Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Luty 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
391 odpowiedzi w tym temacie

#81 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 14:55

400+TCx2 Dokładnie nie liczyłem, ale 20 kilka pewnie jest. Zdjęcia to 80-100% kadru.
Jak podpinam 7D robi się na prawdę spory zasięg :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#82 kaba

kaba
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 15:48

Kosmo fajne czrnule ;-) Musiałbym wyciąć dwa małe "laski" sąsiadom, żeby móc focić na 800mm :mrgreen: Pogoda jeszcze dopisze ;-) U mnie słońce poraz pierwszy od dłuższego czasu, ale za to w budzie pół metra wody :-| Jak wylałem prawie wszystko, to następnego dnia było znowu to samo. Buda na górce, wylewana woda spływa poniżej poziomu "podłogi", a po kilkunastu godzinach wszystko wraca do pierwotnego stanu :-/

#83 fotosc

fotosc

Napisano 08 lutego 2013 - 18:54

a mowili mi ze 400mm f/2.8 z tc ma bardzo malo GO a tu prosze jak ladnie wyszlo :-) :-)

#84 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 18:57

Kosmo, a jednak wróciły ,cos oprócz kruków było ?

#85 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 19:30

fotosc, Go jest wystarczająca Ostrość wg mnie taka sama jak bez. Trochę leci kontrast, ale niewiele. Trzeba przymknąć do f/8 i wtedy jest super. Na 5.6 spokojnie wystarcza.
Tomek_K, Kruki były jakieś 15 minut. Około 30szt. Wylądowało kilka i po 5 minutach się zmyły. Jeden myszak na 2 minuty i koniec zabawy. Ja już chyba rezygnuję z budy w tym roku. Koszty mnie przytłaczają pomału. 20km w jedną stronę do budy 3-4 razy w tygodniu bez efektów wkurza. A mój 4l Jeep mało nie pali :-) Nawet dowożenie żarcia zgodnie z zasadami jest wg mnie bez sensu, bo i tak jak widzę po fotopułapce nikt nie korzysta z mięsa oprócz jenotów i lisów w nocy. Ptaki nie ucierpią

#86 Podwyszyński

Podwyszyński

Napisano 08 lutego 2013 - 19:41

Kosmo, rewelacyjna jakość, aż miło się patrzy.

Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d

http://www.podwyszynski.eu/

#87 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 20:23

Dużo jest w sieci opinii ludzi, którzy coś słyszeli, widzieli itp. Ta moja 400-ka ma 20lat i jakoś daje radę nawet z najnowszą matrycą 5D III. To jest iso1000 i szarobury dzień. Mi to szkło wystarczy. W końcu przestałem myśleć o tele. A, że kosztowało niewiele jak na 00-kę tym bardziej się cieszę, że ją mam. Fakt wychodzi czasami fiolet wiadomo gdzie, ale jeden suwak załatwia sprawę
Jest dużo lepsza od 300/2.8 jaką jakiś czas miałem. Pewnie słabsza sztuka. Z TC x2 było mydło nawet na f/8
98
Dołączona grafika
99
Dołączona grafika

#88 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 08 lutego 2013 - 20:43

Kosmo - AF duzo lepszy w porównaniu do 5d2?
tak pytam z ciekawości, mialem kupić najpierw 5d3, ale zostawiłem 5k zł. na ew. wydłużenie zestawu w przyszłości i kupiłem 5d2. Szumy chyba podobne.
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#89 fotosc

fotosc

Napisano 08 lutego 2013 - 21:35

Kosmo, jaka przyslone miales przy zdjeciu 98??? ogonek juz sie nie zmiescil w GO

Czysta ciekawosc oczywiscie :-)

#90 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 21:56

kurdeniewiemco, Wrażenia bardzo pozytywne. Szumy o działkę mniejsze niż w II. Powyżej iso 4000 bez porównania. Robię tez ślubniaki i na tym mi zależało. AF lepszy niż w 7D w warunkach domowych. Na testy w terenie przyjdzie czas. AF jest z Dxa więc śmiga aż miło. Można powiedzieć tak: 5D i 5DII AF-u "nie miały", 40D,50D,7D i 5D III mają. Najlepszy ma 5D III z tych puszek jakie miałem do tej pory. Tam gdzie kończy się AF w II, zaczyna się w III
6k/s i cichy tryb przy którym ptaki zupełnie nie zwracają uwagi jak robię zdjęcia - fajna sprawa. Do ssaków pewnie jeszcze bardziej. Myślę, że puszka warta swojej ceny choć mimo to droga. Kupiłem ją tylko dlatego, ze miałem możliwość odliczenia vat
Wolę szybszą serię z 7D, ale możliwość fotografowania w słabych warunkach bezcenne.
Jeszcze 2 lata temu mając 40D + 400/5,6 nie dał bym rady zrobić wielu zdjęć. Kiedyś myślałem, że jak ktoś jest uparty to się da. Nie miałem kasy i sprzętu i się tak pocieszałem i usprawiedliwiałem. Teraz wiem, że sprzęt pozwala osiągać wiele więcej. Jeszcze tego nie umiem robić, ale może kiedyś. :-)
fotosc, f/8 - o ostry ogonek przy tym ułożeniu ptaka niezmiernie trudno

#91 mkkaczy

mkkaczy
  • Użytkownik
  • 1 095 postów

Napisano 08 lutego 2013 - 23:08

...i cichy tryb przy którym ptaki zupełnie nie zwracają uwagi jak robię zdjęcia - fajna sprawa.

Dla mnie to jest przełom dający nowe możliwości Ile klatek możesz wtedy zrobić /s?

#92 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 07:37

Technologa Canona dała na razie tylko 3, ale do spokojnych kadrów wystarcza.

#93 mycza

mycza

Napisano 09 lutego 2013 - 13:24

Znowu jest na czym oko zawiesić ;-)
Andrzej Myczkowski Warszawa

#94 Kahoola

Kahoola
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 15:14

Witam, długo mnie nie było, bo jakość moich zdjęć za kiepska jak na poziom FP. Ale codziennie podglądam forum :)

takie z dzisiaj:
100.
Dołączona grafika
101.
Dołączona grafika
102.
Dołączona grafika
103.
Dołączona grafika

Pozdrawiam! ;-)
Fujifilm HS10, Canon 500D. Nie fotografuję, naciskam spust migawki. Efekt tego bywa różny, najczęściej mizerny...Pozdrawiam wszystkich :)

#95 Gutek

Gutek

Napisano 09 lutego 2013 - 16:54

Kahoola, Skąd masz wiosnę? Ładne sarenkowe spotkanie.

#96 Kahoola

Kahoola
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 17:45

Gutek dziekuję :) od kilku dni 0 stopni, choć gdzieniegdzie jeszcze poły śniegu leżą... Dzisiaj oprócz futra były dwa myszaki, kruk, kuropatwa i drobne ptactwo ale straszne gnioty wyszły :/ Pozdrawiam wszystkich!
Fujifilm HS10, Canon 500D. Nie fotografuję, naciskam spust migawki. Efekt tego bywa różny, najczęściej mizerny...Pozdrawiam wszystkich :)

#97 ryba

ryba

Napisano 09 lutego 2013 - 18:19

Kahoola Ładne zdjęcia ale 101 i 102 bym trochę inaczej skadrował ten pusty tł jest niepotrzebny.

Ja dzisiaj poległem, było dosyć jasno i jakaś biała mgła a na drzewach szadź. Jak zacząłem kombinować z korektą ekspozycji to nic nie wyszło sensownie.
Chciałem dzięcioły w locie cyknąć. I były aż dwa, na dodatek się biły i ganiały.
Już wolę jak jest bez śniegu wtedy jest lepiej (sójka sprzed kilku dni)
Myszołów też się pojawił, usiadł tylko jeden i nic ciekawego nie robi.

104
Dołączona grafika
105
Dołączona grafika
106
Dołączona grafika
107
Dołączona grafika

#98 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 09 lutego 2013 - 18:23

Kahoola, całkiem niezła seria. NIe masz co narzekać.
ryba, fajnie eksperymentujesz.

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#99 Kahoola

Kahoola
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 18:47

michalv dziękuję :) staram się, z różnym skutkiem :) ryba dziekuję za cenna uwagę, potrzebuję takich. Nastepne będą bardziej przemyślane (o ile nie zwieją) :->
Chciałabym od razu przeprosić, że nie komentuję zdjęć innych forumowiczów. Dla mnie wszystkie są bomba, powtarzała bym się: "świetne" a to nic nie wnosi. Ja jestem jeszcze daleko w tyle, mam dużo nauki przed sobą - od Was czerpię wzór i inspirację :) Pozdrawiam wszystkich fotopstrykaczy :)

#100 Leśnik (Paweł)

Leśnik
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 09 lutego 2013 - 18:56

witam, wrzucam moje pierwsze zdjęcia - uwagi mile widziane.Dołączona grafika Dołączona grafika