Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#2281 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 09 listopada 2008 - 10:22

Najpierw do Roby'ego przede wszystkim uwaga techniczna - nie widzę tego tematu w wątkach tematycznych nie pojawia mi się również w nieczytanych tematach, bo go po prostu u mnie nie ma. Znajduję go tylko poprzez wyszukaj. Piałam już o tym i nie uzyskałam odpowiedzi, tak samo jak na temat pokazywanego błędnie czasu na forum. Przez co nie mogłam odpowiedzieć wcześniej. Co do bezkrwawych łowów, nigdzie nie znalazłam w regulaminie stwierdzenia, że nie można tam wrzucać zdjęć "słabszych" niż byśmy się tego spodziewali. Nie zapominaj, że dla kogoś kto spotka ciekawy gatunek, uda mu się go uwiecznić to już samo miejsce jego spotkania staje się ciekawym i wartym ponownego odwiedzenia. Sama możliwość obcowania staje się przeżyciem samym w sobie i tym uczestnicy forum dzielą się w "bezkrwawych łowach".

Bo widzisz whitetail deer to dla Ciebie jeleń, tak jak pewnie 'elk' dla niektórych to łoś.

Ciekawa jestem, na podstawie czego wysnułeś takie wnioski, a Twoje drwiny są co najmniej prymitywne.

Czas chyba odejść od stróżowania temu forum, nie podoba mi się, jak niektórzy krytykują zdjęcia a sami nic, lub niewiele zamieszczają.

Odczytuje to jako aluzja do swojej osoby. Po pierwsze rozumiem, że Twoim zdaniem kto nie robi zdjęć (często z różnych osobistych powodów a nie, dlatego że nie robi) nie ma prawa słowa. Jest gorszy, więc ma siedzieć cicho, bo co on może wiedzieć. Fotografia to przede wszystkim odczucia estetyczne i sposób odbierania danego kadru. Zapomniałeś chyba, że jeżeli zdjęcia pokazywane są na publicznym forum, a takim jest to miejsce, to podlegają ocenie, czy sie to komuś podoba się czy nie.
Po drugie ogranicza mnie dziecko, które wymaga mojej opieki. Ty najwidoczniej pakujesz aparat i w wolnych chwilach, zostawiasz swoje kobiety jadąc w las. Przepraszam Cię bardzo, ale ja takiego komfortu póki, co nie mam, dla mnie ważniejszy jest spokój dziecka niż czyjeś poklaski na forum.

Przecież nie chodzi o to by zdjęcia, które się zamieszcza podobały się wszystkim. Byłoby to nienormalne, a forum chyba byłoby niepotrzebne. Zresztą właśnie jest tak, że zdjęcia robimy dla przyjemności, dla przyjemności obcowania z przyrodą, dla przyjemności przeżywania spotkań z niezwykłymi zwierzętami i dzielenia się tym z innymi, jak napisał sebastian.

Więc dlaczego, tak bardzo się oburzasz, że mnie mogą się nie podobać Twoje zdjęcia? Zasugerowałam, że nadają się do bezkrwawych łowów na tle prezentowanych ostatnio zdjęć. I nie chodziło mi o to, że nie widać tu ucha czy oka. Po prostu na tych zdjęciach niewiele widać. To sprawa podstawowa. Nie wiem czy są w taki sposób kadrowane, czy są to cropy. Po drugi kompresja zrobiła na tak małym obrazku swoje i dziwnie się dzieje w trawach i konarach drzew. Nie podoba mi się perspektywa i kadrowanie, choćby, dlatego, że na 290 jest dla mnie za ciasno z prawej strony. Drażni mnie też w prawie, że centrum kadru uschła kupa brązowych badyli. Choć na to mamy już mniejszy wpływ, bo pewne rzeczy zastajemy i nie można ich zmienić. Generalnie to mało, co na nich widać, poza tym, że są tam sarny. Na pewno nie widać tam efektu, jaki chciałeś nam przekazać (stara fotografia), nic absolutnie mi się z tą formą nie kojarzy patrząc na zamieszczone zdjęcia. Zdjęcie jest dla mnie dokumentalne, bo pokazuje środowisko życia danego gatunku i w tym temacie jest dobre.

Zdjęcia są obrabiane w programach graficznych i pod tym względem na pewno nie są "przyrodnicze" i nie nadają sie do tematycznych, ale miały być choć trochę oryginalne... I nie udało mi się to, zdaje się. Choć nadal będę w tą stronę próbował coś robić.

Zresztą sam o tym napisałeś, a mnie co ciekawe za to ganisz. Mniemam, że gdybym napisała, że ach i oh to nie byłoby tego całego pisania.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2282 fotosc

fotosc

Napisano 09 listopada 2008 - 10:59

TomekP bez urazy ale po ostatnich zdjęciach jakie pojawiaja się w tematycznych Twoje foty wołaja o "bezkrwawe".

Bez urazy, ale w życiu nikomu bym tak nie napisał. Napisał bym dlaczego zdjęcia się nie podobają, a nie to co z nimi ma ktoś zrobić - bo nic mnie do tego nie uprawnia.
Te zdjęcia miały być jak stare obrazki znalezione na strychu u babci, przykurzone, wyblakłe. W tych rozmiarach (800x600) mioch zamiarów pewnie nie widać. Zdjęcia są obrabiane w programach graficznych i pod tym względem na pewno nie są "przyrodnicze" i nie nadają sie do tematycznych, ale miały być choć troche orginalne... I nie udało mi się to, zdaje się. Choć nadal będę w tą stronę próbował coś robić.
W każdym razie niczego się od forumowiczów nie dowiedziałem o tych fotkach prócz tego, że powinny byc gdzie indziej... a szkoda, bo dobrze byłoby się czegoś nauczyć :idea:
Może nie będę żałował, że zamieściłem tu zdjęcia... :-P

to co chciales osiagnac z tych zdjec za groma nie pasuje do tematu przyrody :) chcesz sie bawic programami przerobka na stare zdjecia , foc miasto , ludzi , ale nie przyrode , uwazam ze zdjecia ktore pokazales nam nie wyszly ci i je po prostu ratowales pomagajac przy tym jakims tam programem przerabiajac na stare zdjecie , jako zdjecie , to ani kadr , ani moment nie jest dobry , proponuje usiasc i poczekac na zwierzyne az podejdzie , niz liczyc na przypadkowe zdjecia , wtedy na pewno cos Ci sie uda dobrego zrobic , a tak to kicha :( a ze powinno byc w bezkrwawych , to tez jestem ZA :)

#2283 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 09 listopada 2008 - 12:13

294.
Dołączona grafika

#2284 Dunadan

Dunadan

Napisano 09 listopada 2008 - 12:55

pkokocinski7, wstawia zdjęcia tak aby były od razu widoczne, nikomu nie będzie się chciało klikać na link ;-)
Fotka raczej słaba.. mocno nieostra. Ale scenka całkiem ciekawa ;-)

:ninja:

#2285 marcinn29

marcinn29

Napisano 09 listopada 2008 - 15:34

Witam po dłuższej przerwie. Poniżej zdjęcia z ostaniej zasiadki (sobota). Mam nadzieję, że tej jesieni będzie więcej słońca.
295
Dołączona grafika
296
Dołączona grafika
297
Dołączona grafika

#2286 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 09 listopada 2008 - 15:46

marcinn29, nie bede pisal na temat 2 pierwszych, ale napisze na temat 3ciej:)
bardzo fajna fotka, przyjmnie sie patrzy na te Twoje sarenki:D
Graty!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#2287 sebaok

sebaok

Napisano 09 listopada 2008 - 15:50

297 najlepsiejsza;)

marcinn29, ps. jakiś czas temu polowałem chyba z twoim sąsiadem z bloku :lol:

#2288 marcinn29

marcinn29

Napisano 09 listopada 2008 - 16:04

297 najlepsiejsza;)

marcinn29, ps. jakiś czas temu polowałem chyba z twoim sąsiadem z bloku :lol:

a to niespodzianka:)

#2289 TomekP

TomekP

Napisano 09 listopada 2008 - 18:42

Nie wiem czy są w taki sposób kadrowane, czy są to cropy. Po drugi kompresja zrobiła na tak małym obrazku swoje i dziwnie się dzieje w trawach i konarach drzew. Nie podoba mi się perspektywa i kadrowanie, choćby, dlatego, że na 290 jest dla mnie za ciasno z prawej strony. Drażni mnie też w prawie, że centrum kadru uschła kupa brązowych badyli. Choć na to mamy już mniejszy wpływ, bo pewne rzeczy zastajemy i nie można ich zmienić. Generalnie to mało, co na nich widać, poza tym, że są tam sarny. Na pewno nie widać tam efektu, jaki chciałeś nam przekazać (stara fotografia), nic absolutnie mi się z tą formą nie kojarzy patrząc na zamieszczone zdjęcia. Zdjęcie jest dla mnie dokumentalne, bo pokazuje środowisko życia danego gatunku i w tym temacie jest dobre.

co chciales osiagnac z tych zdjec za groma nie pasuje do tematu przyrody :) chcesz sie bawic programami przerobka na stare zdjecia , foc miasto , ludzi , ale nie przyrode , uwazam ze zdjecia ktore pokazales nam nie wyszly ci i je po prostu ratowales pomagajac przy tym jakims tam programem przerabiajac na stare zdjecie , jako zdjecie , to ani kadr , ani moment nie jest dobry , proponuje usiasc i poczekac na zwierzyne az podejdzie , niz liczyc na przypadkowe zdjecia , wtedy na pewno cos Ci sie uda dobrego zrobic , a tak to kicha :( a ze powinno byc w bezkrwawych , to tez jestem ZA :)

Dzięki wielkie za wasze opinie. Z pewnością przemyślę sobie to co napisaliście. Może faktycznie za bardzo się podnieciłem swoimi fotami, ale jednak kazdy ma prawo do właśnego podejścia do fotografii. W każdym teraz czegoś się dowiedziałem, i dzięki za pochylenia się nad moimi wytworami. Potrzebowałem tego.
Pozdrawiam!
TomekP, Nikon D70s, Tamron AF 90/2,8, Nikkor 35-70/3,3-4,5, Tamron 55-200, Helios 58/2

#2290 Roby

Roby

Napisano 09 listopada 2008 - 19:08

Qelka w kwestiach technicznych masz PW.
Jeszcze jedno zdanie do Ciebie i Sebaoka (no i fotosc'a) w sprawie bezkrwawych.

Co do bezkrwawych łowów, nigdzie nie znalazłam w regulaminie stwierdzenia, że nie można tam wrzucać zdjęć "słabszych" niż byśmy się tego spodziewali.

A gdzie jest w Regulaminie napisane że słabsze fotki powinny trafiać do tamtego działu? Na to samo wychodzi, prawda? Przeczytajcie sobie co jest napisane w wyjaśnieniu wątku - "Opisy wypraw, ciekawe miejsca, interesujące sytuacje." - równiez nie ma nic na temat słabszych zdjęć. Tam mogą trafiać słabsze zdjęcia, ale nie muszą, moga też do tematycznych. Od najlepszych jest Galeria.

#2291 marcinn29

marcinn29

Napisano 09 listopada 2008 - 20:44

no to jeszcze 2 z dzisiejszego poranka
298
Dołączona grafika
299
Dołączona grafika

#2292 sebaok

sebaok

Napisano 09 listopada 2008 - 21:35

marcinn29, To z jakiej czatowni czy co? 135mm:]

#2293 fotosc

fotosc

Napisano 10 listopada 2008 - 00:20

dwa ostatnie sa swietne , a te ostatnie , to jakby przysiadala do sr.... :)

#2294 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 10 listopada 2008 - 06:44

Świetne ujęcia. Musiałeś być naprawdę blisko....
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#2295 sebaok

sebaok

Napisano 10 listopada 2008 - 07:55

a te ostatnie , to jakby przysiadala do sr.... :)

Nie do sr... tylko do tego pierwszego;)

#2296 marcinn29

marcinn29

Napisano 10 listopada 2008 - 11:23

W odpowiedzi na pytanie Sebaok (nie mogę zacytowac, odpisuje z komórki).
Wczoraj ok. 4h siedzieliśmy pod siatką. Wyszedł rudel ok 15szt, sarna ze zdjecia 297 podchodziła do nas ze swoimi młodymi. Niestety w pewnym momencie nas zwietrzyła i tyle było z focenia. Postawiliśmy jeszcze na łące nową cztownie i wracaliśmy już do samochodu, kiedy spotkaliśmy tego malucha. Podeszliśmy go bardzo blisko. Jak nas zobaczył to zapiszczał ale nie uciekł. Zrobiliśmy mu kilka zdjęć i zostawiliśmy go w spokowju.

#2297 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 08:16

300.
Dołączona grafika
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#2298 Dunadan

Dunadan

Napisano 11 listopada 2008 - 08:56

pkokocinski7, prosze wtsawiac zdjecia tak aby byly widoczne...

:ninja:

#2299 sebaok

sebaok

Napisano 11 listopada 2008 - 11:58

301.
Dołączona grafika

#2300 tronk

tronk
  • Użytkownik
  • 132 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 12:45

301 dobre! choc otoczenie może nie najlepsze.
Ja już trace do nich cierpliwość. Każdy dzień od 5 30 zasiadka w "pewnym miejscu" i nic..Dziś wieczorem ide ostatni raz, potem odpuszczam.. :-|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych