Leśne drogi gruntowe.
Napisano 27 stycznia 2009 - 21:39
A3000 A6000 || E 16-50 PZ, 32/1.8 T* || M42 50/2.8 macro || FD 100/4 macro, 200/4 macro
5D || EF 24-70/4 L IS USM, 50/1.8 STM
Napisano 27 stycznia 2009 - 21:43
Napisano 27 stycznia 2009 - 23:10
Pyzik, mi osobiście bardzo "pasi", ten Twój komentarz z postu 193 do foto 98
Fakt, że jest tam bardzo dużo akademickiej teorii, ale odnoszącej się do konkretnego kadru, teorii tym bardziej cennej, że pochodzącej od samego autora.
To rozbieranie na naukowo-artystyczne "czynniki pierwsze", wywołało we mnie takie luźne, odruchowe skojarzenie ze słowem "produkcja", którego użyłem w pierwszym zdaniu. Oczywiście proszę odbierać to określenie w jak najlepszym tego słowa znaczeniu.
Osobiście w ocenie, kieruję się emocjami, "duchowym odbiorem" danej fotografii.
W takim przypadku jak ten, mam możliwość konfrontacji własnego odbioru fotografii, z tym, co jej autor chciał osiągnąć/przekazać odbiorcy.
Moja interpretacja/ocena/odbiór tej fotki, jest trochę odmienny od tego, co przedstawił Pyzik.
Jednak jak każda ocena, będzie ona subiektywna, ponieważ jest ona podyktowana wspomnianym odbiorem emocjonalny, podstawami teoretycznymi sztuk plastycznych, ocen w zakresie tzw. fotografii artystycznej oraz typowo technicznych wymogów szeroko pojętej fotografii.
Jak by nie patrzył, ja osobiście bardzo chętnie będę/chciałbym zapoznawać się z taką oceną czy też "wiwisekcją artystyczną" własnych prac.
Co się tyczy wypowiedzi Pyzika:
"...No ale, coby znowu jakiejś kłótni nie było, to kończę to teoretyzowanie. ...",
to uważam ją za niebyłą, bo przecież nie czas i miejsce na takie zachowania, zwłaszcza tu na fotoprzyroda.pl.
Proszę Państwa tylko i wyłącznie; dyskusja, wymiana poglądów, konstruktywna krytyka i inne tego rodzaju ...
Napisano 28 stycznia 2009 - 08:38
To też należy umieć robić z szacunkiem dla innych użytkowników, jak ktoś tego nie potrafi niech komentuje własne zdjęcia.Proszę Państwa tylko i wyłącznie; dyskusja, wymiana poglądów, konstruktywna krytyka i inne tego rodzaju ...
Napisano 28 stycznia 2009 - 18:54
Napisano 29 stycznia 2009 - 19:42
To rozbieranie na naukowo-artystyczne "czynniki pierwsze", wywołało we mnie takie luźne, odruchowe skojarzenie ze słowem "produkcja", którego użyłem w pierwszym zdaniu. Oczywiście proszę odbierać to określenie w jak najlepszym tego słowa znaczeniu.
Osobiście w ocenie, kieruję się emocjami, "duchowym odbiorem" danej fotografii.
W takim przypadku jak ten, mam możliwość konfrontacji własnego odbioru fotografii, z tym, co jej autor chciał osiągnąć/przekazać odbiorcy.
A zastanawiałeś się Bogusław, co tak naprawdę wpływa na "duchowy odbiór" fotografii? Wbrew pozorom są to bardzo realne elementy, np. rozłożenie w kadrze określonych barw, położenie głównego tematu w kadrze, jego relacja z innymi obiektami, dobór ogniskowej do tematu fotografii, warunków atmosferycznych...
Jest wiele książek, tekstów, artykułów z których można czerpać wiedzę na ten temat i wykorzystać ją do bardziej świadomego tworzenia takich fotografii, które będą w stanie oczarować widza po pierwszym spojrzeniu. Ja staram się to robić w każdej wolnej chwili.
Dzięki tej wiedzy można patrzeć na świat w sposób bardziej wybiórczy, złożony, wartościować aspekty rzeczywistości w kadrze, tak by zdjęcie zawierało jasny przekaz, bądź przeciwnie było łamigłówką, albo zrezygnować z warstwy znaczeniowej i stworzyć spójny widoczek, dający widzom jedynie (albo aż) czystą radość z patrzenia na rzeczywistość przez pryzmat wiedzy, doświadczeń, wrażliwości innej osoby.
Proszę Państwa tylko i wyłącznie; dyskusja, wymiana poglądów, konstruktywna krytyka i inne tego rodzaju ...
Czyli wszystko to, czego w obecnej formule forum, w odniesieniu do pokazywanyc zdjęć po prostu brakuje...
101.
Napisano 29 stycznia 2009 - 23:09
101. świetny klimat zdjęcie Podoba sie...
Moje dzisiejsze trzy grosze w temacie...
102.
http://www.flickr.com/photos/bison86/
http://picasaweb.google.com/Bison86
Napisano 30 stycznia 2009 - 00:53
Natomiast dynamika 102 bardzo do mnie gada! Nawet za bardzo nie boli wypalone niebo, jakiś taki bajkowy klimat.
Napisano 30 stycznia 2009 - 20:21
Bardzo ciekawy wątek , no bo jak zrobić ciekawy kadr takiej banalnej rzeczy jak leśna droga..
Z ostatnich zdjęć w tym wątku moim zdaniem najlepiej udało się to Carantoni'emu na 91 ( pięknie oblepione śniegiem drzewa ) , Pyzikowi na 98 ( ciekawa dyskusja o tym kadrze..); podoba mi się również 100 Remola71 ( świetnie umieszczone głazy w kadrze ) oraz ostatnie 102 Bisona86 ze względu na ciekawy efekt , aż nie można skupić wzroku..
Spróbuję poddać krytyce moje pierwsze kadry w tym wątku..
( leśne drogi w okolicy Tomaszowa Mazowieckiego )
103
104
Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano 30 stycznia 2009 - 23:21
#273 (Krzysztof Krahel)
Napisano 02 lutego 2009 - 17:20
106. Droga prowadzi wzrok w stronę..."Króla Puszczy" Ciekawe kto kogo obserwował...
#275 (Michał Vogelgesang)
Napisano 13 lutego 2009 - 21:23
A co do zdjęcia to mam wrażenie, że leci w lewo. No i szkoda, że kapliczka jest słabo oświetlona, podbnie jak temat zdjęcia, czyli droga.
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 14 lutego 2009 - 18:24
Szczególnie kiedy na końcu drogi stoi tak wspaniała nagroda.Są dni które proszą się o dłuższą droge do domu!
Napisano 15 lutego 2009 - 07:56
Napisano 01 marca 2009 - 15:52