Sarna - Capreolus capreolus
Napisano 07 marca 2009 - 10:30
Napisano 07 marca 2009 - 10:54
#2643 (Karolina Myroniuk)
Napisano 07 marca 2009 - 11:28
rybkowski73 niby poprawne ale pod względem artystycznego przekazu nic na nich nie ma, ot takie spacerowe pstryki, którym trochę brakuje. Zdjęcie pierwsze złapana sarna zza trzcin, zbyt zwykłe, ciut przyciemne. Dokumentalnie tak, jako dobre ujęcie nie.
Zdjęcie drugie mogłoby być dobre foto środowiskowe, gdybyś nie przepalił. Można się pokusić o próbę obróbki i inne kadrowanie (może skadrować tak, żeby nie było nieba? ) Twoje szaleństwo w tym wszystkim.
Zdjęcie trzecie strasznie leci, do wyprostowania. Modele daleko i praktycznie jako niewielki dodatek, który nie ma znaczenia dla kadru. Próbuj dalej.
Kasieńka uwarzasz , że Twoje ostatnie zdjęcia są dobre technicznie ? Dla mnie są fatalne i napewno nie odważyłabym się wystawiać ich w wątku tematycznym.
Kasieńka nie wiem co Ty robisz z tymi zdjęciami czy to wielkie cropy czy obróbka czy tak mocno je kompresujesz. Taka jakość jest dla mnie nie do przyjęcia.
Nie wiem może warto byłoby zastanowić się czy moderatorzy nie powinni przenosić takich słabszych zdjęć gdzie indziej (jakiś topik śmietnikowy czy cos takiego). Wydaje mi się, że forum powinno trzymać jakiś poziom tym bardziej w wątkach tematycznych. Wiem , wiem każdy ma prawo wstawić zdjęcie ale na boga to chyba nie jest album na pstryki.
Badyl technicznie najlepiej spośród prezentowanych ostatnio. Można się jeszcze pobawić przy wywoływaniu jeśli pstrykasz w Rawach, ale jest całkiem nieżle. Kadrowanie takie sobie, można było umieścić sarnę w jakimś mocnym punkcie, ale wiem że często to przypadkowe spotkanie podczas którego nie ma czasu na zastanawianie się czy dać ja z lewa czy prawa.
Niemar pierwsze do wyprostowania , leci horyzont. Po co ta ramka ? Pędzący kozioł całkiem niezły, szkoda że to nie w świetle zachodu (gdzieś widziałam podobne tylko z takim złotym światłem. Tez ciut Ci poleciało. Brawo za kozła jest dynamika.
P.S Dzisiaj kąsam
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
Albert Schweitzer (1875 - 1965)
Napisano 07 marca 2009 - 11:53
P.S Dzisiaj kąsam
Oj widać, ale przyznaję, że niektóre w tym wątku powinny być w szufladzie lub co najwyżej w bezkrawawych...
Na pierwszym żaden horyzont nie leci. Po prostu teren tak ukaształtowany (od fotografa do czcin w prawą stronę jest coraz dalej). Dlatego mogło Ci się wydawać ,że leci. Gdybym prostował do tego, to sarenka była by pochylona. Od tyle tłumaczenia.
Napisano 07 marca 2009 - 12:51
Napisano 07 marca 2009 - 13:49
www.dawidmagdon.art.pl
Pociągały mnie nieodparcie swoją lekkością, barwnością, tajemnicami egzystencji. W.P.
#2647 (Maciej Smolarczyk)
Napisano 07 marca 2009 - 14:52
P.S Dzisiaj kąsam
oj, i to strasznie...
Nie wiem może warto byłoby zastanowić się czy moderatorzy nie powinni przenosić takich słabszych zdjęć gdzie indziej (jakiś topik śmietnikowy czy cos takiego). Wydaje mi się, że forum powinno trzymać jakiś poziom tym bardziej w wątkach tematycznych. Wiem , wiem każdy ma prawo wstawić zdjęcie ale na boga to chyba nie jest album na pstryki.
Qelka, robisz super foty, super ujecia, a ostatnio wstawiane zdjecia budza podziw i lekka zazdrosc innych, ktorym nie wychodzi tak dobrze jak tobie... ale inni tez sie ucza, maja prawa wstawic swoje zdjecia chocby po to, by sie dowiedziec. zdjecia wg ciebie smietnikowe sa dla innych powodem do dumy i radosci. niech to bedzie forum przyjazne ludziom. sam sie na jednym 'profesjonalnym' zarejestrowalem troche wczesniej i po kilku postach sam usunalem swoje konto, bo mi sie z bufonami nie chcialo dyskutowac... niech to forum takim sie nie stanie...
Kasieńka, nie obruszaj sie od razu tak bardzo, Qelka troche racji ma. moze warto podyskutowac na ten temat - czegos sie dowiesz, czegos sie nauczysz i za jakis czas bedziesz miec super foty
swoja droga, skoro juz Qelka poruszyla temat "smietnikowych" zdjec to nie wiem czy wszyscy wiedza o watkach nietematycznych, czyli bezkrwawych lowach. moze warto informacje zaznaczyc wyrazniej...
a moze pomyslec o zalozeniu watku pod nazwa "ucze sie" ?
http://msmolarc.republika.pl
Napisano 07 marca 2009 - 15:28
Przecież nie będę tutaj przypominał "dramatu fotoszopowego" pewnego myszaka ...jak to poetycko ujął jeden z kolegów...
Pax....
#2649 (Karolina Myroniuk)
Napisano 07 marca 2009 - 15:34
maciejowy nie uważam ani jednej swojej foty za wybitnej, ani chociażby bardzo dobrej. Raz wychodzi mi to lepiej a raz gorzej, zmiana sprzętu umożliwiła mi poprawę, jakości pracy, ale nie gwarantuje ona wykonania dobrego zdjęcia. W każdej doszukuję się tej gorszej strony, którą zawsze można poprawić. Nie ma zdjęcia doskonałego i to jest piękne w tej dziedzinie.
Z mojej strony koniec tematu.
"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."
#2650 (Marek Skruch)
Napisano 07 marca 2009 - 15:54
<span style='font-size: 14px;'><strong class='bbc'><a class='bbc_url' href='[url="""]http://www.marekskruch.pl'>www.marekskruch.pl</a></strong></span>[/url]
#2651 (Maciej Smolarczyk)
Napisano 07 marca 2009 - 16:30
http://msmolarc.republika.pl
Napisano 07 marca 2009 - 17:14
ps.na 424 teren nie leci,tam tak jest.
Napisano 07 marca 2009 - 23:28
Pozdrówka
Napisano 08 marca 2009 - 03:41
Wszystkiego najlepszego dla drogich Pań!
Napisano 08 marca 2009 - 09:31
Wiem jak to jest,gdy się ogląda zdjęcia np.fotosc i wszyscy widzimy,że są super,a potem spojrzymy na np.moje.Człowiek automatycznie porównuje i nie jeden pewnie myśli:co to zdjęcie tu robi ,ale wszyscy się uczymy i chcemy uczyć.Dlatego każdy powinien mieć swoją szansę i jeżeli zdjęcie jest zbyt słabe to moderatorzy- {prośba jak wyżej o utworzenie jakiegoś innego wątka} -przeniosą je gdzie potrzeba.
Zwykły x-iński,który wszedł na forum fotoprzyrody i po minucie z niej wyszedł nie wstawi zdjęcia np.sarny.Czemu nie wstawi? Bo go to nie interesuje,a my nie możemy zapominać o jednym:mianowicie o tym,że łączy nas jedno-miłość do przyrody,nie tylko do jej fotografowania i czasami można -niechcąco-zbyt ostrymi słowami zrazić kogoś do tego zamiłowania-czego nikomu nie życzę.
Napisano 08 marca 2009 - 12:15
431.podchodzenie
432. zasadził dziadek rzepkę na polu
433. Śląska Afryka
Napisano 08 marca 2009 - 14:01
Bardzo mądrze napisane, a ze swojej strony dodam, że na tym forum jest miejsce i na zdjęcia słabsze i nie koniecznie w bezkrwawych, nie zapominajmy że chodzi też w tym wszystkim o kontakt z przyrodą, a nie tylko o dobre zdjęcie, owszem im zdjęcia lepsze tym lepiej, ale proszę sobie przypomnieć od jakich zdjęć każdy z nas zaczynał. Jest tu ktoś kto od razu robił świetne zdjęcia?a my nie możemy zapominać o jednym:mianowicie o tym,że łączy nas jedno-miłość do przyrody,nie tylko do jej fotografowania i czasami można -niechcąco-zbyt ostrymi słowami zrazić kogoś do tego zamiłowania-czego nikomu nie życzę.
Napisano 08 marca 2009 - 14:03
Qelka trochę woda sodowa zadziałała?
Astacus - bardzo ładnie
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
#2659 (Karolina Myroniuk)
Napisano 08 marca 2009 - 14:51
Astacus, 431 to część pewnie jeszcze większej niewidocznej części, skąd ty takie rudle bierzesz . Kopiuj , wklej ? :-> rzepkę znam z innego portalu, tytuł ma swoja siłę. Ostatnie bardzo mi się podoba.
Napisano 08 marca 2009 - 17:02
Canon 5DIV, 6DII, 7DII, 50D, 40D, EF 17-40L, EF 400/5.6L, EF 70-200/4L, EF 24-70L, 85/1.8, YH324C.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych