Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#2461 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 16:22

370.Dołączona grafika
371.Dołączona grafika
372.Dołączona grafika
Stadko sarenek spotkane zupełnie przypadkowo. Na szczęście od razu mnie nie zauważyły :mrgreen:

#2462 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 23 stycznia 2009 - 16:29

karol102- 370 najbardziej mi się podoba, 371 super chwila ale szkoda tego silosa w tle, czy co to tam jest :-P gratuluje spotkania :clap:

#2463 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 16:35

dzięki, miło mi, że sie podoba ;-)

#2464 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 23 stycznia 2009 - 17:14

karol102, fajna seria... tylko zza krzaków.. ale 370 bardzo mi się podoba.
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#2465 toron27

toron27

Napisano 23 stycznia 2009 - 17:35

karol102, piękne , tylko 370 dałbym więcej z prawej, ale rozumiem w takich chwilach często nie ma waruków, lub czasu. Sam to przechodziłem...

#2466 kocoor

kocoor

Napisano 24 stycznia 2009 - 21:58

370 kojarzy mi się z "Kasztanką" Józefa Piłsudskiego ;-) , ale wszystkie są bardzo ładne

373. za namową Quelki
Dołączona grafika
notoryczny brak czasu

#2467 moby dick

moby dick

Napisano 24 stycznia 2009 - 23:11

kocoor, czym robione to zdjęcie? Obiektyw ma koszmarną aberrację... :shock: będę wiedział czego nie kupować :-?
Ogólnie fajne,tylko sarenki zbyt ciemne i chyba niepotrzebnie "podciągałeś" kontrast. Gdyby inaczej skadrować może być całkiem fajna fotka,
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2468 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 24 stycznia 2009 - 23:35

moby dick, a po czym stwierdziłeś abberacje ? Inaczej kadrować , hm a jak inaczej widzisz to zdjęcie ? Mnie sie kadr podoba jedyne co, to można by sie kłócić z krzewem czy drzewem po lewej stronie, ale by go uniknąć sarny znalazły by się w centrum co by całkiem już było do bani. Sarny ciemne po widać jak pada światło i nie wiem czy można było lepiej to zrobić, dla mnie jest nieżle. Osobiście jeszcze bym tylko odszumiła.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2469 coma_berenices

coma_berenices

Napisano 25 stycznia 2009 - 09:40

Za Qelką. Światło bardzo ładne, a to, jak ustawiają się modelki już nie zależy od autora zdjęcia. Scena za to piękna i mz skadrowane dobrze.

#2470 kocoor

kocoor

Napisano 25 stycznia 2009 - 10:01

moby dick, aberracje powiadasz? Zdjęcie robione ok 30 min przed zachodem, dlatego tak wpada w czerwień. Mogłem trochę pokombinować aby to zniwelować ale po co? W takich warunkach zrobiłem to zdjęcie i tak pozostanie. Sarenki ciemne bo słońce jest po prawej. Obiektyw Sigma 135-400 w pewnych warunkach daje bardzo dobre rezultaty , popatrz na zdjęcia Ostapowicza w większości robione chyba tą Sigmą tyle że z innym body.Gdy nie wiedziałem ,myślałem że to jakieś profi szkło a to ta sama sigma. Widać warunki niesprzyjały (niemalże pod słońce fociłem) aby uzyskać dobre zdjęcie.
notoryczny brak czasu

#2471 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 25 stycznia 2009 - 10:29

Obiektyw ma koszmarną aberrację...

W którym miejscu? Bo ja jej nie widzę...

Gdyby inaczej skadrować może być całkiem fajna fotka,

W jakim sensie? Wg mnie jest dobrze skadrowana. Oczywiście nie wiem co znajdowało się obok.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#2472 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 10:48

kocoor, super foto:
jest klimat... 8-)
scenka przepiekna...
choć!... ja to bym ciut odszumił,ale tylko takie moje...
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#2473 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 25 stycznia 2009 - 11:05

Ogólnie fajne,tylko sarenki zbyt ciemne i chyba niepotrzebnie "podciągałeś" kontrast. Gdyby inaczej skadrować może być całkiem fajna fotka,

Fotka jest całkiem fajna, co do ciemnych sarenek to jeżeli zdjęcie jest robione pod słońce, to zawsze tak będzie. Przyroda nie daje nam studyjnych warunków, niemal zawsze coś wejdzie w kadr z jednej lub z drugiej strony albo horyzont jest pofałdowany i lei w prawo lub lewo, czasem mamy podłe światło. Dlatego każde zdjęcie jest inne, pokazuje piękno i zróżnicowanie przyrody, gdyby na zdjęciach nie było nic poza modelem, fotografia byłaby nudna.

Zrobiłem kiedyś kilka zdjęć w podobnej sytuacji, kozioł wyszedł niespodziewanie i nie z tej strony co chciałem. Światło miałem dość mocne bo dopiero co się zasiadłem, kozioł pojawił się dośc wcześnie, żeby tego było mało wyszedł mi pod słońce.
Jeśli ktoś jest zinteresowany, zapraszam na bezkrwawe łowy.

#2474 moby dick

moby dick

Napisano 25 stycznia 2009 - 16:25

Co do tych aberracji, bardzo nie podoba mi się ta dziwna poświata na górnej krawędzi lasu.
Pisząc o innym kadrowaniu miałem na myśli pozbycie się właśnie tego elementu, osobiście uciąłbym również odrobinę tej łąki na pierwszym planie... To oczywiście moje subiektywne zdanie i nikt ie musi się z nim zgadzać... Zdaję sobie doskonale sprawę, że nie zawsze mamy odpowiednie warunki do wykonania idealnej fotki. Żeby nie było, że gadam jak jakiś nawiedzony krytyk, nie chodziło mi o umniejszenie piękna fotki, napisałem tylko co JA bym zmienił. Co do aberracji podtrzymuję swoje zdanie, co nie znaczy, że w lepszych warunkach oświetleniowych nie można tym obiektywem zrobić wspaniałej fotki...
Pozdrawiam i życzę wielu cudownych "pstryknięć".
P.S. Ja dzisiaj budowałem czatownię na sarenki. Tylko że... mój najdłuższy obiektyw ma ogniskową..... 75mm :-? :-(

#2475 kocoor

kocoor

Napisano 25 stycznia 2009 - 18:11

moby dick, aberracja wg mnie występuje na granicy kontrastowych kolorów , a nie tak żeby całe niebo aberrowało. Może się balans rozjechał i niebo ma taką poświatę(używam trybu centralnie ważonego, jak opanuję punktowy(nieprędko :-? ) to może będzie lepiej). Sprawdzałem kiedyś czy obiektyw aberruje i wyszło że NIE . Tak że ta poświata to nie efekt aberracji tylko warunków oświetleniowych i być może złego balansu :oops: . Ale mogę się mylić.
A co do twojej czatowni , no cóż 75 mm to nie za wiele ale damian2000 foci 50 mm i efekty są rewelacyjne, a ty masz aż 25 mm więcej ;-) , tak że powodzenia.
notoryczny brak czasu

#2476 sebacyw

sebacyw
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 20:38

370, 373-z ostatnio dodanych te właśnie najbardziej mi się podobają, bardzo ładne światełko i kontrast :)

#2477 moby dick

moby dick

Napisano 25 stycznia 2009 - 20:52

Widziałem fotki Damiana i to mnie zmotywowało, by spróbować. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

#2478 Czarny zwierz

Czarny zwierz
  • Użytkownik
  • 1 162 postów

Napisano 27 stycznia 2009 - 20:37

374.
Dołączona grafika

#2479 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 27 stycznia 2009 - 21:14

Czarny zwierz- chyba coś jej zakłóciło wypoczynek, gratuluje spotkania.

#2480 barmi (Bartosz Michalski)

barmi
  • Małomówny
  • 41 postów

Napisano 31 stycznia 2009 - 16:56

Czarny zwierz, jaka ogniskowa??
Canon EOS 450D; Sigma 135-400 mm f/4.5-5.6 DG APO; Canon 18-55 mm f/3.5-5.6; Helios 44M 58mm f/2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych