Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#3181 michalv (Michał Vogelgesang)

michalv

Napisano 07 lipca 2009 - 20:49

darodd w trochę brutalny sposób dowiedziałeś się już, że słabsze zdjęcia wrzucamy do działu Bezkrwawe Łowy, te "lepsze" - do wątków tematycznych takich jak ten.
Mimo to rozumiem Twoją radość z pstryknięcia pierwszej sarny i jako początkującego forowicza jestem w stanie zrozumieć. To forum powstawało i żyje w atmosferze wzajemnej życzliwości. Na razie musisz uwierzyć mi na słowo, jak się zagłębisz to odczujesz sam, ze tak jest :-)
A teraz kubeł zimnej wody :mrgreen: :
Perspektywa za wysoka, światlo za ostre, zdjęcie nie ostre. Fotka ma wartość tylko jako dokument, ważny dokument, bo to przecież pierwsza sarna w życiu :-)

Sprzęt: NIKON D300; 18-70DX; Tamron 150-600; SIGMA 50/2.8 MACRO, SIGMA 10-20, AF-S 300/4 1.4 1.7
Moja wizytówka

#3182 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 07 lipca 2009 - 21:11

darodd - następne zdjęcia będa napewno lepsze, podobnie jak michalv rozumiem twoją radośc z pierwszej fotki sarny. Ja jak zrobiłem w 2006 roku swoje pierwsze sarny to byłem z nich ogromnie dumny, ale z czasem zaczynały mi się co raz mniej podobac aż po roku je wywaliłem. Pewnie gdybym wiedział o tym forum w tamtym czasie to bym je zamieścił i też pewnie został bym ostro objechany.
Pracuj nad warsztatem i jeszcze napewno nas zadziwisz.

#3183 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 08 lipca 2009 - 21:35

chyba każdy z nas takie rozjechanie na forum przeżył, nie martw się i walcz dalej. Potem też nie jest łatwo bo wymagamy od siebie coraz więcej. I jak tylko ktoś z nas cofa się z lenistwa krok do tyłu zostaje rozjechany nie przez tira jak Ty teraz a przez całą kawalkadę ciężkich transporterów opancerzonych ;-) i najeżonych :mrgreen:

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#3184 Astacus

Astacus
  • Użytkownik
  • 208 postów

Napisano 09 lipca 2009 - 13:50

A co myślicie o tych zdjęciach, dla mnie są wyjątkowe, ze względu na to że sarny które widać na zdjęciu i jeszcze jakieś 10-15 pozostałych (nie zdążyłem policzyć, za bardzo mnie wystraszyły :oops: przebiegły dosłownie w odległości 2 do 5 metrów ode mnie. Wybiegły z zadrzewień, jakby je coś wystraszyło, ale to nie byłem ja ;) Mogły pognać w dowolna stronę a ruszyły w moją. Było już za ciemno (początek marca, godz. 17) by AF złapał je szybciutko i celnie, a do tego nie byłem przygotowany na fotografowanie. Wyszło tylko coś takiego...hmm... bardziej artystycznego ;P

330.
Dołączona grafika

331.
Dołączona grafika
Te duszki mogą się nie podobać więc ewentualni proszę zlinkować ;) chociaż wartość sentymentalna jest bezcenna ;P

Podobna sytuację miałem też wcześniej (28luty. godzina 17.30) z tym, że wtedy jedna z saren nie uciekła :shock: Zachowywała się jak gdyby nie wiedziała w która stronę biec, po chwili z dziecięcym zaciekawieniem zaczęła się zbliżać w moja stronę. Podeszła niemal na wyciągnięcie ręki. Zdążyłem wcześniej rozłożyć statyw i zrobić jej może z 5 zdjęć, a gdy była już tak blisko, że niedało sie już robić zdjęć, wychyliłem się zza aparatu i co tu dużo pisać - sami wiecie co się w takich chwilach czuje i przeżywa ;) Trwało to może z minutkę, dwie... w końcu doszła do wniosku, że nie jestem przedstawicielem jej gatunku i pomknęła za reszta stada. Jak dotychczas było to dla mnie jedno z najbardziej wyjątkowych spotkań z tymi ssakami i z dzikimi zwierzakami w ogóle ;)

332.
Dołączona grafika
sarenka oświetlona ostatnimi promykami słońca rozproszonymi na chmurach.

#3185 sebaok

sebaok

Napisano 09 lipca 2009 - 14:01

Astacus, Niestety dla mnie, nie czułego na sztukę to tylko nie udane zdjecia jakie od razu kasuje:) 3 bym rozjaśnił cienie bo ciemność widze na kozie.

#3186 Gutek

Gutek

Napisano 09 lipca 2009 - 15:53

Astacus, Jak dla mnie 330 jest nawet ciekawe tylko trochę kadr mógłby być szerszy, 331 do niczego a 332 rzeczywiście można by trochę rozjaśnić.

#3187 Monika

Monika

Napisano 09 lipca 2009 - 18:19

Astacus, artyzm kompletnie do mnie nie przemawia (330 i 331)
332 - faktycznie można rozjaśnić i ewentualnie spróbować ocieplić. Niezależnie od efektów zdjęcie nie będzie żadną rewelacją

#3188 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 07:47

To może ja spróbuje swoich sił w tym temacie, najwyżej zaniżę znacznie poziom :roll:
333.
Dołączona grafika
334.
Dołączona grafika

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#3189 Magnum43

Magnum43

Napisano 10 lipca 2009 - 09:15

335.
Dołączona grafika
Skoro o sredniej mowa to wstawiam coś średniego
z porannego spacerku po puszczy:-/ .....
Nie odniosę się do zdjęć poprzedników bo podobno mam zbyt cięty język.
Zresztą każdy widzi co wstawia.
Pozwoliłem sobie edytować post tu jest to co rzeczywiscie wyszlo z puszki .
Do czego zmierzam otóż nie każde zdjecie nadaje sie do pokazania
wbrew pozorom rozumiem radość ze spotkania i radość z wykonania pierwszej fotki
tylko ze dyskusja co należy pokazywać w wątkach tematycznych juz byla :-/
Jak do tej pory niewiele się zmienilo więc niech zostanie tak jak jest .....
Do jakosci zdjęć w wątkach tematycznych nie mam zamiaru juz wracac.
Pozdrawiam i udanych kadrów życzę .

#3190 kurdeniewiemco (Paweł Wróblewski)

kurdeniewiemco

Napisano 10 lipca 2009 - 09:22

Magnum43, - co do fotki to jest ok, ale jakas dziwna kompresja....
a co do cietego jezyka to czasem jest on wada a czesem zaleta:>
jesli chodzi o ten przypadek to daj sobie na luz;), daj chlopakom sie nacieszyc ze moga wstawic swoje fotki do watku wraz z Twoimi:P
Pozdrawiam!
<p>R5+Sigma 500/4 Sport, RP+24-105 IS STMhttps://www.facebook....swiat.zdjecia/

#3191 adamotl

adamotl
  • Użytkownik
  • 1 039 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 09:26

jesli chodzi o ten przypadek to daj sobie na luz;), daj chlopakom sie nacieszyc ze moga wstawic swoje fotki do watku wraz z Twoimi:P

Święte słowa zwłaszcza że to jedne z moich pierwszych:p

„Tu z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pół, srebro jezior i rzek. Tu śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo, po polsku…” Jan Paweł II

#3192 Monika

Monika

Napisano 10 lipca 2009 - 11:21

najwyżej zaniżę znacznie poziom

ale czy warto go zaniżać....

daj chlopakom sie nacieszyc ze moga wstawic swoje fotki do watku

nikt tego nie zabrania tylko uświadamia, by wstawiać dobre jokościowo zdjęcia do wątków tematycznych... pierwszego kozła/kozę można wstawić, ale z reguły są to bardzo marne lub nie najlepsze więc - do bezkrawych. Ot, tylko lub aż tyle....

#3193 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 18:01

Magnum43 ...z góry dziękujemy za pozwolenie.... bo Monika już pozwoliła...
a cięty język to nie to samo co złośliwy... :mrgreen:
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#3194 Magnum43

Magnum43

Napisano 10 lipca 2009 - 18:26

cięty język to nie to samo co złośliwy

Więc jak określisz swoją wypowiedż ? nie odniosłeś się do zadnego z prezentowanych zdjęć
nie wstawiłes tez żadnego zdjęcia ...a jedynie pozwoliłeś sobie na uwagę personalną .
Z mojej strony raczej riposty nie bedzie na tego typu zaczepki.. .
to ostatni post bez zdjęcia ale powiem tylko tyle
żadnych uwag pod moim adresem sobie nie zyczę myslę że to wystarczajaco dobry powód .

#3195 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 10 lipca 2009 - 19:27

poziom poziomem ale nie róbcie wyścigu szczurów , dajcie sobie chłopaki na luz.

Mnie 330 się podoba na plus

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#3196 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 10 lipca 2009 - 21:36

Mój dziadek mawiał że jak dwóch Ci mówi że jesteś pijany to należy się położyć spać... :mrgreen:
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#3197 Gutek

Gutek

Napisano 11 lipca 2009 - 15:31

Magnum43, Masz racje 335 całkiem średnie

#3198 WildRoses

WildRoses

Napisano 11 lipca 2009 - 16:08

Jeszcze wrócę do zdjęć Astacus'a, moim zdaniem gdybyś wrzucił tylko pierwsze (330) pewnie by się obroniło - jest bardzo dynamiczne i właśnie ten dynamizm sytuacji udało Ci się pokazać - oglądając niemal czuje się pęd powietrza. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia jakie robią fotografowie NG albo te, które wygrywają World Press Photo - nie zawsze są to tzw. żyletki - ważne żeby zdjęcie miało swój przekaz. Reguły są po to, żeby je czasem łamać ;-), byle świadomie i w konkretnym celu.
Nikon i klamoty

#3199 kocoor

kocoor

Napisano 12 lipca 2009 - 11:57

336
Dołączona grafika
337
Dołączona grafika
notoryczny brak czasu

#3200 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 12 lipca 2009 - 12:01

kocoor, wszystko pięknie ale białe niebo bym wycieła, psuje odbiór .

Kadr i ostrośc tak jak byc powinno. Brawo za spotkanie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych