Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Aparata kompaktowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 Biodar

Biodar
  • Użytkownik
  • 126 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 20:59

na stronie optyczne.pl w zakładce "testy" są m.in testy różnych kompaktów - może coś wybierzesz dla siebie 

Parę moich fotek:  http://biodar.flog.pl

#22 Maślak

Maślak
  • Użytkownik
  • 506 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 16:59

Kiedy rozsypała mi się praktica, postanowiłem wreszcie kupić sobie cyfrzaka. Z powodów, które wcześniej opisał August, wybór padł na Panasonic Lumix DMC-FZ18 (18-krotny zoom optyczny), którym robiłem zdjęcia przyrodnicze z różnym skutkiem przez trzy lata. Jako że wrogiem dobrego jest lepsze, dzisiaj jestem posiadaczem lustrzanki z teleobiektywem 150-500 mm, co nie oznacza że kompaktem nie da się robić dobrych zdjęć.

Decydując się jednak na kupno kompakta z dużym zoomem, uważam że warto dokupić solidny statyw. Kompakty są bardzo lekkie i przy robieniu zdjęć z ręki przejmują wszystkie drgania, co na dużych zbliżeniach powoduje silne skakanie obrazu pomimo włączonej podwójnej stabilizacji.

#23 YOBACK

YOBACK

Napisano 01 stycznia 2014 - 17:30

A co myślicie o połączeniu aparatu Konica Minolta Dimage z6 z jakimś makrokonwerterem + dyfuzor home made? 

Mam jeszcze jedno pytanie. Robiąc makro, ustawiacie na tryb super makro(na przykład) i używacie też telezooma? 

Canon 600D + Canon 55-250 + Canon 18-55

logo1.png

#24 rafal0212

rafal0212
  • Małomówny
  • 47 postów

Napisano 13 stycznia 2014 - 15:28

Znacie jakieś nie drogie aparaty kompaktowe, makro. Tak w cenie do 1000 zł.

#25 Krzysiek93 (Krzysiek)

Krzysiek93
  • Małomówny
  • 95 postów

Napisano 13 stycznia 2014 - 15:41

Ja ostatnio kupilem nikon coolpix l820 fajnie nawet zdjecia wychodza ale musze statyw dokupic bo na tym zoomie uciekaja te zdjecia jak w rece trzymasz.

#26 lucklucky

lucklucky
  • Małomówny
  • 3 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 15:29

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem Canona z zoomem 50 x. Wiadomo, taki zoom to i wada i zaleta, bez statywu ani rusz itd, natomiast zastanawia mnie jakość zdjeć na zoomie powyżej 30, 40. Czy takie cudo nada się do focenia ptaków? Ogniskowa 1200 trochę do mnie przemawia, na chwilę obecną mam lustro + 150-500mm, natomiast bez zasiadki nawet z 500 mm jest ciężko coś fajnego ustrzelić, bo wszystko ucieka/.

#27 Krzysiek93 (Krzysiek)

Krzysiek93
  • Małomówny
  • 95 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 16:29

Ja mam nikona coolpix l820 z zoomem x30 i powiem ci ze zdjecia ptakow nie ma bata robic chyba ze golebie albo kaczki a jakos zdjec nawet ujdzie tylko bez statywu ani rusz,ja mam zamiar w rok ogarnac wszystko i przejsc na lustrzanke.

#28 Argo (Michał Przystaś)

Argo

Napisano 10 lutego 2014 - 17:13

zastanawia mnie jakość zdjeć na zoomie powyżej 30, 40. Czy takie cudo nada się do focenia ptaków? Ogniskowa 1200 trochę do mnie przemawia, na chwilę obecną mam lustro + 150-500mm,

:hmmm: Jakieś dokumentacyjne pewnie da się zrobić, na cokolwiek lepszej jakości nie masz co liczyć. Też, miałem takie szkło jak Ty, szybko wymieniłem na 400mm ale bardzo często brakuje mi 300mm ;)
Canon 7D | Sigma 18-200 | Canon EF 100mm f/2,8L macro | Canon EF 300mm f/2.8L IS | TC 1.4x III | TC 2x III

https://www.facebook...ystasfotografia

#29 monia77

monia77
  • Użytkownik
  • 511 postów

Napisano 10 lutego 2014 - 17:25

Widziała fotki z canona 50x zoom i powiem,że byłam pod wrażeniem,też w niedalekiej przyszłości go kupię.Tyle,że trzeba dobrze poczytać instrukcję i będzie git.Gość co pokazywał mi fotki na róznej odległosci jest fotografem slubnym więc pojęcie ma o jakości i foceniu.Najgorsze foty były na max x 200 ale jeszcze sylwetkę ptaka dało sie rozpoznać.Bo też fotografuje ptaki(ten gościu).Napewno jakosć nie będzie jak z lustrzanki ale cena tego a tego jest znaczna:).

canon eos 50d,Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM,statyw Velbon Sherpa 200R,sony H5
http://przyropol.blogspot.com/

#30 Justi

Justi
  • Małomówny
  • 27 postów

Napisano 11 lutego 2014 - 09:46

Ja bawię się Canonem sx50

Zaczęłam ok. dwa tygodnie temu a czas tylko w weekendy więc nawet za dobrze się z nim nie poznałam :(

Na maksymalnym zoomie dzięcioł wyszedł mi tak:

http://ifotos.pl/zob...JP_ehrsspe.JPG/

dzięcioły strasznie ruchliwe są ;)

a we mgle, max zoom :

http://ifotos.pl/zob...JP_ehrssnr.JPG/

przepraszam za linki ale jak wrzuciłam na forum inny link to mi się miniaturki zamieściły:

IMG0532JP_ehrssnr.JPG