Skocz do zawartości

Fotoprzyroda.pl używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Polub nas na Facebooku!       

x

Zdjęcie

Sarna - Capreolus capreolus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9013 odpowiedzi w tym temacie

#3741 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 04 października 2009 - 14:32

pazdzioch, sorrki, że drążę, ale rozumiem, że są to miejsca specjalnie do tego celu upatrzone... gdzie pokazuje się zwierzyna... rozumiem, że zaczynasz od skrytego podejścia o miejsca, rozwieszenie siatki, rozstawienie sprzętu i zasiadka (jak długa?), nastepnie podejście do kolejknego miejsca itd. Czy zwierząt nie płoszy rozwieszanie siatki?? czy przycinasz trawę itp. przed swoimi stałymi miejscami zasiadki?
SONY ALFA 350 :)

#3742 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 04 października 2009 - 15:20

ja dziś robiłam trzy próby. Na długie zasiadki nie mogę sobie niestety pozwolić z domowych przyczyn :-P

Próba 1

Matka z 2 młodych, które już tu prezentowałam. Duże poldery poprzecinane kanałami, dostępność średnia , ale co tam. Cała radość w przedzieraniu się przez chaszcze. Niestety wiatr mi nie sprzyjał, szłam z wiatrem. Dały się podejść na jakieś 50 m, przykucnełam pod krzakiem pod siatką. Zrobiłam trzy zdjęcia i rodzinki już nie było. Strasznie niepokoi je trzask migawki. Trzeba je z nią pomału oswajać.

506.

Dołączona grafika

Próba 2

Zatrzymałam się przy polu rzepakowym , na którym stał spory rude podzielony na dwie części. za cel obrałam sobie mniejszy - koza z kozłem i czwóką kożlaków. Zasiadłam w rowie przy polu i czekałam aż sarny spokojnie podejdą. Były daleko, ale sysstematycznie przybliżały się w moją stronę. Jakieś 80 m przede mną położyły sie na niewielką górką. Z nudów zaczełam przegglądać swoje wcześniejsze zdjęcia. i nagle coś wielkiego mi śmigneło. Podniosłam głowę a to kłusem przebiegł młody jeleń , szpicak ale potężny. Skąd się wzioł nie wiem. Oczywiście spłoszył sarny, a mnie nie dał szans na zdjęcia. Miło wiedzieć, że i takiego zwierza można tu spotkać.

Zrezygnowana poszłam do samochodu. Odłożyłam statyw, siatkę i rzuciłam okiem na pole po drugiej stronie drogi. Jedną nogą będąc w samochodzie ciągle trzymalam włączony aparat. Nie wytrzymałam wysiadłam i poszłam się rozejrzeć. W oddali pasłą się koza. Była daleko tak, że widziałam tylko niewielką kropke. Połowę dystansu doszłam do niej normalnie na stojąco, drugą połowę na kolanach. Dała sie podejść na 30 m, można by pewnie bliżej ale niecierpliwość wygrała i zbyt szybko sie gramoliłam do przodu. Koza miała przy sobie młodego, który co jakiś czas brykał. W pewnym momencie coś ja zaniepokoiło, i zrobiłą coś co lubię. Zamiast odrazu dać nogę ciekawska przyszła mnie obejrzeć. Leżałam plackiem na ziemi bez jakiegokolwiek maskowania , a ta przyszła na jakieś 5 m obchodząc mnie w koło. Z pod słońca podeszła ze słońcem. Dałą mi szanse na dobre fotki, ale po czołganiu się ręce odmawiały mi posłuszeństwa. Wszystkie klatki waliłam na czuja, bo nie chciałam zbyt drastycznie ruszać szkłem. Efekt, najbliższe są niezle poucinane. :-P

Zaczyna się dobra pora na sarny. Nie dość , że żerują przez cały dzień to jeszcze dosyć dużo wychodzi ich na otwarte przestrzenie.

507.

Dołączona grafika

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

Albert Schweitzer (1875 - 1965)

http://myroniuk.wix.com/wildlife

#3743 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 04 października 2009 - 15:32

Czy mi się wydaje, czy 507 miała higienę poranną?

Qelka, mieszkasz w interesującej okolicy... ja chyba jeszcze mojej nie poznalem na tyle, żeby wiedzieć co w trawie piszczy :)

#3744 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 04 października 2009 - 15:53

skubi, nie mylisz się. Sarny często w chwili kiedy czują niepokój tak właśnie się zachowują. Często oddają wtedy mocz przykucając.

508.

Dołączona grafika

Ja tak naprawdę też nie znam swoich terenów. Z sarnami jest o tyle łatwiej, że są wierne swoim ostojom i pojawiają się w tym samym miejscu przemieszczając się na niewielkich odległościach. Codziennie jeżdząc do pracy mam oczy w koło głowy i obserwuje przydrożne pola i łąki.

"Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą."

#3745 skubi

skubi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 04 października 2009 - 16:06

niestety moja droga do pracy wiedzie przez centrum Szczecina, ale masz racje... moje namierzone sarny i dziki trzymają się tych samych miejsc :))

#3746 Marek__ZZ

Marek__ZZ
  • Użytkownik
  • 542 postów

Napisano 04 października 2009 - 16:49

Qelka...świetne te Twoje sarenki...
przypominam że malarstwo Vincenta van Gogha było dla współczesnych nic nie warte

#3747 sebastian

sebastian
  • Użytkownik
  • 638 postów

Napisano 04 października 2009 - 17:06

pazdzioch, ładna koza po raz kolejny. Qelka, na ostatnim ta siuta chyba nas próbowała rozstrzelać:-).

#3748 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 04 października 2009 - 17:53

Qelka- świetne ujęcia, gratuluje spotkania.

#3749 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 04 października 2009 - 19:55

dziękuję

509.

Dołączona grafika

#3750 WildRoses

WildRoses

Napisano 04 października 2009 - 20:00

Qelka, świetnie złapane. Ale żeby modelka tak język pokazywała fotografowi? ;-) Coś źle wychowana ta sarenka :mrgreen:
Nikon i klamoty

#3751 maciejowy (Maciej Smolarczyk)

maciejowy

Napisano 04 października 2009 - 20:28

Qelka, ciekawe, co ty jej pokazalas, ze ci jezor wytknela ;-). fajowa :-)
nikon d90 + nikkor 18-105 VR II + nikkor 70-300 VR II + sigma 150-500 APO DG HSM OS + 10 mm f/2.8 EX DC FISHEYE HSM
http://msmolarc.republika.pl

#3752 sebaok

sebaok

Napisano 05 października 2009 - 12:23

510.
Dołączona grafika

#3753 widz

widz

Napisano 05 października 2009 - 13:18

sebaok, ponieważ to ostatnie Twoje zdjęcia przed wyjazdem do Hollywood to mają podwójną wartość :lol:

#3754 sebaok

sebaok

Napisano 05 października 2009 - 13:40

Strasznie śmieszne, czytając mało co sie ciastkiem nie udławiłem :lol:

#3755 Qelka (Karolina Myroniuk)

Qelka

Napisano 05 października 2009 - 13:56

sebaok, ponieważ to ostatnie Twoje zdjęcia przed wyjazdem do Hollywood to mają podwójną wartość

:rofl:

Czy ty zawsze musisz pokazywać coś lepsiejszego ? :-P

#3756 sebaok

sebaok

Napisano 05 października 2009 - 14:25

Lepsiejsze od którego? Chyba nie Twojego.
Moj w gorszym świetle, bez jęzora, w gorszych ciuchach :mrgreen:

#3757 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 05 października 2009 - 16:31

Czy ty zawsze musisz pokazywać coś lepsiejszego ?

Oj Qelka, nie zgodzę się z tobą, oczywiscie sebaok przyzwyczaił nas do tego że jak coś wstawi to wymiata wszystko. Niestety nie tym razem, oczywiście fota 510 jest świetna, za kozłem jest kapitalne tło itd. lecz twoje ostatnie bardziej mi sie podobają, jak napisał sebastian światło miałas lepsiejsze :mrgreen:
sebaok gratuluje spotkania. Na wszystkich twoich fotach z sarnami masz super tło, rozmywasz je w PS czy masz takie miejsce że drzewa i inne zarośla są tak daleko że na focie ich nie widać?

#3758 sebaok

sebaok

Napisano 05 października 2009 - 21:01

to otwarty teren, do tego f2.8- max 4 robi swoje.

#3759 pazdzioch

pazdzioch

Napisano 05 października 2009 - 21:24

sebaok- no tak f 2,8 to jest coś fajnego, mam takie szkło ale troche mało ogniskowej jest jak na focenie zwierzaków, choć z mojej czterysetki f 4,5 - 5,6 też jestem zadowolony.

#3760 Drojac (Jacek)

Drojac

Napisano 07 października 2009 - 15:49

po wczorajszej klęsce (prawie dwie godziny wyczekiwania na kozę z 2 młodymi) dzisiaj jakiś tam sukces. niestety światło nie takie jakby się chciało (a wczoraj było kapitalne) i w zasadzie raczej niespodziewane spotkanie dlatego tylko to co widać. ale jak się nie ma co się lubi ...

511
Dołączona grafika

512
Dołączona grafika

513
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych