Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#2841 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 15 kwietnia 2009 - 14:13

mam pytanie: kładziecie się jak jeszcze ciemno pod siatką i leżakujecie aż sie rozwidni i sarniaki a nuż na Was wyjda czy skutecznie je podchodzicie. Odległości robią wrażenie. Widuje systematycznie stado w jednym miejscu, chciałabym któregoś weekendu sie zasadzić. Musze wyjechać na odległość 30 km więc chciałabym dobrze sie przygotować, żeby nie jeżdzić na marne.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2842 buteo

buteo

Napisano 15 kwietnia 2009 - 14:25

karol102, 509 poprostu wymiata :shock: :-D :lol:

#2843 Piszczałka

Piszczałka

Napisano 15 kwietnia 2009 - 14:46

karol102 świetne foty szkoda tylko ze widac ogrodzenie .Moze pomysl na tym ,by zaczaić sie w takim miejscu gdzie w kadrze nie bedzie go widac.
Canon 40D+ 300mm/f4 IS USM L+Goldphoto

#2844 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 15:52

Qelka, nie wiem jak reszta...ja wchodzę do swojego miejsca (kępa krzaków przy łące) ok godziny 17:00...a ok 18:00 pokazują się sarniaki...cała filozofia...raz kozioł to podszedł do mnie na 5m...zaraz wychodzę..zobaczymy czy dzisiaj też dopiszą. :mrgreen:
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#2845 Piszczałka

Piszczałka

Napisano 15 kwietnia 2009 - 17:17

513.
Dołączona grafika
514.
Dołączona grafika
515.
Dołączona grafika

#2846 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 18:18

Qelka, Ja zazwyczaj sarniaki popołudniu podchodzę więc jest całkowicie jasno, a robię to tak: gdy zauważę stado i jest daleko to podchodzę , a później kładę się i czołgam tak żeby mnie nie zauważyły; staram się zawrze podejść z takiej strony żeby też mnie nie zwietrzyły i szły w moim kierunku( rzadko stoją w miejscu, zazwyczaj żerują powoli przemieszczając się), ale trudno to pogodzić. Gdy jestem koło 150 metrów od nich, to kładę się w trawie i cierpliwie czekam aż do mnie przyjdą. I tyle :-P

#2847 Tomek_K

Tomek_K
  • Użytkownik
  • 3 087 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 20:25

Czasami zdarza się ,że same podchodzą z ciekawości, wystarczy poczekać.Ja ostatnio przyjąłem strategię czołgania się i powoli widzę efekty, tylko te kleszcze strasznie się czepiają :-/

#2848 toron27

toron27

Napisano 15 kwietnia 2009 - 21:03

Tikoś, ja dziś obudziłem się w nocy a tu czuję coś mi po twarzy zasówa, strząchnąłem a to kleszcz, w sobotę ze swojego psa ponad 10 wyciągnąłem i to już po kroplach przeciw kleszczowych.

a teraz sarenki z lanego poniedziałku
516
Dołączona grafika

#2849 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 15 kwietnia 2009 - 21:42

no dobrze ale jak Wy się czołgacie ze statywem , aparatem i jeszcze innymi gratami, przecież to przeszkadza i hałasuje :-P o a jak niezauważenie rozstawić statyw ? Sebaok nie wyobrażam sobie Twojej lufy bez statywu :-P :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#2850 karol102

karol102
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 21:50

Ja statywu nie używam w czasie podchodu :-> , tylko aparat kładę na ziemię(statyw, to jak fotografuje z czatowni albo gdzieś nad wodą)

#2851 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 15 kwietnia 2009 - 21:57

no dobrze ale jak Wy się czołgacie ze statywem

Qelka, ja tam biorę statyw(na najkrótszej długości) z aparatem w rękę... resztę zostawiam w krzakach...aparat już na statywie w jedną rękę i jechanooo....(wszystko zamaskowane..) :mrgreen:a Jak statyw postawię to akurat na wysokość rzepaku ... więc tak się w oczy nie rzuca...

przecież to przeszkadza i hałasuje

Hałas nie jest aż tak duży...lepiej nie podchodzić na tyle blisko żeby je nim spłoszyć...
z tego co nasi sarni specjaliści mówią to wystarczy podejść na ok 150m i czekać aż same przyjdą...bo jak wiadomo żerując sarniaki powoli się przesuwają...

Ostatnio podszedłem rudelek na ok 60 metrów... no i mi telefon zadzwonił i panikary poleciały 500m dalej...już mi sił zabrakło i poddałem się... bo jakby nie patrzeć to takie czołganie na dluższą metę jest dość meczące :-| :-|

karol102 jaki ty masz obiektyw???...mi się za bardzo łapska trzęsą...starość nie radość :mrgreen: :mrgreen:
Przygotowywania do sezonu letniego w pełni: maskowanie jest, statyw też, tylko czatownie w budowie!

#2852 buteo

buteo

Napisano 17 kwietnia 2009 - 00:53

z tego co nasi sarni specjaliści mówią to wystarczy podejść na ok 150m i czekać aż same przyjdą...

Dziś tego właśnie doświadczyłem :-D . Podpełznąłem na 25 metrów i zostałem zauważony,jednak kozioł tak zainteresowany tym co tam w polu leży z ciekawości sam podszedł pod lufe na jakieś 12 metrów i zaczął mnie okrążać :-) .
Fantastyczne wrażenie :lol: .

517.
Dołączona grafika

518.
Dołączona grafika

519.
Dołączona grafika

Niestety słup energetyczny wrósł w krajobraz :-/

#2853 Piszczałka

Piszczałka

Napisano 17 kwietnia 2009 - 05:49

buteo zdjecia super pomimo tego słupa.Każde tak bliskie spotkanie z dzikim zwierzem to niezapomniana przygoda :-D

#2854 Kosmo

Kosmo
  • Użytkownik
  • 1 195 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 05:56

Przyrodniczo ostatnie najlepsze (bo bez słupa) ale ten języczek na pierwszym rozwala :-)
5D III + 7D + 400/2.8 L + inne mało znaczące w dziedzinie ptaków słoiki
http://www.dolinanarwi.com.pl

#2855 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 17 kwietnia 2009 - 07:49

buteo- tak jak koledzy napisali, nawet ten słup nie przeszkadza. Swietne foty.

#2856 buteo

buteo

Napisano 17 kwietnia 2009 - 15:20

Każde tak bliskie spotkanie z dzikim zwierzem to niezapomniana przygoda

A jakie podniecenie i zdenerwowanie zarazem gdy się zwierzak zbliża :mrgreen:
Dziękuje Wam ;-)

520.
Dołączona grafika

521.
Dołączona grafika

#2857 Gutek

Gutek

Napisano 17 kwietnia 2009 - 15:43

buteo, 520 ładny kadr

#2858 pkokocinski7

pkokocinski7
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 17:29

buteo, w ogóle wszystkie kadry bardzo fajnie wyszły...brawo..bardzo mi się ta seria podoba. :mrgreen:

#2859 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 17 kwietnia 2009 - 19:25

buteo- swietne spotkanie i zdjęcia.

#2860 buteo

buteo

Napisano 17 kwietnia 2009 - 21:53

Ciesze się :-D ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych