Tak jak w temacie chciałbym ściągnąć jakiś program do obróbki zdjęć ale nie mam pojęcia jaki.Jakiego wy używacie?
Jakiego używacie programu do obróbki zdjęć?
#1 (Krzysiek)
Napisano 26 grudnia 2013 - 08:56
#2 (Marek Skruch)
Napisano 26 grudnia 2013 - 09:49
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
#3 (Andrzej Smoliński)
Napisano 26 grudnia 2013 - 09:50
Witam. Skoro napisałeś że chcesz go ściągnąć to z automatu można wykluczyć programy płatne... polecam na początek Gimp'a. Jeśli poświęcisz trochę czasu i znajdziesz, według Ciebie, użyteczne skrypty czy wtyczki to powinieneś być zadowolony.
pozdrawiam
Vulpes mnie uprzedził
Użytkownik asfoto edytował ten post 26 grudnia 2013 - 09:50
Nikon D500 T17-50 VC, S 150 OS, Samyang 8mm
Facebook
Napisano 26 grudnia 2013 - 09:58
Skoro napisałeś że chcesz go ściągnąć to z automatu można wykluczyć programy płatne...
Całego photoshopa można ściągnąć ;P i przez dwa tygodnie używać za darmo
#5 (Krzysiek)
Napisano 26 grudnia 2013 - 10:00
Dzięki ja na razie chce jakiś łatwiejszy zobaczyć o co chodzi itp bo dopiero zaczynam tak na poważnie fotografować.
#6 (Andrzej Smoliński)
Napisano 26 grudnia 2013 - 10:17
Całego photoshopa można ściągnąć ;P i przez dwa tygodnie używać za darmo
Też racja
Nikon D500 T17-50 VC, S 150 OS, Samyang 8mm
Facebook
#7 (Krzysiek)
Napisano 26 grudnia 2013 - 11:19
Ja mam jeszcze pytanie jak wy tu tak tez zdjęcia zamieszczacie tez je w photoshopach poprawiacie albo np. jak na konkurs?
#8 (Łukasz Tworek)
Napisano 26 grudnia 2013 - 11:45
Ja polecam Lightrooma, sprawdza mi się doskonale jako miejsce gdzie mam skatalogowane zdjęcia i od razu mogę je segregować, obrabiać i wywoływać z rawów bez skakania miedzy folderami programami itd. 99.9% zdjęć w nim obrabiam i nigdy nie było tak, że dla jakiejś funkcji musiałem przerzucić się na PS bo w LR jej nie było. Nie orientuje się jak wygląda sprawa z trialową wersja, pewnie jest, ale to tez stosunkowo niedrogi program bo koło 300 zł.
Napisano 26 grudnia 2013 - 12:51
Testowałem wiele programów i z darmowych to jedynie Canon DPP (tylko dla aparatów canona) jest godny polecenia ewentualnie pod linuxa darktable a dalszą obróbkę można kontynuować w delaboratory - program lepszy moim zdaniem od gimpa gdyż działa szybko i plynnie, ma sporo opcji a co najważniejsze pracujemy w nim na maskach.
P.S.
Jeżeli zdjęcie jest prawidłowo naświetlone to w dpp uzyskamy lepszy efekt niz w lightroomie.
DPP plusy:
- DLO
- lepsza kolorystyka zdjęcia na starcie
- krzywe
- lepiej odszumia chrominancje
DPP minusy:
- słabo radzi sobie z prześwietleniami
- słabo radzi sobie z rozjaśnianiem cieni
Lightrom plusy
- dobrze radzi sobie z prześwietleniami
- dobrze radzi sobie z rozjaśnianiem cieni
Lightrom minusy:
- brak krzywych
- brak DLO
Użytkownik kulek855 edytował ten post 26 grudnia 2013 - 13:01
Vanitas vanitatum et omnia vanitas.
#10 (Patryk)
Napisano 26 grudnia 2013 - 19:19
Mam pytanie.. czy obrabiacie wszystkie zrobione zdjęcia?i co najczęściej poprawiacie?
Napisano 27 grudnia 2013 - 08:52
Mam pytanie.. czy obrabiacie wszystkie zrobione zdjęcia?i co najczęściej poprawiacie?
Nie wszystkie, szkoda na to czasu. Dlatego warto mieć program, który łączy katalogowanie zdjęć z ich obróbką - czyli Lightroom albo DxO - jako te foty trzeba na dyskach poukładać żeby potem sie nie zgubić... po zgraniu zdjęć takie programu pozwalają ci łatwo przejrzeć i wybrać te które ci się podobają - resztę wywalasz albo zostawiasz nietkniętą. Ale to wszystko zalezy od tego jak fotografujesz - to się przydaje jak z sesji wracasz z 50-1000 zdjęć
Najczęściej poprawia się kontrast, balans bieli, odszumia (DxO i LR mają najlepsze odszumairki), wyciąga cienie/przepalenia, kadruje - staram się ponad to nie wychodzić. W przypadku krajobrazów używam też często gradientowego przyciemniania/rozjaśniania, co w pewnym stopniu zastępuje filtry połówkowe.
#12 (Krzysiek)
Napisano 27 grudnia 2013 - 15:43
ja słyszałem ze na konkurs fotograficzny nie można poprawiać zdjęć prawda to?
Napisano 27 grudnia 2013 - 16:07
Hehe, dopiero orientujesz się w temacie obróbki zdjęć a już się przejmujesz konkursami fotograficznymi? Każdy konkurs ma swój regulamin i nie ma jakiegoś obowiązku by stosował się do jakiegoś master regulaminu pod względem obróbki zdjęć...
By nie było całkiem OT to używam LR.
/v.
Napisano 27 grudnia 2013 - 20:02
ja słyszałem ze na konkurs fotograficzny nie można poprawiać zdjęć prawda to?
Zasadniczo wchodzimy tu na bardzo grząski grunt ale... nie istnieje coś takiego jak zdjęcie bez obróbki. Zdjęcie z definicji jest jakąś tam kopią rzeczywistego obrazu - obrobioną tak czy inaczej. W fotografii obróbka występowała zawsze, już od początku fotografii. Problem zaczyna się w momencie kiedy ktoś tą kopię rzeczywistości zaczyna zmieniać tak, że zmienia się sens całej sceny. Wszystkie konkursy muszą dopuszczać globalne zmiany kontrastu i kolorystyki bo inaczej nie dopuszczone byłoby żadne zdjęcie. Nawet jeśli TY nic nie robisz ze zdjęciem to robi to twój aparat - bez twojej wiedzy i/lub kontroli.
Co innego robienie fotomontaży usuwanie istotnych elementów ze zdjęcia lub selektywna ich zmiana. To takie ogólne zasady zwykle spotykane w konkursach.
Napisano 27 grudnia 2013 - 20:40
ja od bardzo dawna do podstawowej obróbki używam czeskiego PhotoZonera.
Bardzo przyjemny i przyjazny w obsłudze, w dodatku szybciutko nim można jpegi poprawiać,zmniejszać i katalogować.
Do RAWów trochę gorszy, dlatego na gwiazdkę napisałem list do Mikołaja o Lightroom'a 5 - właśnie się go uczę
Napisano 08 stycznia 2014 - 22:10
Dla wszystkich zainteresowanych naprawdę ciekawym programem do obróbki zdjęć (używam PhotoZonera od kilku lat) jest okazja na darmową wersję:
Usunąłem link - niestety data darmowego dostępu już wygasła - August
Szczerze polecam, szczególnie do szybkiej obróbki jpegów. Moduł RAW też jest, choć osobiście za nim nie przepadam.
Napisano 09 stycznia 2014 - 23:56
W poprzedniej wersji tego postu użyłem zwrotu, który mógł być odebrany jako obraźliwy - dlatego usunąłem ten wpis i przepraszam tych, których moje słowa mogły dotknąć - August
Photoshop CS6 to świetny program, ale jego cena jest jednak dla wielu zaporowa, inna kwestia to czy każdy potrzebuje od razu "mercedesa".
Sskoro już przy produktach Adobe jesteśmy - to dla większości zastosowań zupełnie wystarczy Photoshop Elements albo jeszcze lepiej Lightroom, które w wersjach studenckich można kupić w cenie 1/10 Photoshopa CS.
Nie każdy też musi od razu wszystko robić w Photoshopie - do podstawowej obróbki jest sporo naprawdę niezłych i niedrogich programów. Ja akurat znam i polecam PhotoZonera (akurat sam za mój płaciłem) - może komuś innemu się przyda i spodoba?
#19 (Michał Przystaś)
Napisano 11 stycznia 2014 - 09:30
Zgadza się, do zastosowań profesjonalnych to idealny program. Myślę, że większość amatorów nie wykożysta jego ogromnego potencjału.Photoshop CS6 to świetny program, ale jego cena jest jednak dla wielu zaporowa, inna kwestia to czy każdy potrzebuje od razu "mercedesa".
Mnie namówił @Roby na Photoshop Elements, obecnie używam v11 ale jest już dostępna v12. Narazie mi wystarcza, jest znacznie lepszy od programu canona dołączonego do aparatu.
https://www.facebook...ystasfotografia
Napisano 11 stycznia 2014 - 18:42
Ja używam canonowskiego DPP. Podstawowa obróbka mi wystarczy, nie lubię dużo mieszać w zdjęciach. A jak fota jest nieudana to nawet obróbka jej nie uratuje
Canon 300mm f4 non IS L + 40d + 7d