Wasz/ Samochów w teren i na codzien
#1 (Łukasz Ziewacz)
Napisano 18 listopada 2012 - 17:35
Tak mnie wzielo zeby napisac tutaj nowy temat, mianowicie o samochodach ktorymi udajemy się w teren.
Wiemy, ze auto nam moze troche pomoc przy fotografowaniu, mam na mysli dojazd legalny do trudnych, niedostepnych miejsc gdze bysmy nie dotarli w pojedynke z mega bagazem na plecach.
Jako ze ostatnimi tygodniami zakrzatam sobie glowe jakie autko kupic, ktore mi posluzy na codzienna jazde jak i jazde w teren - bo jezdzic osobówka o niskim zawieszeniu po terenie gdzie co dziure w glebie pojawia sie zmartwienie zeby tylko nie zaryć o nia to juz mam dosc.
Nie mowimy tutaj o mega wyczynach typu off road bo to nie ta bajka, jednak o takich sytuacja gdzie sypnie duuuzo sniegu i zeby dostac sie w teren nie zagrzebujac niskiej osobówki bądz wieksze bloto.
Napiszcie mi wasze sugestie badź opiszcie sutyacje z waszymi autami w terenie, ktore mogą pomoc wielu osobom przy wyborze samochodu.
Ja zastanawiam sie nad Toyota rav4 I lub Suzuki Vitara, biore pod uwage to ze auta te nie daja mega komfortu, są małe. Chyba tego poszukuje.
Co Wy o tym sądzicie ?
Facebook.com/ZiewaczLukaszFotografiaPrzyrodnicza
www.ziewaczlukasz.pl
#2 (Sławek Wojtczak)
Napisano 18 listopada 2012 - 17:45
Napisano 18 listopada 2012 - 18:06
http://nature-foto.manifo.com/
Napisano 18 listopada 2012 - 18:26
Spala tyle co nic - 1.6HDI .
Albo coś takiego :
Ale to już inna liga
Napisano 18 listopada 2012 - 19:11
W toyotę raczej bym nie wchodził, wprawdzie do jeżdżenia na zdjęcia spokojnie by wystarczyła, bo ma dobrze ukształtowane nadwozie, napęd 4x4, a to w 90% wystarczy, ale jest jednak bardziej delikatna niz vitara. Nie ma ramy, zrobiona na platformie podłogowej corolli (?!). Reduktora też nie ma, a on sie czasem przydaje.Ja zastanawiam sie nad Toyota rav4 I lub Suzuki Vitara
No tak mały, lekki, wąziutki, da sie ominąć sporo przeszkód, napęd na przód.wystarcza Daewoo Tico
Ja mam jimnika, raz sie nim zakopałem, ale powiedzmy sobie szczerze sam sie w to wpakowałem, bo sprawdzałem trochę jego możliwości jednak wystarczył nasz forumowy kolega McMorris (ostatnio sie nie udziela), by go wypchnąć z błota. Da sie nawet w nim w miarę wygodnie spać, może nie do końca wyprostowanym , ale bez problemów.
Im dłużej nim jeżdżę, tym bardziej sie przekonuję, ze w terenie lepsze jest mniejsze auto, zwinne, którym można dobrze manewrować, lekkie (ważne przy grząskim gruncie i piachu).
Takie błotko jak na zdjęciu bez problemów przejeżdża na firmowych oponach:
#6 (Sławek Wojtczak)
Napisano 18 listopada 2012 - 19:23
Napisano 18 listopada 2012 - 19:49
No nie jest to auto rodzinne, choć z żoną i dzieckiem (2,5 roku) trzy tygodnie jeździliśmy jimnikiem po Bieszczadach i Beskidzie Niskim, wystarczył bagażnik dachowy by się pomieścić. A jeśli chodzi o połączenie auta rodzinnego i terenówki to Grand Vitara I.niestety nie mozna go nazwać autem rodzinnym
#8 (Paweł Wróblewski)
Napisano 18 listopada 2012 - 20:01
Przez kilka lat jeździłem "na foty" te-renówką.
Zimą kilka razy sam pchałem jak mróz zabił akumulator, kilka razy wypychałem z zasp gdy wpadłem w poślizg i wykopywałem się łopatą. Przewiozłem niejednego dzika i nawet pomogła mi się dorobić 300/2.8 L
O to moja te-Renówka
Proszę nie wrzucać takich zdjęć na forum. michalv
Teraz jeździ nią kto inny, a ja mam kombi
A tak poważnie to marzy mi się takie autko jakie pokazujecie , zazdroszczę.
#9 (Wojtek)
Napisano 18 listopada 2012 - 20:42
#10 (Paweł Wróblewski)
Napisano 18 listopada 2012 - 22:15
#11 (Piotr Kucharzewski)
Napisano 18 listopada 2012 - 22:56
#12 (Michał)
Napisano 18 listopada 2012 - 23:02
#13 (Sławek Wojtczak)
Napisano 18 listopada 2012 - 23:07
#14 (Piotr Kucharzewski)
Napisano 18 listopada 2012 - 23:13
EDIT Sławek a żebyś wiedział że bym kupił, przynajmniej sam bym podniósł jak bym się na bok wywrócił
Napisano 19 listopada 2012 - 19:16
#16 (Michał Vogelgesang)
Napisano 21 listopada 2012 - 21:11
Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka
Napisano 21 listopada 2012 - 22:59
Ale to bardzo fajne auto, w Europie czasem oferowane jako Jeep Cherokee (nie mylić z Grand Cherokee).Jeep Liberty
#19 (Piotr Kucharzewski)
Napisano 21 listopada 2012 - 23:02
wiem że fajne, mój wujo takiego miał, kupił oczami na gorąco a nie dopytał jaki ma napęd okazało się że tylko na przód, szybko go sprzedał, palił jak smok.Ale to bardzo fajne auto
Napisano 21 listopada 2012 - 23:06
Faktycznie są takie wersje też bym sprzedał. Czasem też mozna spotkać Jimnika z napedem tylko na tył. W poważniejszy teren bym nim nie wjeżdżał.a nie dopytał jaki ma napęd okazało się że tylko na przód
Jimny jest całkiem dobry do miasta, żona bardzo go lubi. Za zwrotność i niewielkie rozmiary, i swobodę we wjeżdżaniu na krawężniki Więc nie jest wcale tak jak piszesz. Może odnośnie Land Crusierów, czy pięciodrzwiowych Patroli, Twoja teoria sie sprawdzi, ale już taka Grand Vitara I, nawet 5 drzwiowa jest średniej wielkości autem.Wszystko fajnie, tylko trzeba to jakoś pogodzić z codziennym użytkowaniem auta. A jeżdżąc większość tras po mieście, w koreczkach, albo na rodzinne wypady "do rodziny" nie potrzebujemy takich samochodów - bo duże toto, mało poręczne i w utrzymanie drogie.