Zabezpieczenie wyłożonego mięsa
(Piotr Bednarek)
Napisano 13 listopada 2011 - 11:49
(Wojtek)
Napisano 13 listopada 2011 - 13:19
konopie

(Damian Bednarz)
Napisano 13 listopada 2011 - 13:37
Moja strona www: Damian Bednarz - fotografia przyrodnicza
Napisano 13 listopada 2011 - 15:19
Dzięki temu mój zapach był codziennością dla sierściuchów i praktycznie przechodziły ocierając się o budę i pozowały z odległości 1,5 - 2 metrów

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB
Napisano 14 listopada 2011 - 13:24

Napisano 15 listopada 2011 - 15:24

(Wojtek)
Napisano 15 listopada 2011 - 20:10
A jak cię ktoś namierzy to będziesz miał problemy.Przejedź się jakąś główniejszą drogą nad ranem na pewno znajdziesz jakąś padlinkę potrąconą, do bagażnika i na plan akcji
Nie to żebym straszył, ale ostrzegam bo może się okazać, że tłumaczenie iż nie chciałem ukraść padlinki tylko dokarmiać ptaki może się okazać niewystarczające.
Napisano 15 listopada 2011 - 21:00

(Wojtek)
Napisano 16 listopada 2011 - 09:10
A z jakiej racji, porządkami na terenie gminy zajmuje się właściwy Urząd Gminy, a badania to niby w jakim celu?Do utylizacji masz prawo oddać
albo do badań.
Napisano 16 listopada 2011 - 09:29
Napisano 16 listopada 2011 - 09:59

Jak ktoś chce znajdzie konkretną padlinę, a ja tylko podsuwam pomysły. Sposobów jak łamać prawo nie będę podawał. Mimo to staram się doradzić, a nie marudzić jak Ty. Jeśli dobrze rozumiem forum do tego służy. Jeśli wypowiadasz się w tym temacie to uwagę do mnie mogłeś dodać na marginesie, a w głównym zamierzeniu Twój post powinien być poradą.
Sorry za OT.
(Wojtek)
Napisano 16 listopada 2011 - 12:35
Jeżeli twoim zdaniem to co napisałem to marudzenie, no to przepraszam ale zobaczymy jak przez twoje złote rady ktoś napyta sobie biedy, a twoje doradztwo zostanie potraktowane jak namawianie do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia.
Uwierz mi że systematycznie dostaję informację od kierowców, że gość zabrał z pobocza potrąconą sarnę lub inne zwierza.
Łącznie z tą informacją trafiają nr rejestracyjne auta i zaczyna się procedura ustalania właściciela auta, następnie kto był kierowcą i postępowanie wyjaśniające w jakim celu zabrano potracone zwierzę, a co za tym idzie zaangażowanie nie tylko służb leśnych ale i policji.
Należy zapamiętać jedną złotą zasadę nie ma na tym świecie rzeczy niczyich, zawsze jest jakiś właściciel lub ktoś kto go reprezentuje.
Napisano 16 listopada 2011 - 12:40
(Wojtek)
Napisano 16 listopada 2011 - 12:52
Napisałem jedynie, że można sobie narobić kłopotów nie wspomniałem słowem, że nie masz zabierać potrąconych zwierząt z drogi.
To co zrobisz to twoja sprawa jesteś dorosły wiesz jak postępować.
Nie mam zamiaru pisać więcej na ten temat skoro odczytujesz błędnie moje intencje.
Napisano 16 listopada 2011 - 12:56
rozumiem, że od teraz nie będziesz fotografował ptaków drapieżnych, tak?
Pisząc to chciałem się odnieść do tego:
http://wyborcza.pl/1... ... usze_.html
Jak widać niedługo nie będzie zastanawiania skąd brać przynętę na ptaki, bo zbliżenie do takiego ptaka samo w sobie będzie karalne...
Napisano 29 listopada 2011 - 19:32
15) fotografowania, filmowania i obserwacji, mogących powodować płoszenie lub niepokojenie zwierząt, przy których nazwach w załączniku nr 1 do rozporządzenia zamieszczono znak (1).
Załącznik 1 zawiera długą listę zwierząt i między innymi nie wolno patrzeć na:
jastrzębiowate, rybitwy, kraski, żołny i zimorodki.
Witam - jeżeli robimy to w sposób kiedy i kruki nas odwiedzają, to chyba żaden rzeczoznawca, nie zarzuci Nam, że płoszyliśmy ptaki, czy w jakikolwiek inny sposób je niepokoiliśmy - niech wykonane zdjęcia będą naszą obroną.
Wracając do tematu zabezpieczenia mięsa, porcje rosołowe mocuję szybko i skutecznie na opaski zaciskowe -

Uploaded with ImageShack.us
kilka wykładam na glebę, ale dzisiaj wyszukałem kawałek sztywnego ogrodzenia - siatka z oczkami jakieś 5/3cm dwie warstwy - otwieram wkładam porcje - zamykam i ściskam tymi samymi opaskami. Całość w płaszczyźnie to jakiś 1m/0,7 - nie przytwierdziłem do ziemi, następnym razem wbiję jakiś pręt.
Pozdrawiam
strona: www.fotochodziez.pl
(Marcin Perkowski)
Napisano 29 listopada 2011 - 21:24
http://marcinperkowski.pl/
Canon 7D + 500/4L IS
Napisano 30 listopada 2011 - 18:59
W dni nieobecności wykładam mięso na platformie. Na kołku jakieś 1,5m mam platformę ok 1m2 i tam wykładam mięso. Korzystają wszystkie ptaki oprócz bielików (ale co do tych ostatnich to tylko opinia od innych) . Lis i psy nie mają szans wskoczyć i mięso leży zawsze i nęci. Jak wchodzę do budy to czyszczę platformę i wykładam tylko na ziemi
http://www.dolinanarwi.com.pl
Napisano 10 grudnia 2011 - 21:21
Mam inne pytanie do Was - czy zabezpieczacie ręce przed pracami związanymi z wykładaniem mięsa, usuwaniu resztek, o ile takie zostają, czy choćby ponownym zakładaniu porcji na badyle, siatki ?
Pzdr
strona: www.fotochodziez.pl
Napisano 10 grudnia 2011 - 21:47
narazie zoladek twardy
pzdr;)