Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Czerwiec 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#141 gruber16 (Grzegorz Burkowski)

gruber16

Napisano 20 czerwca 2013 - 11:19

222.
Dołączona grafika
223.
Dołączona grafika

#142 olekhagge

olekhagge
  • Małomówny
  • 37 postów

Napisano 20 czerwca 2013 - 12:28

Witam Was serdecznie, mimo, że już kiedyś parę postów napisałem, teraz uznajmy, że to mój debiut tutaj:
224:
Dołączona grafika
225:
Dołączona grafika
Pozdrawiam serdecznie, Olek Hagge

#143 mycza

mycza

Napisano 20 czerwca 2013 - 15:30

Niektóre kadry bardzo fajne, graty dla autorów.
Andrzej Myczkowski Warszawa

#144 Technik

Technik

Napisano 20 czerwca 2013 - 17:50

Niby pospolity, ale mogę wreszcie napisać, że mam go ;) Ciekawe, ilu z nas ma na rozkładzie ciekawe drapieżne, brodzące itp, a nie ma dobrych zdjęć wróbla, gawrona czy kawki ;)

Ja bym chętnie zajął się foceniem miejskich pospoliciuchów i ich ciekawych zachowań które obserwuje codziennie ale mam opory przed łażeniem, leżeniem z obiektywem na osiedlowych skwerkach :-)

Dzisiaj rano grubszy zwierz nie chciał pozować.
226
Dołączona grafika

227
Dołączona grafika

#145 rusałka

rusałka
  • Użytkownik
  • 209 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 09:52

Technik, wow jakie piękne !! normalnie jak patrzę na 226 to tak jakby się ruszała :->

pozostałe też piękne zdjęcia i super spotkania szczególnie 212 mi przypadło te kolorki i model

nastały upały więc najlepiej schłodzić się w jeziorkach dzisiaj o 6.00 wybrałam się na spacer z psem nad nasze Glinianki, oczywiście wędkarzy trochę było ale nie przeszkadzali bo siedzieli cicho :mrgreen: troszkę połaziliśmy poobserwować tutejsze ptactwo i udało się coś tam udokumentować ;-) ale zawsze odległość spora więc na max zoomie :-( po spacerze odpoczynek w wodzie (na takiej wyznaczonej plaży ) :mrgreen: aż miło zero ludzi, woda cieplutka

a co spotkałam

bączka

228.

Dołączona grafika

229.

Dołączona grafika

230.
Dołączona grafika

231.

Dołączona grafika

232.

Dołączona grafika

pozdrawiam i życzę udanych i ciekawych spotkań

#146 Jarus (Jarosław Waligórski)

Jarus
  • Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 13:07

Gratuluję autorom udanych fotek i zazdroszczę możliwości wyjścia w teren. Mi się jak na razie nie zanosi na focenie.

Ja bym chętnie zajął się foceniem miejskich pospoliciuchów i ich ciekawych zachowań które obserwuje codziennie ale mam opory przed łażeniem, leżeniem z obiektywem na osiedlowych skwerkach :-)

Mam dokładnie to samo! W Poznaniu pełno kawek, kosów, gawronów, kwiczołów na trawnikach a ja nie mam porządnych fotek tych gatunków.
Ale ludzie łażący po chodnikach i gapiący się na mnie mocno mi przeszkadzają. O totalnie 'zaminowanym' terenie przez psy nie wspomnę... :-D

Pozdrawiam!

Jarosław 'Jarus' Waligórski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikon D7200, 18-105kit + 300/4 AF-S + TC 1.4, Tamron G2 150-600,  Manfrotto 190XProB+496RC2 + kompletny brak czasu :(

#147 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 21 czerwca 2013 - 13:55

America, masz rację, większość z nas woli fotografować jakieś mniej pospolite gatunki :-D Bardzo ładne zdjęcia pokazałeś.
Marian, gratuluję ślepowronów, mam nadzieję, że rozwiniesz temat. Trzymam kciuki ;-)
gruber16, podoba mi się bocian na 223
olekhagge, popracuj nad ostrością :mrgreen: 224 lepiej wyglądałoby w pionie. 225 ciekawie skadrowany, dobrze naświetlony, ja bym go trochę ocieplił. ;-)
Technik, dobre kadry zapodałeś :lol: , szkoda że nie udało uchwycić srzydeł u pszczoły :-(
rusałka, gratuluje bączka :clap: a i scena z ważkami też fajnie wyszła :-P
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#148 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 16:41

Coraz ciekawiej robi się w wątku . Gratulacje dla autorów zarówno za kadry jak i świetne gatuki.
233.
Dołączona grafika

Mam do Was takie pytanie czy taki pasiasty bokeh może być wynikiem tego ,że w tle jest wysoka trawa czy to wina obiektywu bo na niektórych zdjęciach z tej serii mam paski a na niektórych ładne rozmazane tło??

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#149 Marian

Marian
  • Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 19:41

Coraz ciekawiej robi się w wątku . Gratulacje dla autorów zarówno za kadry jak i świetne gatuki.
233.
Obrazek

Mam do Was takie pytanie czy taki pasiasty bokeh może być wynikiem tego ,że w tle jest wysoka trawa czy to wina obiektywu bo na niektórych zdjęciach z tej serii mam paski a na niektórych ładne rozmazane tło??

a jaki obiektyw ? Czasami rozmywa się w ten sposób tło poprzez wiatr.

#150 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 21 czerwca 2013 - 22:27

233.
Obrazek

a jaki obiektyw ? Czasami rozmywa się w ten sposób tło poprzez wiatr.

Sigma 100-300mm f4.

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#151 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 08:58

adamotl, zdejmij filtr uv.

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#152 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 22 czerwca 2013 - 11:11

ja tak miałem kiedyś porzucenie UV zdecydowanie pomogło.

#153 Mustang_71

Mustang_71

Napisano 22 czerwca 2013 - 12:08

UDILEK, Dratwa, dobrze prawią - ja miałem czasem podobne objawy na fotkach. Od ponad roku nie mam UV na sowim tele.
I żeby nie pisać bez fotki zapodam coś z wczoraj :)
243.
Dołączona grafika

244.
Dołączona grafika

... jest wolna chwila??? No to czas do lasu :)
Canon EOS 5D III, C 24-105 f/4.0 L IS USM, C 300 f/2.8L EF IS II USM, TC EF 2.0x III, C 100-400mm L IS USM, "pośredniaki" - Manfrotto 055XPROB

#154 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 14:10

adamotl, zdejmij filtr uv.

Nie używam.
MUSTANG_71 ,zdjęcia prezentują fajny leśny klimat, idzie Ci coraz lepiej w temacie, życzę powodzenia i czekam na dalsze próby.

#155 UDILEK (Jarek)

UDILEK
  • Użytkownik
  • 1 732 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 14:30

adamotl, jak nie filtr, to nie mam pojęcia.

PENTAX K10D, K-5, SIGMA 50-500 mm f/4-6.3 DG EX APO RF + PENTAX MACRO 100mm/2,8 i TROCHĘ ZABAWEK NA M42. NOKIA N8 :-) MOJE VIDEO

#156 Max13

Max13

Napisano 22 czerwca 2013 - 16:14

MUSTANG_71 - super

245.
Dołączona grafika

Pozdrawiam

Zeszyt Podróżny

#157 motylpodlaski

motylpodlaski

Napisano 22 czerwca 2013 - 17:02

Marian gratuluję ślepowrona, Technik bardzo ładnie :) technicznie, innym też ładnie powychodziło, wrzucam trochę lepidopterów i parę krajobrazków
246.
Dołączona grafika
247.
Dołączona grafika
248.
Dołączona grafika
249.
Dołączona grafika
250.
Dołączona grafika
251.
Dołączona grafika
252.
Dołączona grafika
253.
Dołączona grafika
254.
Dołączona grafika
255.
Dołączona grafika
فراشة пеперуда leptir mjatel sommerfugl פרפר fiðrildi 나비 kipepeo fjäril bươm bướm papilio www.motylpodlaski.pl

#158 gruber16 (Grzegorz Burkowski)

gruber16

Napisano 22 czerwca 2013 - 17:57

MUSTANG_71,ładny zwierzak
256.
Dołączona grafika
257.Czy to jest piecuszek?
Dołączona grafika

#159 olekhagge

olekhagge
  • Małomówny
  • 37 postów

Napisano 22 czerwca 2013 - 20:25

Argo, Eh, szkiełko robi ostre zdjęcia jak nie ma powyżej 260mm i jest światełko. W innych przypadkach słabo! Mam nadzieję, że dziś się trochę poprawiłem :-)
MUSTANG_71, fajnie mu w tym leśnym kadrze!
gruber16, idę za pierwiosnkiem - ciemne nogi i stonowane upierzenie (piecuch ma więcej zółtego na piersi). Choć najlepiej po śpiewie...
258.
Dołączona grafika
Pozdrawiam, Olek Hagge

#160 Dratwa (Paweł Szydło)

Dratwa

Napisano 22 czerwca 2013 - 21:21

Max13, gruber16, olekhagge, konkretne środowiskowe kadry.
MUSTANG_71, strasznie Ci zazdroszczę tego zwierzaka. u mnie się nie przyjęły. raz w życiu widziałem dzikiego w wieku ośmiu lat.