jeżeli faktycznie ostrzysz manualnie na takim poziomie to masz bardzo dobre oko . Pewnie niejeden posiadacz elki Ci zazdrościtego af
muszę się usprawiedliwić i odpowiadam Wszystkim zainteresowanym , że exifa nie usunąłem celowo. nie przykładam po prostu wagi do tego ponieważ sądzę, że nikomu te informacje w niczym nie pomogą. korzystam z cieniackich programów, które czasem zjadają exify. ale obiecuję poprawę. będę się starał aby zostawały.
co do szkieł to już pisałem na ich temat w moich ostatnich postach w styczniowym BŁ. sikorka zrobiona Tairem typu ZSRR 300mm myszołów na pieńku jupiterem 200mm tej samej produkcji a te tańczące jupiterem typu 135mm. powiem szczerze, że mają wiele wad jak to produkt z ZSRR ale są diablo ostre jak na szkła, które dorównują mi wiekiem o ile nie są starsze 300mm jest bardzo łatwy w ostrzeniu ze względu na ciekawy ślimaczy mechanizm pod spodem ale jest ciężki i sam dorobiłem do niego mocowanie co by się nie gibał. (początkowo kupiłem wraz z pierwszą puszką sigmę 70-300 ale kiedy pewien fotograf w sędziwym wieku pokazał mi ruska i spróbowałem z przejściówką to sigmy już nie chciałem do ręki brać.) oczywiście takich szkieł pełno na allegroszu chociażby, ale większość to szajs, szczególnie heliosy 58mm. jak to ruski- mają ogromny rozrzut jakościowy (najgorsze są pewnie te egzemplarze, które robili po łikendach i świętach państwowych ) . np. 200mm kupiłem , sprzedałem i kupiłem inny tego samego typu. na początku było ciężko ale wciąż się uczę i coraz bardziej się z nimi zaprzyjaźniam. kiedyś kupię sobie coś z AF ale puki co niestety priorytety... ale wracając do ostrości to nie wymaga poprawek z reguły jeżeli dobrze się trafi. najostrzejszy jest jupiterek 135 i to jest wyselekcjonowany z wielu egzemplarz, który dostałem w prezencie. czasem podostrzę rawa a po zmniejszeniu nigdy nie wyostrzam.
poglądowo wstawię dla przykładu pstryk (źle naświetlony gdyż to był próbny pstryk ale chodzi mi o ostrość więc na resztę proszę nie zwracać uwagi) dane w exifie. prosto z puszki, nic nie poprawiałem nie wyostrzałem ani przed zmniejszeniem ani po:
390.
przymknięty z f3,5 do 4(ale na pełnej dziurze praktycznie nie ma różnicy tylko, że trudno trafić gdyż strasznie płytki się robi, powyżej f8 jak już pisałem jest nieużytkowy)
a to ogromny crop z tego kadru również bez jakichkolwiek ingerencji:
391.
sądzę, że jak na pancerniki to źle nie jest. a elkę wciąż mam na myśli...