Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Listopad 2011

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
590 odpowiedzi w tym temacie

#461 obywatel

obywatel
  • Użytkownik
  • 988 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 21:19

Mam zmiennoogniskową stałkę :mrgreen: Dwa konwertery dają mi możliwość zoomowania. Stanowiska mam w różnych odległościach na różną okazję, ale puszka daje dość całkiem obfitą możliwość cropowania bez utraty jakości. Generalnie całość w sobie daje całkiem uniwersalne ustawienie. Jak będą mnie męczyć odwiedzające myszołowy to się będę dalej martwił heheeh

#462 Judyta

Judyta
  • Użytkownik
  • 2 223 postów

Napisano 23 listopada 2011 - 21:37

obywatel, grabeer, gratki, świetne zdjęcia wstawiacie, no i macie światełko. Ja już zapomniałam jak wygląda dzień ze słońcem, cały czas ciemnica, ale chyba od jutra i u mnie zaświeci- mam nadzieję :-D .

#463 grabeer

grabeer

Napisano 23 listopada 2011 - 21:42

obywatel, tak jak piszesz .... to oczekiwanie, oczekiwanie, napięcie cieszy gdy pod budą wyląduje chociaż sroka....
521 MZ najlepsze z serii.

#464 Max13

Max13

Napisano 23 listopada 2011 - 23:36

grabeer - fajne zdjecia, solidna robota
obywatel - trzymasz poziom, zazwyczaj nie "analizuje" sprzetu, ale jak widze Twoje zdjecia to coraz bardziej nabieram ochoty na Nikona.......

523.

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#465 kucik (Michał)

kucik

Napisano 24 listopada 2011 - 11:44

Dzisiaj rozpocząłem sezon myszakowy. Wstałem 5.30, a o 6 byłem już w budzie. Wyłożyłem tylko 3kg mięsa, bo akurat tyle tylko zostało. Ok 6.45 pojawił się pierwszy myszołów i bez zastanowienia zabrał się za śniadanie. Pół godziny później pojawił się drugi osobnik i tak jak pierwszy wskoczył prosto na kurczaki. Po ubiegłorocznych doświadczeniach z płochliwymi osobnikami, te okazały się wyjątkowo ufne. Nie przeszkadzało im nawet moje przekładanie obiektywu do otworu z niższą perspektywą (szkło początkowo ustawiłem na statyczne zdjęcia na patolach). Sroki dopisały od pierwszych promieni słońca, ale myszaki dzielnie pilnowały wyżerki. Pojawiły się też 3 kruki, ale moje ruchy obiektywem je wypłoszyły. Na koniec, zaraz po wyjściu z budy byłem świadkiem ataku jastrzębia na srokę, z wynikiem 0:1 dla czarno-białej spryciuli.
Pierwsza zasiadka, ale bardzo dobrze rokuje na sezon.

524
Dołączona grafika

525
Dołączona grafika

526
Dołączona grafika

527
Dołączona grafika

528
Dołączona grafika

#466 Szczepan

Szczepan

Napisano 24 listopada 2011 - 15:34

kucik, pierwszy wypad i taki sukces, gratuluje

https://www.facebook.com/Klejbuk
EOS R + EOS 6D2 + C 400 2.8 IS + TC 1.4III +TC 2.0III + C70-200/2.8 + C24-105/4 + C RF35/1.8 STM + C50/1.8 STM + C 85/1.8 + Manfrotto 055XPROB+Benro GH-3

#467 mmlolek

mmlolek

Napisano 24 listopada 2011 - 17:45

kucik Również gratuluje,oby tak dalej.
obywatel jakiego modelu body używasz. :?:

#468 ryba

ryba

Napisano 24 listopada 2011 - 17:47

Na poprzedniej stronie nie ma złego zdjęcia
grabeer obywatel Max13 kucik dobrze Wam poszło.
Ja po zapoznaniu się z prognozą pogody postanowiłem wyruszyć w czwartek czyli dzisiaj.
Zapowiadało się dobrze, w środę było słonecznie a według prognozy czwartek miał być jeszcze lepszy.
Ale okazało się, że nie dość że telewizja kłamie to jeszcze i internet.
Od rana była mgła przez którą słońce się nie przebiło do wieczora, cimnica okropna.
Niestety, chyba coś złego zadziało się przy czatowni bo myszołów nie przyleciał. Wydaje mi się, że psy
wyjadają mięso i go tam po prostu nie ma.
Za to w tym roku pojawiły się mazurki. Były dwa to się nawet ucieszyłem bo zawsze to jakieś urozmaicenie
a nie tylko trznadle i trznadle.
Ale dzisiaj tych mazurków było ze 30. Dla takiego stada to ziarna starczy na 2 - 3 dni.
Żeby przywrócić bezkrwawe łowy do należytego poziomu dwa dzisiejsze
528

Dołączona grafika

529

Dołączona grafika

#469 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 24 listopada 2011 - 18:22

kucik, pierwsza zasiadka i sukces :-) Teraz życzę Ci dużo fajnego światła.
ryba, pierwsze b. fajne, na drugim albo to duży crop albo duży szum. Kadr fajny no i ta sójka w tle.
Coś je spłoszyło?

Kolejny poranek i kolejny gniot z domem w tle. Siadam w dobrym miejscu, tylko sarny czasem źle wychodzą...
530.
Dołączona grafika

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#470 grabeer

grabeer

Napisano 24 listopada 2011 - 18:30

ryba, dzięki ...
528. szkoda że zabrakło światełka, ale i tak jest git.
Na 529 widać już to lepiej (brak światełka a szkoda) i MZ chyba za dużo wyostrzone.
Podwyszyński, oddaj sarne za kruka :))
troszkę trzeba kadr podprostować bo ze szklanek w domu herbata się wylewa :);)

#471 ryba

ryba

Napisano 24 listopada 2011 - 18:32

Podwyszyński, One tak co chwila się wszystkie zrywały chyba bez specjalnego powodu.
A szum jest bo ISO 1600 i korekta -1 2/3
Ale tak myślę, że przy jakimś słoneczku można będzie popróbować

#472 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 24 listopada 2011 - 18:49

ryba, myślałem że jakiś drapol je spłoszył
grabeer, horyzont krzywy a sarna prosta, nie wiem na czym to polega.

#473 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 24 listopada 2011 - 18:53

grabeer,obywatel,kucik,ryba,gratuluje udanych wypadów do bud ,zdjęcia są świetne ;-)
Podwyszyński, nie lepiej było umieścić sarnę z prawej strony kadru?Wtedy może byś uniknął tego domu w kadrze.

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#474 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 24 listopada 2011 - 18:53

kucik tylko pozazdrościć takiej zasiadki. Ja dziś też byłem w terenie. o 5.40 wstałem i klamoty w rękę pojechał, w budzie parę minut po 6. Kurczaki wyłożone, sprzęt rozstawiony pozostało czekać. Niestety dosłownie nic, nawet sójek nie było co mnie zdziwiło bo zawsze dopisywały. Nie wiem co może być przyczyną że myszaki mają kuraka gdzieś??
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#475 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 24 listopada 2011 - 18:54

ryba, zaniżyłeś loty 529 takie ziarno że mazurki o nie się przewracają :shock: :-D tak na serio to Ciebie akurat stać na dużo lepsze fotki.
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.

#476 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 24 listopada 2011 - 18:56

Podwyszyński, nie lepiej było umieścić sarnę z prawej strony kadru?Wtedy może byś uniknął tego domu w kadrze.

To nie jest pełny kadr więc może coś popróbuję

#477 ryba

ryba

Napisano 24 listopada 2011 - 19:02

PrzemekG, przecież to bezkrwawe łowy:)

#478 grabeer

grabeer

Napisano 24 listopada 2011 - 19:02

grabeer, horyzont krzywy a sarna prosta, nie wiem na czym to polega.

Spójrz na dom w tle a dokładniej na jego okno, podobnie ściany - proste się przewracają ....
Nie patrz na sarnę czy innego zwierza i pod niego nie ustawiaj pionu jesli wiesz co mam na myśli kiedys się na tym barrrrrdzo oszukałem :)
pozdr

PrzemekG, przecież to bezkrwawe łowy:)

dlatego moje przeważnie tylko tu trafiają ;)

#479 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 24 listopada 2011 - 19:13

grabeer, widzę że horyzont jest krzywy i to bardzo, ale jakbym prostował pod niego to sarna poszłaby kursywą. :-) Dla mnie zresztą nie ma to znaczenia bo fotka to i tak gniot.
http://img840.images...40/209/za5w.jpg
druga wersja foty, tylko pion pozwalał na ucięcie domu.

#480 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 24 listopada 2011 - 19:18

ryba, Wiem, ale uważam że poniżej pewnego poziomu nie powinieneś schodzić, bierz przykład z Kurdr.... on bardzo rzadko pokazuje zdjęcia, a jak pokaże to :shock: ;-), ja robię słabe fotki więc nikt się nie zdziwi jak wrzucę coś słabego do BŁ :lol:
Pozdr.
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.