Wypad do puszczy / gdzie nocowac pod namiotem ?
Napisano 28 lipca 2012 - 22:41
Poradzcie mi koledzy jak to jest, bo polski dobrze nie znam a planuje niebawem odwiedzić kilka rezerwatów z namiotem, ale z tego co wiem, w tym kraju w ogóle namiotu rozbić nie można no chyba że na polu namiotowym. Ale jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że w każdym miejscu ciekawym przyrodniczo są pola namiotowe, szczególnie jeśli chodzi o największe bezludzia, poza tym płacić za pole namiotowe jadąc do puszczy ? No way.. więc gdzie mam spać jeśli nie chcę łamać prawa ? W norge rozbijam namiot gdzie chce i cieszę się dziczą, a tutaj jakaś wiocha z tymi przepisami..
z góry dzięki za wskazówki.
#2 (Michał Vogelgesang)
Napisano 29 lipca 2012 - 06:31
Wydaje mi się, że gdyby każdy mógł rozbić namiot gdziekolwiek, to dopiero byłaby "wiocha". Ale to tak na marginesie.W norge rozbijam namiot gdzie chce i cieszę się dziczą, a tutaj jakaś wiocha z tymi przepisami..
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 29 lipca 2012 - 11:25
Napisano 29 lipca 2012 - 11:50
Ja bym rozbił tam gdzie mi się podoba (oczywiście by nie przeszkadzać zwierzętom i tam gdzie ludzka stopa bardzo rzadko stawia krok). Polską żądzą złodzieje i idioci dlatego jest tu jak jest.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
#5 (Sławek Wojtczak)
Napisano 29 lipca 2012 - 12:51
A jak wyglądają nasze lasy?Patrząc na to jak wyglądają Wasze lasy
Napisano 29 lipca 2012 - 13:01
A jak wyglądają nasze lasy?Patrząc na to jak wyglądają Wasze lasy
Myślę, że słowo "śmietnik"to dobre określenie polskich lasów. Pewnie są wyjątki niestety jeszcze takich nie odwiedziłem.
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
#7 (Sławek Wojtczak)
Napisano 29 lipca 2012 - 15:22
A ja wręcz przeciwnie.A jak wyglądają nasze lasy?Patrząc na to jak wyglądają Wasze lasy
Myślę, że słowo "śmietnik"to dobre określenie polskich lasów. Pewnie są wyjątki niestety jeszcze takich nie odwiedziłem.
Napisano 29 lipca 2012 - 16:13
Polska ma dobry system ochrony przyrody, ale przy okazji uniemożliwia zwykłym ludziom z nią obcować i stąd przepisy które są po to tylko żeby je łamać, bo jak mam jechać np do Białowieży skoro nie moge legalnie biwakować ?
Widzę że są noclegi: 120zł/noc ale po pierwsze nie jade do puszczy żeby mieszkać w hotelu, po drugie mnie na hotel w polsce stać ale co z tymi ludzmi ktorzy jeszcze nie pracują, studenci czy tacy którzy oszczędności wydali na sprzęt ? tacy to już nie mogą korzystać z polskich urokó przyrodniczych ?
Kolega kulek ma rację, z resztą zdążyłąm zauważyć że chyba większość tak robi, tylko się nie przyznaje.
#9 (Sławek Wojtczak)
Napisano 29 lipca 2012 - 16:52
Nie obraź się, ale najpierw piszesz ze w Polsce mamy straszny syf. Góry śmieci i tabuny pijaków, że w Norwegii masz lepiej, to po co chcesz tu tak koniecznie przyjechać? Ja jakoś nie spotykam tego o czym piszesz i mnie się ogólnie Polska przyroda podoba. Jakieś wyjątki zawsze są, ale nie odważyłbym oceniać wszystko jedną miarą, że Polska to jeden wielki śmietnik. Nikt nikogo nie zmusza aby przyjeżdzać w ten "śmietnik"....stare tapczany, gruz, stare kafelki, opony, meble, odpadki z domu, wykładziny - to rzeczy jak widział w ostatnich dniach w kilku miejscach i takie właśnie widoki pamiętam z czasów gdy w przeszłości tu byłam. Poza tym bezdomni z barakami i górą śmieci w koło albo tabuny pijaków, wybaczcie ale od uordzenia mieszkam w Norwegii i dla mnie takie widoki to..
Polska ma dobry system ochrony przyrody, ale przy okazji uniemożliwia zwykłym ludziom z nią obcować i stąd przepisy które są po to tylko żeby je łamać, bo jak mam jechać np do Białowieży skoro nie moge legalnie biwakować ?
Widzę że są noclegi: 120zł/noc ale po pierwsze nie jade do puszczy żeby mieszkać w hotelu, po drugie mnie na hotel w polsce stać ale co z tymi ludzmi ktorzy jeszcze nie pracują, studenci czy tacy którzy oszczędności wydali na sprzęt ? tacy to już nie mogą korzystać z polskich urokó przyrodniczych ?
Kolega kulek ma rację, z resztą zdążyłąm zauważyć że chyba większość tak robi, tylko się nie przyznaje.
Napisano 29 lipca 2012 - 18:50
Najlepiej jednak gdyby ktoś mi tu opisał jak biwakował w puszczach i jakie są ewentualnie konsekwencje jak mnie przyłapią na tym, że rozbije sobie namiot na jakies polance. Bo zakaz w rezerwatach przyrody to rozumiem, ale żeby w zwyczajnym lesie nie można było legalnie biwakować. Moj wuj mowil mi ze dawno temu lasy polskie wydzielaly strefy biwakowe - darmowe, ale teraz wszystko idzie na rzecz platnych noclegow. Rozumiem jeszcze placenie za miejscowke pod namiot - jesli inaczej nie da sie, ale te hotele w parkach narodowych to jest absurd.
Napisano 29 lipca 2012 - 19:12
Ja np mam w lesie prywatnym czatownie-zapytałam,pokazałam miejsce i git-w zamian tak od siebie zabieram z lasu butelki,puszki,papierki żeby było czyściej i właściciel o tym wie:)
Mysle,że jakbym sie też w innym lesie zapytała leśniczego to na noc czy 2 napewno by sie zgodzili na biwak.
A lasy wyglądaja jak wyglądają-niektórych nie da się ucywilizować i wpoić że przyroda jest na potrzebna a czystość to jedna z zasad jaka obowiązuje.ale to temat rzeka i nie ma co się rozpisywać.
http://przyropol.blogspot.com/
Napisano 31 lipca 2012 - 06:03
Napisano 01 sierpnia 2012 - 22:26
Przecież w Norge macie o niebo lepiej.
Ja co roku urlop spędzam w Polskich Parkach Narodowych i uważam że Nasz kraj nie ma się czego wstydzić -wręcz odwrotnie.
Piszesz również że hotele w parkach narodowych to jest absurd-kto każe Ci się pchać do hoteli?
W Polsce jest takie coś co się nazywa kwatera prywatna(agroturystyka) ,wydaje mi się że to rozwiązuje wiele problemów . Po całodniowym spacerze po lesie lub po kilkugodzinnym taplaniu się w błocie przyjemnie jest wziąć prysznic.
Ale pewnie o kwaterach nie słyszałaś
Powiem tak -trochę mnie denerwuje jak ktoś chce odwiedzić nasz kraj i zaczyna od narzekania. Jestem tylko ciekaw dlaczego tak sporo obcokrajowców widzę na szlakach turystycznych i ścieżkach przyrodniczych. Przecież u nas jest śmietnik!
#14 (Sławek Wojtczak)
Napisano 02 sierpnia 2012 - 08:16
pinkpig, wydaje mi się że coś tu kręcisz zadajesz pytanie a jesteś jednak bardzo dobrze poinformowana,piszesz że śmietniki po lasach a moje pytanie brzmi -skąd to wszystko wiesz? Skoro tak wszystko do niczego, to po co tu się pchać?
Przecież w Norge macie o niebo lepiej.
Ja co roku urlop spędzam w Polskich Parkach Narodowych i uważam że Nasz kraj nie ma się czego wstydzić -wręcz odwrotnie.
Piszesz również że hotele w parkach narodowych to jest absurd-kto każe Ci się pchać do hoteli?
W Polsce jest takie coś co się nazywa kwatera prywatna(agroturystyka) ,wydaje mi się że to rozwiązuje wiele problemów . Po całodniowym spacerze po lesie lub po kilkugodzinnym taplaniu się w błocie przyjemnie jest wziąć prysznic.
Ale pewnie o kwaterach nie słyszałaś
Powiem tak -trochę mnie denerwuje jak ktoś chce odwiedzić nasz kraj i zaczyna od narzekania. Jestem tylko ciekaw dlaczego tak sporo obcokrajowców widzę na szlakach turystycznych i ścieżkach przyrodniczych. Przecież u nas jest śmietnik!
Dokładnie to samo od początku wątku chce przekazać W całości się z Tobą zgadzam i stawiam piwo
Napisano 02 sierpnia 2012 - 09:43
Jesli kolega jezdzi do puszczy i spi w hotelu to znaczy ze nigdy nie byl na prawdziwym wypadzie do dziczy chyba ? Jestem z zawodu przyrodnikiem i czesto moja praca albo praca po godzinach ze tak to nazwe, wymaga podrozy w miejsca gdzie nie ma wygody, hoteli, radzisz sobie sam z dala od cywilizacji, no ale to nie jest dla mięczków, ktorzy spia w hotelach
Reszcie dzieki za rady, szkoda ze głownie poza forum, bo inni tez moze by skorzystali, ale polacy maja cos takiego w sobie, że glownie krytykuja i marudza, a tylko nieliczni na prawde mowią do rzeczy i pomagają.
Ps. proszę to już nie odpisywac, żegnam się z Wami.
Napisano 03 sierpnia 2012 - 00:24
Nie wiem kto się tu podniecił bardziej -napisałem to co uważam i tyle
Jeśli uraziłem Super Przyrodniczkę z NORGE to beklager