Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
391 odpowiedzi w tym temacie

#301 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 22 lutego 2013 - 02:48

mkkaczy, piotr14, mmlolek, dzięki. cieszę się, że pstryki się spodobały.konkrecik, masz fantastyczne zwierzę. nie odpuszczaj. ciekawe zdjęcia.

jeżeli faktycznie ostrzysz manualnie na takim poziomie to masz bardzo dobre oko . Pewnie niejeden posiadacz elki Ci zazdrościtego af

muszę się usprawiedliwić i odpowiadam Wszystkim zainteresowanym , że exifa nie usunąłem celowo. nie przykładam po prostu wagi do tego ponieważ sądzę, że nikomu te informacje w niczym nie pomogą. korzystam z cieniackich programów, które czasem zjadają exify. ale obiecuję poprawę. będę się starał aby zostawały.

co do szkieł to już pisałem na ich temat w moich ostatnich postach w styczniowym BŁ. sikorka zrobiona Tairem typu ZSRR 300mm myszołów na pieńku jupiterem 200mm tej samej produkcji a te tańczące jupiterem typu 135mm. powiem szczerze, że mają wiele wad jak to produkt z ZSRR ale są diablo ostre jak na szkła, które dorównują mi wiekiem o ile nie są starsze ;-) 300mm jest bardzo łatwy w ostrzeniu ze względu na ciekawy ślimaczy mechanizm pod spodem ale jest ciężki i sam dorobiłem do niego mocowanie co by się nie gibał. (początkowo kupiłem wraz z pierwszą puszką sigmę 70-300 ale kiedy pewien fotograf w sędziwym wieku pokazał mi ruska i spróbowałem z przejściówką to sigmy już nie chciałem do ręki brać.) oczywiście takich szkieł pełno na allegroszu chociażby, ale większość to szajs, szczególnie heliosy 58mm. jak to ruski- mają ogromny rozrzut jakościowy (najgorsze są pewnie te egzemplarze, które robili po łikendach i świętach państwowych ;-)) . np. 200mm kupiłem , sprzedałem i kupiłem inny tego samego typu. na początku było ciężko ale wciąż się uczę i coraz bardziej się z nimi zaprzyjaźniam. kiedyś kupię sobie coś z AF ale puki co niestety priorytety... :-/ ale wracając do ostrości to nie wymaga poprawek z reguły jeżeli dobrze się trafi. najostrzejszy jest jupiterek 135 i to jest wyselekcjonowany z wielu egzemplarz, który dostałem w prezencie. czasem podostrzę rawa a po zmniejszeniu nigdy nie wyostrzam.

poglądowo wstawię dla przykładu pstryk (źle naświetlony gdyż to był próbny pstryk ale chodzi mi o ostrość więc na resztę proszę nie zwracać uwagi) dane w exifie. prosto z puszki, nic nie poprawiałem nie wyostrzałem ani przed zmniejszeniem ani po:
390.
przymknięty z f3,5 do 4(ale na pełnej dziurze praktycznie nie ma różnicy tylko, że trudno trafić gdyż strasznie płytki się robi, powyżej f8 jak już pisałem jest nieużytkowy)
Dołączona grafika

a to ogromny crop z tego kadru również bez jakichkolwiek ingerencji:

391.
Dołączona grafika

sądzę, że jak na pancerniki to źle nie jest. a elkę wciąż mam na myśli...

#302 Kmyk

Kmyk
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 07:41

Dratwa duży szacun dla Ciebie za tak trafiane zdjęcia przy manualnych szkłach ;-) Mam jupitera 200/4 i 135/3.5, pstrykałem nimi jakieś close upy, kwiatki, motylki, ale żeby na ptaki się porwać to nawet mi do głowy nie przyszło :-) . Może dlatego, że fotografuje głownie spacerując, a nie z zasiadki, i zanim bym wyostrzył to na pewno by mi wszystko uciekło :-P
A co do exifa to uważam go za bardzo ważne źródło informacji przy oglądaniu cudzych zdjęć, zwłaszcza przy makrofotografii. Dobrze wiedzieć jak komuś udało się uzyskać taki a nie inny efekt. Zwykle w makro niestety okazuje się, że to był kompakt, a nie lustrzanka i dalej nie wiem jak walczyć z głębią ostrości w swoich zdjęciach :-(
N D7000, N 18-105 VR, N 35/2.5, N 50/1.4, N 105/2.8 VR, N 300/4, TC 1.4

#303 ciechus (Adrian Ciechanowski)

ciechus

Napisano 22 lutego 2013 - 08:04

Dratwa, wielki szacun,bardzo dobrze dajesz sobie radę z tymi szkłami i do tego jakość masz świetną.
konkrecik, białas jest kapitalny :-)
mkkaczy, świetne zdjęcia ostatnio wrzucasz zarówno tu jak i do WT.
ryba, świetna seria z krukiem,ale 360naj ;-)

Canon eos 400D+C 300mm f/4 L

http://fotografiaprz... ... strefa.pl/

#304 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 10:15

konkrecik,nietuzinkowe spotkanie
Dratwa, zawsze jak patrze na Twoje zdjęcia a później na podpis to aż często nie dowierzam ,że to MF. A jeżeli chodzi o ostrość to lepsza niż w mojej S 100-300.

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#305 nemos_22

nemos_22

Napisano 22 lutego 2013 - 10:23

Kmyk tak to juz bywa przy duzej skali odwzorowania, podpinajac pierscienie posrednie+raynox-250(mam go tydzien i jest rewelacyjny), glebia ostrosci jest tak koszmarnie malutka, ze strach oddychac,
zostaje lampa i dyfuzor, przeslona 11-19 i cos mozna dzialac;
pzdr

Dratwa grt ujec;)
Pentax k10d, kit 18-55, SMC A Pentax 70-210/4, pentacon 300/4

#306 mkkaczy

mkkaczy
  • Użytkownik
  • 1 095 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 11:20

Dratwa, no to masz niezły AF w oku i silnik w palcach. Dajesz świetne kadry, a jak sobie pomyślę że dużo pewnie masz też nietrafionych, naprwdę świetnych zdjęć, to aż szkoda się robi.

#307 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 22 lutego 2013 - 12:50

392.
Dołączona grafika
393.
Dołączona grafika
394.
Dołączona grafika
395.
Dołączona grafika
396.
Dołączona grafika

#308 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 14:03

Dratwa, Zawsze Twoje zdjęcia wzbudzają podziw. Apropo szkła to nie ustępuje ostrością dobrym elkom
piotr14, Od razu lepiej się ogląda. Daj jeszcze jakiś ładniejszy patyczek i może go zamontuj lekko na skos i będzie super
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#309 Kmyk

Kmyk
  • Użytkownik
  • 139 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 17:31

piotr14 słuchaj rad Kosmo, zdjęcia znacznie lepiej wyszły ;-) dodam tylko od siebie, że możesz zmniejszyć jeszcze trochę kompensację ekspozycji bo są trochę za jasne (policzki sikor są prześwietlone) przynajmniej u mnie tak to wygląd. Widać postęp :-)

Z dzisiejszego wypadu na trochę do parku myszka polna z jednym uszkiem bardziej:

397. Zdziwiona
Dołączona grafika

398.
Dołączona grafika

399. Uśmiechnięta
Dołączona grafika
N D7000, N 18-105 VR, N 35/2.5, N 50/1.4, N 105/2.8 VR, N 300/4, TC 1.4

#310 mycza

mycza

Napisano 22 lutego 2013 - 18:31

Gratuluję wszystkim wyjść w teren :mrgreen:
Andrzej Myczkowski Warszawa

#311 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 22 lutego 2013 - 19:54

Kosmo, dzięki :-)
Kmyk, dzięki.Fajna myszka ;-)

400.
Dołączona grafika

#312 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 22 lutego 2013 - 22:00

Gratuluję wszystkim ujęć!
Kmyk, myszka jest odjechana!! Rzadko widuję fotki tego 'zwierza'. Bardzo sympatyczna na 397.

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#313 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 23 lutego 2013 - 01:50

piotr14, coraz lepiej to wygląda czym focisz?
Kmyk, bardzo ładna myszka mi też wyjada ziarno (przede wszystkim słonecznik) ale nigdy jej nie widziałem...

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#314 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 23 lutego 2013 - 11:41

adamotl, dzięki :-) .Zdjęcia robię nikonem p90
401.
Dołączona grafika
402.
Dołączona grafika
403.
Dołączona grafika
404.
Dołączona grafika

#315 mycza

mycza

Napisano 23 lutego 2013 - 13:11

piotr14 niezłą jakość ten kompakt daje, co to za marka/model ???
Andrzej Myczkowski Warszawa

#316 comatus (Piotr Kendzierski)

comatus

Napisano 23 lutego 2013 - 13:14

piotr14 niezłą jakość ten kompakt daje, co to za marka/model ???

Zdjęcia robię nikonem p90

;-)

#317 michallisk (Michał)

michallisk
  • Małomówny
  • 44 postów

Napisano 23 lutego 2013 - 18:24

Kmyk bardzo fajne zdjęcia!

Kilka karmnikowych zdjęc:

405.
Dołączona grafika

406.
Dołączona grafika

407.
Dołączona grafika

D200- D7000   50 1.8 / 17-50 2.8 / 55-200 4.5-5.6 / 300 4
www.fotolisek.pl

#318 wielkastopa96

wielkastopa96
  • Małomówny
  • 28 postów

Napisano 23 lutego 2013 - 18:53

Dwa dni w budzie :) :
408.
Dołączona grafika
409.
Dołączona grafika
410.
Dołączona grafika
411.
Dołączona grafika
412.
Dołączona grafika

#319 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 23 lutego 2013 - 20:11

Kmyk, ciechus, adamotl. nemos_22, mkkaczy, Kosmo dziękuję pięknie za dobre słowo. Nie przyszło by mi do głowy na początku sezonu, że moje pstryki spotkają się z tak pozytywnym odbiorem. jeszcze raz dzięki :bow: .
Kmyk ładne kadry z gryzoniem. świetna minka
piotr14 no i od razu lepiej. nawet te plamy ze śniegu nie przeszkadzają (przynajmniej mi ponieważ ja nie uważam, że tło powinno być sterylne, gdyż takie zdjęcia nie wyglądają naturalnie). ale musisz chyba zwracać uwagę na przeszkadzajki w kadrze. np. 393 było by o wiele lepsze gdyby nie było widać patyka przybitego do brzozowego kołka. patyk np. mim zdaniem na zdjęciu 394 nie pasuje gdyż kiepsko się komponuje z iglastym. trzeba było dać patyk iglasty i wyglądało by jak zupełnie niekarmnikowe. i Kolega Kmyk ma rację. przepalone policzki. ale już o niebo lepiej w odbiorze.
michallisk, jeżeli to naturalne tło to jest rewelacyjne.
wielkastopa96, w budzie? to jak w budzie to trzeba było ich przyprowadzić bliżej ;-)

pokażę jeszcze na koniec mojego zimowego sezonu takie kadry:

413.
Dołączona grafika
414.
Dołączona grafika
415.
Dołączona grafika

przyleciały moje ptaszyska wierne cały sezon, jak wyjdzie jakaś scena w miarę do pokazania to wstawię, gdyż ciemnica była straszna a wybrałem najbardziej ciemną z czterech stron mojej budy.

#320 mmlolek

mmlolek

Napisano 23 lutego 2013 - 20:11

Dratwa, gratki, dwie fotki nie wyświetlają się.
Edit: Już widzę, piękne foty.
416
Dołączona grafika

Jutro ma być pogoda do bani, liczyłem że może trafi mi się w tym roku trochę słońca :-(
Chociaż posiedzę sobie trochę i odpocznę w ciszy i spokoju ;-) , mam nadzieję.
Pozdrawiam.