Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Styczeń 2012

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
599 odpowiedzi w tym temacie

#361 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 22 stycznia 2012 - 14:25

pięknie za pozował ,fajnie że masz kruki i śnieg

Może i fajnie, ale to pierwsza i ostatnia fotka tego dnia z jego udziałem. Ledwo usiadł a mnie podkusiło żeby nacisnąć spust migawki :wall: reszta już dla was pewnie jasna. Jak to mówią stary a głupiiiiiiiiiii :mrgreen:

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#362 ryba

ryba

Napisano 22 stycznia 2012 - 16:24

Monia ładny dzięciol i grubodziób
Ja też dzisiaj liczyłem na dzięcioły i nici z tego.

Tu jeszcze wczorajsze, trochę przy zdjęciach w ruchu szczęścia zabrakło.
No i to światło.
Może ktoś wypatrzy coś ciekawego

456
Dołączona grafika
457
Dołączona grafika
458
Dołączona grafika
459
Dołączona grafika
460
Dołączona grafika
461
Dołączona grafika
462
Dołączona grafika
463
Dołączona grafika

#363 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 22 stycznia 2012 - 16:24

zmieniłem sobie obrazek żeby było wiadomo, który zwierzak jest moim ulubieńcem.

Myślałem że sarna ;-)

ryba, jastrząb świetny, jak zwykle. szkoda nieostrości na 441.
MUSTANG_71, gratuluję kruczyska, fajnie wyszedł. Ale czy nie za niska perspektywa? (tylko pytam)
Byłem dziś na polach. totalna ciemnica, leje deszcz i zwierzyna się gdzieś zaszyła :/
464. Fota z roweru, złapane koło domu
Dołączona grafika
465.
Dołączona grafika
467.
Dołączona grafika
468.
Dołączona grafika

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#364 monia77

monia77
  • Użytkownik
  • 511 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 16:53

dzieki wszystkim za miłe słowa:)
Grubodzioby nie były aż tak płochliwe,sporo fotek udało mi sie pstryknąć i nie tylko grubaskom ale i dzwońce chętnie przesiadują,ptaki spacerują prawie przy otworze na obiektyw,ruszam nim to w lewo to w prawo oczywiscie powoli i nie uciekaja:)
ryba myszak i jastrząb ekstra:)
Podwyszyński koguty super
canon eos 50d,Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,statyw Velbon Sherpa 200R,sony H5
http://przyropol.blogspot.com/

#365 awas (Mirek)

awas
  • Użytkownik
  • 202 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:08

Wraz ze śniegiem pojawiło się więcej udanych kadrów. Najbardziej podobają mi się:
Monia77 – bardzo dobry dzięcioł
ryba – jastrzębie przepiękne
MUSTANG_71 – jak Ty robisz te sójki w locie, że są takie ostre? Jakie masz czasy i jak ustawiasz ostrość?
America – ładna modraszka
Ja wreszcie dopadłem grubodzioba obok karmnika. Ark – mój grubodziób też nie jest zbytnio płochliwy – jak już usiądzie to konsumuje dopóki się nie naje
469
Dołączona grafika
470
Dołączona grafika
471
Dołączona grafika
472
Dołączona grafika
473
Dołączona grafika

Pentax K-5, kit 18-55, Sigma 70-300, Sigma 150-500 APO DG HSM, Pentacon 2.8/135
www.fotomir.cba.pl

#366 Ark (Arkadiusz)

Ark
  • Użytkownik
  • 2 221 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:16

awas, ładny grubodziób - jak namalowany ;-)

...spokój grabarza...

http://www.listkiewicz.eu

#367 namsok

namsok

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:34

awas-grube daj do WT,bo szkoda ich tutaj

#368 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 22 stycznia 2012 - 21:51

Monia77, awas gratuluje grubodziobów. Zawsze patrzę z nutką zazdrości na ptaki, których nie mam ;) To samo dotyczy jastrzębia Ryby. Również gratuluję.

Monia77 smalca z łuskanym słonecznikiem nie próbowałem, ale jutro już przygotuje. Dziś ponownie dzięcioł duży "obśmiał" mnie z lasu.

U mnie dziś ciekawie się zaczęło. O 7:45 totalne zaskoczenie. Usłyszałem trzepot i odgłos łabędzich skrzydeł. Wyskoczyłem z budy i w zamieci śnieżnej para przeleciała mi nad głową. Przypuszczam, że wylądowały na chwilę na stawiku sąsiada bo stamtąd leciały. Zobaczyć tam łabędzie to tak jak w centrum dużego miasta bielika ;) Możliwe, że nigdy sytuacja się nie powtórzy.

Później długo nic. Jednak o 13:15 wreszcie usiadł przede mną na skraju lasu myszołów. Straszny nerwus. Wszystko mu się nie podobało. Zobaczył sójki postawa agresywna, przelatujący liniowiec gdzieś nad chmurami spowodował jego natychmiastową pozycję gotową do ataku, tak samo głos innego myszołowa. Po godzinie usiadł przy mięsie. Około 15 minut później spojrzał w lewo i poderwał się do lotu. 20 sekund później na scenie pojawił się pies sąsiada. Warknąłem przez budę i już go nie było ;) A chwilę później znów zobaczyłem myszaka, a zaraz drugi go pogonił i sam odleciał. Niestety więcej się nie pojawiły :(

474.
Dołączona grafika
475.
Dołączona grafika
476.
Dołączona grafika

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#369 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 22:06

Wyskoczyłem z budy

Nie wychodź z budy podczas focenia bo wszystko przepłoszysz.
Pierwszy myszak ładny.
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#370 America (Tomasz Kuna)

America

Napisano 22 stycznia 2012 - 22:16

Kalinek123 oczywiście zdawałem sobie z tego sprawę, ale w budzie byłem około 5 minut. Świadomie podjąłem ryzyko. Poza tym myszaki są przyzwyczajone. W zeszłym tygodniu padła mi bateria. Naładowałem w samochodzie, nawet przestawiłem samochód bardzo blisko budy bo zostało mi niewiele czasu na focenie. 15 minut po powrocie do budy miałem myszołowa przy mięsie.

477.
Dołączona grafika

pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl

Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6

Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6

#371 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 23 stycznia 2012 - 00:04

MUSTANG_71, gratuluję kruczyska, fajnie wyszedł. Ale czy nie za niska perspektywa? (tylko pytam)

Wg mnie perspektywa jest ok :)

awas, dawaj te grubasy do WT bo rzeczywiście warte są tematu :)
Odpowiadając na Twoje pytanie co do sójek to czasy akurat dzisiaj miałem 1250 s przy iso 800, przesłona 5,6.
Ostrość ustawiam punktowo lub strefowo na pieniek i gdy widzę, że sójka leci by na nim wylądować puszczam seryjkę :) Zawsze zostawiałem na MF, ale dzisiaj zostawiłem na AF bo gdy wlatywały nie z boku tylko od przodu to często miałem BF, a tak dzisiaj, gdy wlatywała od przodu, ostrość ładnie przestawiała się z pieńka na sójkę :) Generalnie sypię kukurydzę w dwóch miejscach aby sójki przelatywały z miejsca na miejsce - robią to za każdym razem i jest wiele szans na próby tego typu :)

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#372 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 23 stycznia 2012 - 12:24

ryba, kadry z jastrzębiem super.awas, świetny grubodziób :!:

#373 PrzemekG

PrzemekG

Napisano 23 stycznia 2012 - 15:00

Jak ja Wam zazdroszczę zimy. Piękne zdjęcia macie. :lol:W lubuskim ciągle jesień, ciemno, mokro i zimy nie widać. Byłem wczoraj w budzie 10h, pierwszy raz mi się zdarzyło żeby przez ten czas nic nie przyleciało, nawet sójki i sroki które są częstymi gośćmi. Po prostu dramat :-(
"W towarzystwie kamer wyruszamy więc na wiosenne, bezkrwawe łowy, śpieszmy się chwytać życie na gorącym uczynku, podpatrywać tajemnice przyrody." Włodzimierz Puchalski - Bezkrwawe Łowy Aparat K5, którym robię czasem kilka zdjęć.

#374 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 23 stycznia 2012 - 15:06

Dzisiaj byłem tylko z dostawą papu przed czatownię.
Dziki trochę zbuchtowały łączkę przed budą - mam nadzieję, że kiedyś zechcą przyjść za dnia na małe papu - niech no tylko wreszcie przymrozi :)

Przy okazji na krótko usiadłem w namiocie przy podsypie dla sierściuchów :)

Bogatki chętnie współpracowały - szkoda jednak że światełka było jak na lekarstwo.

478.
Dołączona grafika

479.
Dołączona grafika

480.
Dołączona grafika

#375 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:08

wczoraj cały dzień spędziłem w budzie. coś kazało mi jechać pomimo tego, że prognozy pogodowe nie były zachęcające. rzeczywiście cały dzień bez światła. tylko tyle co się od świeżego śniegu odbiło. wszystkie foty 'naśniegowe' robione z +1Ev.

tuż po 7 rano zameldowało się około 10 kruków, 6 myszaków, 20 srok, bażant i sójki. kruki ostro biły się przy mięsie ale było jeszcze za ciemno na dobre ujęcia. jednak dzień zapowiadał się super. o godz. 8 cała ta zgraja zerwała się i odleciała w popłochu. oczami wyobraźni czekałem na nadlatującego bielika. moje marzenia rozwiały się szybko gdyż na scenę wszedł... myśliwy :angry: uważnie przyglądał się wyłożonym kościom schabowym i licznym śladom ptaków na śniegu. nie pozostało mi nic innego jak tylko kulturalnie się przywitać :evil: Pan myśliwy poinformował mnie, że odbywa się zbiorowe polowanie na lisy i nie wie jak sobie poradzę w tej budzie. oczyma wyobraźni widziałem się już nafaszerowany ołowiem. po około 30 minutach myśliwy wracając powiedział: - "Do widzenia i przepraszam" i po tym jednym zdaniu całe wkur... mi przeszło. zjadłem sobie kanapki, popiłem gorącą herbatą. po 50 minutach wszystkie ptaki wróciły na mięsko. warto jednak było przeczekać. :mrgreen:
481.
Dołączona grafika

482.
Dołączona grafika

483.
Dołączona grafika

484.
Dołączona grafika

485.
Dołączona grafika

486.
Dołączona grafika

487.
Dołączona grafika

488.
Dołączona grafika

489.
Dołączona grafika

490. usiadł na mięsko o godz 13. i sprawił, że dzień miałem udany pomimo wszystko.
Dołączona grafika

491.
Dołączona grafika

492.
Dołączona grafika

493. skopane kadry, że aż boli. mam nadzieje że się jeszcze pojawi.
Dołączona grafika

494. szkoda, że włochacz chciał koniecznie dobrać się do dołka z mięsem. przegrał walkę z myszakiem i odleciał. był tylko 5 minut ale może jeszcze wróci.
Dołączona grafika

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#376 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:24

nieudacza :clap: bardzo zacne fotki
pozdrawia
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#377 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:30

nieudacza, no niezłego miałeś gościa. Włochacza mam na myśli - ni myśliwego ;-)
Zakładam, że masz jakieś kadry w sam raz do tematu :->

#378 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 23 stycznia 2012 - 17:42

nie mam innych kadrów. może jeszcze się pojawi w tym sezonie i będzie szansa na poprawkę. może doczekam się tak dobrych ujęć jak Twoje kadry z zeszłego sezonu.

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#379 mmlolek

mmlolek

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:05

nieudacza, piękne foty,szkoda że rudego nie było.Mam nadzieje że się uchował.

#380 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 23 stycznia 2012 - 18:18

nieudacza, ładna seryjka. Życzę możliwie szybkiej okazji do poprawki ujęć z włochaczem :) Z dynamicznych podoba mi się bardzo lądowanie na 486.