PatrykGala, może nie pożarł by Cię całego :mrgreen:

Czapla przyzwoita :lol:

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#368 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 09:40

PatrykGala, na biedę może być . Fajna ja nigdy nie widziałem dzikiej . ;-)

#369 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 20 sierpnia 2011 - 10:12

Dziś miałem niezwykłą przygodę.Wybrałem się na drugą zasiadkę na wodniki.Z domu wyjechałem o godz.4.15.Po drodze spotkałem odyńca przechodzącego przez ulice.Po ok.30min.dojechałem na miejsce.Było jeszcze ciemno,choć na choryzoncie już po mału świtało.Zapowiada się piękny dzień.Czas założyć spodniobuty,rower wrzucić w trzciny,plecak w krzaki i zabierając tylko niezbędne rzeczy ruszyłem w bagno w kierunku mojej miejscówki oddalonej o ok.20m od drogi.Po chwili byłem już na miejscu.Usadowiłem się na znalezionym starym oparciu od kanapy samochodowej.Dzięki temu że jest dosyć miękka to całkiem wygodnie się na niej leży.Siatkę maskującą zarzucam na siebie bardziej jako ochrona przed komarami niż przed wzrokiem wodników i już jestem gotowy.Teraz tylko czekać aż się rozwidni.Uwielbiam takie środowisko,wokół turzycowiska,zapach bagna,rzęsa wodna i wciągające błocko,po prostu czuje się jak u siebie.Po mału robi się jasno,mam wrażenie że wschód słońca jak na złość kiedy jestem w terenie,spowalnia.Co jakiś czas dochodzą do mnie kwilenia wodników które są w pobliżu.Po jakimś czasie czuje jakieś kłucie na plecach.Nie wiem czy to komar czy co innego ale postanawiam się podrapać.Gdy spoglądam ponownie przed siebie dostrzegam wodnika stojącego w turzycowisku.Stoi i się patrzy na mnie.Czy wyjdzie na polankę?Mówie sobie ty idioto właśnie teraz musiałeś się podrapać :wall: Niestety po chwili wodnik odchodzi i znika w turzycowym lesie i znów zapada spokój tylko czasami słychać wokół mojej polanki jakieś taplania nie wiadomego pochodzenia.Mija pierwsza godzina czatowania gdy nagle czyje że coś mi weszło na tyłek.Mówie sobie może"wodnik"nie raczej"żaba".Stoi tak chwile i zaczyna iść mi po plecach i po ramieniu schodzi.Wtedy było moje największe zaskoczenie bo okazało się że po moich plecach chodziła...kropiatka.Zeszła ze mnie i weszła na moją polankę.Początkowo myślałem że to zielonka.Co za wspaniała niespodzianka.Dobra,tylko teraz tego nie zepsuj,sobie muwie.Po mału kieruje obiektyw w jej kierunku i robie pierwsze,drugie,trzecie,czwarte,dziesiąte zdjęcie,ale się cieszyłem :mrgreen:
634.
Dołączona grafika
Kropiatka chodzi po środku mojej małej polanki,nie mogłem w to uwierzyć :->
635.
Dołączona grafika
636.
Dołączona grafika
Pochodziła tak z dwie minuty i kilkoma zwinnymi susami znikła w turzycowym lesie.Podekscytowany spotkaniem przeglądam zdjęcia na ekranie aparatu.Czasy z rzędu 1/30 sec.przy iso 800 spowodowały że niekture zdjęcia wyszły poruszone ale i tak sporo wyszło ostrych.Po jakimś czasie emocje opadają i znów zapada błoga cisza.
I tak mija kolejna godzina.Promienie słońca sięgają już po mału dna bagna.Po mału robi się już ostre światło.W pobliżu odzywa się bielik który ostatnio upodobał sobie ten teren polując pewnie na kaczki.Nagle z turzycowisk wypada na moją polankę ponownie kropiatka.Włączam aparat i strzelam.
637.
Dołączona grafika
638.
Dołączona grafika
Tym razem nie zawitała długo i po chwili zniknęła w turzycowym lesie.Czekam,może wruci.Niestety czekam i czekam i nic.Już jestem cały mokry,rękawy w wodzie nawet do spodniobutów wlała mi się woda.Można powiedzieć że skąpałem się w bagnie :lol:
Po jakimś czasie po mimo braku zdjęć wodników,szczęśliwy z udanego dnia postanawiam wracać.Jutro powtórka ;-)

Wiem że w tekście jest sporo błędów,nigdy nie byłem dobry w pisaniu opowiadań :roll:

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#370 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 20 sierpnia 2011 - 10:34

ciechus, niezłe bliskie spotkanie ;-)

#371 Arthus

Arthus

Napisano 20 sierpnia 2011 - 12:13

Kolejna porcja tatrzańskich kozic:

639.

Dołączona grafika

640.

Dołączona grafika

641.

Dołączona grafika

642.

Dołączona grafika

643.

Dołączona grafika

644.

Dołączona grafika

645.

Dołączona grafika

646.

Dołączona grafika

Poglądowe, żeby było widać w jakich warunkach żyją (na obu są widoczne kozice):

647.

Dołączona grafika

648.

Dołączona grafika

Zapraszam na stronę: http://www.arturglogowski.com.pl/

#372 ptaszak

ptaszak
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 14:21

Arthus! Jak ja Ci zazdraszczam :-D Kozice to wspomnienie mojego dzieciństwa i młodości (pierwszej), kiedy to bardzo często wędrowałam po Tatrach! Dzięki za taką ucztę!

Ciechus! Niezwykłe spotkanie! Ja w takich momentach tracę głowę, dostaje paraliżu i zazwyczaj żadne zdjęcie mi nie wychodzi! ;-)

Patryk! Mogę zdradzić, to Ujście Warty. Niedawno odkryłam te tereny. Jeszcze je poznaję, ich piękno i zwyczaje zwierzaków. Wiele wody w Warcie upłynie zanim odkryję mały procent sekretów tego miejsca :-)

#373 Monastor

Monastor

Napisano 20 sierpnia 2011 - 14:43

ciechus, super spotkania. To gdzieś na odstojnikach?

#374 crayenco

crayenco
  • Małomówny
  • 9 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 15:00

Witam! Gratuluje wszystkim udanych kadrów! Chciałabym choć w 1% tak focić...
crayenco j/w karmniczek i wodopój... Może teraz brak cierpliwości i wyników zniechęca, ale jak ustrzelisz pierwsze zdjęcie, to Cię wciągnie :) A może "swojego" drapolka uda Ci się sfocić? Bardzo mi się podobają Twoje opowieści, czekam na dalsze.
Ostatnio tylko mi płaz zapozował
617.
Obrazek
Pozdrawiam wszystkich!

@ pioterski Nie uważam, żeby pochwały za Twe pajęczyny były niezasłużone. I dzięki za wskazówki, ale ja naprawdę mam za mało cierpliwości.

@ptaszak - nr 25 to Mój Gość, a poza tyma, że mi ukradłeś orła :mrgreen: to gratuluję spotkań!

@ciechus: Twoje zdjęcia są kapitalne! I przygody! Marzę o tym, żeby mi stworzenia łaziły po plecach, jak Tobie

#375 buteo

buteo

Napisano 20 sierpnia 2011 - 15:07

Arthus, 639 jest ładne a 646 wręcz super i oba bardziej mi się podobają niż te we WT ;-)

#376 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 20 sierpnia 2011 - 15:13

ptaszak, całkiem ładny przegląd gatunkowy :) Kilku gatunków zazdroszczę :)

kecaj2, boberek pierwsza klasa :)

Podwyszyński, jaszczurka ładnie się zaprezentowała

PatrykGala, Jak na początek walki z siwą to całkiem dobrze wyszło. Ja wciąż czekam na swój dobry kadr z tą "złodziejką ryb"

ciechus, jak dla mnie to śmiało możesz niektóre ujęcia posłać do tematu :) Może 635 i 636?

Arthus, kolejna bardzo dobra seria z kozicami :) Brawo!

Ja dam kilka wczorajszych kadrów.

649.
Dołączona grafika

650. to nie PS - to taka zabawa z zoomem :)
Dołączona grafika

651. potok Rogoziniec
Dołączona grafika

652.
Dołączona grafika

653.
Dołączona grafika

654.
Dołączona grafika

655.
Dołączona grafika

Jak uda mi się obrobić foty z dzisiaj to też później wrzucę - wschodzik słońca i mgiełki ze Szczelińca)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#377 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 15:18

MUSTANG_71, 653 bez nieba było by ok :)

#378 crayenco

crayenco
  • Małomówny
  • 9 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 15:29

Przepraszam za post pod postem ale teraz dopiero zauważyłam, że się mi nie wyświetla właściwie poczta.

@NiceDmg: Dzięki za próbę mobilizacji.

@ Arthus Ty to dajesz po prostu wzorowe obrazki, którym nie da się nic zarzucić.

A co do historyjek, to się zabawię na chwilę.
Wychodzę kiedyś-tam z chałupy, a tu mi leci coś czerwono-żółtego.
Pytam się ojca, pytam się bratanka, czy takie coś widzieli. I nic.Myślę sobie: wilga.

Czaję się z lornetką w krzakach i ! nagle co widzę! dzięcioł jeden drugiego karmi! I czapeczkę ma czerwoną jeden i drugi!
I zielony cały jest! Wołam mamę. Mama przyszła, postała pod drzewem, w końcu klasnęła w dłonie i doiero wtedy dzięcioł uleciał.

#379 ptaszak

ptaszak
  • Użytkownik
  • 147 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 15:32

@ptaszak - nr 25 to Mój Gość, a poza tyma, że mi ukradłeś orła :mrgreen: to gratuluję spotkań!

Jenyyyy! O co chodzi z tym "25"???? :shock:

Po lekturze Twoich postów zrozumiałam, że chodzi Ci pewnie o bielika :blush:

#380 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 20 sierpnia 2011 - 18:44

MUSTANG_71, 650. ekstra, 655. ciekawie wyszło ze słoneczkiem w drzewach, podoba mi się