Wstyd !Strach !
Napisano 19 lutego 2012 - 03:56
Zazwyczaj chodze sam i staram się byc nie zauwazony (umiejetność z wędkarstwa ,podchodzilem bardzo płochliwe ryby ;])Miałem przygode taką że skradalem się by sfotografować stado 21 białych czapli żerujących i obok moze jakies 15 metrow odemnie wyszla zza trzcin klempa z łoszakiem które mnie przyuważyły i się nie spłoszyły ,robiły swoje i były dziwnie spokojne .Pomocy ! Pozdrawiam !
#2 (Adrian Ciechanowski)
Napisano 19 lutego 2012 - 05:55
Canon eos 400D+C 300mm f/4 L
http://fotografiaprz... ... strefa.pl/
#3 (Piotr)
Napisano 19 lutego 2012 - 10:19
Życzę przełamania strachu i czekam na fajne zdjęcia
Głowa do góry
Piotr
Napisano 19 lutego 2012 - 10:57
#5 (Marek Skruch)
Napisano 19 lutego 2012 - 11:07
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
Napisano 19 lutego 2012 - 11:47
Sam mam minę nietęgą kiedy po dłuższej przerwie od plenerów ruszam samotnie rano w las, robię się przeczulony na każdy szelest i szmer, nie mówiąc o trzaskających gałązkach.
Szczególnie mocno odczuwam to w górach, kiedy o świcie idę na szlak. Ale po kilku takich wyjściach - byle regularnych - oswajam się znowu z tą innością i zaczynam czuć las i cieszyć się tą ciszą jaka tam panuje.
Dlatego takie obawy mnie aż tak bardzo nie dziwią.
JacekPlacek88, jeśli nie masz odwagi samodzielnie wybierz się w te tereny z kimś w ciągu dnia, poznaj szlaki, poznaj teren. W znanych rejonach mniej będziesz się obawiał potem w czasie samotnych wypadów.
Tylko koniecznie sprawdź najpierw te żurawie...
#7 (Piotr Kucharzewski)
Napisano 19 lutego 2012 - 20:44
JacekPlacek88, Strach jest normą, ja tez czasem mam pietra jak po omacku w nocy idę po drodze którą określam jedynie po prześwicie drzew na niebie. Kontrolowany strach jest pożyteczny, że tak powiem wyostrza zmysły a o zwierzakach koledzy już chyba wszystko napisali.
Napisano 19 lutego 2012 - 20:58
Na żurawie trzeba uważać tym bardziej,że są już w kraju.Wczoraj jednego widziałem.Tylko koniecznie sprawdź najpierw te żurawie...
http://piotrkalinowski.manifo.com/
Sprzedam Głowice Manfrotto 700RC2!
Napisano 19 lutego 2012 - 21:58
Najważniejsze, że on nie widział CiebieNa żurawie trzeba uważać tym bardziej,że są już w kraju.Wczoraj jednego widziałem.Tylko koniecznie sprawdź najpierw te żurawie...
#10 (Piotr T)
Napisano 19 lutego 2012 - 22:55
Pewnego razu w lesie dołączyła do mnie łania. Szła za mną już kilkaset metrów. Z obawy, że wyprowadzę ją z lasu na otwarty teren, gdzie może paść łupem chętnych na jeleninę (naiwny i młody byłem), postanowiłem ją przegonić. Machnąłem na nią rękami, a ona stanęła dęba i uderzyła racicami. Chybiła. Poprawiłem gałęzią i uciekłem. Rzecz działa się blisko leśniczówki, więc zdarzenie tłumaczę oswojeniem łani przez rodzinę leśniczego.
Innym razem spotkałem lisa, który wcale się mnie nie bał, przeciwnie - zataczał wokół mnie coraz ciaśniejsze kręgi. Przesunąłem się w kierunku drzewa łatwego do wspinaczki i odczekałem. Sprawa rozeszła się po kościach, lis mógł być wściekły.
Widok pasiastych warchlaków zawsze przyprawia mnie o dreszcze i szybko wycofuję się na tyły.
Jednak najgorsze są wałęsające się psy. Miałem trzy spotkania z takowymi podczas wędkarskich wypraw w nieznane. Jedno zdarzenie zapamiętałem w szczegółach, czasami jeszcze mi się śni. Wędkowałem na Drawie w rejonie Konotopu. Odcinek rzeki był nieciekawy - po mojej stronie towarzyszył rzece bagnisty ols bez możliwości dojścia do brzegu, więc postanowiłem go odpuścić. Wspiąłem się na wysoki na 20m brzeg i znalazłem się na oziminie. Tam w odległości 200 metrów dojrzałem psa. On dojrzał mnie. Miałem wrażenie, że bardzo się ucieszył na mój widok, gdyż zaczął gnać w moją stronę, niosąc coś w pysku. Wnet się okazało, że niczego nie niesie, tylko ma taki gruby pysk i najwyraźniej niewesołe zamiary. Szybki odwrót w ols, pies za mną. Już byłem w bagnie, on też. Nogi uwięzione w błocie, odwracam się, tracę równowagę, ręką opieram się o pierwsze lepsze drzewo, krzyczę, pies już prawie mnie ma. Drzewo nie daje oparcia, bo jest spróchniałe, łamie się i pada w stronę psa. I tu zagadka - co pomyślał pies? Może wydałem mu się władcą sił niepospolitych? Tego nie wiem. Wiem tylko, że dał dyla. Mimo zwycięstwa moja noga nie postała już na tej oziminie a ols przeprawiłem w drawskiej pradolinie. Jakie wnioski? Warto zaopatrzyć się w aplikator gazu, np. pieprzowego, żeby - chociażby - czuć się bezpieczniej.
I jeszcze jedno zagrożenie podczas wałęsania się po lesie - wnyki. Szczególnie perfidna jest winda na brzózce. Pętla zaciskowa jest połączona z przygiętym młodym drzewem - jak w nią wpadniesz, drzewko zostaje uwolnione i wisisz za nogę na tej brzózce. Trzeba sporej sprawności fizycznej by się z tego wyzwolić. Tego akurat nie doświadczyłem, na szczęście.
Napisano 20 lutego 2012 - 01:02
Serdecznie zapraszam do Siedlec na wiosnę 2012 ,zapewniam 100% satysfakcji:D .Odnośnie żurawi wiosną co roku mnóstwo ptaków przylatuje tu żerować ,można tez spotkać czaple białe oraz siwe ,mnóstwo łabędzi kaczek gęsi i innych ptaków wodnych.Błotniaki stawowe w ogromnych ilościach ,w pełni lata w trzcinowiskach gniazduje tysiące małych ptaszków które kępami chmarami (nie wiem jak określić)latają nad stawami aż niebo robi się czarne i szum tylko słychać .Bobry dbają o łąki,bagna ,torfowiska ,na których regularnie pasą się łosie dziki sarny z pobliskiego lasu liściastego ,mnóstwo żab ropuch i innych mieszkańców .Lisy kontrolują liczebność gryzoni .
Spotkanie człowieka graniczy z cudem .
Pozdrawiam ! I podziwiam arcydzieła zwane zdjęciami .
Extra forum.
Edit.Nie wspomniałem o sowach ,bażantach ,borsukach i tak by wymieniać bo nie spsób wymienić wszytko .Zachęcam do odwiedzin ;]
#12 (Paweł Wróblewski)
Napisano 20 lutego 2012 - 06:49
Napisano 20 lutego 2012 - 21:46
#14 (Tomasz Kuna)
Napisano 21 lutego 2012 - 09:05
pozdrawiam
Tomek Kuna
www.ptaki.radom.pl
Od lipca 2016 - Canon 7D II + 400/5,6
Do lipca 2016 - Canon 350D + 400/5,6
Napisano 04 marca 2012 - 19:24
Osobiście boję się psów kłusujących po lesie. Ale to dlatego że jak miałem z klika lat (czyba z 9 , 11, 13) to mnie psy pogryzły w lesie. Tyle ile w nawiasie - 3 razy miałem takie przygody...
Mam uraz i trudno mi się nie spinać. Jednak nie boję się panicznie.. może nawet dobrze się stało, przeczytałem parę naprawdę mądrych książek o psychice psowatych i teraz wiem jak się zachowywać.
Lista gatunków jakich powinieneś w lesie unikać:
-człowiek pijany
-człowiek kradnący
-człowiek w trakcie aktu seksualnego
-komar
-kleszcz
Jak widzisz dzików, lwów, rekinów, żurawi nie wymieniłem.. ale co ja tam wiem..
#16 (Paweł Wróblewski)
Napisano 04 marca 2012 - 19:44
-człowiek pijany
-człowiek kradnący
-człowiek w trakcie aktu seksualnego
-komar
-kleszcz
soł czru
Napisano 06 marca 2012 - 03:50
Nawet nocą nie powinno Ci się nic stać. Wlazłem kiedyś zamyślony po zmierzchu w watahę dzików. Jesień była i buchtowały w suchych liściach przez co nie słyszały mojego szurania, z kolei ja ich buchtowanie miałem za szelest liści na silnym wietrze. Pokapowałem się dopiero gdy usłyszałem chrząkania i zarysy ich sylwetek kilka metrów ode mnie z przodu, po prawej i z tyłu już też. No to myk jak najciszej do pierwszego drzewa po lewej, potem do drugiego, potem do trzeciego ... i jakoś tak się złożyło że one też w tym czasie się oddaliły, pewnie usłyszały i poczuły zapach wreszcie. Pietra miałem co niemiara bo to moje pierwsze spotkanie z nimi było (nawet nie sądziłem że są w okolicy bo mało kto o nich wie) i miałem jeszcze taki dość mityczny właśnie obraz dzika-bestii. Z czasem - jak piszący wcześniej - naspotykałem się ich już więcej (także po zmierzchu się jeszcze raz zdarzyło) i zawsze uciekały lub spokojnie się oddalały, czasem tylko z ciekawości zatrzymując się i spoglądając za siebie, zależnie od mojej ostrożności/świadomości ich obecności. Generalnie możesz założyć, że lęk dzikich zwierząt przed Tobą jest większy niż Twój przed nimi, a ich ciekawość od Twojej mniejsza.Czy jest się czego bać ?
Nie wiem ... bo piszesz że obserwujesz watahy dzików ... ale rzucę Ci jeszcze taki filmik kompaktem strzelony koło południa na skraju lasu (jakość dokumentacyjna) - 5 sztuk, szły na mnie, usłyszałem (wcześniej spłoszyły w mym kierunku sarny), przycupnąłem przy drzewie kilka metrów od ścieżki którą wyszły na pole. Jak widać, nawet nie poczuły, one w swoją stronę, a ja potem dalej w swoją, gdzie dowiedziałem się przy okazji, że zostały spłoszone przez innego człowieka. Tu jeszcze jeden taki spłoszony przez człowieka i wygoniony za dnia z barłogu dziczek - Podobny schemat, wypatrzyłem, przycupnąłem przy drzewie, przeszedł, i idziemy dalej. Przyczajka przy drzewie to najlepsze moim zdaniem co możesz zrobić jeśli coś na Ciebie idzie a Ty nie chcesz płoszyć (no ewentualnie prowokować przez wzbudzanie strachu), czuć się w miarę bezpiecznie, a przy okazji i poobserwować z bliska jeśli szczęście rzeczywiście dopisze. Gdybym nie miał drzewa jak na tych torfowiskach/bagnach/moczarach/rozlewiskach o których piszesz, to bym po prostu stał w miejscu i obserwował rozwój wydarzeń Powtórzę, że przypadkowe - bo nigdy ich specjalnie nie tropię/szukam - dziki, które znalazły się kilka metrów ode mnie nigdy mnie zaatakowały; czasem to słyszy się tylko łamanie gałęzi i ucieczkę czegoś licznego i w miarę ciężkiego z chaszczy w pobliżu, z których - gdyby tylko chciały - mogłyby mnie zaatakować nim bym się połapał o co w ogóle chodzi i dlaczego.
Innych "groźnych bestii" w okolicy nie mam, nie licząc zaganiających na mnie ostatnio sarny kundli, szczęśliwie tracących przy mnie zapał do pościgu.
Napisano 20 lipca 2012 - 12:11
Skończyłem już focić, gdy nagle zza zakrętu wybiegają dwa wilczury. Oczywiście na mnie - z wiadomym celem.
Dzięki bogu jestem na tyle wysoki, że swoją siatkę mogę nosić jak ponczo. Rozłożyłem ramiona, zwiękaszając swoją powierzchnę i zaczołem się na nie drzeć.
Na szczęśćie byłem dla nich na tyle nowym doświadczeniem że strach zwyciężył chęć pogryzienia. Naprawdę mam dosyć tych psów biegających luzem po lesie.
Napisano 31 lipca 2012 - 14:54
Napisano 31 lipca 2012 - 15:41
Trzy razy pogryziony przez psy harcujące po osiedlu czy lesie. Nie miały młodych, a i ja się nie narzucam swoją osobą.Hm, no zwierzęta tak same z siebie bardzo rzadko atakują, jeśli już to w obronie młodych... Myślę, że nic takiego Ci nie grozi jeżeli nie będziesz okazywał strachu.