Ciekawa jestem, na podstawie czego wysnułeś takie wnioski, a Twoje drwiny są co najmniej prymitywne.Bo widzisz whitetail deer to dla Ciebie jeleń, tak jak pewnie 'elk' dla niektórych to łoś.
Odczytuje to jako aluzja do swojej osoby. Po pierwsze rozumiem, że Twoim zdaniem kto nie robi zdjęć (często z różnych osobistych powodów a nie, dlatego że nie robi) nie ma prawa słowa. Jest gorszy, więc ma siedzieć cicho, bo co on może wiedzieć. Fotografia to przede wszystkim odczucia estetyczne i sposób odbierania danego kadru. Zapomniałeś chyba, że jeżeli zdjęcia pokazywane są na publicznym forum, a takim jest to miejsce, to podlegają ocenie, czy sie to komuś podoba się czy nie.Czas chyba odejść od stróżowania temu forum, nie podoba mi się, jak niektórzy krytykują zdjęcia a sami nic, lub niewiele zamieszczają.
Po drugie ogranicza mnie dziecko, które wymaga mojej opieki. Ty najwidoczniej pakujesz aparat i w wolnych chwilach, zostawiasz swoje kobiety jadąc w las. Przepraszam Cię bardzo, ale ja takiego komfortu póki, co nie mam, dla mnie ważniejszy jest spokój dziecka niż czyjeś poklaski na forum.
Więc dlaczego, tak bardzo się oburzasz, że mnie mogą się nie podobać Twoje zdjęcia? Zasugerowałam, że nadają się do bezkrwawych łowów na tle prezentowanych ostatnio zdjęć. I nie chodziło mi o to, że nie widać tu ucha czy oka. Po prostu na tych zdjęciach niewiele widać. To sprawa podstawowa. Nie wiem czy są w taki sposób kadrowane, czy są to cropy. Po drugi kompresja zrobiła na tak małym obrazku swoje i dziwnie się dzieje w trawach i konarach drzew. Nie podoba mi się perspektywa i kadrowanie, choćby, dlatego, że na 290 jest dla mnie za ciasno z prawej strony. Drażni mnie też w prawie, że centrum kadru uschła kupa brązowych badyli. Choć na to mamy już mniejszy wpływ, bo pewne rzeczy zastajemy i nie można ich zmienić. Generalnie to mało, co na nich widać, poza tym, że są tam sarny. Na pewno nie widać tam efektu, jaki chciałeś nam przekazać (stara fotografia), nic absolutnie mi się z tą formą nie kojarzy patrząc na zamieszczone zdjęcia. Zdjęcie jest dla mnie dokumentalne, bo pokazuje środowisko życia danego gatunku i w tym temacie jest dobre.Przecież nie chodzi o to by zdjęcia, które się zamieszcza podobały się wszystkim. Byłoby to nienormalne, a forum chyba byłoby niepotrzebne. Zresztą właśnie jest tak, że zdjęcia robimy dla przyjemności, dla przyjemności obcowania z przyrodą, dla przyjemności przeżywania spotkań z niezwykłymi zwierzętami i dzielenia się tym z innymi, jak napisał sebastian.
Zresztą sam o tym napisałeś, a mnie co ciekawe za to ganisz. Mniemam, że gdybym napisała, że ach i oh to nie byłoby tego całego pisania.Zdjęcia są obrabiane w programach graficznych i pod tym względem na pewno nie są "przyrodnicze" i nie nadają sie do tematycznych, ale miały być choć trochę oryginalne... I nie udało mi się to, zdaje się. Choć nadal będę w tą stronę próbował coś robić.