Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Wrzesień 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
640 odpowiedzi w tym temacie

#341 Logiełka (Piotr)

Logiełka

Napisano 17 września 2011 - 11:33

MUSTANG_71, no to niedługo będziemy oglądali piękne byczki przy zachodzącym słoncu - czego życzę :)
PiotrG, Kowalik fajny
kurdeniewiemco, no, no ale spotkanko. Co u Ciebie Kapitanie Żbik?
Pan Twardowski$, pomyliłeś forum?

Pozdrawiam się :)

#342 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 17 września 2011 - 11:53

Logiełka, Piękne widoczki,zazdroszczę pluszcza ;-)
PiotrG,oba zdjęcia fajne.
kurdeniewiemco, chciałbym takiego zobaczyć ;-)

Wybrałem się dzisiaj na jelenie,niestety wszystko było poza zasięgiem,ale rykowisko jest na całego :-D
362.Wschód
Dołączona grafika
363.tu mogłem mieć fajne zdjęcie żurawi w locie,oświetlonych słońcem na tle ciemnych chmur,ale padł mi akumulator :evil:
Dołączona grafika
364.I widok na kasztanowce :->
Dołączona grafika
Puźniej zaczęło padać i postanowiłem wracać.

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#343 Wiktor (Robert Witkowski)

Wiktor
  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 17 września 2011 - 13:54

Wybrałem się dziś na kolejne spotkanie z rybołowem. Poszło trochę lepiej niż wczoraj, ale poprawki już raczej nie będzie :-/ Powód? - właściciel terenu na którym znajduje się staw a raczej malutkie jeziorko, zaśpiewał sobie 200 zł za sesję z rybołowem :shock: Twierdzi, że ja zdjęcia sprzedam i zarobię a on nic z tego nie ma. Nie chciało mi się z nim dyskutować, więc zebrałem się i wróciłem do domu. Ciekawy tylko jestem, czy ten rolnik rozlicza się z w urzędzie skarbowym z pobieranych opłat za wędkowanie na tym jeziorku (i fotografowanie rybołowa :mrgreen: ) A wędkujących tam codziennie sporo.....

A byłbym zapomniał - wczoraj rozmawiałem z żoną tego gościa i dziś z jego synem i nie było nawet wzmianki o płaceniu.

365.
Dołączona grafika

#344 mmlolek

mmlolek

Napisano 17 września 2011 - 14:17

Logiełka piękne kadry,szczególnie pierwszy.
gumarop kawał byka,dla mnie w sferze marzeń.Ale może kiedyś.
kurdeniewiemco, szkoda że w takich krzaczorach,ale brawo za spotkanie.
Max13,ładna sikora.
PiotrG, kowalik super,raz tylko miałem okazje podziwiać nad morzem.U mnie jeszcze nie spotkałem.
ciechus, widzę że kasztany już nabierają złotych barw.
Pozdrawiam.

#345 enkoder (Paweł)

enkoder
  • Użytkownik
  • 1 337 postów

Napisano 17 września 2011 - 15:54

kurdeniewiemco, widzę foty przy użyciu TC, jakość przednia i jeleń również, czekam w dalszym ciągu na RAW-y ;-)
Wiktor, rybołów bardzo bardzo, gratuluję

...wczoraj rozmawiałem z żoną tego gościa i dziś z jego synem i nie było nawet wzmianki o płaceniu...

Trzeba było samemu zacząć temat, może nic o tym nie wiedzą, jeśli to Twoi znajomi, zebrałby w domu opier... :mrgreen:

#346 buteo

buteo

Napisano 17 września 2011 - 16:41

kurdeniewiemco, przez chwilę pomyślałem,że ten osiemnastak to pochodzi ze stajni Monastora :mrgreen: ;-) . Graty, mocny wieniec.

PiotrG, leśny kos dla mnie rewela, mój klimat :-D

a mi przytrafił się dziś nieregularny 12taczek...

366.
Dołączona grafika

367.
Dołączona grafika

#347 PiotrG

PiotrG

Napisano 17 września 2011 - 17:02

buteo, muszę przyznać, że się coraz bardziej zagłębiam w temat leśnej fotografii ptasiej i coraz bardziej mnie to inspiruje. U mnie w lesie mnóstwo drobnicy - najczęściej jednak ptaki kryją się w gęstwinie, bądź są za wysoko. Siadam zazwyczaj na brzegu polany, przykrywam się siatką maskującą i czekam - w pobliżu są dwa rozłożyste czarne bzy, las sosnowy i młodnik. Teraz ptaki objadają się czarnymi kulkami - kosy, kwiczoły, sójki, a z pokrzewek najczęściej kapturki. Do dobrych fot - siadają za daleko, a dokładniej - za wysoko, czasami jednak schodzą niżej, nawet do samej ziemi - muszę tylko siedzieć cicho pod siatką :mrgreen:
Dobrych leśnych fot mam parę, obserwacji - mnóstwo, a z tego właśnie odcinka lasu m.in. dzięciołka, dzięcioła czarnego, świergotka drzewnego, muchołówki żałobnej, wilgi, do tych dwóch ostatnich mam szczęście.
Uff, rozpisałem się...
12-taka zazdroszczę - u mnie to jedynie wiewiórki i myszy ze ssaków :lol: ale nie ma się czemu dziwić, ten las jest 200m od mojego domu, jakbym spotykał tam takie piękności jak na dwóch ostatnich fotach, byłbym niezłym szczęściarzem.

#348 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 17 września 2011 - 18:54

Wybrałem się dziś na kolejne spotkanie z rybołowem. Poszło trochę lepiej niż wczoraj, ale poprawki już raczej nie będzie :-/ Powód? - właściciel terenu na którym znajduje się staw a raczej malutkie jeziorko, zaśpiewał sobie 200 zł za sesję z rybołowem :shock: ....

:shock: :shock:
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#349 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 17 września 2011 - 19:14

buteo, - bardzo mi się podobają, u mnie gęsty las, wieczorem podszedłem byka na 20m, gęste trzciny, potem wrzucę foty.

Logiełka - stara bieda:P, praca,las, praca, las i tak na okrągło ;)
:beer:
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#350 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 17 września 2011 - 19:35

buteo, Gratuluję takiego spotkania!
Bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia!
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#351 ryba

ryba

Napisano 17 września 2011 - 20:13

Wiktor trzeba było temu rolnikowi od razu, na miejscu sprzedać zdjęcie:)
Mnie też w tym roku, po raz pierwszy przegonili (tak dokładnie przegoniła). Ale ogólnie mogę powiedzieć, że na 10 ludzi 9 to dobrzy ludzie.

Dzisiaj niestety nie mogłem rano wyskoczyć na wodnika. Ale że chcę mieć cotygodniowe zdjęcie młodzieniaszka wyskoczyłem po południu. Niestety jest tam już duży cień. Ale dokument jest bo bardzo współpracujące były. Sesja zajęła z 10 minut, bez ukryć i maskowań. Nic się nie boją.

368
Dołączona grafika
369
Dołączona grafika
370
Dołączona grafika

#352 BialyRybnik

BialyRybnik
  • Użytkownik
  • 142 postów

Napisano 17 września 2011 - 20:18

Dzisiaj taka małe sesja z Łabędziami ;)

371.
Dołączona grafika

372.
Dołączona grafika

373.
Dołączona grafika

374.
Dołączona grafika

375.
Dołączona grafika

376.
Dołączona grafika

#353 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 17 września 2011 - 20:21

Wieczór o wiele cieplejszy niż poranek.
Na miejscu byłem już przed 15tą.
Obszedłem las dookoła, przeszedłem na drugą stronę rzeki po zwalonej przez bobry brzozie.
Powoli szedłem wzdłuż jej brzegu. Brzegi podmokłe, porośnięte olchem i trzcinami, najwyższy poziom halasu podczas przechodzenia stąd nie idę doliną a po grzbiecie, gdzie możliwe jest dość ciche przejście. Jelenie siedzą w trzcinowisku przy rzece - to jest pewne.
Lecz póki się nie odzywają nie wiadomo gdzie ich szukać.
Wychodzę na zakole rzeki, a między olchami stoi byk :)

377.
Dołączona grafika

patrzy się długo w stronę lasu, coś tam musi być. Podchodzę bliżej, okazuje się że ma swoją łanię z cielakiem:
378.
Dołączona grafika
łania z cielakiem chwilę pasą się w trzcinowisku, ja w tym czasie zapinam TC i robię w/w fotę.
Po jakimś czasie byk przegania łanię z powrotem do lasu, tam mi znikają.
Wychodzę z ukrycia, i odnajduję wieniec kawałek dalej:
379.
Dołączona grafika

chwilę myślę co tu robić, zostawić je czy co? przejść i tak się nie da miedzy tymi olchami...
ale postanawiam zaryzykować.

Podchodzę wydeptaną przez nie ścieżką, bardzo powoli, po drodze jakieś bagno, suche liście, ale wykorzystuje silniejsze podmuchy wiatru, który maskuję moje hałasowanie.

podchodzę na bardzo małą odległość:
380.
Dołączona grafika
jednak między nami trzciny i jakieś gałęzie(coś nie mam dziś szczęścia)

zerkam ciągle na łanie, czy przypadkiem mnie nie czują, bo jak one mnie wyczują to po zabawie.

Wychodzę trochę z trzcin, ale i tak dużo ich przedemną, byk staje miedzy olchami:
381.
Dołączona grafika

382.
Dołączona grafika
potem ochodzi kawałek dalej, ale zaraz wraca do łań.
w tym czasie odpinam TC bo i tak już mam byka zablisko...
łanie zaczynają iść w moją stronę-najgorszy scenariusz, zaraz na mnie wejdą i mimo tego że przez trzciny mnie nie widzą, to wyczuwją moj zapach(i tak późno)i odbiegają dalej...byk patrzy w ich kierunku, strzelam mu serię bo wiem że i tak zaraz ucieknie za łaniami...
383.
Dołączona grafika

po drodze zostawiłem monopod by zredukować hałasowanie, więc muszę żyłować iso bo miedzy olchami dość ciemno, a łapy się trzęsą od niewygody podchodzenia.
384.
Dołączona grafika

lanie uciekają a za nimi byk.

potem widzę jeszcze jakiegoś 10taka, i wracając widzę jak 12tak ten co rano widziałem ryczy jakieś 40m odemnie , idzie w kierunku innego byka tam daje mu łomot i wraca do łań. Ryczy tak jeszcze kilka minut i ugania się za łaniami. Łanie nagle biegną w moją stronę a za nimi byk, przebiegają 15m odemnie, halas okrutny :P
ciemno już było i krzaków co nie miara:
385.
Dołączona grafika

Wracam do domu...oby do jutra :)
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#354 PeterBed (Piotr Bednarek)

PeterBed

Napisano 17 września 2011 - 20:24

kurdeniewiemco, z opisem fajowo :-) Powodzenia jutro!

#355 GNS

GNS
  • Małomówny
  • 35 postów

Napisano 17 września 2011 - 20:27

kurdeniewiemco gratuluję i zazdroszczę spotkania, miejsca, czasu doświadczenia i umiejętności
Pozdrawiam Grzegorz

#356 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 17 września 2011 - 20:28

kurdeniewiemco, TC Ci nie potrzebne :P
Super przeżycia miałeś. Mega zazdroszczę, dla mnie dobre zdjęcia byków pozostają nadal w strefie marzeń... Miałem dzisiaj kilka fajnych sytuacji, niestety po zmroku.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#357 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 17 września 2011 - 20:51

kurdeniewiemco nareszcie w swoim żywiole. Fotki uzupełnione opisem ciekawe z dużą dozą tajemniczości mimo braku czystych ujęć.

Jako ciekawostkę wstawię zdjęcie nocne. Ten jasny punkt po prawej to latarnia przydrożna a te brązowe plamy pod lasem to jelenie jakby się ktoś pytał :mrgreen: :mrgreen: .

386. czas 83 sekundy, iso 200, godzina 23:14 :lol:
Dołączona grafika

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#358 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 17 września 2011 - 20:53

buteo, m.in. o takich klimatach marzę - gratki :)
ryba, wg mnie cacy :)
kurdeniewiemco, szacunek za te byki i ciekawą relację :)

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#359 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 17 września 2011 - 21:14

kurdeniewiemco, szacuneczek , ciekawe co zrobi sebaok jak zobaczy taką dobrą serię :mrgreen:

#360 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 18 września 2011 - 04:07

U mnie leje deszcz i nici z porannego rykowiska, ale skoro już wstałem to, wstawię jeden kadr, na którym przed modelami jest w miarę czysto (lekko kadrowane, odległość ok. 30-35 metrów) ;-)

387.
Dołączona grafika

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu