Temat Atlasu Roślin i Zwierząt na Fotoprzyroda.pl chodzi mi po głowie właściwie od początków powstania forum, pisałem o tym już w 2007 roku.
Teraz jednak w związku z tym, że sporo się dzieję na forum, mamy nową technologię dającą spore możliwości pomyślałem, że może spróbowalibyśmy ruszyć temat.
Temat nota bene trudny, pracochłonny, czasochłonny, ale jak to mówią nie od razu Rzym zbudowano...
Wizja jest taka, żeby na Fotoprzyrodzie powstał Atlas Fauny i Flory z informacjami encyklopedycznymi oraz dodatkowymi informacjami przydatnymi dla fotografów oraz wybranymi zdjęciami danego gatunku.
Jeżeli chodzi o same informacje encyklopedyczne, to takich opracowań jest sporo, więc niczym się nie będziemy wyróżniać (może poza szczegółowością obserwacji), ale myślę, że powinniśmy się skupić zwłaszcza na informacjach dodatkowych jak:
- odgłosy (zwierzęta) (mp3)
- trop (zwierzęta)
- zdjęcia piór (ptaki)
- jak i kiedy fotografować - pomocne wskazówki fotografowania danego gatunku dla początkujących
- encyklopedyczne zdjęcia gatunku (w przypadku zwierząt samic i samców, w przypadku roślin różne pory roku).
To na razie sam szkic myślowy.
Była już podobna inicjatywa obywatelska na forum dotycząca atlasu ptaków (tutaj wątek).
Jak wcześniej pisałem - zdaje sobie dokładnie sprawę z tego, że temat jest trudny, ale jeżeli uzbierała by się grupka ludzi, którzy byliby zainteresowani zaangażowanie, to możemy zrobić buzę mózgów i pomyśleć wspólnie jak to ugryźć. 20 osób, którzy rocznie są w stanie przygotować 5 artykułów, to już 100 gatunków.
Działamy?