Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Czerwiec 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#181 marianzzz1

marianzzz1
  • Użytkownik
  • 280 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 10:35

maciosek, Sławek dobrze pisze!

#182 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 10:39

piotr14, fajne spotkanie, natomiast szkoda przepaleń w tle.
maciosek przedmówca dobrze prawi tym bardziej ,że w tle widać ładny zielony kolor.

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#183 piotr14 (Piotr)

piotr14

Napisano 27 czerwca 2013 - 11:33

adamotl, dzięki,no niestety szkoda :-/

#184 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 27 czerwca 2013 - 14:58

Witam mam pytanie ktoś focił lub zna ten obiektyw Minolta 300/2.8 APO
bo mam oferte kupna i nie wiem czy jest wart zainteresowania.
CANON

#185 mycza

mycza

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:22

Witam mam pytanie ktoś focił lub zna ten obiektyw Minolta 300/2.8 APO
bo mam oferte kupna i nie wiem czy jest wart zainteresowania.

Optyka jest bdb, proponuję poczytać na Forum Konica-Minolta ;-) :mrgreen:
Andrzej Myczkowski Warszawa

#186 maciosek

maciosek
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 16:29

maciosek, weź do balkonu przymocuj jakiegoś kijka i foć Bedziesz miał super zdjęcia.

Oj myślałem o tym,myślałem, cały czas myślę :-D Gdyby te pustułki były na moim balkonie to pewnie cały czas bym siedział przy tym patyku. Niestety żyją sobie one tylko u rodziny znajomego, którzy zaprosili mnie na sesję i zapraszają dalej ale nie bardzo chcę truć im d... częstymi odwiedzinami :-P Dużo było śmiechu przy tej 1. sesji, a jak naniosę jeszcze jakichś badyli, siatek, albo namiot to się ludziska zdziwią...oj zdziwią. W każdym razie, dzięki za radę, może się przemogę i zorganizuję to jakoś.
Zapraszam: http://mieszalski.wordpress.com/
D90, N 70-300 vr, N 18-55 Dobry koń i z błota ruszy :)

#187 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 27 czerwca 2013 - 17:56

mycza, dzięki nie pomyślałem o tym forum
CANON

#188 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 27 czerwca 2013 - 18:37

(...) a jak naniosę jeszcze jakichś badyli, siatek, albo namiot

Byle byś śledzi od tego namiotu w podłoge nie wbijał :mrgreen:

Takiego balkonu to tylko pozazdrościć. Należy pamiętać, że dla nich zasadniczo cały balkon jest gniazdem (w końcu młode tam się wykluły i tam dorastają). Jakoś nie widze możliwości zamocowania tych patyków bez niepokojenia ptaków. Zrobienie dobrego zdjęcia kusi ale ze względu na dobro ptaków czy warto? Nikt z nas Ci zabronić nie może, sam musisz ocenić jakie ryzyko niesie za sobą każda ingerencja w ich otoczenie.
Życzę wspaniałych fot, ciekawych obserwacji i rozważnych decyzji.
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#189 Max13

Max13

Napisano 27 czerwca 2013 - 21:44

291

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#190 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 27 czerwca 2013 - 22:40

Takiego balkonu to tylko pozazdrościć. Należy pamiętać, że dla nich zasadniczo cały balkon jest gniazdem (w końcu młode tam się wykluły i tam dorastają). Jakoś nie widze możliwości zamocowania tych patyków bez niepokojenia ptaków. Zrobienie dobrego zdjęcia kusi ale ze względu na dobro ptaków czy warto? Nikt z nas Ci zabronić nie może, sam musisz ocenić jakie ryzyko niesie za sobą każda ingerencja w ich otoczenie.

Zasadniczo pustulki i tak mają bardzo bliski kontakt z człowiekiem, wszak robią gniazdo na parapetach i nierzadko oglądają z domownikami wspólnie tv hehe ;-) Wyjście pod nieobecność dorosłych szkód raczej nie zrobi, bo ludzie nieświadomi zachowań dzikich ptaków, na pewno nie zachowują takiej ostrożności jak my, fotografowie czy przyrodnicy i pewnie z nosem wlepionym w szybę obserwują zachowania ptaków, nierzadko może i głaszcząc młode ;-) Nie mówie, żeby siedzieć z aparatem na balkonie, ale fotografować nawet przez czystą szybę, czy uchylone drzwi balkonowe :-) Ale do niczego nie namawiam, bo jak zwykle zdrowie i dobro ptaków najważniejsze ;-)
Pozdrawiam

#191 maciosek

maciosek
  • Użytkownik
  • 144 postów

Napisano 27 czerwca 2013 - 23:37

Dobrze mówicie Panowie i slawoj i Argo. Dobro ptaków naturalnie najważniejsze, jednak w tym wypadku całe szczęście fotografowanie nie wpływa jakoś negatywnie na pustułki, a to dlatego, że robią one furrorę tak wśród domowników i jak i ich znajomych, którzy nie specjalnie mają pojęcie jak nie szkodzić ptakom i właśnie próbują głaskać młode albo siedzą na balkonie oglądając ptaki z metra, albo filmują je komórkami z bliskiej odległości. Oczywiście namawiam "laików" do jak najostrożniejszych działań. Poskutkowało to tym, że nie odczuwają one właściwie lęku wobec ludzi nie wykonujących gwałtownych ruchów, co nie znaczy że te ptaki niepokoję- wszystkie zdjęcia wykonałem przy zachowaniu maksymalnej ostrożności.
Zapraszam: http://mieszalski.wordpress.com/
D90, N 70-300 vr, N 18-55 Dobry koń i z błota ruszy :)

#192 slawoj (Sławek Wojtczak)

slawoj

Napisano 28 czerwca 2013 - 09:38

Dobrze mówicie Panowie i slawoj i Argo. Dobro ptaków naturalnie najważniejsze, jednak w tym wypadku całe szczęście fotografowanie nie wpływa jakoś negatywnie na pustułki, a to dlatego, że robią one furrorę tak wśród domowników i jak i ich znajomych, którzy nie specjalnie mają pojęcie jak nie szkodzić ptakom i właśnie próbują głaskać młode albo siedzą na balkonie oglądając ptaki z metra, albo filmują je komórkami z bliskiej odległości. Oczywiście namawiam "laików" do jak najostrożniejszych działań. Poskutkowało to tym, że nie odczuwają one właściwie lęku wobec ludzi nie wykonujących gwałtownych ruchów, co nie znaczy że te ptaki niepokoję- wszystkie zdjęcia wykonałem przy zachowaniu maksymalnej ostrożności.

Czyli jest tak jak sądziłem :-> Widać dobrze znam ludzką mentalność hehehe :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam i udanych wakacji wszystkim życzę ;-) Ja na wakacje muszę czekać jeszcze do połowy lipca hehehe ;-)

#193 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 28 czerwca 2013 - 18:03

Pozdrawiam i udanych wakacji wszystkim życzę Ja na wakacje muszę czekać jeszcze do połowy lipca hehehe

Fajnie byłoby cofnąć się w czasie :drunk: :girl0: :beer: :g-hyhy: :beer2: :girl: Teraz to mogę tylko sobie powspominać :cry:
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#194 Max13

Max13

Napisano 29 czerwca 2013 - 08:20

292.
Dołączona grafika

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#195 monia77

monia77
  • Użytkownik
  • 511 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 15:51

Gratuluję Wszystkim ujęć nie będę wymieniać każdego z osobna bo dawno nie zaglądałam ale jest na czym oko zawiesić.Ja ostatnio za owadami ganiam bo ptaków mało nie licząc tego co przy poidełku w lesie ale to standart ptasi,na torowisku wciąż "basen" i nie ma jak focić a i pogoda raz fajnie raz pada.dlatego ode mnie takie gnioty
293
Dołączona grafika
294
Dołączona grafika
295
Dołączona grafika
296
Dołączona grafika
297
Dołączona grafika
canon eos 50d,Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,statyw Velbon Sherpa 200R,sony H5
http://przyropol.blogspot.com/

#196 KRISTOVAL (Krzysztof)

KRISTOVAL
  • Użytkownik
  • 1 132 postów

Napisano 29 czerwca 2013 - 17:25

298.

czysto dokumentalne-w tym roku zanosi się na wysyp ślepowronow -miejsca na czatownie zlokalizowałem-czas się zbroić :-D a mam zaległości nie było mnie prawie 6 miesięcy (najlepszy okres straciłem,ale taka praca)
Dołączona grafika
Z pozdrowieniami, Krzysiek

#197 fotosnajper (Paweł Kołodziejski)

fotosnajper

Napisano 29 czerwca 2013 - 22:57

Witam GRATULACJE dla wszystkich za piękne foty.
299
Dołączona grafika
300
Dołączona grafika
301
Dołączona grafika
302
Dołączona grafika
303
Dołączona grafika
CANON

#198 marianzzz1