aparat kompaktowy dla leśnika?
Napisano 14 września 2011 - 12:33
Co poradzicie drodzy koledzy i koleżanki?
Darz bór
Napisano 14 września 2011 - 13:20
To głupoty. Obecnie wszystkie systemy sa niemal porównywalne w twojej półce cenowej.alfy są znacznie gorsze od Canona czy Nikona.
Jak potrzeba ci czegoś małego, zastanowiłbym się nad "bezlusterkowcami" tj. NEXem albo mikro4/3. Takie rozwiązanie daje ci jakoś lustrzanki i rozmiary kompaktu. u4/3 ma więcej systemowych obiektywów, NEX ma lepszą jakoś obrazu i łatwiej tam podpiac jakikolwiek obiektyw ( bez względu na system - do bezlusterkowców można podpiąc WSZYSTKO, oczywiście bez AFa i przeniesienia przysłony )
Dodatkowo do nowych NEXów z odpowiednią przejściówką ( jest "ciut droga" ) możesz podpiąc każdy obiektyw pod bagnet A.
Jakie obiektywy masz z Minolty?
Co do testów kompaktów polecam tę stronę: http://www.imaging-resource.com/
#3 (Paweł)
Napisano 14 września 2011 - 14:00
Napisano 14 września 2011 - 14:16
Nie chcę aby rozgorzała dyskusja wyższości systemu X nad resztą :] po prostu chcę uświadomic Juliusza, że jest wiele ciekawych możliwości. przewaga u4/3 - więcej systemowych obiektywów. Każdy system coś sobą oferuje, w kwestii Juliusza będzie podjęcie decyzji.
Zasadniczo "bezlusterkowce" kiepsko albo prawie w ogóle nie nadają się do dłuższych teleobiektywów...
#5 (Paweł)
Napisano 14 września 2011 - 14:42
przy fotografii przyrodniczej, to plus. Chodzi mi głównie o fotografowanie ptaków, zwierząt.
Miałem w rękach rok temu Panasonic-a DMC-G1 z obiektywem 45-200mm i powiem, że 200mm w nim,
to w wizjerze i na zdjęciu więcej, niż moje wtedy 200mm w połączeniu z Canon-em 30D, dlatego mówię tutaj o plusie.
Tak więc Juliusz, mając do wydania tyle co mówisz, też stawiał bym na bezlusterkowce, jak sugeruje Dunadan.
Napisano 14 września 2011 - 15:07
A jeśli po cropie, to w canonie w sumie miałeś ok "300"mm ( 200x1,6 ) więc więcej...
Tak jak pisałem - bezlusterkowce do tele to raczej kiepski pomysł. Tego nie da się używac z długim teleobiektywem...
Napisano 14 września 2011 - 15:18
#8 (Paweł)
Napisano 14 września 2011 - 15:18
Cytat: Due to the smaller 4/3 sensor (18x13.5mm) you've to use a 2x factor when thinking in full format (36x24mm) terms so we are talking about a field-of-view equivalent to a conventional "90-400mm" lens here - that's quite a bit relative to the small size of this lens.
Napisano 14 września 2011 - 15:26
Juliusz, ale my nawet nie wiemy co ty chcesz fotografowac... ja na początek poleciłbym ci jakąś starszą puszkę do tego jakiś szeroki kąt, nawet 'KITowy' i coś w stylu tamrona/sigmy 70-300. Powinieneś spokojnie się zmieści w 2kzł.
Jeszcze raz pytam - jakie masz szkła do Minolty, może wcale nie trzeba się przesiadac.
Napisano 14 września 2011 - 15:43
ORAZ
Minolta AF 75-300mm f/4.5-5.6 (D)
i do tego chciałbym coś około 2 tys. body opłaca sie?
#11 (Paweł)
Napisano 14 września 2011 - 15:47
Chciałem tu tylko nasunąć możliwości, jakie niesie za sobą crop w aparatach jeśli chodzi o fotografię przyrody.
MAŁA LEKTURKA DLA PRAWIE WSZYSTKICH - zalety i wady pełnej i nie pełnej klatki.
Napisano 14 września 2011 - 16:08
Ale to nie crop sam w sobie daje te możliwości, tylko gęstsze upakowanie pikseli. Jak weźmiesz na przykład Canony 1Ds Mk III i 30D to crop x1.6 tego drugiego nic mu nie pomoże, bo równie dobrze można sobie wyciąć fragment klatki z jedynki.Chciałem tu tylko nasunąć możliwości, jakie niesie za sobą crop w aparatach jeśli chodzi o fotografię przyrody.
#13 (Paweł)
Napisano 14 września 2011 - 16:16
na dwóch różnych aparatach, zawsze łatwiej będzie ustawić ostrość na tym co ma crop, bo obiekt zawsze bliżej widać, tak myślę.
Aż sobie sprawdzę w domu, podłączę moje 200mm do EOS-a 50e i porównam, bo sam jestem ciekaw.
Napisano 14 września 2011 - 17:08
Zgadza się. Dlatego nie można powiedzieć, że liczy się liczba pikseli, ani że kluczowe znaczenie ma rozmiar matrycy. Dopiero stosunek jednego i drugiego ma jakiekolwiek znaczenie. Może to wygląda jakbym się czepiał, ale niech wszystko będzie jasne bo jeszcze wprowadzimy w błąd jakiegoś laikaGdyby 1Ds Mk III miał 10Mpx, to już nie byłoby tak różowo
Tutaj dochodzi jeszcze kwestia wizjera i układu AF (rodzaj czujników i ich rozmieszczenie). Niektóre puszki (z APS-C) mają wizjery jak dziurki od klucza, a inne (najczęściej z FF), wizjery jak oknazawsze łatwiej będzie ustawić ostrość na tym co ma crop, bo obiekt zawsze bliżej widać, tak myślę.
Tu też nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że łatwość ostrzenia zależy od wielkości matrycy... a jakbym musiał to wskazałbym osobiście pełną klatkę
Napisano 14 września 2011 - 17:22
Co do 4/3 - enkoder sorki, ale jesteś nieco w błędzie... matryce 4/3 dają niestety gorszej jakości obraz - mniejszą dynamikę i większe szumy - a tego Juliusz chce raczej uniknąć.
Sam sobie porównaj: http://www.dxomark.c... ... or-Ratings - 4/3 to niestety martwy system trochę - rozwinąć się może tylko w kierunku u4/3 - i dobrze, bo to fajna sprawa, ja jednak wolę mieć mieć większą matrycę -> lepszy obraz i z niego sobie ew. ciąć. Argument mnożnika ogniskowej jest nie na miejscu...
Napisano 14 września 2011 - 20:42
#17 (Jakub)
Napisano 14 września 2011 - 21:04
Napisano 14 września 2011 - 21:37
Juliusz, Nikon d3100 +70-300 VR
Ja mam taki zestaw d3000 + 70-300 VR tamrona i sobie chwalę.
Napisano 15 września 2011 - 07:11
Napisano 12 grudnia 2011 - 14:31