Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#2641 badyl

badyl
  • Małomówny
  • 30 postów

Napisano 07 marca 2009 - 10:30

Dzięki za uwagi, postaram się o poprawę :)
Nikon D300 | N50/f1.4 | N300/F4 | TC-17E II

#2642 rybkowski73

rybkowski73
  • Użytkownik
  • 242 postów

Napisano 07 marca 2009 - 10:54

niemar, Ładne a 430 najlepsze i nawet ostrość na koziołku-mimo tego że gnał- dobra.
C40d, 20d, Sonnar 4/300, T 17-50 2,8 , i inne M42

#2643 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 07 marca 2009 - 11:28

nie no ludziska zlitujcie się , po dosyć wysokiej wzwyżce technicznej ostatnio temat spada na łeb na szyję.

rybkowski73 niby poprawne ale pod względem artystycznego przekazu nic na nich nie ma, ot takie spacerowe pstryki, którym trochę brakuje. Zdjęcie pierwsze złapana sarna zza trzcin, zbyt zwykłe, ciut przyciemne. Dokumentalnie tak, jako dobre ujęcie nie.
Zdjęcie drugie mogłoby być dobre foto środowiskowe, gdybyś nie przepalił. Można się pokusić o próbę obróbki i inne kadrowanie (może skadrować tak, żeby nie było nieba? ) Twoje szaleństwo w tym wszystkim.
Zdjęcie trzecie strasznie leci, do wyprostowania. Modele daleko i praktycznie jako niewielki dodatek, który nie ma znaczenia dla kadru. Próbuj dalej.

Kasieńka uwarzasz , że Twoje ostatnie zdjęcia są dobre technicznie ? Dla mnie są fatalne i napewno nie odważyłabym się wystawiać ich w wątku tematycznym.
Kasieńka nie wiem co Ty robisz z tymi zdjęciami czy to wielkie cropy czy obróbka czy tak mocno je kompresujesz. Taka jakość jest dla mnie nie do przyjęcia.

Nie wiem może warto byłoby zastanowić się czy moderatorzy nie powinni przenosić takich słabszych zdjęć gdzie indziej (jakiś topik śmietnikowy czy cos takiego). Wydaje mi się, że forum powinno trzymać jakiś poziom tym bardziej w wątkach tematycznych. Wiem , wiem każdy ma prawo wstawić zdjęcie ale na boga to chyba nie jest album na pstryki.

Badyl technicznie najlepiej spośród prezentowanych ostatnio. Można się jeszcze pobawić przy wywoływaniu jeśli pstrykasz w Rawach, ale jest całkiem nieżle. Kadrowanie takie sobie, można było umieścić sarnę w jakimś mocnym punkcie, ale wiem że często to przypadkowe spotkanie podczas którego nie ma czasu na zastanawianie się czy dać ja z lewa czy prawa.

Niemar pierwsze do wyprostowania , leci horyzont. Po co ta ramka ? Pędzący kozioł całkiem niezły, szkoda że to nie w świetle zachodu (gdzieś widziałam podobne tylko z takim złotym światłem. Tez ciut Ci poleciało. Brawo za kozła jest dynamika.

P.S Dzisiaj kąsam

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2644 niemar

niemar

Napisano 07 marca 2009 - 11:53

P.S Dzisiaj kąsam

Oj widać, ale przyznaję, że niektóre w tym wątku powinny być w szufladzie lub co najwyżej w bezkrawawych...

Na pierwszym żaden horyzont nie leci. Po prostu teren tak ukaształtowany (od fotografa do czcin w prawą stronę jest coraz dalej). Dlatego mogło Ci się wydawać ,że leci. Gdybym prostował do tego, to sarenka była by pochylona. Od tyle tłumaczenia.

#2645 Kasieńka

Kasieńka
  • Małomówny
  • 35 postów

Napisano 07 marca 2009 - 12:51

Wiesz Quelka nigdy nie uważałam że robię dobre zdjęcia. Jestem amatorką i jeśli to jest forum dla profesjonalistów to proszę admina o wywalenie moich postów i usunięcie konta. Nie podniecam się jakością zdjęć po prostu lubię spacerować po lesie i oglądać zwierzątka a zdjęcia przy okazji co wyjdzie to będzie :P

#2646 gumarop

gumarop

Napisano 07 marca 2009 - 13:49

A ja popieram Qelka'e w 100%, troszke poziom spadł na ostatnich podstronach.
Canon 50D + 300/2.8
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.

#2647 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 07 marca 2009 - 14:52

P.S Dzisiaj kąsam

oj, i to strasznie...

Nie wiem może warto byłoby zastanowić się czy moderatorzy nie powinni przenosić takich słabszych zdjęć gdzie indziej (jakiś topik śmietnikowy czy cos takiego). Wydaje mi się, że forum powinno trzymać jakiś poziom tym bardziej w wątkach tematycznych. Wiem , wiem każdy ma prawo wstawić zdjęcie ale na boga to chyba nie jest album na pstryki.

Qelka, robisz super foty, super ujecia, a ostatnio wstawiane zdjecia budza podziw i lekka zazdrosc innych, ktorym nie wychodzi tak dobrze jak tobie... ale inni tez sie ucza, maja prawa wstawic swoje zdjecia chocby po to, by sie dowiedziec. zdjecia wg ciebie smietnikowe sa dla innych powodem do dumy i radosci. niech to bedzie forum przyjazne ludziom. sam sie na jednym 'profesjonalnym' zarejestrowalem troche wczesniej i po kilku postach sam usunalem swoje konto, bo mi sie z bufonami nie chcialo dyskutowac... niech to forum takim sie nie stanie...

Kasieńka, nie obruszaj sie od razu tak bardzo, Qelka troche racji ma. moze warto podyskutowac na ten temat - czegos sie dowiesz, czegos sie nauczysz i za jakis czas bedziesz miec super foty :-)

swoja droga, skoro juz Qelka poruszyla temat "smietnikowych" zdjec to nie wiem czy wszyscy wiedza o watkach nietematycznych, czyli bezkrwawych lowach. moze warto informacje zaznaczyc wyrazniej...

a moze pomyslec o zalozeniu watku pod nazwa "ucze sie" ?
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#2648 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 07 marca 2009 - 15:28

Pax...Pax...między chrześcijany...
Przecież nie będę tutaj przypominał "dramatu fotoszopowego" pewnego myszaka ...jak to poetycko ujął jeden z kolegów...
Pax....

#2649 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 07 marca 2009 - 15:34

Nie chciałam nikogo obrażać, jeżeli ktoś poczuł się obrażony to przepraszam, ale nie mam zamiaru nikogo głaskać, bo ktoś przy okazji pstryknął sarenkę. No fajnie, ale makro sarny to nie wszystko, zdjęcie ma nieść sobą jakiś przekaz. Zdaje się, że to forum fotografii przyrodniczej i większość użytkowników dąży do tego żeby doskonalić swój warsztat pracy. Nie mówię, żeby wszyscy publikowali swoje prace i odnosili sukcesy na światowych rynkach, ale nie powiecie mi, że nie chcielibyście żeby inni zachwycili się waszą pracą, żeby zmusiła ona oglądającego do zatrzymania się nad nią do wspomnienia jej i chwili zadumy. Mnie się zawsze wydawało, że po to ktoś siedzi godzinami w czatowni, wychodzi setki kilometrów po terenie, brnie po pas w bagnie czy wróci do domu pokąsany przez chmarę komarów i zna na pamięć ścieżki i zwierza, który nimi uczęszcza czy pory przylotu i odlotu danego ptaka ażebym ja mogła na chwilę zachwycić się chwilą tą jedną sekundą, która została utrwalona, której ja pewnie nie będę mogła zobaczyć, a przekaz jej będzie tak czysty, że będę mogła skupić się na chwili, która trwa a nie na zastanawianiu się, co widać na zdjęciu. JA chcę przeżywać dany moment, który został utrwalony, zamknąć oczy i być tam gdzie autor zdjęcia. Przepraszam, ale ostatnio pokazywane zdjęcia mnie absolutnie nie przekonują. Tłumaczenia, że jak się wam nie podoba to sobie idę są dziecinne i dla mnie świadczą o braku szacunku dla oglądającego. Jest regulamin, forum jest jasne i przejrzyste. Ja najpierw spędziłam wiele godzin bez rejestracji czytając, poznając strukturę i studiując sposób obycia na forum. Poza tym są działy gdzie można wstawić zdjęcia „gorsze” (czyt. Znacząco odbiegające, jakością od prezentowanych). Na forum jest wiele osób mające zwykłe kompakciki, którymi wyprawiają takie cuda, o których nie śniło się filozofom. Choćby zdjęcia Myszaków czy mrówek wiadomych nam osób. Trochę chęci i naprawdę można. A że tak, hm wiem po sobie jak się nie dostanie w dupę to się nic nie osiągnie. Tylko porządny kop zmusi do tego żeby samemu sobie podnieść poprzeczkę. Sama wstydzę się zdjęć, które wstawiałam na początku, choć mi wydawały się czymś nieprawdopodobnym. Robiłam zdjęcia na swoją amatorską miarę, na miarę swojego sprzętu. A potem dostawałam kopa i zamiast obrazić się na forum wzięłam body i wróciłam w to samo miejsce zobaczyć, co można było zmienić. Nad czym pracować. Fakt robię fotki, raz lepsze raz gorsze, ale prawda jest taka, że po zmianie sprzętu wychodziłam dzień w dzień, choć na godzinę na dwie. Przynosiłam za każdym razem po 250 zdjęć, z czego wybierałam kilka, z których większość wydawała się i tak do kitu, bo zawsze można lepiej i kiedy ja tego nie widzę, pokaże mi to ktoś inny. Nie siedzę w domu, nie studiuję stron o robieniu zdjęć, biorę aparat i idę z nim w konkretnym zamiarze a nie tylko spacerowo – pstrykowym. Zawsze wydawało mi się, że to forum ma za zadanie pomóc zrozumieć sens utrwalenia chwili w sposób najbardziej przyjazny dla widza. Może się myliłam …

maciejowy nie uważam ani jednej swojej foty za wybitnej, ani chociażby bardzo dobrej. Raz wychodzi mi to lepiej a raz gorzej, zmiana sprzętu umożliwiła mi poprawę, jakości pracy, ale nie gwarantuje ona wykonania dobrego zdjęcia. W każdej doszukuję się tej gorszej strony, którą zawsze można poprawić. Nie ma zdjęcia doskonałego i to jest piękne w tej dziedzinie.

Z mojej strony koniec tematu.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#2650 Vulpes (Marek Skruch)

Vulpes

Napisano 07 marca 2009 - 15:54

Prośba do modów: utwórzcie jakiś dział "złote myśli" i umieśćcie tam na honorowym miejscu post Qelki z godziny 15.34.
<strong class='bbc'><span style='font-size: 10px;'>Pentaxy dwa i kupa szkła ;)</span></strong><br />
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]

#2651 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 07 marca 2009 - 16:30

Qelka, genialne :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#2652 rybkowski73

rybkowski73
  • Użytkownik
  • 242 postów

Napisano 07 marca 2009 - 17:14

Qelka, zgadzam się z Tobą.To były moje jedne z pierwszych zdjęć, które zamieściłem.Nastepne będą lepsze-gorszych nie umieszczę na forum.Uważam, że po to, to forum istnieje,aby tacy jak ja czy Kasieńka, mogli się uczyć i z mojej strony wszelkie uwagi mile widziane.
ps.na 424 teren nie leci,tam tak jest.

#2653 Bodzio

Bodzio
  • Użytkownik
  • 248 postów

Napisano 07 marca 2009 - 23:28

Hmmm - jutro Dzień Kobiet - wszystkiego najlepszego dziewczyny :-) - co byśmy bez Was zrobili - nawet jak kąsacie :mrgreen:
Pozdrówka :)

#2654 moby dick

moby dick

Napisano 08 marca 2009 - 03:41

No cóż, nie sposób nie przyznać Ci racji Qelka.
Wszystkiego najlepszego dla drogich Pań!
Canon 7D; C 400/5.6 L; Benro gh-2; Patrol GR

#2655 rybkowski73

rybkowski73
  • Użytkownik
  • 242 postów

Napisano 08 marca 2009 - 09:31

Mam nadzieję,że nie przestraszyliście się na tyle powyższych wypowiedzi by nie wstawiać zdjęć ;-) ?Qelka, ma trochę racji w tym co napisała,ale nie możemy zapominać,że to nie jest forum tylko dla profesjonalistów,lecz też dla takich jak ja, Kasieńka czy nam "podobnych" którzy dopiero się uczą fotoprzyrody.
Wiem jak to jest,gdy się ogląda zdjęcia np.fotosc i wszyscy widzimy,że są super,a potem spojrzymy na np.moje.Człowiek automatycznie porównuje i nie jeden pewnie myśli:co to zdjęcie tu robi ,ale wszyscy się uczymy i chcemy uczyć.Dlatego każdy powinien mieć swoją szansę i jeżeli zdjęcie jest zbyt słabe to moderatorzy- {prośba jak wyżej o utworzenie jakiegoś innego wątka} -przeniosą je gdzie potrzeba.
Zwykły x-iński,który wszedł na forum fotoprzyrody i po minucie z niej wyszedł nie wstawi zdjęcia np.sarny.Czemu nie wstawi? Bo go to nie interesuje,a my nie możemy zapominać o jednym:mianowicie o tym,że łączy nas jedno-miłość do przyrody,nie tylko do jej fotografowania i czasami można -niechcąco-zbyt ostrymi słowami zrazić kogoś do tego zamiłowania-czego nikomu nie życzę.

#2656 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 08 marca 2009 - 12:15

więc ja zacznę... by inni się odważyli :)
431.podchodzenie
Dołączona grafika

432. zasadził dziadek rzepkę na polu ;)
Dołączona grafika

433. Śląska Afryka
Dołączona grafika

#2657 Roby

Roby

Napisano 08 marca 2009 - 14:01

a my nie możemy zapominać o jednym:mianowicie o tym,że łączy nas jedno-miłość do przyrody,nie tylko do jej fotografowania i czasami można -niechcąco-zbyt ostrymi słowami zrazić kogoś do tego zamiłowania-czego nikomu nie życzę.

Bardzo mądrze napisane, a ze swojej strony dodam, że na tym forum jest miejsce i na zdjęcia słabsze i nie koniecznie w bezkrwawych, nie zapominajmy że chodzi też w tym wszystkim o kontakt z przyrodą, a nie tylko o dobre zdjęcie, owszem im zdjęcia lepsze tym lepiej, ale proszę sobie przypomnieć od jakich zdjęć każdy z nas zaczynał. Jest tu ktoś kto od razu robił świetne zdjęcia?

#2658 niemar

niemar

Napisano 08 marca 2009 - 14:03

Roby -popieram.
Qelka trochę woda sodowa zadziałała?
Astacus - bardzo ładnie

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

#2659 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 08 marca 2009 - 14:51

niemar, właśnie tak jak mówisz, wywyższam się i mam prawo do kilku słów więcej niż chciałoby się usłyszeć bo ? no właśnie, bo co ? bo nie wiem po czym miałyby te bąbelki mi uderzyć. Po zrobieniu kilku średnio dobrych sikor , których na pęczki wszędzie czy może po zdjęciach myszaków z poobcinanymi skrzydłami ? ;-) Jeśli sadzisz, że uważam się za nie wiem kogo, to jesteś w dużym błędzie, aczkolwiek kontakty i ocena człowieka przez internet to rzecz złudna.

Astacus, 431 to część pewnie jeszcze większej niewidocznej części, skąd ty takie rudle bierzesz . Kopiuj , wklej ? :-> rzepkę znam z innego portalu, tytuł ma swoja siłę. Ostatnie bardzo mi się podoba.

#2660 niemar

niemar

Napisano 08 marca 2009 - 17:02

Qelka, to nie miejsce na kłótnie, bo najbardziej to forum szanuję za wysoką kulturę. KROPKA. Nic więcej nie napiszę.

Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych