Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Leśne drogi gruntowe.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
795 odpowiedzi w tym temacie

#241 pawli

pawli
  • Małomówny
  • 9 postów

Napisano 06 stycznia 2009 - 15:18

dzięki wielkie za rady i wskazówki. Będę się starał i ćwiczył. Pomału i do przodu :lol:

#242 max

max

Napisano 11 stycznia 2009 - 20:48

pawli, pomysł na kadr dobry, jednak troszkę za ciemne ;-)

Ja mam takie w późnej jesieni :-)

97.
Dołączona grafika

#243 Roby

Roby

Napisano 11 stycznia 2009 - 21:52

max, kadr ładny, szkoda że nie ma więcej kolorow, no ale to późna jesień.

#244 sebacyw

sebacyw
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 12 stycznia 2009 - 15:56

max, rzeczywiście kolorków nieco brakuje, ale nawet w takich warunkach to i tak dość ładnie wyszło to zdjęcie

#245 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 13 stycznia 2009 - 22:11

98.
Dołączona grafika

#246 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 13 stycznia 2009 - 22:19

Aż chciałoby się pójść tą drogą. Brawo Pyzik. Pięknie skomponowany kadr.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#247 Monika

Monika

Napisano 13 stycznia 2009 - 22:23

Pyzik, jak to u Ciebie - technicznie bardzo dobre, a do tego bardzo nastrojowe.

#248 carantoni

carantoni

Napisano 14 stycznia 2009 - 01:08

Pyzik - coś wspaniałego.
NIKON d70s + COŚ od siebie
http://www.carantoni.com/

#249 sebacyw

sebacyw
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 14 stycznia 2009 - 16:22

Pyzik, 98.-piękna gra świateł!

#250 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 12:48

Aż chciałoby się pójść tą drogą. Brawo Pyzik. Pięknie skomponowany kadr.

Jeśli już mówimy o kompozycji, to tutaj mamy dobry przykład jak kompozycja tworzona przez elementy realne (drogę, drzewa, gałęzie), "walczy" z kompozycją wynikającą z rozkładu plam kolorów i światła - faktu jak kolory postrzegamy.

Z lewej strony na pierwszym planie mamy drzewa, z prawej w głąb kadru prowadzi, ku jasno oświetlonym drzewom w oddali, oświetlona droga.
Niby wszystko w porządu. Jednak z drugiej strony jak skoncentrujemy się na barwach, to uzyskujemy efekt odwrotny. Czarne i ciemno-zielone, stonowane barwy lewej strony są kolorami tła. Nasz mózg przesuwa je zawsze w głąb kadru. Z kolei najjaśniejszy kolor w palecie - żółty, jest kolorem postrzeganym przez mózg jako kolor pierwszego planu. Wszystko co ma ten kolor mózg "przemieszcza" w kierunku do widza. Żółty także jest kolorem, podobnie zresztą jak i inne ciepłe barwy, który znacznie więcej "waży", szczególnie w porównaniu z ciemnymi, chłodnymi kolorami. Aby w kadrze nie "ważył" zbyt dużo, musi zajmować znacznie mniejszy obszar niż kolory zimne/ciemne.

Tym samym, po połączeniu dwóch ww. punktów widzenia kadr uległ znacznemu spłaszczeniu. No ale, coby znowu jakiejś kłótni nie było, to kończę to teoretyzowanie. :-)

#251 Jackos (Jacek Zięba)

Jackos

Napisano 17 stycznia 2009 - 13:44

Pyzik, to fajnie że sam komentujesz swoje zdjęcia, ale może warto byłoby odnieść się do twórczości innych, wskazać co się Tobie podoba, wytknąć ewentualne błędy, niedociągnięcia itd. Wydaje mi się, że większość forumowiczów chętnie wysłucha konstruktywnej krytyki.

#252 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 16:18

Pyzik!!!
w życiu bym nie podejrzewał mój mózg o takie reakcje...
nie miałem pojęcia o tym....
poza tym mój mózg przesunął żólty w głąb kadru...i wydaje mnie się że ten żółty jest dalej ode mnie niż bliżej...
to znaczy że coś nie tak z moim mózgiem...?
pozdrowienia

#253 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 18:51

A dlaczego miałoby być coś nie tak. :-) Postrzeganie jest subiektywne. :-) Patrząc na to zdjęcie po prostu sugerujesz się bardziej przekazem wynikającym z geometrii niż plam światła. :-)

#254 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 19:53

Pyzik, to fajnie że sam komentujesz swoje zdjęcia, ale może warto byłoby odnieść się do twórczości innych, wskazać co się Tobie podoba, wytknąć ewentualne błędy, niedociągnięcia itd. Wydaje mi się, że większość forumowiczów chętnie wysłucha konstruktywnej krytyki.

Wolę nie. Ostatnio jak to zrobiłem w zachodach słońca była niezła jadka. Od tamego czasu publicznie nie komentuję zdjęć. Tym nie mniej od czasu do czasu tutaj zaglądam, wstawiam swoje zdjęcia, by zainspirowac innych i sam oglądam, to co inni mają do pokazania by poszukać inspiracji dla siebie.
IMHO wielu fotografom komentarze nie są już często potrzebne, wystarczy mieć sposobność obserwowania jak inni patrzą na świat, by odnaleźć nową drogę dla swoich dalszych poszukiwań.

#255 Dunadan

Dunadan

Napisano 17 stycznia 2009 - 20:10

Pyzik,

kompozycja tworzona przez elementy realne

:hmmm: a to istnieją elementy nie-realne?

od czasu do czasu tutaj zaglądam, wstawiam swoje zdjęcia, by zainspirowac innych i sam oglądam, to co inni mają do pokazania by poszukać inspiracji dla siebie.

I o to chodzi ;-) bardzo fajnie że nas nadal odwiedzasz, czekamy na więcej zdjęć :-)

:ninja:

#256 Pyzik

Pyzik
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 17 stycznia 2009 - 20:32

Pyzik,

kompozycja tworzona przez elementy realne

Czy mi się Dunadan wydaje, czy się delikatnie czepiasz... ;-) W nawiasie jest wyjaśnienie. :-) Realne = namacalne, będące czymś więcej niż falą elektromagnetyczną. :-)

#257 Dunadan

Dunadan

Napisano 19 stycznia 2009 - 20:40

Pyzik, nie no, tak się tylko pytałęm bo zaciekawiło mnie takie stwierdzenie. W sumie to się chyba faktycznie nieco czepiam, ale ciężko mi było zrozumieć pojęcie elementu realnego w przypadku fotografii - jest jeszcze co prawda coś jak element abstrakcyjny ale mając do czynienia z tego typu fotografią ( 'landszafcik' ) ciężko tu mówić o abstrakcji w dodatku w podanym przez ciebie znaczeniu ;-)

:ninja:

#258 remol71

remol71
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 16:18

99.
Dołączona grafika
C40D + 17-40/4L ISO400 17mm/f8.0

A3000 A6000 || E 16-50 PZ, 32/1.8 T* || M42 50/2.8 macro || FD 100/4 macro, 200/4 macro

5D || EF 24-70/4 IS USM, 50/1.8 STM

#259 Roby

Roby

Napisano 25 stycznia 2009 - 22:04

remol71, niby nic na tym zdjęciu nie ma szczególnego, ani światła, a jednak wciąga i chciałoby sie iść tą ścieżką.

#260 sebacyw

sebacyw
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 22:40

99.-jak wspomniał Roby, mnie się też podoba, a osobiście lubię po takich lasach wędrować gdzie niby "nic niema" a jednak "coś jest" :-)