Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Zdjęcie

Luty 2012

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
607 odpowiedzi w tym temacie

#481 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 22 lutego 2012 - 20:41

kucik ładny przegląd gatunkowy:D
Tadeo i Max13 piękny szczygiełek:D
mmlolek zazdroszczę u mnie niestety nie ma takich:D
705Taka trójca
Dołączona grafika
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#482 mmlolek

mmlolek

Napisano 22 lutego 2012 - 20:59

palermo gratki,nie każdy będzie miał w życiu okazje spotkać się z wilkiem.

#483 506421

506421
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 00:10

palermo - gratuluję spotkania czworonożnego myśliwego.
strażak23 - fajnie ustawiły się ptaszyny
Tadeo, Max13 - świetne są wasze szczygiełki
MUSTANG_71 - ciekawe kolorki nieba
mmlolek - twoje bażanty są niesamowite
Dratwa - fajne dziędzioły

#484 gruber16 (Grzegorz Burkowski)

gruber16

Napisano 23 lutego 2012 - 02:23

gruber16, no nie mów że ju już tam u siebie masz...?

... no niestety nie u mnie, przy kilkunastu parach lęgowych w Polsce. W Dolinie Baryczy nigdy nie widziałem, ale za to kumpel przed dwoma dniami zaobserwował sóweczke w okolicach Żmigrodu.

#485 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 23 lutego 2012 - 18:38

A co to taka cisza dzisiaj w bezkrwawych???? :shock:
Z poprzedniej strony wyróżnię kilka ujęć :)
mmlolek,, pierwsze ujęcie kurki bardzo dobre :)
Tadeo, i Max13 świetne te Wasze szczygły :)
palermo to chyba przez Ciebie taka dzisiaj tu pustka - pewnie wszyscy polecieli do lasu szukać takiego modela jaki Ci się trafił - GRATKI za spotkanie :)

Ja dzisiaj po raz kolejny zostałem zaskoczony przy budzie. Najpierw jednak cofniemy się gdzieś o 3-4 tygodnie. Wówczas po jednej nocy zniknęło mi tegoroczne, padnięte koźlę sarny - wtedy nie wiedziałem czyja to sprawka, bo tropy były zasypane świeżym, śnieżnym puchem.
Wczoraj natomiast dostarczyłem dorosłą sarnę - ofiarę komunikacyjną z nadzieją na kilka dni ciekawych zasiadek. Dzisiaj niestety po raz kolejny zaliczyłem zdziwienie - po sarnie nie ma śladu :shock: oczywiście była farba na śniegu, trochę sierści w miejscu gdzie ją zostawiłem. Natomiast od tego miejsca w kilku różnych kierunkach widać było na śniegu jak już "rozporcjowaną" sarnę "coś" przeciągnęło w promieniu 15-20 metrów by tam pod krzakami dokończyć konsumpcję. Jedynymi tropami jakie znalazłem w tych miejscach były tropy dzików.
Tak oto przekonałem się co może zrobić wataha dzików z padniętą sarną przez jedną noc.
Zastanawia mnie tylko dlaczego nie odnalazłem żadnych kości, co prawda za bardzo nie buszowałem w ich poszukiwaniu, bo śniegu u mnie jeszcze sporo, a do tego strasznie mokry (jak gąbka). Czy dziki potrafią tak dokładnie "wyczyścić" wszystko ze stołu?

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#486 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 23 lutego 2012 - 18:46

MUSTANG_71 - osobiście nie spotkałem się by dziki jadły padlinę, lecz słyszałem o takiej możliwości. No jeśli nie było na miejscu innych śladów to pozostają tylko dziki :P
Resztki może wyniosły lisy, ale było by pełno ich śladów.
Jak dawałem im jabłka to znikało bardzo dokładnie, praktycznie nie było widać że coś leżało w miejscu wyłozenia. Nawet okruszka jabłka nie było.

teraz jak ktoś to przeczyta napewno nie wyjdzie do lasu gdzie są dziki :D
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#487 nieudacza (Marcin Perkowski)

nieudacza
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 19:19

polecam klasykę kina: Przekręt - Guya Ritchiego. tam do pozbycia się ciał jeden bardzo niedobry pan specjalnie miał chlewnie ze świniami. po ludziach, którzy mu weszli w drogę nie zostawało nawet jednej kosteczki. a skoro dzik to dzika świnia to... :mrgreen:

http://marcinperkowski.pl/

Canon 7D + 500/4L IS

#488 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 19:23

"as greedy as a pig",cytat z tego filmu.Swoja drogą dobre kino .

#489 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 23 lutego 2012 - 19:24

nieudacza, dzięki za tak "plastyczną" odpowiedź :mrgreen:
Tak swoją drogą to trochę już w necie poszukałem i wiem że świeża padlina dla dzika w menu to normalka :)

Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#490 Max13

Max13

Napisano 23 lutego 2012 - 19:59

Jeszcze jeden spiewajcy rudzik....sprzed kilku dni.

706.

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#491 rafiboj

rafiboj

Napisano 23 lutego 2012 - 20:45

MUSTANG_71, u mnie to samo dwie sarny zjedzone przez dziki i tak jak piszesz ani kosteczki nie zostało. Na początku myślałem ze psy ale przy drugiej były już ślady dzików. Za to lisa nic nie rusza:)

#492 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 23 lutego 2012 - 20:55

rafiboj, no to mamy takie same doświadczenia spod czatowni :) Ech żebym miał też takie kadry jak Ty na masz na swojej stronie... Może z czasem :)

Max13, rudzik fajny - już mi trochę się tęskni za wiosną jak patrzę na niego :)

#493 rafiboj

rafiboj

Napisano 23 lutego 2012 - 21:16

Ech żebym miał też takie kadry jak Ty na masz na swojej stronie... Może z czasem :)

masz dużo lepszych, a moim jeszcze wiele brakuje:). Zamiast marudzić lepiej byś pomału zaczął szukać sóweczki ;-)

#494 minek91

minek91

Napisano 23 lutego 2012 - 22:32

Takie tam nieudane foty z paru dni ...
707. Trznadel, niestety przez gałęzie
Dołączona grafika
708.
Dołączona grafika
709.Bażancik zza gałęzi
Dołączona grafika
710.
Dołączona grafika
711.
Dołączona grafika

Canon EOS 500d + Sigma 150-500 f/5.0-6.3 + Canon 300mm f/4

Moja strona"

#495 NiceDmg (Jakub)

NiceDmg
  • Użytkownik
  • 1 290 postów

Napisano 23 lutego 2012 - 22:37

minek91, 707 to trznadel ;-) Poluj na światło a fotki lepsze wyjdą .

#496 kalinek123

kalinek123
  • Użytkownik
  • 2 041 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 09:57

Bażancik zza gałęzi

Ja tam żadnych gałęzi nie widzę tylko trawy i suche badyle roślin :-D
Eos 450D/Sigma 120-400/EF 18-55 mm IS/Canon EF 50 f/1.8 II/Helios/StatywBenro+Głowica Benro

http://piotrkalinowski.manifo.com/

Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!

#497 Ataman

Ataman
  • Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 24 lutego 2012 - 10:35

Będąc latem w Heimacie przyuważyłem fajne miejsce na ewentualne zimowe polowanie, stary stóg na polach w dolinie Warty. Na początku stycznia przygotowałem sobie w tym stogu taka małą "dziuplę" , wbiłem patyk... no i ... przeziębienie jakieś mnie dopadło, trzymało z różnym natężeniem parę tygodni, do tego pogoda do bani, światła zero. Potem zrobiło się extra światełko, ale temperatury nie na mój wiek, szczególnie mając na uwadze parotygodniowe zmagania się z katarem i kaszlem. Gdy mrozy zelżały, znów zrobiło się szaro buro. W końcu jednak wyjazd w rodzinne strony stał się koniecznością, mamie popsuł się telewizor. Więc wziąłem 2 dni urlopu, zakupiłem ścierwo w Złotym Groszu i pojechałem. TV przywróciłem do życia, no i mimo kiepskiej pogody, prószącego śniegu, i kompletnego braku światła wybrałem się do mojej "dziury" w stogu. O dziwo, pomimo deszczu, śnieżyc, wiatrów i ew działalności "przypadkowych przechodniów", konstrukcja sprzed półtora miesiąca trzymała się nieźle. Niestety, dziura okazała się być dobra dla krasnoludka, ciężko było w niej wyleżeć, tylko na jednym boku, podpierając się na lewym ramieniu (ścierpnięte miałem to ramię jeszcze potem przez parę dni). No ale za to na scenie się działo! pierwsza godzina spokojna, potem zleciał jeden myszak,

712
Dołączona grafika

po 10 minutach pojawił się drugi, jakiś taki zależny od pierwszego, bo spokojnie i grzecznie czekał z boku.

713
Dołączona grafika

W pewnym momencie coś mi przysłoniło wizjer, spojrzałem przez dziurę w słomie, a tu jakieś 2 m przede mną trzeci myszak. Ten już nie był spokojny, wdał się w bójkę. Ale na nieszczęście w tym momencie, przy naciśnięciu spustu, na wyświetlaczu pojawił się jakiś komunikat. Bez okularów nie miałem szans przeczytać, wyjęcie okularów to niezła gimnastyka.. więc pomyślałem, że to koniec karty, z gripa wyjąłem drugą kartę, z body pierwszą.. i w tym momencie ta pusta mi wypadła... ciemno, szczątków słomy pełno.. zanim znalazłem kartę, to myszaki już się pogodziły.. A żeby było śmieszniej to okazało się, że ten komunikat to bateria. Co prawda dało się jeszcze poptykać, ale co chwila musiałem włączać i wyłączać zasilanie. Z każdą chwilą przy ścierwie robiło się coraz gęściej, zlatywały się sroki, wrony, gawrony, pojawiły się i kruki, ale te były bardzo ostrożne. Kolejne dwa myszaki usiadły jakieś 20 m od tych trzech ucztujących i obserwowały...

714
Dołączona grafika

715
Dołączona grafika

Wtem wszystkie ptaszyszka, i te małe i te duże zerwały się i uciekły. Nad scierwem zobaczyłem sylwetkę big birda, porwał ochłap i odfrunął pod las, jakieś 200 m od stogu.

716
Dołączona grafika

wrony i gawrony poleciały za nim, myszaki już się ponownie nie pojawiły. Jakieś tam zdjęcia z tego dnia powstały, ale brak światła dał się we znaki, z żadnego nie jestem zadowolony, płaskie, szare i bure..
Następnego dnia pogoda jeszcze gorsza, wybrałem się tam ok południa, poleżałem 3 godziny i nic. Myszaki było słychać, nawet widziałem jak nad lasem nad Wartą krążą, ale żaden się nie skusił. Pobożne jakieś chyba, bo to był piątek

#498 mmlolek

mmlolek

Napisano 24 lutego 2012 - 11:47

Ataman, Jak na jedną zasiadkę,to tylko pogratulować frekwencji,tym bardziej jeśli wcześniej nic nie nęciłeś.Na przyszły rok miejscówkę już masz.
717.
Dołączona grafika
Myszołów by mmlolek, on Flickr
Pozdrawiam.

#499 Dark

Dark

Napisano 24 lutego 2012 - 13:04

Ataman , świetna przygoda i jak na warunki pogodowe zdjęcia całkiem dobre :-) . Jak widać w fotografii przyrodniczej dużo zależy od szczęścia ;-)
mmlolek , myszołów bardzo fajnie Ci wyszedł na tle zeschniętych traw :-)
Pozdrawiam , Darek
focę pentaxem K5

#500 gruber16 (Grzegorz Burkowski)

gruber16

Napisano 24 lutego 2012 - 15:39

Ataman,niezła historia
mmlolek, fajnie zapozował 718.Dołączona grafika
Pełzacz leśny, Certhia familiaris, Eurasian Treecreeper by Grzegorz Burkowski,gruber16, on Flickr