Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#3721 kocoor

kocoor

Napisano 01 października 2009 - 09:49

palermo, fajna seria; buteo, miłe dla oka . Gratuluję udanych wypraw.
notoryczny brak czasu

#3722 buteo

buteo

Napisano 01 października 2009 - 09:50

Dzięki Wam maciejowy,kocoor, :-)
Saren nie brakuje,są małe lasy ,pola i łąki,jest rzeka i trzcinowiska,więc mają się gdzie wypchać :lol: ,niektóre łąki są dzielone zakrzaczonymi rowami i to tam właśnie korzystam z podczodu ;-)

498.
Dołączona grafika

#3723 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 01 października 2009 - 10:57

buteo, śliczne te Twoje sarenki - ładna seria :-)

#3724 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 01 października 2009 - 12:13

buteo,
ostatnie najładniesze, moim zdaniem. Pal licho niedoskonałości - sposób w jaki ją uchwyciłeś jest wspaniały - gra świateł i cieni oraz ta otoczka z biotopu z mgłą w tle są wręcz bajkowe! Z tego co piszesz, Twoje sarenki mają rewelacyjne warunki bytowe. Życzę Ci więc dużo okazji na wyjście w teren a zdjęcia i bliskie spotkania będą coraz częstsze i ładniejsze! Gratuluję!
s.

#3725 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 01 października 2009 - 12:21

Co to za zachwyty, żadnej krytyki? Rozleniwili się wszyscy po wakacjach czy jak: -P

Ja póki, co zapoznaje się z nowym terenem. Znalazłam miejsce gdzie urzęduje matka z dwójka młodych i kozioł z dorodną kozą. Siedzą na polderze otoczonym z jednej strony drogą z drugiej rowem melioracyjnym wypełnionym wodą i zakrzyczeniami, gdzie sie wylegują. Na żer wychodzą, co jakiś czas na kilka chwil i wracają do rowu. Będzie czas powalczę z tematem, tylko niech ktoś mi sprzeda trochę czasu.:-D

499.
Dołączona grafika
500.
Dołączona grafika
501.
Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#3726 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 01 października 2009 - 13:34

Qelka, kozioł ładny, wart zachodu, ale chyba ma problem ze swoim zdrowiem - coś nie tak z jego suknią.
Czasu Ci nikt nie sprzeda, raczej musisz z czegoś zrezygnować. W każdym razie warto za tym rogaczem tam poczekać.

#3727 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 01 października 2009 - 14:16

502
Dołączona grafika
buteo- ładne te twoje sarny, szkoda tylko że ostrość uciekła.

żadnej krytyki? Rozleniwili się wszyscy po wakacjach czy jak

No to masz krytykę.
Kadry świetne, kozioł ciekawy ale świetełko Ci nie dopisało. Gratuluje spotkania.
Ja mam taką koze z dzieciaczkiem w tle.

#3728 piotrek123

piotrek123
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 01 października 2009 - 14:37

pazdzioch, kolejka do fotografa 2 :hihi: zdjęcie :super2:
Alfa 300 + SAL 18-70 + Tamron 70-300 LD DI Macro 1:2 :kris:

#3729 buteo

buteo

Napisano 01 października 2009 - 14:55

Dziękuje wszystkim za miłe słowa i życzenia i vice versa :-)
pazdzioch, bardzo podoba mi się Twoje zdjęcie,widać,że koza załapała się w świetle,bo już dół w cieniu. B. dobry kadr :-D

#3730 Technik

Technik

Napisano 01 października 2009 - 17:35

[quote name="sebastian"]Qelka, ale chyba ma problem ze swoim zdrowiem - coś nie tak z jego suknią.

Może już zmienia na zimową.

pazdzioch, świetne tło i obiekt główny.

#3731 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 01 października 2009 - 18:54

Jeśli chodzi o fotografowanie saren pazdzioch, jak zawsze :super2: Ale podobają mi się również zdjęcia buteo, :hophop:

#3732 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 01 października 2009 - 20:00

pazdzioch, masz takie "zywe" tlo, fajnie :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#3733 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 02 października 2009 - 13:11

Mój pierwszy kozioł na forum... mam nadzieje że nie ostatni :)

503.
Dołączona grafika

poniżej zalinkowane zdjęcie tego samego osobnika... ale niestety mizernej jakości.... choć uwieczniona chwila wydaje się być przepiękna:

http://img41.imagesh...7/dsc05588a.jpg
SONY ALFA 350 :)

#3734 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 02 października 2009 - 14:48

504

Dołączona grafika
skubi- gratuluję spotkania, kozła udało ci się zrobić w pięknym środowisku. Mogłeś troche lepiej wykadrować bo fota zbyt centralnie jest.

No to ja raz jeszcze wstawię tą sama koze co na poprzedniej stronie, tym razem wersja w poziomie i kozucha z ziołem w pyszczku ;-)

#3735 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 02 października 2009 - 15:36

pazdzioch, dzięki za radę.... niestety ale oba kozły pędziły tak szybko, że jeden o mało mnie nie przewrócił :)) z trudem "ustrzeliłem" drugiego :)) spłoszyły się na widok znajomego myśliwego, który wybrał się na spacer po drugiej stronie bagna nad którym fotografowałem.... swoją drogą bardzo interesujące miejsce - byłe pole popegeerowskie, dziś zarastajaca łąka z coraz liczniejszą samosiejką brzozy.

P.S. Twoja koza robi wrażenie.... poprzednie też :)) gratuluję umiejetności i szczęścia :)

#3736 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 02 października 2009 - 18:50

pazdzioszku, siedzisz pod siatą czy jesteś w jakiś inny sposób schowany ?

Przy rozpoznaniu "mojej" nowej rodziny siedziałam pod siatką ubrana w moro, nie ruszałam się, ani nie drgneło szkło a jednak koza po wyjściu z krzaków po odróceniu głowy w moją stronę odrzu ię spłoszyła. Fakt, że była blisko , ale Twoje zdjęcia ostatnio również robią wrażenie. Poprawiłeś technikę :->

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#3737 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 02 października 2009 - 19:07

pazdzioszku, siedzisz pod siatą czy jesteś w jakiś inny sposób schowany

Siedzę pod siatą, do tego wybieram takie miejsca na rozłożenie siatki które dają mi dodatkowy kamuflaż, tj.
Wysokie trawy na miedzy, jakaś kempa krzaków itp.
Kiedys siadałem na otwartej przestrzeni i miałem ten sam problem co Ty.
Co do jak to nazawałaś " Poprawiłeś technikę " to jakoś niespecjalnie zmieniałem utawienia itp. poprostu wyczekuje cierpliwie aż stwór wejdzie mi pod obiektyw tak blisko że uzyskam dobra rozdzielczość.
Jeszcze jedno, staram się nie podchodzić emocjonalnie do moich zdjęć i nie wstawiam wszystkiego co zrobię, wybieram tylko te moim zdaniem najładniejsze.

#3738 Rybka

Rybka
  • Użytkownik
  • 512 postów

Napisano 02 października 2009 - 19:08

skubi jak na debiut nie jest źle ;-)

#3739 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 04 października 2009 - 08:41

Rybka, serdecznie dziekuję... ;-)

pazdzioch, głupio zapytam... używasz jakiegoś stołka, krzesełka wędkarskiego, karimary, maty terrmicznej? intersuje mnie jak wysoko siedzisz???
siatkę mocujesz w jakiś specjaly sposób, czy tylko na siebie narzucasz?

#3740 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 04 października 2009 - 10:06

505
Dołączona grafika
Jeszcze jedna wersja z otwartym pyszczkiem.

skubi- mam małe krzesełko wędkarskie, sietke rozwieszam na trzech kijkach z wierzby lub czeremchy, w sietcemam wycięty jest mały otwór na obiektym. Mam kila takich miejsc gdzie te kijki powbijałem w ziemię.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych