Zdjęcie z ukrycia robione pilotem.
Napisano 06 listopada 2013 - 19:05
#2 (Paweł Wróblewski)
Napisano 06 listopada 2013 - 20:53
Teleobiektywem? chyba nie sądzisz że trafisz z ostrością?
Szerokim z bardzo przymkniętą przysłoną jesteś w stanie trafić. Pomijam niepanowanie nad kadrem i nie do końca nad ekspozycją(nawet w półautomacie).
Łatwiej postawić patyk przy karmniku, masz szanse że na patyk usiądą. Pomijam kwestie wabienia, bo się na tym zbytnio nie znam.
Napisano 06 listopada 2013 - 21:43
Napisano 06 listopada 2013 - 21:54
W okresie zimowym to chyba karmnik lepiej by się sprawdził niż dźwięki, tym bardziej że sikorki są zawsze głodne.
Napisano 06 listopada 2013 - 22:07
#6 (Michał Przystaś)
Napisano 07 listopada 2013 - 20:21
@Marek40, w odpowiedzi na Twoje pytanie "czy warto?" Powiem, że warto jeśli chcesz zdobyć nowe doświadczenie i poznać tą technikę fotografowania. Jeśli chodzi Ci o zdjęcie sikorki to zdecydowanie szkoda zachodu. Sikorki można fotografować bez większych problemów z bardzo małej odległości, dość często potrafią usiąść na osłonie obiektywu. Chyba w zeszłym roku ktoś pokazywał zdjęcia robione na 18mm. Co do samej techniki to odsyłam Cię do lektury książki Radoslava Stacha "Fotołowy" tam autor opisał ją dosyć dobrze. Myślę, że wabienie głosem w okresie jesienno - zimowym rezultatu nie przyniesie, teraz ptakom w głowie "najeść się i byle do wiosny" a nie amory i terytoria...
https://www.facebook...ystasfotografia
Napisano 07 listopada 2013 - 21:49
Napisano 09 listopada 2013 - 18:59
Zmieniłem tytuł tematu, na taki który coś mówi o treści wątku.