ImageShack - Limit do 500 zdjęć dla darmowych kont.
Napisano 14 lutego 2012 - 21:56
http://msmolarc.republika.pl
Napisano 14 lutego 2012 - 22:11
Też jestem za opcją z własnym serwerem. Bylibyśmy niezależni.
Ciężko się z tym nie zgodzić.
Ponieważ większość z wypowiadających się osób jest za tym, żeby własny serwer utworzyć, więc otwarłem nowy wątek, gdzie proszę o wpisywanie się na listę osób, które zainteresowane byłyby korzystaniem z takiego serwera. (korzystaniem, nie utworzeniem )
Zapraszam do wątku z listą.
Witryna autorska: wf.fotoprzyroda.pl
Napisano 14 lutego 2012 - 22:21
Tez tak uważam, myślę nawet, że to tylko kwestia czasu.Darmowe hostingi mogą, podobnie jak "żaba", zmienić sie nagle w niedarmowe.
Napisano 14 lutego 2012 - 22:28
Napisano 15 lutego 2012 - 07:24
Jak UE Powie 'Bye bye ACTA', to wszystkie darmowe serwery w US mogą nagle stać się płatneTez tak uważam, myślę nawet, że to tylko kwestia czasu.Darmowe hostingi mogą, podobnie jak "żaba", zmienić sie nagle w niedarmowe.
Napisano 15 lutego 2012 - 11:52
Napisano 15 lutego 2012 - 11:55
Pomysł z własnym serwerem na FP nie jest taki głupi
Canon eos 400D+C 300mm f/4 L
http://fotografiaprz... ... strefa.pl/
Napisano 15 lutego 2012 - 11:57
Taki jest biznes, mnie to nie dziwi, jak bym prowadził taki biznes, to zrobiłbym identycznie.
Deal polega na tym, że robi się dużą bazę użytkowników i dopiero wtedy wprowadza się opłaty. Nie duże przecież.
Dla nas dochodzi jeszcze problem płatności, ale dla takiego użytkownika z USA te 2$ to nie dość, że śmieszna kwota to jeszcze z płatnością nie będzie miał żadnego problemu.
Ucieknie im sporo userów? Co z tego, koszty zmienne (utrzymanie serwerów) zmniejszą się diametralnie, a wielkość przychodów wzrośnie.
Zarabianie na samej reklamie, w przypadku hostingów takich jak imageshack jest bardzo trudne. Odbiorcami reklam są głównie osoby, które dodają pliki, a te serwis znają na pamięć, więc w reklamy nie klikają.
Potem publikują tylko bezpośrednie odnośniki do image, przez co np. na naszym forum widać tylko samo zdjęcie - bez reklamy, więc imageshack grosza z tego nie ma, a obciążenie przy tej skali popularności na całym świecie na pewno ogromne.
Napisano 15 lutego 2012 - 11:58
Pakiet MAX 3 - sam mam od dwóch lat, żadnych błędów, zawieszeń.
Napisano 15 lutego 2012 - 12:00
Zrzućmy się na serwer porządny - 300zł rocznie specjalnie pod hosting zdjęć i problem z głowy
Mylisz się z kosztami. Stawianie serwera zdjęć na serwerze za 300 zł rocznie dla naszego forum jest niewykonalne. Musi być to maszyna dedykowana z dobrymi parametrami łącza i sporymi dyskami.
Napisano 15 lutego 2012 - 12:33
Też jestem za własnym serwerem, na listę już się wpisałem. Fakt im będą większe koszty tym więcej osób się wykruszy, więc albo zostanie nas garstka, albo tniemy koszty do minimum
Napisano 15 lutego 2012 - 12:53
Ja publikuję zdjęcia przy użyciu serwera panoramio.
Chodzą i tu, a dodatkowa korzyść - masz stronę z możliwością lokalizacji na mapie.
Moje nieudolne próby:
http://www.panoramio.com/user/4720981
Napisano 15 lutego 2012 - 12:55
Nie mam czasu (praca) na rozwijanie tej wypowiedzi, mam nadzieję, że zrozumiecie jej przekaz
Napisano 15 lutego 2012 - 14:21
Napisano 15 lutego 2012 - 14:29
Możecie liczyć na "cegiełkę" ode mnie
Tutaj potrzebna jest stała kasa. Jeśli jest obciążenie takie jak pisał Qgito i potrzebny jest dedyk tto koszty rosną nie do 300/rok, ale być może nawet 300zł/miesiąc. Wtedy nie można liczyć na to, że może uda się zebrać kwotę w tym miesiącu i prosić co miesiąc userów o datki, bo serwer wyłączą. Trzeba mieć zapewniony budżet stabilny. To podstawa.
Napisano 15 lutego 2012 - 14:29
Napisano 15 lutego 2012 - 15:11
Tutaj potrzebna jest stała kasa. Jeśli jest obciążenie takie jak pisał Qgito i potrzebny jest dedyk tto koszty rosną nie do 300/rok, ale być może nawet 300zł/miesiąc. Wtedy nie można liczyć na to, że może uda się zebrać kwotę w tym miesiącu i prosić co miesiąc userów o datki, bo serwer wyłączą. Trzeba mieć zapewniony budżet stabilny. To podstawa.
Koszty dobrego, wystarczającego rozwiązania, które się nie zawali po dwóch miesiącach działania, nad którym się zastanawiamy to koszt od 5 do 10 zł miesięcznie od użytkownika - przy założeniu, że uzbiera się około 100 chętnych osób.
Osoby takie mogłyby korzystać z takiego serwera plików również na swoich stornach, aby nie obciążać transferu.
Napisano 15 lutego 2012 - 15:18
obciążać transferu
Transferu swojego serwera czy serwera forum?
Napisano 15 lutego 2012 - 15:20
oczywiście miałem na myśli comiesięczne wpłaty, a nie jednorazową pomoc.
Napisano 15 lutego 2012 - 15:27
oczywiście miałem na myśli comiesięczne wpłaty, a nie jednorazową pomoc.
Rozumiem, ale wiesz - tutaj nie może być tak, że ktoś się opóźni (Ty mówisz, że zapłacisz, ja też, ale wszystkich nie da się ogarnąć - jak Qgito wspomniał 100osó, albo wycofa w trakcie, po 2-3 miesiącach wtedy już brakuje tych 20-30zł i jest dupa za przeproszeniem, bo dostawca serwera nie uwzględnia czegoś takiego Wyłącza serwer i już. Albo zrobić składki roczne (i tak pilnować ludzi, żeby mieć potrzebną kwotę już dwa miesiące przed płatnością), albo szukać innego rozwiązania.