Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#2481 ŁUKASZ SZIN

ŁUKASZ SZIN
  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 31 stycznia 2009 - 21:03

Czarny zwierz,

To sie nazywa mieć farta i spotkać sarnę, w dodatku jak sobie leżała
POZDRAWIAM,
ŁUKASZ
zapraszam na http://www.fmix.pl/zdjecia/25960/1
D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0
"...Nie ma w życiu rzeczy nie możliwych, Tylko trzeba do nich dążyć..."

#2482 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 01 lutego 2009 - 14:39

375
Dołączona grafika
W szufladzie znalazłem takiego kozła.

#2483 farrmerr

farrmerr
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 02 lutego 2009 - 11:45

Witam

To zdjęcie z wczorajszego popołudnia.
Dołączona grafika

Zdjęcie z podchodu, najpierw ja je potem one mnie :)
Canon EOS 20d, Canon KIT 18-55, Sigma 70-300mm DG APO, Tamron SP 200-500mm, SanDisc EXTREME III 2 Gb

#2484 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 05 lutego 2009 - 09:51

farrmerr, ciekawie uchwycony moment, ale gdzie numeracja zdjęcia...troche mało miejsca z dołu
pazdzioch, fajneee... powiało latem.
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#2485 Kasieńka

Kasieńka
  • Małomówny
  • 35 postów

Napisano 05 lutego 2009 - 17:49

Fajowe ujęcie farrmerr wręcz cudne. Mam pytanko czy one nie podeptały cię ? :-D
377.
Dołączona grafika

#2486 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 05 lutego 2009 - 18:34

378
Dołączona grafika
Ja mam takiego skoczka :-P
farrmerr- ładne młodziany.

#2487 farrmerr

farrmerr
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 06 lutego 2009 - 14:02

pkokocinski7 - Sorry za brak numeru, jakoś tak wyszło.
Kasieńka - Fajny koziołek, ja jakoś nie mam do nich szczęścia, a co do podeptania to
powiem szczerze że było blisko :)
pozdzioch - jakoś mi się z kangurem skojarzyła ta twoja modelka ;)

Pozdrawiam[/b]
Canon EOS 20d, Canon KIT 18-55, Sigma 70-300mm DG APO, Tamron SP 200-500mm, SanDisc EXTREME III 2 Gb

#2488 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 06 lutego 2009 - 15:49

farrmerr, szkoda obciętych racziczek. Zdjęcie dość zabawne :-)
Kasieńka, fajny ten Twój rogacz ;-)
pazdzioch, Twoja koza też fajna :mrgreen:
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#2489 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 08 lutego 2009 - 08:57

379
Dołączona grafika
Coś mu tam pachnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (dość duży crop)

#2490 August

August

Napisano 08 lutego 2009 - 09:11

uuuu widać, że wiosna będzie....ładne, choć ten słup z tyłu trochę przygnębiający ...
<p>Nikon FX i Olympus m4/3

#2491 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 13:21

pazdzioch, PIĘKNA SCENA!

A TO MOJE ZDJĘCIE :) Pozwoliłem sobie na złożenie dwóch zdjęć bo same nie były aż tak ciekawe... zrobiłem sarenkom kilka zdjęć, ale gdy postanowiłem troszkę się do nich zbliżyć stado ruszyło (górna część zdjęcia;) co o czymś takim myślicie?

380.
Dołączona grafika

no i trochę literatury ;) # Zimą sarny skupiają się w duże stada tzw. rudle, liczące niekiedy 30 i więcej sztuk. Rudle, które ja obserwowałem liczyły co najmniej 71 osobników (tyle sztuk było na pewno-policzone na zdjęciach) - wyobraźcie sobie widok gdy ta "chmara" ruszyła ;))) a na zdjęciu widać tylko niewielki wycinek stada. Jeszcze pewna sprawa dotycząca saren: Kilka razy spotykałem się z panującym wśród ludzi przekonaniem, że sarna to samica jelenia, a jak wiadomo (albo powinno być wiadomo:) tak nie jest, są to dwa zupełnie inne gatunki... dla porównania koza - samica sarny (Capreolus capreolus) waży około 20 kg natomiast łania (samica jelenia Cervus elaphus) około 80 kg (a nawet 132kg), kozioł sarny osiąga ciężar do 35 kg, natomiast byk jelenia może ważyć ponad 200 kg (ale np. w 1583 roku upolowane w Romintach dwa jelenie byki przez księcia Ferdynanda ważyły 433,5 i 447,78 kg, dziś już takich okazów nie ma, ale liczby te świadczą o mocarstwie tych zwierząt). Z dane historycznych można wywnioskować, że w ciągu ostatnich 400 lat średni ciężar tuszy jeleni jest mniejszy o około 100 kg, a wieńce jelenich byków ze średniej wagi 10-15 kg (rekordowy wieniec z 1617 roku ważył 18,72 kg -czyli tyle ile cała koza sarny ;) spadły do 4-7 kg.

#2492 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 08 lutego 2009 - 13:39

Jak dla mnie to takie łączenie zdjęć powoduje, że nie można takich fotek traktować jako fotografie przyrodnicze, niezależnie od tego czy efekt jest ciekawy czy nie.

Braki w naszej edukacji przyrodniczej sprawiają, że ludzie mylą m.in. jelenie z sarnami. Dzieciaki naucza się na lekcjach biologii jakie procesy zachodzą w jądrze komórkowym, a nie naucza się ich znajomości przyrody ojczystej. Ot przyczyna.

Trudno jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną spadku wagi jeleni na przestrzeni wieków. Może to proces wynikający ze zmian klimatu, zmian w środowisku ich bytowania a tym samym w pobieranym przez te zwierzeta pokarmie. Być może czynnikiem tym było także eliminowanie przez łowców najkazalszych okazów. Tak czy inaczej kiedyś nasz kontynent zamieszkiwały jelenie tak potężne jak te, które teraz zamieszkują kontynent północnoamerykański. Jednak ja tam wolę nasze europejskie jelenie szlachetne od wapiti. Pomimo że trochę mniejsze to mają ładniejsze poroża, no i ryczą a nie gwiżdżą ;-)
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#2493 chemik (Krzysztof Krahel)

chemik

Napisano 08 lutego 2009 - 13:40

380. Ujęcie robi wrażenie. Dzięki tobie Astacus, możemy co nieco się dowiedzieć na temat tych pięknych zwierząt.
http://chemik12.blogspot.com/
http://krahel.cba.pl/

Canon 40D + C 50/1.8 ,C 400/5.6, T 17-50/2,8

#2494 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 13:57

Vulpes, chciałem przez to pokazać pewną kontynuację wydarzeń... ja równiez nie traktuje tego zdjęcia jako zdjęcie przyrodnicze, wszak jest to składak;)

Co do naszych jeleni to chętnie spotkałbym takie 400kg byka w puszczy... pewnie niezapomniany byłby to widok! Szkoda, że juz ich nie ma.

chemik, dzięki wielkie

#2495 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 08 lutego 2009 - 15:22

381
Dołączona grafika
382
Dołączona grafika

Rudle, które ja obserwowałem liczyły co najmniej 71 osobników (tyle sztuk było na pewno-policzone na zdjęciach) - wyobraźcie sobie widok

Pomimo tego że to składak, robi wrażenie. Największy rudel jaki widziałem liczył 23 szt. a zrobił na mnie niesamowite wrażenie, widzieć 71 saren to musi być uczta doznan dla fotografa przyrodnika.

Ja dzisiaj zasiadłem sobie na polanie i czekałem na sarenki, po jakiejś 1,5 g. pojawiła się ta pani, pozostałe pokaże w kolejnych postach. Nie mogę przeboleć tylko tego że wyszła troche pod światło.

#2496 Rosa

Rosa

Napisano 08 lutego 2009 - 16:49

pazdzioch bardzo mi się podobają zdjęcia :mrgreen:
Udanych łowów

#2497 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 08 lutego 2009 - 20:34

383
Dołączona grafika
Dzięki Rosa, mam jeszcze takiego.

#2498 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 08 lutego 2009 - 20:54

pazdzioch, 381-383 piekne :clap: :clap:
popraw tylko numeracje 382 na 383
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#2499 jacek p.

jacek p.
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 08 lutego 2009 - 20:55

Panie pazdziochu - wszystko ok. ..ale troszeczkę za ciemno ;-)
Pozdrawiam Jacek P.

#2500 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 08 lutego 2009 - 21:46

382 co to za kadrowanie ? :mrgreen: do kitu :-P

381 ładnie pokazana

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych