Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
391 odpowiedzi w tym temacie

#201 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 15 lutego 2013 - 01:20

Kosmo ładnie wyszedł. dla mnie jasność ok. widać, że się nudził ;-) biorąc pod uwagę ile padła wyłazi spod śniegu nie jest dziwne, że nie chcą jeść a co dopiero dywanowo nalatywać ;-) u mnie też nawet nie próbują zlatywać z drzew... :-/
lukas_g ładna seria. piękne kruki mimo cięć. słońce Ci dopisało ... rarytas w tym sezonie.
Grzegorz_Wl, Max13, jak patrzę na te kolory to aż nie chce się wierzyć, że jeszcze wciąż zima.

w moim lasku pojawił się nowy gość:
235.
Dołączona grafika
236.
Dołączona grafika

#202 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 09:16

Dratwa, 235 Fajna kontra
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#203 strazak23

strazak23
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 11:20

Witam. Czy może ktoś rozpozna czyje to ślady??
Słabo widać bo śnieg już sie trochę rozpuścił ale jak przeglądałem tropy zwierząt najbardziej pasowały mi do borsuka, ale borsuk zima chyba nie możliwe.
237
Dołączona grafika

238
Dołączona grafika

P.S
w pobliżu są 3 nory i widać że ktoś w nich zamieszkał. Nie są to lisy bo nie ma ich śladów ani nawet żadnego nie widziałem przez całą zimę.
NIKON D90 + Nikkor18-105 + Sigma 100-300/4F

#204 szlug

szlug
  • Użytkownik
  • 77 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 12:25

Wg mnie borsuk, borsuki się budzą jak się ociepla - co ostatnio miało miejsce. Ale ekspertem nie jestem jakby co :)

#205 tomgol

tomgol
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 14:46

strazak23 to będzie Yeti na bank :)

#206 ryszawyjan

ryszawyjan
  • Małomówny
  • 27 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 14:52

strazak23, Może to być również jenot.
A77, A550, Sigma 150-500, Tamron 15-50 f2,8, Triopo MT-3228X8C + B3 oraz inne tam szpargały

#207 Kmyk

Kmyk
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 15:56

Ja sobie pozwolę wstawić zdjęcia, z którymi wiąże się krótka, ale jakże urzekająca historia :-P Postaram się, żeby nie była za długa, bo nie ma nad czym piać :-) :

Przedwczoraj, wracając z pracy, wstąpiłem do sklepu, zrobiłem pokaźne zakupy (w tym smakołyki na walentynkową niespodziankę dla żony - fontanna czekoladowa). Tak oto szczęśliwy wracam do domu z zamiarem uwolnienia się z okowów siatek i schowania przed żoną tego i tamtego, gdy okazuje się, że... jak dzieciak z przedszkola zwyczajnie wychodząc rano zapomniałem kluczy do domu :-D
Dzwonię do żony, żeby szybciej wracała, a ja nie mam co ze sobą zrobić przez jakąś godzinę. Idę więc nad jeziorko, które jest niedaleko (jeziorko to za dużo powiedziane bo jest to wybetonowany zbiornik, niby rekreacyjny, z jakąś restauracją przy brzegu i placem zabaw). Liczyłem, że może choć jakiegoś innego ptaka zobaczę niż krzyżówkę czy mewę, może chociaż łyskę (raz jeden jedyny tam łyskę widziałem), ale nie było tam żywego ducha, nawet wrony... ale i tak nie mam co robić więc idę dalej. Przechodząc przez mostek zobaczyłem psa, który czemuś się przygląda i poszczekuje. Patrzę, a tam Castor fiber siedzi i ma psa gdzieś :-)
Myślę: Super! w życiu bym się tu bobra nie spodziewał w Warszawie, przy takim wybetonowanym dziadostwie jakim jest to jeziorko, ale... nie mam aparatu :cry:

No ale wróciłem o tej samej porze dnia następnego, a bóbr był w tym samym miejscu co wcześniej. A wyglądał tak:

239.
Dołączona grafika

240.
Dołączona grafika

241.
Dołączona grafika

Wiem, że bóbr to nie jakaś rewelacja, ale dla mnie w tych okolicznościach i owszem ;-)
N D7000, N 18-105 VR, N 35/2.5, N 50/1.4, N 105/2.8 VR, N 300/4, TC 1.4

#208 kasprzyk

kasprzyk
  • Użytkownik
  • 1 059 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 17:39

Kmyk no bober jak się patrzy :) i do tego ładnie gu udokumentowałeś.
PZdr
fotki robię: Olympus E3 i ZD 70-300
strona: www.fotochodziez.pl

#209 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 lutego 2013 - 20:25

strazak23 - to w żadnym wypadku nie jest trop borsuka ani jenota. To coś łasicowatego albo wiewiórka. Jedno z dwojga.
Tropy borsuka na śniegu to norma, jednak to nie on.

EDIT: cofam to co napisałem wyżej, to wydra :mrgreen:

Kmyk - super spotkanie, gratuluję.

Ja wczoraj z okna wypatrzyłem na scenie dużą, ciemną sylwetę....
Szybko poleciałem po aparat by na LV sobie przybliżyć i zobaczyć co to.
Oczom nie dowierzałem ale był to młody bielik! :mrgreen:
25lat już tu mieszkam i jeszcze nigdy nie widziałem bielika w tej okolicy.
Dzisiaj oczywiście spędziłem dzień w budzie :-P
Co się okazało, były dwa bieliki. Młody latał po niebie, stary siedział na scenie :)
Ogólnie niewiele się działo, myszołowów nie było. Chyba wystraszone bielików.
Kilka kruków się pojawiło. Bielik bardzo się ich bał, posiedział chwile na scenie i dał dyla przed krukami.
Po południu zjawiło się kilka myszaków, to była oznaka że bieliki odleciały na dobre.
Na chwilę przeleciał po scenie jastrząb, zaczepił tylko kruka i poleciał dalej.
Był też włochaty, ale nie chciał latać :-P

242.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...360/mg8478d.jpg

243.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...830/mg8488d.jpg

244.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...663/mg8490d.jpg

245.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...080/mg8492d.jpg

246.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...841/mg8494d.jpg

247.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...705/mg8501d.jpg

248.
Dołączona grafika
większe: http://imageshack.us...083/mg8544d.jpg
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#210 laszlo111 (Szymon Bartosz)

laszlo111

Napisano 15 lutego 2013 - 22:02

Kmyk
Bardzo fajne zdjęcia bobra. Jest to gatunek, który napsuł mi bardzo wiele nerwów. Mieszkam w Bieszczadach gdzie bobrów jest dosyć sporo ale są bardzo płochliwe. Podejmowałem najróżniejsze próby przechytrzenia ich ale zawsze przegrywam (pewnie wielu znajdzie się takich, co maja bobry z Zalewu Solińskiego, ja nie mam bo zawsze coś jest nie tak). Cięgle słyszę historie podobne do Twojej o bobrze, który gdzieś tam sobie siedział i nie zwracał uwagi na fotografa. Trzęsie mnie jak widzę takie fotki. Nie dla mnie ten gatunek chyba.
W ogóle to super poziom fotografii na FP. Ja nie wrzucam od jakiegoś czasu niczego bo słabiutki mam net i brak mi cierpliwości na zabawę w te serwery itd. ale monitoruję cały czas postępy koleżanek i kolegów. Pozdro

#211 MikołajA (Mikołaj Arndt)

MikołajA

Poprzednio "maczu pikaczu"

• Użytkownik
  • 567 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 22:28

Kmyk, fajny bóbr i opis spotkania ;-)

Ja ostatnio często spotykam dziki. Znalazłem w lesie takie miejsce gdzie są w każdy piątek :mrgreen: Niestety najczęściej je budzę i strasznie szybko uciekają, a jak mi się uda podejść to i tak nie ma światełka (jak z resztą przez całą zimę :-/ ) i zrobiłem tylko takie zdjęcie jak śpią.
249.

Dołączona grafika

Tydzień później w piątek :mrgreen: pojechałem w to samo miejsce i spłoszyłem lochę, która uciekając spłoszyła watachę (6 czy 7 dzików). Zdziwiło mnie że była osobno ale pomyślałem ze może po prostu tak jej pasowało albo że jej nie lubią :lol: Zresztą jakoś specjalnie sie nad tym nie zastanawiałem. Następnego dnia szedłem dosyć szybkim krokiem, nuciłem sobie jakąś piosenke i ogólnie nie zachowywałem się super cicho. Po prostu szedłem i nie zwracałem uwagi na to czy mi się jakaś gałązka pod nogami łamie czy coś. Byłem przyzwyczajony do tego że dziki mnie widzą pierwsze i od raz uciekają więc nie nastawiałem się specjalnie na zdjęcia, z resztą było koło 8 rano i do tego gruba warstwa chmur, więc nie było co myślec o dobrym zdjęciu z moim sprzętem i doświadczeniem. I tak sobie szedłem, że prawie bym wdepnął na śpiącą lochę. Leżała w tym samym miejscu co tydzień temu jak spłoszyła watachę. Nie wiem jak to się stało ale udało mi się wycofać na odległość ok. 10 metrów i zrobiłem jedno zdjęcie jak sobie leży.

250.

Dołączona grafika

Po jakiejś minucie zaczęła łapać mój zapach, wstała porozglądała się, spojrzała na mnie i odbiegła kawałek dalej, zatrzymała się na chwilę żebym mógł jej zrobić zdjęcie ale przy takiej ciemnicy ciężko było zrobić coś sensownego i do tego miała głowę za jakimś jałowcem.

251.

Dołączona grafika

Poszedłem sobie dalej mijając miejsce w którym leżała i :shock: ... Patrzę a tam sobie leży jakiś mały stworek :mrgreen:

252.
Dołączona grafika

Takich stworków było co najmniej 4, ale szczerze mówiąc byłem w takim szoku że nie myślałęm o tym żeby je liczyć. Od razu przez myśl przeleciały mi opowieści że dziki najgorsze są jak bronią młodych i poszedłęm stamtąd jak najszybciej :mrgreen:
I teraz pytanie: Czy to normalne że sie dziki rodzą jak jest jeszcze teoretycznie zima?

#212 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 lutego 2013 - 22:36

I teraz pytanie: Czy to normalne że sie dziki rodzą jak jest jeszcze teoretycznie zima?

Tak nienormalne że można powiedzieć że normalne.
Często się tak zdarza, podobno przez to że dziki są zbyt obficie dokarmiane.
No i słaba zima też pewno temu sprzyja.

#213 MikołajA (Mikołaj Arndt)

MikołajA

• Użytkownik
  • 567 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 22:47

kurdeniewiemco, dzięki za szybką odpowiedź, bałem sie że sobie nieporadzą czy coś ;-) Dopiero teraz zauważyłem jakie ty zdjęcia wstawiłeś :shock: dobry dzień miałes ;-)

#214 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 15 lutego 2013 - 22:51

maczu pikaczu - zima już nie wróci, nie rozłączaj ich od matki to szansa na ich przeżycie wzrośnie. Chociaż potem m.. zrobią swoje więc w sumie na jedno wyjdzie ;P

#215 MikołajA (Mikołaj Arndt)

MikołajA

• Użytkownik
  • 567 postów

Napisano 15 lutego 2013 - 22:57

kurdeniewiemco, po tamtym spotkaniu już tam nie chodzę :) na zdjęcia i tak nie ma szans a po co płoszyć te maleństwa ;-) a co do m. to niestety masz racje :-( ale lepiej nie rozwijajmy tematu bo zaraz wkroczy michalv :mrgreen:

#216 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 08:06

maczu pikaczu, Dzikusy fajne Nie ma co
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#217 Kmyk

Kmyk
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 09:38

Widzę wysyp ciekawych, przypadowych spotkań, super :-) .
laszlo111 zapaszam do Warszawy :-P miejsce wygląda na pewne. Z tego co ludzie mówią to już od dłuższego czasu ten bóbr tam jest (a nawet chyba są dwa) i nigdzie się chyba narazie nie wybiera :-) jak się postarać to można mu i obiektywem 100mm ciasny kadr pstryknąć, a może i 50-tką ;-)
Z Bieszczad do Warszawy wcale nie tak daleko :-P
N D7000, N 18-105 VR, N 35/2.5, N 50/1.4, N 105/2.8 VR, N 300/4, TC 1.4

#218 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 16 lutego 2013 - 11:55

kurdeniewiemco, i bielik(i)??? Nie za dobrze tam masz? ;-)
maczu pikaczu, fajne spotkanie i dokumentacja. Grunt to zdrowy rozsądek. Wporzo z ciebie chłop, że nie uległeś fotograficznej pokusie...

#219 mkkaczy

mkkaczy
  • Użytkownik
  • 1 095 postów

Napisano 16 lutego 2013 - 12:00

Grzegorz_Wl jakość nie najlepsza, ale ustrzeliłeś 3 czaple za jednym zamachem, w tym jedna nadobna
Max13jakieś domowe studio? Mam podobne robione na podwórku.
Dratwa fajne 236, mimo że cięte
Kmyk, bardzo ciekawe spotkanie z bobrem w walentynki :lol: .
Kurdeniewiemco fajne gatuneczki
Ja mam trochę wodnych zrobionych w czwartek nad oceanem, nie są może tak ciekawe jak wasze, ale akutat na te mam szanse.

253. Ostrygojad
Fotografowanie w deszczu wchodzi mi w krew. Ostrygojadowi zdjęcie mula z kamienia, otworzenie go i zjedzenie zajmuje 10 do 15 sekund. Tu już wyjadanie zawartości.
Dołączona grafika

254. W królestwie mym
Dołączona grafika

255. Nie wiem które lepsze, to górne czy to?
Dołączona grafika

256.Krwawodzioby.
Dołączona grafika

257. Szlamnik
Dołączona grafika

258. Świstun sobie poświszczał.
Dołączona grafika

259.
Dołączona grafika

260. Kwokacz trafił mi się bardzo blisko.
Dołączona grafika

#220 szycho (Tomasz Szyszko)

szycho

Napisano 16 lutego 2013 - 12:07

mkkaczy, łuuu, ale dałeś czadu tą serią. Osobiścię wszystkie od 254 widziałbym w tematycznych.